Animatiefilm Corgi (2019)

Animatiefilm Corgi (2019) De animatiefilm Corgi vertelt het avontuur van Rex, de lievelingshond van het Britse koningshuis. Hij wordt thuis weggejaagd, waarna zijn avontuur buiten het koningshuis begint. Ondanks dat corgi's vaak geliefd zijn in de entertainmentwereld, zijn de recensies over deze film verdeeld en is niet alle kritiek lovend.

Algemene informatie

 • Originele titel: The Queen's Corgi
 • Nederlandse titel: Corgi
 • Regie: Ben Stassen en Vincent Kesteloot
 • Animatiestudio: nWaves Pictures
 • Speelduur: 85 minuten
 • Land van herkomst: België
 • Originele stemmencast: hoofdrollen voor Julie Walters, Sheridan Smith en Ray Winstone
 • Nederlandse stemmencast: hoofdrollen voor Buddy Vedder, Bridget Maasland en Freek Vonk
 • Première: 13 februari 2019
 • Genre: animatie

Verhaallijn

Corgi vertelt het verhaal van Rex, de favoriete hond van het Britse koningshuis. Als lievelingetje van koningin Elizabeth II heeft hij het een perfect leven vol alle denkbare luxe. Op een gegeven moment komt een Amerikaanse president (die wel erg veel weg heeft van Trump) met zijn vrouw langs. Ze willen Rex koppelen aan het assertieve hondje van de vrouw. Het loopt hoog op Rex bijt per ongeluk in het kruis van de president. Andere corgi’s zijn jaloers op de positie van Rex en bedenken een gemeen plan om hem uit het paleis te jagen. De koningin denkt dat hij de koude winter niet aankan en gelooft vervolgens dat Rex is gestorven. Rex doet er echter alles aan om terug te keren, maar belandt in een dierenasiel nadat hij wordt aangezien voor een zwerfhond. In het dierenasiel zitten agressieve honden, welke een vechtclub beheren in de kelder. Rex moet alles op alles zetten om zijn weg naar huis te vinden. Tijdens dit hele avontuur wordt hij verliefd op de stoere Wanda en leert hij zichzelf beter kennen.

Kijkwijzer geeft aan dat de film geschikt is voor kinderen vanaf 6 jaar. Er wordt aangegeven rekening te houden met geweld in de film en hierdoor het ontstaan van angst bij kleine kinderen.

Recensies Corgi

Het NRC geeft de film drie sterren en noemt deze niet onaardig. Echter wordt Corgi ontsierd door racisme en seksisme. Zo is er een Indiase directeur met een stereotype accent en is een homo, met roze hoed, op zoek naar een klein schoothondje. De Volkskrant geeft eveneens drie sterren. De film wordt een onderhoudende kinderfilm genoemd, maar de grappen zijn soms te grof. Dat de Brusselse animatiestudio nWave Pictures minder budget heeft, is zichtbaar. Deze sympathieke film is helaas geen hoogvlieger. Het AD vindt de film niet meer dan twee sterren waard. Zowel het scenario als de animatie valt tegen. De hondje zien er niet echt knuffelbaar uit en sommigen stemmen lijken geen beste match. Zo zou het personage van Trump niet bij de stem passen.

Filmhuis Bussum geeft aan dat de film niet geschikt is voor de allerkleinsten, vanwege de volwassen humor die soms grof is. Echter voor kinderen vanaf zes jaar (en hun ouders) valt er genoeg te lachen. Kidsweek geeft aan dat er ook bestaande personages in de film worden getoond, zoals president Trump en zijn vrouw. Dit maakt de film leuker en de kleine grapjes tussendoor maken Corgi de moeite waard.

NWave Pictures maakt dankbaar gebruik van het imago van corgi's

Corgi is de zevende titel die nWave Pictures uitgebracht heeft. Eerdere films van de Belgische animatiestudio zijn onder andere Robinson Crusoe, The House of Magic en Sammy’s Adventures. De regie van Corgi was in handen van de nWave Pictures-oprichter Ben Stassen en Vincent Kesteloot. Zij hadden eerder al samengewerkt voor de films Robinson Crusoe en Sammy 2. Rob Sprackling en Johnny Smith verzorgden het script voor Corgi. Ook zij hadden al eerder samengewerkt, namelijk aan de animatiefilms Evolution Man en Gnomeo & Juliet.

nWave Pictures heeft dankbaar gebruik gemaakt van het imago van corgi honden. Het publiek is dol op deze schattige hond. De “worstjes op pootjes” doen het altijd goed. Ze keren dan ook vaak terug in de entertainmentwereld. Zo zijn de honden in veel films, reclamespotjes en series te zien. Ze speelden ook een rol in de populaire animatiefilm Minions, waar de corgi’s een hoffelijk karakter kregen.

Bij de Brusselse studio nWave Pictures werken meer dan honderd mensen. Met een budget van ongeveer twintig miljoen euro moest de film Corgi geproduceerd worden. Een deel van dit bedrag werd door Belga Film Fund gefinancierd. Daarnaast verkoopt de Franse partner Charades wereldwijd de rechten van de film.

Nederlandse stemmencast

Buddy Vedder spreekt de stem in van Rex, het lievelingetje van de koningin. Buddy is voornamelijk bekend van zijn rol in de serie Goede Tijden, Slechte Tijden, maar heeft ook al diverse rollen in animatiefilms op zijn naam staan. Zo was hij onder andere te horen in Sing, Bigfoot Junior en The Boss Baby.

Bioloog en dierenvriend Freek Vonk is te horen als de stem van asielhond Jack, die maar moeilijk aan het dierenasiel kan wennen. Freek was ook al eerder te horen in animatiefilms. Zo speelde hij de vader van Jane in de animatiefilm Tarzan. Tevens was hij te horen in Walking with Dinosaurs.

Bridget Maasland is een bekende presentatrice en actrice. Ze heeft al vele programma’s gepresenteerd en speelde een rol in onder andere de films Gooische Vrouwen en Shouf Shouf Habibi! Tevens staat ze bekend als dierenactivist en heeft ze met andere hondenliefhebbers de Dutchpuppy Foundation opgericht, om over de hele wereld honden te helpen. In Corgi spreekt ze de stem in van Wanda, het hondje waarop Rex verliefd wordt.
© 2019 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pembroke Welsh CorgiPembroke Welsh CorgiDe Pembroke Welsh Corgi is een hond uit de herdersfamilie en is een afstammeling van de Zweedse Vallhund, die vanuit Den…
Een bijzondere verschijning; de Welsh CorgiDe Welsh Corgi is een verzamelnaam voor twee verschillende rassen. De Welsh Corgi Pembroke en de Welsh Corgi Cardigan. D…
Sjaak en Freek-Willem commercials Gamma stoppenBouwmarkt Gamma had jarenlang de types Sjaak en Freek-Willem in hun reclames. Met de zin””Dat zeg ik. Gamma!” haalden ze…
Cake boss (programma op TLC)Cake boss (programma op TLC)Cake boss is een programma op TLC over de bakkerij van Buddy Valastro. Buddy heeft een Italiaanse achtergrond en heeft z…

Yesterday: film met muziek van The Beatles en Ed SheeranYesterday: film met muziek van The Beatles en Ed SheeranStel dat niemand ter wereld nog gehoord zou hebben van muziekklassiekers van vroeger. Zou je deze dan durven uitbrengen…
Loyaliteitsprogramma Pathé: All Stars appLoyaliteitsprogramma Pathé: All Stars appSinds april 2019 heeft bioscoopketen Pathé een eigen loyaliteitsprogramma. Met een digitale pas krijgen bezoekers punten…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Filmvandaag,
 • https://dutchypuppy.nl/
 • https://www.lux-nijmegen.nl/film/corgi/
 • http://www.animatieblog.nl/2017/10/nwave-pictures-onthult-queens-corgi/
 • https://www.ad.nl/show/verliefd-op-cuba-vol-krukkige-en-niet-leuke-slapstickmomenten~a148862d/
 • https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/12/corgi-belgische-animatie-vol-karikaturen-a3653779
 • https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/corgi-is-een-onderhoudende-kinderfilm-met-soms-wat-volwassen-grove-humor-drie-sterren~b3de04c2/
 • https://www.filmhuisbussum.nl/film/15322/corgi
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Buddy_Vedder
 • https://www.kidsweek.nl/nieuws/filmhonden-bijten-donald-trump-corgi
 • https://www.filmladder.nl/film/corgi-2019
 • https://www.filmvandaag.nl/film/106392-corgi
 • https://www.nu.nl/film/5666372/freek-vonk-spreekt-hondenstem-in-nieuwe-animatiefilm.html
 • http://www.kijkwijzer.nl/corgi/page26-0-577512.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bridget_Maasland
 • https://independentfilms.nl/2019/01/nederlandse-stemmencast-corgi-bekend/
Kristelschrijft (87 artikelen)
Laatste update: 03-06-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.