recensie
A single man, een film van Tom Ford
A single man is een Amerikaanse film geregisseerd door Tom Ford, een kledingontwerper voor Gucci. De film is afgeleid van het gelijknamige boek van Christopher Isherwood, geschreven in 1964.
Acteurs
Met in de hoofdrol: Colin Firth, de tegenspeler van Hugh Grant in de Bridget Jones films. Kenny wordt gespeeld door Nicholas Hoult, een oude bekende uit ‘About a boy’. Julianne Moore speelt de beste vriendin van George; Charley. Matthew Goode speelt Jim, de overleden vriend van George.
Colin Andrew Firth
Colin is geboren op 10 september 1960. Sinds 1983 is hij actief als acteur. De bekendste films met Colin zijn: Love actually, Bridget Jones en Girl with a Pearl Earring. In de laatst genoemde film speelt hij de Nederlandse schilder Johannes Vermeer.
Korte inhoud
A single man is een film over George Falconer, een homofiele man die zijn vriend verliest door een auto ongeluk. Het verhaal speelt zich in het jaar 1962 geleden af in Los Angeles. Dit wordt mooi in beeld gebracht door het gebruik van het licht (net als je ziet met oude foto’s). De film geeft precies één dag van het leven van George weer, wel komen er flashbacks in voor.
De dagen van George lopen normaal gesproken geordend, behalve vandaag. Alles loopt anders dan het normaal gaat. George besluit dan ook dat het vandaag dan maar helemaal anders moet dan normaal. Zo komt hij een vreemde situaties terecht. Ondanks dat de situaties een beetje vreemd zijn zou het allemaal wel echt kunnen gebeuren. Het is dan ook een realistisch verhaal.
Charley, de beste vriendin van George is al tijden verliefd op George en ze denkt dat ze een kans maakt bij hem nu Jim is overleden. Dit schat ze natuurlijk verkeerd in en dat zorgt ook voor een vreemde situatie.
Een student van George, Kenny, voelt zich verbonden met zijn leraar en zoekt daarom veel contact. George houdt hem in het begin op afstand, maar dit verandert in de loop der tijd. Later op de dag doet zich dan ook een vreemde situatie voor.
Thema's
De thema's homofilie, dood en liefde komen in de film naar voren.
Homofilie
Ten eerste is George natuurlijk een homo. Maar in de film komt Kenny er ook achter dat hij eigenlijk gevoelens heeft voor mannen. Dat is ook de reden waarom hij zich zo aangetrokken voelt tot zijn leraar.
Dood
Het thema dood is het thema waarop de film is gebaseerd. Je ziet namelijk het leven van een man die bijna dood gaat van verdriet door de dood van zijn vriend.
Liefde
Het thema liefde komt natuurlijk terug bij George en Jim, in flashbacks zie je hoe gelukkig ze samen waren. Dat George zijn liefde verliest is natuurlijk vreselijk maar nu ziet Charley wel haar kans om haar liefde voor George te bekennen. Dat dit onbeantwoorde liefde is, dat is alleen - helaas voor Charley - wel duidelijk.
Specialiteiten
Het verhaal van deze film is mooi en triest. Maar wat vooral opvalt is de setting, de camera standen en het gebruik van het licht. Als je alleen daar op let, is dit een schitterende film. Met een tragisch maar mooi verhaal. Het huis van George lijkt zo uit een architectentijdschrift te komen, in positieve zin.
Opmerkelijk
Ondanks dat Colin Firth zijn rol uitermate goed en overtuigend speelt wint hij de nominatie voor: 'Colin Firth - Best actor' niet. De film doet het sowieso niet heel goed in Amerika. Het feit dat het om een homofiele man gaat speelt hier in een rol.
© 2010 - 2024 Xdoriss, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieRecensie 'Still Alice'Alzheimer is een ongeneeslijke, progressieve hersenziekte die gekenmerkt wordt door een ophoping van het eiwit beta-amyl…
recensieFilmrecensie “Murder by numbers”De Zwitser Barbet Schroeder had de regie over deze aardige psychologische thriller uit april 2002 met o.a. Sandra Bulloc…