Nederlandse film Rundfunk: Jachterwachter (2020)

Nederlandse film Rundfunk: Jachterwachter (2020) Het duo Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout vormt samen Rundfunk, bekend vanwege hun sketches vol politiek incorrecte humor. In 2020 brachten zij hun eerste speelfilm uit, Rundfunk: Jachterwachter. De film gaat over een opzichter die moeite heeft met het runnen van zijn camping vol asociale gasten. Dan verschijnt een ooit bekende kinderster, die de nodige problemen met zich meebrengt. De recensies over de film zijn wisselend.

Praktische informatie

  • Titel: Rundfunk: Jachterwachter
  • Regie: Rob Lücker
  • Speelduur: 89 minuten
  • Land van herkomst: Nederland
  • Taal: Nederlands
  • Cast: o.a. Yannick van de Velde, Tom van Kalmthout, Pierre Bokma
  • Première: juni 2020
  • Genre: komedie
  • Kijkwijzer: 12 jaar

Verhaallijn Rundfunk: Jachterwachter

Rundfunk: Jachterwachter speelt zich af op camping HIVO (harmonie in vele opzichten). Wanneer de letter O van het letterbord wordt geramd, verandert het in camping HIV. De opzichter heeft het zwaar, er is te veel werk voor één persoon en de campinggasten zijn vervelend en asociaal. Dan verschijnt een mysterieus figuur, die later Ronnie Bosboom blijkt te zijn. Ronnie was vroeger een succesvol kinderster, die onder dwang van zijn vader moest optreden. Hoewel de campinggasten laaiend enthousiast zijn over het bezoek van een ster, brengt Ronnie ook de nodige problemen met zich mee en beginnen onderwereldfiguren op te duiken op camping HIV. De opzichter wordt door Ronnie Bosboom meegesleurd in een absurd avontuur.

Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout vormen Rundfunk

Rundfunk bestaat uit het duo Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout. Op de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie kwamen ze elkaar tegen. In 2015 begonnen de jongens bij NPO-proeftuin 3 Lab, met een handvol sketches die zich op de middelbare school afspeelt. Een school waarbij getreiterd werd, geen goede daad onbestraft bleef en smeerlapperij en botheid de norm leek. Hun plompverloren, politiek incorrecte humor sloeg aan en de sketches groeiden uit tot een hit. Ook toen was Pierre Bokma van de partij. Vooral de scène waarin hij een Duitse leraar speelt die de hele klas een onvoldoende geeft, werd bekend en vergaarde cultstatus. Rundfunk werd in 2015 en 2016 en cultfenomeen, politieke correctie werd uitgedaagd met de nodige dosis Hollandse meligheid, absurdisme en baldadige slapstick. Later verscheen een langer tweede seizoen en kwam het duo met theatervoorstellingen, waarvan er een in 2018 werd bekroond met de Neerlands Hoop, de prijs voor cabaretiers die een veelbelovend toekomstperspectief bieden. In 2020 werd het tijd voor de eerste speelfilm van Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout.

Taakverdeling Rob Lücker, Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout

Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout hebben geen moment overwogen om de regie van hun filmdebuut zelf op te pakken. Deze is in handen van Rob Lücker, die ook voor beide series verantwoordelijk was. De verdeling voor Rundfunk: Jachterwachter was duidelijk, Yannick en Tom zorgen voor de dialogen en het verhaal, Rob gaat over het beeld. Hoewel de jongens niet ontkennen zich er weleens tegenaan bemoeid te hebben. Dit gebeurde wanneer de grap niet alleen in het dialoog, maar ook in het beeld of de timing zat. Echter hebben ze nooit aangegeven dat een kader niet deugde of een shot niet mooi was. De looks hebben Yannick en Tom wel zelf bedacht. Zo experimenteerden ze met het kapsel van Tom. Hij verloor steeds meer van zijn haar, totdat het er echt slecht uitzag. Het karakter Ronnie Bosboom werd geboren. Privé heeft Tom in de periode van de opnames vaak een petje gedragen om het slechte kapsel van zijn karakter te verbergen.

Recensies Rundfunk: Jachterwachter

De Volkskrant vindt Rundfunk: Jachterwachter niet meer dan twee sterren waard. Hoewel de speelfilm zonder meer ambitieus is, blijkt het vooral een kapstok voor een stroom aan quasi-provocerende sketches. Soms verrassen deze doordat ze onbeschaamd smakeloos, onpeilbaar absurd, visueel interessant uitgewerkt of simpelweg aanstekelijk plezier gespeeld zijn. Maar vaker verzuipen ze in een poging om onophoudelijk grappig te willen zijn. De film lijkt hierdoor een Youtubecompilatie vol grappen die op hun houdbaarheidsdatum stuiten, waarmee komisch en filmisch talent verloren gaat.

Het NRC geeft drie sterren en noemt de film een schot hagel dat best vaak doel treft. Het zit vol elementen die je van Rundfunk gewend bent: viezigheid, cartoongeweld en lullige meligheid. Toch raakt de film uiteindelijk buiten adem en gaat de ongein overheersen. De kijker wordt getuige van grote, maar vrij willekeurige en particuliere binnenpretjes van twee grappige jongens. Dit leidt uiteindelijk tot een gevoel van claustrofobie. De spanningsboog van een speelfilm is voor de mannen van Rundfunk wellicht niet ideaal. Zij zijn in losse sketches op hun best.

Trouw geeft de film Rundfunk: Jachterwachter vier sterren, maar waarschuwt de kijker om zich even in te stellen op de humor. Wie de gelijknamige serie en theatershows van Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout kent, weet wat hem te wachten staat: een verzameling van smerige, geestige, curieuze momenten die samen toch een geheel vormen. De humor is eerder licht prikkelend en vrijblijvend dan provocerend of schurend. Het duo wordt in de film omringt door acteurs die prima uit de voeten kunnen met droge grappen en absurdisme. Hoewel er een zekere hysterie dreigt met een groot aantal aan bonte personages, weten de makers de film toch bewonderenswaardig goed op de rails te houden. Rundfunk: Jachterwachter blijft je op z’n best bij als een grillige kijk op de hunkering naar vaderliefde.
© 2020 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gerard van VeldeGerard van Velde, ook wel bekend als 'de eeuwige vierde' heeft een lange schaatscarrière achter de rug, met een nodige p…
A.F.Th. van der Heijden: Tonio – van boek naar filmA.F.Th. van der Heijden: Tonio – van boek naar filmA.F.Th. van der Heijden schrijft de roman ‘Tonio’ na het overlijden in 2010 van zijn 21-jarige zoon Tonio als gevolg van…
De provincie - Jan Bosdriesz FilmrecensierecensieDe provincie - Jan Bosdriesz FilmrecensieIn de jaren ’80 ontmoetten de drie vrienden, Frank, Koos en Peter op een veerpont een meisje dat viool speelde. Ze heett…
Leuk vakantiewerk op een campingLeuk vakantiewerk op een campingOp zoek naar vakantiewerk? Vakantiewerk op een camping kan een leuke uitdaging zijn. Er zijn verschillende banen op camp…

Film Kiss and Cry: over het leven van Carley AllisonFilm Kiss and Cry: over het leven van Carley AllisonIn de waargebeurde film Kiss and Cry zijn een aantal jaren uit het leven van de Canadese kunstschaatster Carley Elle All…
Netflixserie Pandemic: How to Prevent An Outbreak (2020)Netflixserie Pandemic: How to Prevent An Outbreak (2020)De informatieve Netflix documentaireserie Pandemic: How to Prevent An Outbreak laat zien hoe een wereldwijde pandemie te…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pathe,
  • https://www.pathe.nl/film/24622/rundfunk-jachterwachter?position=1
  • https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/rundfunk-jachterwachter-is-als-een-youtubecompilatie-met-beperkte-houdbaarheid~bcaca3a2/
  • https://www.trouw.nl/cultuur-media/van-seniorenerotiek-tot-castratie-op-de-humor-van-rundfunk-moet-je-je-even-instellen~b15e635a/
  • https://www.parool.nl/kunst-media/serie-theatershow-en-nu-ook-een-film-van-rundfunk-jachterwachter~bbdf14e1/
  • https://www.nrc.nl/nieuws/2020/06/09/een-camping-uit-de-hel-a4002215
Kristelschrijft (87 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.