Star Wars: De meest succesvolle Science Fiction film serie

Star Wars: De meest succesvolle Science Fiction film serie Star Wars is een wervelend episch ruimteavontuur. De Star Wars films staan in de top-10 van meest succesvolste films aller tijden en dat is niet voor niets. Star Wars raakt mensen. Iedereen herkent wel iets van zichzelf in de avonturen van Luke Skywalker. Deze jongen, die niet weet hoe bijzonder hij is, groeit psychologisch en spiritueel op tot de redder van het universum. En dat universum is een bijzondere wereld vol van fantastische figuren, strijd tussen goed en kwaad en special effects.

Wat is Star Wars?

Star Wars is een serie van zes sciencefiction fiction films, die werd geschreven door George Lucas. De films veroorzaakten een enorme hype en werden kassuccessen, die hun weerga niet kenden. Alleen al de films brachten zo'n slordige 5 miljard EUR in het laadje en dan hebben we het nog niet eens over alle merchandise, speelgoed, stripboeken en televisieseries, die op basis van deze blockbusters werden geproduceerd.

Het verhaal van Star Wars

Anakin Skywalker wordt geboren in een rusteloze tijd in een onbekend universum, waarin er strijd bestaat tussen de verschillende planeten. Hij wordt de leerling van Obi-Wan Kenobi en heeft zoveel talent, dat er wordt gedacht dat hij de grootste Jedi ridder ooit zal worden. Een Jedi kan "De kracht" (ofwel The Force), een symbool voor de Goddelijke energie, aanwenden om er in de strijd tussen Goed en Kwaad het goede mee te kunnen helpen beschermen.

Bron: KAMiKAZOW, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: KAMiKAZOW, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De Jedi-trainer Yoda ziet echter ook heel veel angst bij Anakin en angst is de voorbode van woede, haat, pijn en lijden. Anakin neigt niet 100% naar de kant van het goede en Darth Sidious, die de macht wil grijpen en alle Jedi wil uitroeien, krijgt Anakin aan zijn zijde. Anakin Skywalker wordt de gevreesde Darth Vader, een mysterieuze figuur, gehuld in het zwart, die bijna onmenselijk is. Dankzij Anakin of eigenlijk Darth Vader wordt Darth Sidious inderdaad keizer van het Galactische Keizer Rijk.

De zoon van Anakin, Luke Skywalker, krijgt vangt vele jaren later een noodsignaal op van Prinses Leia, één van de belangrijkste leiders van de rebellen, die proberen het keizerrijk omver te stoten. Luke redt de prinses en samen met Obi Wan Kenobi, Han Solo en Chew Bacca schaart hij zich bij de rebellen. Hij werkt er hard aan om een Jedi ridder te worden en denkt dat hij in de voetsporen treedt van zijn vader, die is gesneuveld tijdens één van de oorlogen.

Uiteindelijk ontdekt Luke de waarheid over zijn vader: De vreselijke en wrede Darth Vader is Anakin Skywalker en is helemaal niet dood. Zijn vader vertegenwoordigt het kwaad. Luke slaagt erin het hart van Anakin weer te ontdooien en die brengt uiteindelijk eigenhandig de keizer ten val, waarmee er uiteindelijk een einde komt aan alle strijd.

De zes films uit de Star Wars serie

Het totale Star Wars verhaal bestaat uit in totaal zes films:
  • Star Wars: Episode I: The Phantom Menace (1999)
  • Star Wars: Episode II: Attack of the Clones (2002)
  • Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith (2005)
  • Star Wars: Episode IV: A New Hope (1977)
  • Star Wars: Episode V: The Empire Strikes Back (1980)
  • Star Wars: Episode VI: Return of the Jedi (1983)

De volgorde van de Star Wars films

De vierde, vijfde en zesde episode zijn eerst geproduceerd, zoals te zien is aan de jaartallen, waarin de films uitkwamen. Deze drie "eerste films" worden beschouwd als de beste en traditionele Star Wars films. Toen George Lucas de verhalen schreef en regisseerde was het telkens nog niet duidelijk of er een vervolgfilm mocht en zou komen. Op een gegeven moment bestond er een contract voor twee vervolgfilms en kon de oorspronkelijke trilogie in ieder geval worden voltooid.

Het duurde maar liefst 16 jaar voor de tweede trilogie van Star Wars uitkwam, die in de tijd veel eerder speelt dan de latere trilogie. Deze eerste trilogie vertelt meer het verhaal van Darth Vader en geeft meer inzicht in hoe Anakin precies aan de kant van het kwaad kwam te staan. De tweede trilogie werd niet alleen door George Lucas geschreven maar werd samen met Jonathan Hales geregisseerd en op script gezet.

Tegen de tijd dat er eindelijk duidelijkheid bestond over dat de overige delen ook mochten worden verfilmd, had George Lucas andere projecten opgepakt en kon zich niet volledig meer wijden aan deze bijzondere tweede serie van Star Wars films.

Het resultaat van het verschil in volgorde is dat de eerste trilogie qua sfeer maar ook technologische hoogstandjes erg verschilt van de tweede. Je ziet natuurlijk wel welke films later in de tijd geproduceerd zijn. Beide trilogieën zijn echter echt de moeite waard en onvergetelijk wanneer je ze eenmaal hebt gezien. De oudere films doen qua kwaliteit van verhaal en speciale effecten zeker niet onder voor de nieuwere.

De 7e film en animatieserie: Star Wars: The Clone Wars

Op basis van de oorspronkelijke bioscoopfilms is er ook nog een animatieserie gemaakt voor de televisie "Star Wars: The Clone Wars". Het verhaal van deze serie situeert zich ergens tussen de tweede en derde Star Wars episode. De serie heeft nooit echt veel aandacht gekregen evenals de film met dezelfde titel, die werd gemaakt om aandacht te geven aan de lancering van de tekenfilmserie.

Star Wars in de toekomst?

Er wordt gespeculeerd dat er wordt gewerkt aan nog meer televisieseries maar de geruchten lijken elkaar tegen te spreken. Voorlopig zullen we het dus moeten doen met de oorspronkelijke Star Wars films, de games, de boeken, gezelschapsspelen en stripboeken. Maar wie weet ligt er nog meer in het verschiet voor Star Wars in de toekomst. De strijd tussen Goed en Kwaad is tenslotte nog lang niet uitgevochten.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marvel Comics - Star Wars - Nummer 2Marvel Comics - Star Wars - Nummer 2Luke Skywalker staat oog in oog met Darth Vader. Luke is nog geen Jedi en weet nog niet zo goed om te gaan met het licht…
Star Wars en technologieStar Wars en technologieScience fiction lijkt slechts vermaak en natuurlijk is het ook vermaak, alleen heeft science fiction soms ook invloed op…
Rogue One: Star Wars zonder Jedi? Opzet, productie én triviaRogue One: Star Wars zonder Jedi? Opzet, productie én triviaNa de release van Star Wars: Episode VII in 2015, waren de verwachtingen hooggespannen voor de Star Wars-franchise. Disn…
De fascinatie voor science fiction (-films)Wat maakt science fiction voor velen zo aantrekkelijk? De films ET, Frankenstein, Star Wars, The Matrix of Star Trek … s…

Het Huis Anubis: De film "Anubis en de Wraak van Arghus"Het Huis Anubis: De film "Anubis en de Wraak van Arghus"De televisieserie Het Huis Anubis is al jaren een enorme hype. De eerste bioscoopfilm Anubis en het Pad der 7 zonden won…
recensiePierre Lekeux ontroert in Combat avec l'angeMet Combat avec l’ange bewijst Pierre Lekeux (Strass, La danse des esprits) opnieuw dat hij één van de meest interessant…
Bronnen en referenties
  • Star Wars- Sansweet S.J. (2007)
  • Afbeelding bron 1: KAMiKAZOW, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 10-02-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.