De passievrucht (film)

De passievrucht (film) Het verhaal gaat over Armin Minderhout, een weduwnaar die een zoon heeft. Armin heeft inmiddels een vriendin Ellen. Zij verlangen samen naar een kind. Dit wil echter niet zo vlotten en na wat onderzoeken blijkt dat Armin onvruchtbaar is. Een teleurstelling voor Armin en Ellen en tevens een grote vraag voor in het bijzonder Armin, want wie is de vader van zijn zoon? Een spannende zoektocht naar de echte vader van zijn zoon Bo volgt en krijgt een onverwachte onthulling.

Zakelijke gegevens

  • Titel film: De passievrucht
  • Regisseur: Maarten Treurniet
  • Titel Boek waarop de film is gebaseerd: De passievrucht
  • Auteur van boek waarop de film is gebaseerd: Karel Glastra van Loon
  • Jaar van uitgave: 2003
  • Voor welk soort leeftijd geschikt: 12 jaar en ouder
  • Genre: Roman

Samenvatting

De film begint met een vrijscène tussen Armin Minderhout en Monika. De vrijscène vindt plaatst in een Renault 5. Bo, de zoon van Armin en Monika, is toen verwekt. Monika sterft een paar jaar later aan een bacterïele meningitis. Armin vindt dan een nieuwe vriendin Ellen, dit was tevens de beste vriendin van Monika. Doordat Armin en Ellen dolgraag nog een kind willen maar dat niet lukt laat Armin zich onderzoeken. Als hij de uitslag te horen krijgt dat hij zijn hele leven al onvruchtbaar is, stort zijn leven in elkaar. Hij kán dus niet de biologische vader van Bo zijn. De moeder van Bo, Monika, is al een paar jaar dood en zij kan hem dus niet vertellen wie de vader is. Armin besluit zelf op zoek te gaan. Armin maakt een lijstje van alle mogelijke kandidaten voor Bo’s vaderschap. De eerste op dit lijstje is Monika’s ex, Robbert Hubeek. Robbert vertelt Armin uitgebreid over de seksuele praktijken die er tussen Monika en hem hebben uitgevonden, maar Robbert blijkt aan het einde van het gesprek niet eens van Monika’s dood af te weten en dus valt hij af als eventuele vader. De volgende op het lijstje is de huisarts van Monika, Armin denkt namelijk dat arts-patiënt relaties veel voorkomen. Armin vraagt het de huisarts vervolgens zonder er ook maar enigszins omheen te draaien, maar de huisarts verzekert Armin dat er nooit ongepaste intimiteiten tussen Monika en hem hebben plaatsgevonden. Ook kan hij in Monika’s dossier niets vinden over zaken die ze tijdens haar zwangerschap in vertrouwen verteld zou kunnen hebben.

De laatste verdachte is Niko Neerinckx, een vroegere collega van Monika van reisbureau ‘De Kleine Wereld’. Volgens Ellen voelde Monika nooit iets voor Niko en hij verspilt zijn tijd. Toch gaat Armin naar Niko. Omdat Niko op reis is, ontmoet hij eerst Niko’s vrouw Anke. Armin stelt zich voor als ene Erik Aldenbos en met behulp van een handige smoes, komt hij binnen. Al vragende komt Armin erachter dat Niko zijn oudste zoon ook Bo heeft genoemd en hij ziet een foto van Monika in hun fotoalbum. En wat dit betreft, sluit Niko helemaal aan op het profiel dat Armin voor ogen heeft voor de dader. Armin weet niet wat hij ermee aanmoet, maar zijn beste vriend Dees en Ellen dringen erop aan om niets aan Niko te vragen. Armin volgt hun advies op. De relatie tussen Armin en Ellen verslechtert een beetje. Armin besluit om er een weekend tussenuit te gaan met Bo, naar Ameland. Op een gegeven moment wandelen Armin en Bo over het strand en ze ontmoeten een groepje jongeren van Bo’s leeftijd. Eén van de meisjes blijkt Bo wel leuk te vinden en na ’s avonds samen op stap te zijn geweest, vindt Armin het meisje bij Bo in bed. In Armin’s dronken bui, schreeuwt hij dat Bo zijn zoon niet is, kotst hij het kussen onder waar het meisje op geslapen heeft en vervolgens slaat Bo op hem in. Als hij thuis is krijgt hij een telefoontje van het ziekenhuis, er wordt hem verteld dat zijn vader met de auto over de kop is geslagen en in kritieke conditie in het ziekenhuis ligt. Wanneer hij weer buiten is vertelt zijn tweede vrouw (Ellen) hem dat Nico niet de vader is, maar dat de vader van Armin ook de vader van Bo is. Als hij dat aan Bo vertelt denk hij eerst dat Armin een grapje maakt maar uiteindelijk dringt het tot hem door. De vader van beiden mannen sterft dan in het ziekenhuis. Later accepteren ze dat ze halfbroers zijn.

Analyse

Opbouw

De film begint met een terugblik naar het verleden, je valt als het ware middenin een verhaal. De film is in een niet-chronologische volgorde verteld. Dit is voor de kijker spannender dan een chronologische volgorde. Dit komt doordat wanneer alles in dezelfde volgorde wordt verteld waarin de gebeurtenissen hebben plaatsgevonden het voor de kijker saai wordt. De film bevat een gesloten én open einde. Een gesloten einde omdat je op het einde weet wie de vader van Bo is, een open einde omdat je niet weet wat er verder met Bo en Armin gebeurt en waarom Monika is vreemd gegaan.

Personages:

Armin Minderhout
Heeft donkerblond, kort haar en blauwe ogen. Van beroep is hij een corrector bij een wetenschappelijke uitgeverij. Armin is een round character omdat hij verder in het verhaal een ander mens wordt omdat hij elke vriend als een dader ziet voor zijn zoon Bo.

Bo
Bo is de zoon van Armin en Monika. Tot aan het einde van de film is het niet duidelijk wie zijn biologische vader is. Bo is ongeveer veertien jaar oud. Hij heeft kort, blond haar en blauwe ogen. Bo is een ook round character omdat je hem verder in het verhaal duidelijk ouder ziet worden en meer oog krijgt voor meisjes.

Perspectief

Er zijn niet veel beeldwisselingen en maar een paar close-ups in de film. Er wordt gefilmd vanuit Armin, de hoofdpersoon, wat als gevolg heeft dat je het verhaal van één kant bekijkt, en je je gemakkelijk identificeert met de hoofdpersoon.

Ruimte

Het verhaal speelt zich af in Amsterdam, in het huis van Armin en Ellen, waar hij voorheen ook met Monika gewoond heeft. De gebeurtenissen spelen zich eigenlijk op een heleboel plaatsen af. Soms in het huis van Ellen en Armin, soms buiten, een stukje in het ziekenhuis en ook een stukje op Ameland. Een enkel stukje speelt zich af in het huis van een verdachte. Er wordt niet zoveel gebruik gemaakt van muziek, alleen sommige stukjes die bijzonder zijn, of iets toevoegen aan het verhaal.

Tijd

Het verhaal speelt zich in de tegenwoordige en verleden tijd af. Het verleden vertelt het verhaal van de relatie tussen Monika en Armin. Het heden vertelt de speurtocht van Armin naar de biologische vader van Bo. Er worden geen jaartallen genoemd. De vertelde tijd bestaat uit enkele maanden, naar het zoeken naar de biologische vader van Bo. Maar als je de terugblikken in de gedachtes van Armin meerekent zal dit zo ongeveer vijftien jaar zijn, van de relatie tussen Armin en Monika tot aan dat Armin erachter komt wie de biologische vader is en dat Bo de as van Huib over het graf van zijn moeder strooit.

Taalgebruik

Het taalgebruik was niet echt opvallend eigenlijk, gewoon Nederlands. Ze spreken geen accent en ook niet plat. Soms wordt er gevloekt. Het taalgebruik past goed bij het gedrag en omgeving van de personen en bij het leven van vrij jonge mensen.

Motieven

Ik denk dat de volgende onderwerpen de motieven zijn.
  • Vaderschap, want Armin is steeds weer met het vaderschap bezig. Hij is bang dat hij het verliest.
  • Herinneringen aan Monika, want Armin wordt geconfronteerd met het feit dat hij niet de vader is van Bo. Daardoor moet hij steeds denken aan Monika als hij terug gaat naar het verleden om de ‘dader’ te vinden. Armin probeert met zijn herinneringen aan Monika te kijken of hij had kunnen weten dat Bo niet zijn zoon is. Ook wil hij erachter zien te komen wie de biologische vader is en met zijn herinneringen gaat hij na wie de dader zou kunnen zijn.
  • Natuur, want Armin is erg gehecht aan de natuur, net als zijn eerste vriendin, Monika en Bo. De natuur symboliseert de oorsprong van de mens. Armin gaat naar Ameland terug om herinneringen aan Monika op te halen.

Titelverklaring

De passievrucht wordt gebruikt in de betekenis van een baby, de vrucht die uit passie wordt geboren. Bo is dus eigenlijk de passievrucht

Thema

Een van de thema’s is twijfel aan het vaderschap, dit heeft te maken met bedrog. Het hele verhaal draait hierom, ook belangrijk is de liefde. Het gaat om liefde en Armin vraagt zich zelf ook steeds af of Monika verliefd was op de man waar mee ze vreemd ging. Later blijkt dit niet zo te zijn, het was gewoon aantrekkingskracht. Maar ik denk ook dat zoektocht een thema van deze film zou kunnen zijn. Eerst alleen een zoektocht naar de biologische vader van Bo, maar later komt Armin ook een heleboel over zichzelf te weten. Je zou het daarom ook een zoektocht naar zichzelf kunnen noemen.
© 2007 - 2023 Bartw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lekker en gezond fruit: de PassievruchtLekker en gezond fruit: de PassievruchtDe passievrucht is voor ons Nederlanders een exotische vrucht, maar wel eentje waar het de moeite van waard is om mee ke…
Passievrucht en zijn zoete geneeskrachtPassievrucht en zijn zoete geneeskrachtPassievrucht is een heerlijke, zoete, tropische vrucht. Hij was al bekend bij de Azteken. In Nederland is het een relati…
Passievrucht: Voordelen voor gezondheid van passiefruitPassievrucht: Voordelen voor gezondheid van passiefruitPassievrucht (passiefruit) is een tropische vrucht die groeit aan de Passiflora-wijnstok en dit in warme klimaten, waaro…
5 heerlijke cocktails met perziklikeur5 heerlijke cocktails met perziklikeurIn dit artikel komen verschillende lekkere cocktails aanbod met perziklikeur. De recepten zijn allemaal erg verschillend…

Filmverslag "De kleine blonde dood"Filmverslag "De kleine blonde dood"Dit is een filmverslag over de film "De kleine blonde dood". De film is gemaakt naar aanleiding van het gelijknamige boe…
Rome in de filmRome in de filmDe stad Rome heeft door de tijden van de film heen de filmschrijvers en producers geraakt. In menige film is Rome het de…
Bartw (118 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2007
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.