recensie

Filmrecensie Inception

Filmrecensie Inception Inception is een speelfilm uit 2010, van regisseur Christopher Nolan. Misdaad, thriller en science fiction vinden elkaar in deze film. Je moet wel goed opletten om de draad van het verhaal te volgen. De hoofdrol wordt gespeeld door Leonardo diCaprio.

Het verhaal

Basis van het verhaal

Het verhaal begint bij het einde om dan weer heel snel terug te schakelen naar de kern van het verhaal, het begin. Dom Cobb, gespeeld door Leonardo DiCaprio, speelt de aanvoerder van een groep dieven. Maar geen reguliere dieven, ze stelen geheimen en ideeën uit de hoofden van topmensen en dit heet extraction. Tot ze iemand tegenkomen die het omgekeerde proces wil doorvoeren, namelijk iemand een droom / idee geven wat in het hoofd gepland is. Dit heet inception.

Cobb voelt weinig voor dit gevaarlijke plan, want hij wil stoppen en naar zijn kinderen toe. Dit lukt alleen nog niet, omdat iedereen denkt dat hij verantwoordelijk is voor de dood van zijn vrouw Mail, gespeeld door Marion Cotillard. Tot het moment dat degene die de droom / het idee wil planten voor Cobb kan realiseren dat men heb niet meer verdenkt van de moord op zijn vrouw en hij terug kan naar zijn kinderen.

Klus klaren

Met zijn team besluit hij de klus aan te nemen, om eindelijk naar zijn kinderen te kunnen. Maar hij heeft wel een nieuwe architect nodig om de dromen te ‘bouwen’ en komt via zijn leermeester de professor, gespeeld door Michael Caine, in contact met Adiadne, gespeeld door Ellen Page.

Het team begint aan de klus, zijnde een steenrijke erfgenaam Fischer, gespeeld door Colian Murphy, de code van de kluis te ontfutselen. Het plan wordt in gang gezet, maar Adriadne ontdekt dat de dromen van Cobb eigenlijk herinneringen zijn – wat tegen de regels is – en zijn vrouw daar veel in terugkomt.

De verschillende niveaus van dromen maken het er niet gemakkelijker op, maar dan komt ze er achter dat Mal zelf gesprongen is en dit nadat ze samen met Cobb enorme dromen heeft gecreëerd waar ze liever definitief in wilde leven. Cobb wordt in iedere droom bijna meegezogen door haar en heeft moeite de echte droom en zijn herinnering uit elkaar te houden.

Oplossing

Als het team de klus bijna heeft geklaard staat Cobb, als hij ook in deze droom Mal tegenkomt, voor het dilemma. Blijft hij bij haar in deze droom of niet. Aangezien een van de mannen van zijn team in de droom is blijven hangen, blijft hij achter om hem te redden. De rest van het team rond de klus af (inclusief code van de kluis).

Het kan betekenen dat Cobb achterblijft, maar plots is hij bij het achtergebleven teamlid … maar deze man is oud terwijl Cobb nog gewoon dezelfde leeftijd is. Hij snapt het niet, totdat hij even later weer in het vliegtuig zit wat hem naar de laatste klus heeft gebracht. Zou hij dan toch terug kunnen naar zijn kinderen?

De recensie

Achter de schermen

Deze film uit 2010 is een goed geschreven verhaal van regisseur en producer Christopher Nolan. Nolan is ook bekend van de Batman films en the Dark Knight. Het verhaal zit goed in elkaar en hoewel het soms lijkt alsof men van de hak op de tak gaat, is de rode draad goed te volgen. De spanning blijft in de film tot het laatste moment. De beelden zijn erg fraai en met de gekozen locaties pakt de regisseur iedere keer weer het juiste moment. Warner Brothers bracht de film uit welke 160 miljoen dollar mocht kosten. De film zou uiteindelijk ruin 750 miljoen dollar opbrengen.

De acteurs

Leonarde diCaprio is in de loop der jaren gegroeid als acteur en staat voor wat hij doet, maar dat maakt ook dat het storend kan zijn in zijn spel samen met andere acteurs. De film heeft enkele momenten dat diCaprio er wel erg uitspringt ten opzichten van de rest van de acteurs. Maar storend voor de film is het niet. De jonge Ellen Page staat haar mannetje in deze rol als architect en Mal, actrice Marion Cotillard is erg nadrukkelijk aanwezig in de dromen.

Het totaalplaatje van deze film is dat het kwalitatief een goede film is, met een goed verhaal en goed acteerwerk … en bij de les blijven. Absoluut het bekijken waard. De film is te koop en te huur op DVD/on demand en een enkele keer op televisie te zien.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Film: The Wolf of Wall Street (2013)Film: The Wolf of Wall Street (2013)Gebaseerd op een waargebeurd verhaal van Jordan Belfort, van zijn opkomst als een rijke beursmakelaar die een luxe leven…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Filmrecensie ‘Firewall’recensieFilmrecensie ‘Firewall’Harrison Ford staat bekend om actie en dat laat hij – ook al is de man inmiddels op leeftijd - volop zien in de uit 2006…

recensieLove and other drugs: modern sprookje over ParkinsonIn de film Love and other drugs is het scenario bijna onwerkelijk. Een jonge vrouw met Parkinson, ontmoet player die nog…
recensieThe Disappearance of Alice CreedThe Disappearance of Alice Creed is een low budget film uit 2009. Een Britse film die vanaf januari 2011 bij ons in de b…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 05-01-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.