recensie

Pierre Lekeux ontroert in Combat avec l'ange

Met Combat avec l’ange bewijst Pierre Lekeux (Strass, La danse des esprits) opnieuw dat hij één van de meest interessante acteurs van België is. In dit sociale drama van Marian Handwerker (Marie, Pure fiction), dat de teleurgang van Brussel en België aankaart, geeft hij op ontroerende wijze leven aan een politieagent uit Brussel die na een opeenstapeling van moeilijkheden gedwongen wordt tot een leven op straat.

Combat avec l’ange

In Combat avec l’ange kruipt Pierre Lekeux in de huid van Lambert, een dronken en racistische politieagent wiens leven drastisch verandert als hij tijdens een opdracht per ongeluk een onschuldig meisje doodschiet. Als blijkt dat hij tijdens deze interventie dronken was, moet hij noodgedwongen worden opgenomen voor een ontwenningskuur. Na een jaar mag hij terug naar huis. Het had het begin van een nieuwe start en een mooier leven moeten worden, maar zijn gezin wil niets meer van hem weten en ook op de hulp van vrienden en vreemdelingen kan hij niet meer rekenen. Langzaam vervaagt alle hoop en kans op een betere toekomst en wordt Lambert verplicht als dakloze te leven.

Daklozen, Brussel en de teleurgang van België

Regisseur en scenarist Marian Handwerker heeft er bewust voor gezorgd dat Combat avec l’ange op verschillende niveaus geïnterpreteerd kan worden. Allereerst geeft hij antwoord op de vraag hoe iemand het zo ver kan laten komen dat hij dakloze wordt en geen oplossing meer vindt voor zijn problemen. De film werkt dan ook het beste als hij de persoonlijke miserie van Lambert en de mensen uit zijn omgeving toont. De problemen van Lambert stapelen zich zodanig op dat hij na verloop van tijd noch een toekomstvisie noch een idee van het verleden (geheugenverlies) heeft. Het enige dat hem rest is een door armoede en teleurstelling gekleurd heden dat geen kans op uitweg meer biedt. Tijdens een lunch met Pierre Lekeux en Marian Handwerker werden we door een dakloze Brusselaar aangesproken die flarden van ons gesprek had opgevangen en die hoopte dat we hem sociale hulp konden verstrekken. Een bewijs dat het thema van Combat avec l’ange brandend actueel is.

Marian Handwerker ziet zijn film echter vooral als een aanklacht op de teleurgang van België, het verlies van sociale en familiale waarden, en de problematiek van de vermenging van de verschillende nationaliteiten in het hedendaagse Brussel. Hoewel Combat avec l’ange vol verwijzingen zit naar deze thema’s (de optocht van de koning, de racistische uitspraken van Lambert etc), komt dit betekenisniveau minder goed tot zijn recht dan Marian Handwerker oorspronkelijk had bedoeld. Een film over Brussel en België is het naar mijn inziens niet geworden en het verhaal had zich net zo goed op andere plaatsen kunnen afspelen. Combat avec l’ange is hierdoor echter wel universeler en pakkender geworden en dat is iets dat we alleen maar kunnen toejuichen.

Qu’elle est jolie notre petite rue

Combat avec l’ange is gegroeid uit een workshop die immigrante adolescenten moest toelaten hun eerste stappen in de filmwereld te zetten. Sommige van deze jongeren waren nog maar net aangekomen in België en spraken amper Frans. Ze kwamen uit Brusselse deelgemeenten zoals Molenbeek, Anderlecht en Vorst. Het verhaal van Combat avec l’ange is gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van deze jongeren. Hun lotgevallen werden oorspronkelijk vastgelegd in de vorm van een kortfilm, Qu’elle est jolie notre petite rue, die werd gefilmd in de buurt van Het Rad in Anderlecht en de Marconistraat in Vorst. Na hard werken is Marian Handwerker er uiteindelijk in geslaagd zijn kortfilm uit te bouwen naar de langspeelfilm Combat avec l’ange.

Pierre Lekeux

Net als in zijn vorige films (bv. Pure fiction over de zaak Dutroux) weet Marian Handwerker met Combat avec l’ange opnieuw controverse op te wekken. De film is gemaakt met beperkte middelen, maar dat weerhoudt de regisseur er niet van om ons met zijn camera die beelden te tonen die we vaak bewust proberen te ontwijken. De film komt door de ingetogen en soms chaotische stijl moeilijk op gang, maar hoe meer we over Lambert te weten komen, hoe meer we ons voor dit personage beginnen te interesseren. Het hoogtepunt van Combat avec l’ange is dan ook de indrukwekkende acteerprestatie van Pierre Lekeux die na onder andere Strass, La danse des esprits en Last Night on Earth nogmaals bewijst dat hij zijn vak met passie en toewijding benadert.

Technische fiche Combat avec l’ange

  • Jaar: 2009
  • Land: België
  • Genre: Sociaal drama
  • Regie: Marian Handwerker
  • Acteurs: Pierre Lekeux, Delphine Charlier, Esther Aflalo, Yves Degen, Philippe Résimont etc
  • Speelduur: 1u15
  • Website: http://pierrelekeux.blogspot.com
© 2009 - 2020 Avalon, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieLa danse des esprits - Het mirakel van Saint AlbaElk jaar vindt er in Frankrijk een mirakel plaats. Op 13 december wordt de triptiek van Saint Alba in een Franse kapel e…
recensieRegards - Film over zelfmoord en gelukRegards is een Belgische ensemblefilm over zelfmoord en geluk die zich afspeelt tijdens de laatste dag van het leven van…
Top 10 beste acteurs en actrices uit Franstalige filmsVincent Cassel, Pierre Lekeux, Emilie Duquenne, Olivier Gourmet, Michèle Laroque, Gérard Depardieu, Benoît Poelvoorde… H…
Brussel: de hoofdstad van BelgiëBrussel: de hoofdstad van BelgiëBrussel is de hoofdstad van België maar ook van de Vlaamse en de Franse gemeenschappen. Samen met de Duitse gemeenschap…

Star Wars: De meest succesvolle Science Fiction film serieStar Wars: De meest succesvolle Science Fiction film serieStar Wars is een wervelend episch ruimteavontuur. De Star Wars films staan in de top-10 van meest succesvolste films all…
Friends, the movieFriends, een van de meest succesvolle tv-series ooit, komt in 2011 terug: in de bioscoop! Barman Gunther vertelde dat op…

Reageer op het artikel "Pierre Lekeux ontroert in Combat avec l'ange"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

John Lockaert, 08-11-2009 16:54 #1
Ik volg de carrière van Pierre Lekeux sinds La danse des esprits. Ik vind dat hij heel aparte en bijzondere films maakt. Hij is een zeer goede acteur, echt uitzonderlijk goed, die verdient om ook in Vlaanderen, Nederland en de rest van Europa ontdekt te worden. In Frankrijk, Canada, Franstalig België en de Verenigde Staten is hij al heel beroemd en populair.

Ik heb gelezen dat Pierre Lekeux op dit moment samenwerkt met romanschrijver en regisseur Daph Nobody aan de langspeelfilm Fog Dogs, het verhaal van een ouder wordende huurmoordenaar die op pensioen wil gaan en die een erfenis aan zijn zoon wil nalaten met wie hij niet goed overeen komt.

Ik kijk ook uit naar Strass 2, de film van Vincent Lannoo, waarin Pierre Lekeux opnieuw de rol van Pierre Radowski op zich gaat nemen. En hierin zou hij nog gewelddadiger worden dan in de eerste Strass, maar we zouden ook eindelijk ontdekken dat hij een goed hart heeft en dat hij een goed oeuvre wil nalaten.

Hopelijk mag hij in de toekomst nog vele keren de hoofdrol spelen in aparte en interessante langspeelfilms.

Infoteur: Avalon
Gepubliceerd: 03-10-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Reacties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!