recensie

Filmrecensie “Point Break”

Filmrecensie “Point Break” Point Break dateert uit 1991 en liet twee niet voor de handliggende Hollywood mannen samen spelen en samen met regisseur Kathryn Bigalow maakte men deze film tot een grote hit. Een film die inmiddels tot de klassiekers is gaan horen. Zeker als het gaat om het afgesloten surfwereldje.

Het verhaal

Basis

Het verhaal speelt zich af langs de Amerikaans kustlijn waar de echte surfers zo ongeveer wonen. Maar begint bij de FBI waar broekie Johnny Utah, gespeeld door Keanu Reeves, moet gaan samenwerken met de oude FBI-rot Angelo Pappas, gespeeld door Gary Busey. Ze zijn aangesteld om een aantal bankovervallen op te lossen, maar Pappas ziet het in eerste instantie niet zitten om met het broekie samen te werken.

Infiltreren

Als Utah niet verder komt in zijn speurwerk, luistert hij naar de ideeën van Pappas over wie die bankovervallen mogelijk pleegt. Hij heeft er ook een plausibel verhaal bij, maar geen FBI agent die zijn verhaal serieus neemt. Utah wel en dan moet hij, wil hij zijn speurwerk een reële kans geven, infiltreren in de surfwereld. Het infiltreren wil meer zeggen dan een surfplank kopen en langs de kustlijn gaan lopen. Hij moet leren surfen en als oud sportman gaat het hem goed af. Zeker met de hulp van de vrijgevochten Tyler Ann Endicott, gespeeld door Lori Petty.

Hij dringt het wereldje binnen en wordt geaccepteerd, maar wordt tegelijkertijd verliefd op Tyler. Tyler blijkt de oude vlam van de aanvoerder van het stel Bodhi, gespeeld door Patrick Swayze. Hoewel dit in het begin wat frictie lijkt te geven, wordt hij opgenomen in de groep en kan zijn speurwerk voort zetten. Volgens Pappas kan hij er wel eens te diep in gaan en hij probeert hem te behoeden voor ernstige zaken. Dit bekoopt hij met zijn eigen leven en Utah wordt ontdekt. Om hem te pakken nemen ze Tyler mee en dwingen ze hem om mee te doen aan een bankoverval.

Ontknoping

Het gevecht om Tyler terug te vinden en met name Bodhi te pakken, als leider van de groep die de bankovervallen pleegt, gaat door tot in de lucht. Uiteindelijk lukt het hem maar ontkomt Bodhi. Maar Utah laat zich niet voor een gat vangen en volgt hem naar de beste surfplaatsen.

Uiteindelijk vindt hij hem ook daar en als hij hem in de boeien wil slaan vraagt Bodhi hem om een soort gunst. De vraag is of hij hem die wil gunnen of gaat hij hem toch direct in de boeien slaan?

De recensie

De film is goed gemaakt door Bigalow met niet de meest voor de hand liggende acteurs. Maar Swayze kwam door deze film weer helemaal terug, na wat slechte films gemaakt te hebben, en Reeves schudde zo het “mooie jongetje” imago van zich af. Mede door deze film werd hij in 1991 wel de mooiste man ter wereld genoemd.
Dat oorspronkelijk Ridley Scott zou regisseren en Matthew Broderick en Charlie Sheen de hoofdrollen zouden gaan spelen, is niet iets wat we als gemiste kans zien, nadat Bigelow de film heeft afgeleverd.

James Cameron, Peter Abrams en Robert Levy tekende voor de productie voor 20th Century fox. De film koste zo’n 24 miljoen dollar en leverde een slordige 85 miljoen dollar op. Tot op de dag van vandaag wordt de film als klassieker neergezet in zijn soort. Goed gefilmd, prachtige plaatjes, waarheidsgetrouw en het spel van de hoofdrolspelers is meer dan goed. Ze lopen elkaar niet voor de voeten. Ook Busey zet een goede FBI agent, die wat uitgeblust is, neer.

en verder...

Zowel Reeves als Petty zijn inmiddels getrainde surfers geworden, waarbij Reeves het ook lang na de film als hobby heeft uitgeoefend en draait in Hollywood nog volop mee. Biografie Keanu Reeves Met Petty is het langere tijd minder gegaan en Patrick Swayze is in 2009 helaas gestorven

De film is de huur en te koop op DVD. Zo nu en dan on demand en op televisie te zien.
© 2010 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Break-even-analyseBij een onderneming is het handig om te weten hoe je er financieel voor staat. Het is daarbij nodig dat een ondernemer w…
Speelfilm The Devil's AdvocaterecensieSpeelfilm The Devil's AdvocateHoewel we van Al Pacino over het algemeen kunnen stellen dat hij zijn rollen redelijk subliem neerzet, zijn niet alle fi…
Recensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaarrecensieRecensie speelfilm "The Watcher", de seriemoordenaarSpeelfilm The Watcher van regisseur Joe Charbanic is een ietwat afwijkende film als het gaat om de standaard seriemoorde…

Dystopische filmsDit artikel gaat over films met een dystopisch thema. In dit artikel is een overzicht te zien van dystopische films, en…
Films over zombiesWie van films houdt met zombies is hier aan het goede adres. In dit artikel is een overzicht te zien van zombiefilms, en…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 03-08-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.