Yesterday: film met muziek van The Beatles en Ed Sheeran

Yesterday: film met muziek van The Beatles en Ed Sheeran Stel dat niemand ter wereld nog gehoord zou hebben van muziekklassiekers van vroeger. Zou je deze dan durven uitbrengen onder je eigen naam? En hoe zouden mensen vandaag de dag reageren op hits van toen, als ze deze voor het eerst horen? Zouden de liedjes dan nog als meesterwerken worden gezien? Je ziet het in de film Yesterday! Hier krijgt een amateurartiest de kans om de hits van The Beatles ten gehore te brengen aan een publiek dat er nog onbekend mee is en bij Beatles alleen aan kevers denkt.

Algemene informatie

 • Titel: Yesterday
 • Regie: Danny Boyle
 • Speelduur: 116 minuten
 • Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
 • Taal: Engels
 • Cast: o.a. Himesh Patel, Lily James, Ed Sheeran, Kate McKinnon
 • Première: mei 2019
 • Genre: romantische komedie

Verhaallijn Yesterday

Jack Malik is een singer-songwriter met weinig succes. Hij treedt al jaren op in cafés waar niemand naar hem luistert, met uitzondering van zijn vrienden. Hij staat op het punt om op te geven. Op dat moment valt de stroom uit en krijgt hij een verkeersongeluk. Wanneer hij ontwaakt, ontdekt hij dat er zaken zijn veranderd. Niemand kent The Beatles! Een snelle zoektocht op internet levert enkel plaatjes van kevers op. Jack kent nu als enige ter wereld de liedjes van The Beatles en besluit dat dit een nieuwe kans op succes is.

Al snel breekt hij door en komt hij zelfs in het voorprogramma van Ed Sheeran (gespeeld door hemzelf). De manager van Ed Sheeran zal van Jack een wereldster maken! Ondertussen lijkt Jack te vergeten wat echt belangrijk is en leeft hij voortdurend met de angst dat zijn plagiaat ontdekt zal worden. Dat hij de liedjes zelf heeft geschreven, is immers een leugen. Daarnaast vraagt hij zich af of roem echt zo belangrijk is. Is de liefde voor zijn Britse manager Ellie, met wie hij jarenlang alles deelde, niet veel belangrijker?

Rol van Ed Sheeran

Ed Sheeran was niet de eerste keuze om een rol te spelen in Yesterday, heeft regisseur Danny Boyle toegegeven. Chris Martin, de zanger van de band Coldplay, was eerst gevraagd voor deze rol. Uiteindelijk bleek Ed Sheeran ook een goede keuze. Danny Boyle geeft aan dat hij een fijne persoon is om mee samen te werken en dat er veel gelachen werd op de set. Hij bleef Danny Boyle plagen met het feit dat hij hij een tweede keuze was en hier hebben ze samen nog veel om kunnen lachen. Ook in de film heeft Ed Sheeran de nodige grappige momenten. Zoals in de trailer van de film al te zien was, gaf hij als advies om de tekst van het bekende nummer “Hey Jude” te veranderen naar “Hey Dude”.

Recensies Yesterday

De Volkskrant geeft de film drie sterren. Yesterday leunt op één uniek, grappig idee, en op zich werkt dat prima. Regisseur Danny Boyle sprenkelt de hits van The Beatles respectvol en slim door de film heen. Met zijn gevoel voor komische timing weet hij alles grappig te maken. De film geeft daarnaast wat zachtmoedig commentaar op de muziekindustrie en haalt hier en daar uit naar de hedendaagse cultuur. Hoofdkarakters James en Patel zijn erg leuk samen en ook Ed Sheeran speelt zichzelf met net genoeg zelfspot. Het is leuk, maar het had scherper gekund. Het verhaal is niet bijzonder verrassend en de personages, en hun worstelingen, blijven wat vlak. Yesterday vertrouwt op muziek en gimmick, maar er had meer uitgehaald kunnen worden.

De Telegraaf geeft Yesterday drieënhalve ster. Omdat het uitgangspunt zo absurd is en de cast erg charmant, neem je voor lief dat er logische plotgaten zijn. Na afloop van een bioscoopbezoek aan deze film ga je vrolijk neuriënd weer naar huis. Hoewel de ondertoon van melancholie de scherpe toehoorder niet ontgaan zal zijn.

De NRC vindt de film Yesterday vier sterren waard. Deels is de film een satire op de muziekindustrie en deels gaat de film toch vooral over het klassieke thema liefde, maar dan wel op een originele en grappige wijze.

Het Parool geeft geen sterren, maar noemt de film een uitgemolken grap. Het moet uiteindelijk tot het uiterste worden opgerekt om de film twee uur lang boeiend te blijven houden. Daarnaast komt een klassiek thema voorbij: lukt het de hoofdrolspeler op tijd te zeggen dat hij houdt van de vrouw op wie hij verliefd is? Om ook voor dat thema een nooit vertoonde twist te bedenken, blijkt niet mogelijk. Het Parool sluit af met een positieve noot; Yesterday is een bij vlagen tintelende filmfantasie die, voornamelijk dankzij de chemie tussen de hoofdrolspelers, garantie geeft op een goed humeur van de kijker!

Oscarwinnend regisseur Danny Boyle

Danny Boyle heeft grote producties op zijn naam staan, zoals Trainspotting, 127 hours en Slumdog Millionaire. Voor deze laatste film is hij zelfs beloond met de Oscars voor beste regie en beste film. Voor Yesterday sloeg hij de handen ineen met succesvol scenarioschrijver Richard Curtis, onder andere bekend van Notting Hill. Voor de film Yesterday heeft Danny Boyle ongeveer 10 miljoen dollar betaald voor de rechten van de liedjes van The Beatles.

Overzicht van liedjes van The Beatles die in Yesterday zijn verschenen

In de film komen maar liefst 16 liedjes van The Beatles voorbij, waaronder grote klassiekers. Ongetwijfeld dat kijkers hier een groot deel van kunnen meezingen. Onderstaande hits komen voorbij in de feelgood comedy Yesterday.
 • Yesterday
 • Let It Be
 • I Want to Hold Your Hand
 • Something
 • Hey Jude
 • I Saw Her Standing There
 • Carry That Weight
 • Here Comes the Sun
 • The Long and Winding Road
 • Help!
 • She Loves You
 • A Hard Day's Night
 • In My Life
 • Back in the U.S.S.R.
 • All You Need Is Love
 • Ob-La-Di, Ob-La-Da
© 2019 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieThe Beatles - HelpHelp is het vijfde album uitgebracht door de Beatles. Het is geproduceerd door George Martin. Onder het label Parlophone…
John wordt au sérieux genomen: ‘Not A Second Time’John wordt au sérieux genomen: ‘Not A Second Time’Voor velen stond de muziek die de Beatles maakten aan het begin van hun carrière gelijk met ‘ketelmuziek’ of ‘barbaarse…
De roereieren van Paul McCartney leidden tot ‘Yesterday’De roereieren van Paul McCartney leidden tot ‘Yesterday’Als er één nummer is waarmee Paul McCartney direct geassocieerd wordt, is het wel ‘Yesterday’, een ballade die volgens h…

Stuber: actiecomedy met Kumail Nanjiani en Dave BautistaStuber: actiecomedy met Kumail Nanjiani en Dave BautistaComedian Kumail Nanjiani en spierbundel Dave Bautista vormen een bijzonder team in de film Stuber. Dave speelt een stoer…
Animatiefilm Corgi (2019)Animatiefilm Corgi (2019)De animatiefilm Corgi vertelt het avontuur van Rex, de lievelingshond van het Britse koningshuis. Hij wordt thuis weggej…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Wikipedia,
 • https://www.nrc.nl/nieuws/2019/06/25/romantiek-in-een-wereld-zonder-the-beatles-a3964981
 • https://www.telegraaf.nl/entertainment/1440979182/recensie-yesterday?utm_source=www.nu.nl&utm_medium=referral&utm_content=/film/5955774/recensieoverzicht-beatles-film-yesterday-vertrouwt-op-sterk-idee.html
 • https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/yesterday-is-een-onweerstaanbare-combinatie-van-humor-en-romantiek-maar-verrast-niet~b4460d22/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Yesterday_(2019_film)
 • https://www.parool.nl/kunst-media/yesterday-is-een-beatlesfantasie-met-goedhumeur-garantie~bee101db/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
 • https://www.nu.nl/film/5951745/yesterday-regisseur-danny-boyle-ed-sheeran-was-niet-mijn-eerste-keuze.html
Kristelschrijft (87 artikelen)
Laatste update: 24-07-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.