Stuber: actiecomedy met Kumail Nanjiani en Dave Bautista

Stuber: actiecomedy met Kumail Nanjiani en Dave Bautista Comedian Kumail Nanjiani en spierbundel Dave Bautista vormen een bijzonder team in de film Stuber. Dave speelt een stoere detective die in de Uber van Kumail terechtkomt. Ze belanden in een avontuurlijke achtervolging op een drugsbaron en zullen moeten samenwerken om het tot een goed einde te brengen. De recensies over Stuber zijn niet lovend, er worden maar weinig sterren gegeven. Dit is vooral te wijten aan de verhaallijn en missende chemie tussen de hoofdrolspelers.

Algemene informatie

 • Titel: Stuber
 • Regie: Michael Dowse
 • Speelduur: 93 minuten
 • Land van herkomst: Verenigde Staten
 • Taal: Engels
 • Cast: o.a. Kumail Nanjiani, Dave Bautista, Karen Gillan
 • Première: maart 2019
 • Genre: actie/komedie

Verhaallijn Stuber

Stu Prasad is een Uber-chauffeur die maar al te graag een vijf sterren recensie krijgt. Voeg je Stu en Uber samen, dan krijg je Stuber. Op een dag stapt detective Vic Manning zijn auto in. Deze detective blijkt behoorlijk agressief en dwingt Stu om hem door Los Angeles te rijden in achtervolging van een beruchte drugsbaron. Er is echter één probleem: Vic heeft net een ooglaseroperatie gehad en kan niet goed zien. Hij zal dus de hulp van Stu hard nodig hebben. Ondertussen vreest Stu voor zijn leven én zijn recensie. De achtervolging leidt de mannen door de hele stad, van stripclubs tot Koreatown. Ondertussen leren ze elkaar tijdens dit avontuur steeds beter kennen en zullen ze ondanks hun verschillen moeten samenwerken. Uiteindelijk worden ze vrienden en ontvangt Stu dan eindelijk de langverwachte vijf-sterrenrecensie.

Uber: een app verbindt reizigers met aanbieders van personenvervoer

Uber is een taxidienst die bemiddelt tussen aanbieders van personenvervoer en reizigers. Het is in San Francisco in 2009 opgericht. Vanaf 2010 werden de eerste diensten in deze stad aangeboden en vanaf 2012 is het verder uitgebreid naar andere landen. In juli 2012 kwam Uber naar Londen en in december van dat jaar kwam het naar Nederland, beginnend met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Uber maakt gebruik van een mobiele app waarin ritten gereserveerd kunnen worden en reizigers een beoordeling over hun chauffeur kunnen achterlaten. Anno 2019 is Uber actief in 67 landen en verdient het bedrijf door commissies en doorverkoop van verkregen persoonlijke gegevens.

Er zijn diverse protesten gekomen van officiële taxichauffeurs, omdat Uber een behoorlijke concurrent geworden is. Echter hebben veel Uber-chauffeurs geen opleiding of vereiste vergunningen en beschikken ze vaak ook niet over de nodige veiligheidsvoorzieningen.

Kumail Nanjiani

Kumail Nanjiani is geboren in Pakistan en werd grootgebracht als moslim. Later werd hij atheïst en verhuisde naar de Verenigde Staten. In 2001 studeerde hij af in Filosofie en Computerwetenschappen. Zijn carrière begon als standup-comedian. Later kreeg hij regelmatig kleine rollen in komische tv-programma’s. Daarna volgden zijn filmrollen, waarvan het debuut in 2010 de film Life as We Know it was. Kumail is getrouwd met Emily V. Gordon, met wie hij de semiautobiografische film The Big Sick schreef. Deze film laat hun liefdesverhaal zien, waarbij cultuurverschillen een belangrijke rol spelen. Kumail speelt zichzelf in The Big Sick.

Je zou bijna gaan denken dat Kumail een deal heeft met taxidienst Uber. De film Stuber speelt zich grotendeels af in een Uber. Daarnaast speelt Kumail ook een Uber-chauffeur in de film The Big Sick. Hoewel deze film deels gebaseerd is op het eigen leven van Kumail, geeft hij toe dat hij nooit een Uber-chauffeur is geweest. De Uber-app ontstond pas in 2011, toen Kumail al bekend was comedian. Zijn eerste televisiedebuut was in 2009, twee jaar voordat Uber een bekend fenomeen werd.

Dave Bautista

De Amerikaanse Dave Bautista is een voormalig professioneel worstelaar en mixed martial artist. Hij groeide in de periode 2000 tot 2010 uit tot een van de meest geduchte worstelaars en won in totaal tien kampioenschappen. Met zijn 132 kilo en 1,90 meter lengte is hij een indrukwekkende verschijning.

Als acteur is hij vooral bekend door zijn rol als Drax in de Marvelfilms Avengers: Infinity War en Guardians of the Galaxy, waarbij zijn krachtige lichaam ook een belangrijke rol speelt. Daarnaast heeft hij een rol in de James Bondfilm Spectre en de sciencefiction film Blade Runner 2049.

Recensies Stuber

De recensies zijn niet lovend, zo geeft het NRC slechts 1 ster. Stuber struikelt van clichés naar geforceerde situaties en bevat tal van beroerde grappen. En wanneer er dan eindelijk een scène voorbij komt die grappig gemaakt kan worden, gebeurt daar vervolgens niks mee. Iets is faliekant mis gegaan tijdens het maken van deze film.

Ook Trouw heeft niet meer dan 1 ster over voor Stuber. De verhaallijn is simpel en voelt geforceerd aan. Het zou nog te doen zijn geweest als er chemie tussen de hoofdrolspelers was, maar hier is geen sprake van. Tevens komen er bepaalde stereotypen voorbij zoals vrouwen die strippers zijn en getinte gangsters.

Tevens geeft de Volkskrant 1 ster. Stuber lijkt op een gewelddadige versie van een jaren tachtig film waarbij de “buddy-cop”-relatie centraal staat. Echter mist er een klik tussen de hoofdrolspelers en slaan de gedateerde grappen allemaal dood.

Veronica Magazine vindt Stuber 2 sterren waard. Het plot is grappig, maar er blijkt meer nodig te zijn om er echt een leuke film van te maken. Tevens wordt wederom aangegeven dat de chemie tussen de hoofdrolspelers ontbreekt. De mannen doen zeker hun best, maar kunnen beiden niet uit de voeten met deze slapstick. Waarschijnlijk is het bedrijf Uber de enige die blij wordt van deze film, het is immers gratis reclame!
© 2019 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The Big Sick; liefdesverhaal van comedian Kumail NanjianiThe Big Sick; liefdesverhaal van comedian Kumail NanjianiDe strijd tussen liefde en familietradities is nog steeds actueel. Een relatie waarin verschillende culturele achtergron…
Van A naar B met Uber: hoe werkt deze taxi-app?Van A naar B met Uber: hoe werkt deze taxi-app?Uber is een smartphone-app waarmee je een taxirit kunt aanvragen. De app wordt voornamelijk in de Verenigde Staten en gr…
Uberpop-chauffeur worden, met startpremieUberpop-chauffeur worden, met startpremieZelf UberPop-chauffeur worden? Goedkoop een taxi bestellen in Nederland kan eenvoudig met de app-dienst Uberpop. Op deze…
Waarom leren Londense taxichauffeurs 25.000 straten?Waarom leren Londense taxichauffeurs 25.000 straten?Als je wel eens in Londen geweest bent, heb je ze niet kunnen missen; de typische (vaak zwarte) Londense cabs rijden ove…

24 Hour Vevo Record: meest bekeken muziekvideo eerste 24 uur24 Hour Vevo Record: meest bekeken muziekvideo eerste 24 uurDe videowebsite Vevo bestaat sinds december 2009 en is in handen van de drie grootste muziekuitgeverijen ter wereld. De…
Yesterday: film met muziek van The Beatles en Ed SheeranYesterday: film met muziek van The Beatles en Ed SheeranStel dat niemand ter wereld nog gehoord zou hebben van muziekklassiekers van vroeger. Zou je deze dan durven uitbrengen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Disney,
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Uber_(bedrijf)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dave_Batista
 • https://www.bustle.com/p/was-kumail-nanjiani-really-uber-driver-the-big-sick-shows-his-life-before-making-it-big-65347
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kumail_Nanjiani
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Stuber_(film)
 • https://www.nrc.nl/nieuws/2019/07/09/actiekomedie-stuber-is-een-zeldzaam-fiasco-a3966553
 • https://www.trouw.nl/cultuur-media/stuber-is-zo-n-film-waarin-vrouwen-strippers-zijn-en-gangsters-een-kleurtje-hebben~b315b22c/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F
 • https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/stuber-is-een-stomvervelende-komedie-over-een-kleurloze-uberchauffeur~b3073373/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F
 • https://www.veronicamagazine.nl/artikel/nieuws/reviews/review-stuber
 • https://www.moviemeter.nl/film/1123897
 • https://www.superguide.nl/nieuws/trailer-voor-actiekomedie-stuber-belooft-jaren-80-stijl-buddy-cop-komedie-films
Kristelschrijft (87 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.