Rome in de film

Rome in de film De stad Rome heeft door de tijden van de film heen de filmschrijvers en producers geraakt. In menige film is Rome het decor of het onderwerp. Soms beiden. Hier een greep uit de vele films die over, van en in de wereldstad gemaakt zijn de afgelopen decennia. Zowel klassiekers als de jeugdfilm Lizzy McGuire.

Rome, tv serie (2005)

Regiseurs: Michael Apted, Allen Coulter, Mikael Salomon

Dit kostuumdrama brengt op magnifieke en voor een tv-serie ongeëvenaarde wijze het leven in Rome ten tijde van Julius Caesar in beeld. Het verhaal start in 52 voor Christus, bij de verovering van Gallië door de legendarische Julius Caesar. Die overwinning zaait jaloezie en de heersende aristocratie dreigt Caesar te vervolgen. Julius Gaius Caesar heeft geen enkele keus meer, dan samen met duizenden geharde en gevreesde strijders terug te keren naar Rome. Aan de poorten van Rome staat hij klaar om een nieuwe orde te scheppen in de op dat moment rijkste stad ter wereld met zon één miljoen inwoners. Wat volgt is een politieke zeer woelige tijd waarin vriendschap en vijandschap dichtbij elkaar liggen en die uiteindelijk leidt tot de bloedige Romeinse burgeroorlog.

Met een budget van 100 miljoen euro het grootste ooit voor een televisieserie werd de grootste nog bestaande set opgetrokken. Het oude Rome is helemaal nagebouwd in de bekende Cinecittà Studios in Italië. 2500 kleerstukken waren nodig voor de eerste twee afleveringen. Die kleerstukken worden gedragen door een voornamelijk Britse cast. Het acteerwerk is bijgevolg van hoog niveau.

Vanaf dinsdag 6 februari 2007 is bij SBS 6 het langverwachte tweede seizoen van de kijkcijferhit Rome te zien, wekelijks om 20u30.

Roma (1972)

Regiseur: Federico Fellini

Deze drama komische film toont Fellini's impressionistisch beeld van de stad Rome. De film volgt Rome vanaf de tijd van Mussolini tot aan de tijd van de hippies, de jaren 70. Fellini's portret van Rome toont de kijker bordelen, muziektheaters, archeologische ontdekkingen, een bizarre modeshow en tal van vreemde bewoners. Eén van de hoogtepunten is een campmodeshow voor de geestelijkheid, waar Fellini's verbeelding pas echt op hol slaat. Fellini haalde zijn inspiratie voor films uit zijn dromen. 'Roma' is daar geen uitzondering op.

Deze film verontruste de fans destijds vanwege het ontbreken van duidelijk aanwijsbaar plot. Was de meester het contact met hen verloren, begrepen ze hem niet meer? Want wat moesten ze met dit Romeinse rariteitenkabinet? Fellini zelf: 'In Roma wilde ik laten zien dat achter het huidige Rome nog steeds het klassieke Rome schuilgaat. En het ligt zo dicht aan de oppervlakte. De film is opnieuw uitgebracht in juni 2002.

Gente di Roma (2003)

Regiseur: Ettore Scola

Deze documantaire is Ettore Scola's hommage aan Rome en haar bewoners, een mozaïek van beelden, personages, buurten en verhalen. Op de bus waar ze elkaar 's ochtends verdringen om naar hun werk te vertrekken. In de cafés en trattoria. Maar ook in de warme intimiteit van hun huis of flat. De portretten volgen elkaar op als in complementaire sketches boordevol impressionistische penseelstreken, die samen een levendig en realistisch fresco vormen. Scola laat ons als het ware een prentenboek doorbladeren over zeer uiteenlopende onderwerpen.

De film werd digitaal opgenomen. Het is een liefdevolle, maar tegelijk ook bittere ode aan een grote stad.

Lizzy McGuire movie (2003)

Regiseur: Jim Fall

Lizzie McGuire slaagt voor haar high-schooleindexamen en vertrekt samen met haar beste vriend Gordo en nog wat klasgenoten naar Rome voor een welverdiende zomervakantie. De groep staat onder leiding van Miss Ungermeyer, een aardige tante die een goed drill instructor zou kunnen zijn.

In Rome ontmoet Lizzie de knappe Paolo, die haar aanziet voor zijn ex, Isabella. Paolo en Isabella zijn Italië's meest populaire en geliefde popduo, maar Isabella is hem gesmeerd en Paolo moet binnen een week optreden op de International Video Music Awards. Hij heeft dus een probleem, maar ziet in Lizzie (die sprekend op zijn voormalige partner Isabella lijkt) de oplossing. Een droom lijkt uit te komen voor Lizzie, maar is Paolo wel te vertrouwen?...

Gladiator (2000)

Regiseur: Ridley Scott

De Romeinse generaal Maximus wordt ter dood veroordeeld door Commodus, de boosaardige troonopvolger van Marcus Aurelius. Maximus kan op het nippertje ontsnappen, maar zijn vrouw en zoon worden bruut vermoord. Als hij uitgeput hun zielloze lichamen heeft begraven, wordt hij gevonden door slavenhandelaren die hem doorverkopen aan de gladiatorenmeester Proximo. Proximo weet Maximus aan het vechten te krijgen in het Colosseum als gladiator, en al snel begint Maximus te beseffen dat dit wellicht de enige kans is om zich te wreken op de keizer.

Gladiator is een grootse, zelfs epische film die veel indruk maakt. Niet alleen de schaal van de productie, maar ook het verhaal en het acteerwerk zijn indrukwekkend. Oliver Reed, die verrastte als Proximo, overleed tijdens de opnamen na overvloedig drankgebruik. Computers maakten zijn werk af.

De film was de grote winnaar tijdens de Oscars van 2001, maar liefst 5 Oscars voor 'beste film', 'beste acteur', 'beste geluid', 'beste kostuums' en 'beste visual effects'.

Romanzo criminale (2006)

Regiseur: Michele Placido

Misdaaddrama over drie jonge criminelen, Libanes, Freddo en Dandi, die in het Rome van de jaren zestig met bloedgeld een slimme en meedogenloze organisatie opzetten. Ze nemen de gehele drugshandel in handen, ruimen hun rivalen bruut uit de weg en krijgen connecties met de maffia en corrupte politici.

Terwijl de overheid te druk bezig is met de bestrijding van het terrorisme, ziet alleen rechercheur Scialoja dat Rome wordt overspoeld door het criminele geld en geweld van deze nieuwe gangsters. Om ze te pakken te nemen, begint Scialoja een gevaarlijke verhouding met

Dandi´s vriendin, de intrigerende prostituée Patrizia. Ondertussen beginnen de machtsverhoudingen binnen de groep te verschuiven, waardoor een serie van wraakacties en moorden worden ontketend.

Novecento (1976)

Regiseur: Bernardo Bertolucci

Deze film speelt zich af in de sloppenwijken van Rome. Het is een lang en indrukwekkend epos over het Italië van begin vorige eeuw. Alfredo de erfgenaam van een landeigenaar en Olmo groeien samen op in Italië van begin vorige eeuw. In deze roerige periode beleeft het fascisme zijn hoogtijdagen. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt vecht Olmo voor en Alfredo achter het front. Na de oorlog sluit Olmo zich aan bij de communisten, terwijl Alfredo na de dood van zijn vader landeigenaar wordt. De band tussen beide vrienden wordt beschadigd wanneer Olmo van moord beschuldigd wordt en Alfredo daar niet tegen in gaat.

La Dolce Vita (1960)

Regiseur: Fedrico Fellini

In deze film laat de rokkenjagende schandaaljournalist Marcello Rubini zich meeslepen door `het zoete leven´ in de straten van Rome. Tijdens zijn zwerftochten stuit hij ondermeer op een ongelukkige rijkeluisdochter en een zinnelijke filmster

Voornamelijk opgenomen in de Via Veneto, de straat vol nachtclubs in Rome, volgt de film het eenzame, onbevredigende leven van roddeljournalist Marcello.

Zoals bovenbeschreven is Rome ook een echte filmstad.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rome: de beroemde TrevifonteinRome: de beroemde TrevifonteinDe beroemde Trevifontein in Rome is een imposant bouwwerk van 20 meter breed en 26 meter hoog, geplaatst in een passend…
Paparazzi en roddelbladenBeroemde mensen worden vaak gefotografeerd door de paparazzi. Deze groep van fotografen heeft bij heel veel mensen een n…
Filmverslag: The GladiatorFilmverslag: The GladiatorThe Gladiator is een interessante film wat een gedeelte van de Romeinse geschiedenis beschrijft. Het geeft weer hoe glad…
De Trevifontein in RomeVoor Romeinse begrippen is de Trevifontein bijna 'nieuw'. De fontein is namelijk 'pas' zo'n 240 jaar geleden aangelegd.…

De passievrucht (film)De passievrucht (film)Het verhaal gaat over Armin Minderhout, een weduwnaar die een zoon heeft. Armin heeft inmiddels een vriendin Ellen. Zij…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 30-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.