recensie

Filmrecensie King Arthur

Filmrecensie King Arthur Over de Engelse riddertijd is veel geschreven en inmiddels in een gelijklopende lijn worden er ook door Hollywood films afgeleverd over deze periode. Ze hebben iets heroïsch, iets heldhaftigs en dat maakt dit genre uitermate geschikt voor degene die van romantiek, maar ook van actie houden en laten we de mensen die van het kostuumdrama houden niet vergeven. Antoine Fuqua maakt in 2004 King Arthur wat op nieuw historisch bewijs gebaseerd schijnt te zijn.

Het verhaal

Begin

Het verhaal begint zo’n 500 jaar na Christus waar het Romeinse Rijk langzaam in verval raakt en ze her en der weggejaagd worden door de plaatselijke krijgsheren. In Brittannië zijn het de Saksen en de Woads die dit voor elkaar krijgen.
De Sarmatie krijgers komen hier ook vandaan maar zijn enig moment ingelijfd in het Romeinse leger en hebben zich 15 jaar ingezet voor hen. Het zijn krijgshaftige mannen met speciale vechttechnieken. Ze mogen na 15 jaar eindelijk weer vrij zijn en haar huis en zo lijkt het er ook uit te zien.

Laatste klus

Totdat bisschop Germanicus, gespeeld door Ivano Marescotti, ze nog voor één opdracht weg wil sturen. Ze moeten een belangrijke familie redden, maar die zit vast boven de muur van Hadrianus en Cerdic, baas van de Saksen, wil dit gebied en dat maakt het een helse klus om deze familie te redden.
De zeven mannen onder leiding van Artorius (Arthur), gespeeld door Clive Owen, en Lancelot, gespeeld door Loan Gruffudd, als tweede man gaan op pad. Hoewel ze met veel moeite de familie redden, branden de Saksen – die op de hielen zitten – alles achter hen plat.

Opgesloten

Artonius is ontsteld als hij vlak voor zijn vertrek een kerker ontdekt waar een aantal Woads opgesloten zit, waaronder de jonge vrouw Guinevere, gespeeld door Keira Knightly. De meeste zijn dood, maar een kind en de jonge Guinevere worden bevrijd.

Ontknoping

Maar de Saksen blijven de mannen op de hielen zitten, tot dat er een list wordt bedacht. De mannen zoeken het bevroren water op en laten de Saksen midden op het ijs terecht komen en dan slaat een van de mannen van Artonious, Dagonet, gespeeld door Ray Stevenson, een gat in het ijs en scheurt het ijs door tot aan de groep Saksen. De Saksen verdrinken een voor een. Helaas moet Dagonet het ook met de dood bekopen.
Redden de mannen het nu terug en krijgen ze eindelijk die lang en zwaarbevochten vrijheid?

De recensie

Achter de schermen

De film wijkt op meerdere fronten af van het historische plaatje wat we kennen van King Arthur, maar dat maakt de film gemaakt door regisseur Antoine Fuqua niet minder mooi. De film is niet echt gemaakt voor het kostuum, maar is een harde film met diepe donkere kleuren en geeft de grauwe tijd goed aan. Hollywood tv- en filmproducer Jerry Bruckheimer – bekend van zijn vele politie- en actieseries, maakte deze film voor het slordige bedrag van 90 miljoen dollar. De film bracht inmiddels ruim 200 miljoen dollar op en dat maakt dat de bioscoopkijker deze film wel zag zitten. Dit neemt niet weg dat de critici de film in eerste instantie met gemixte gevoelens bekeken. De film werd uitgebracht door Touchstone Pictures.

De acteurs en het verhaal

David Franzoni is verantwoordelijk voor het script en hij maakte eerder ook het script voor de film Gladiator met Russel Crowe. Het verhaal zit verder, historisch correct of niet, goed in elkaar en de acteurs vullen elkaar prima aan. Keira Knightly speelt een heldhaftige dame die met vuur in de ogen de strijd mee aan gaat en dit staat haar wel. Clive Owen speelt Arthur en dat doet hij op een overwegend “softe” manier, maar duidelijk wordt wel waarom hij de leider van de groep mannen is.

Overall weet men de harde sfeer goed weer te geven, mede vormgegeven door de setting van de film, maar zeker ook door het spel van de 7 heldhaftige mannen, die ieder op hun manier wel een duidelijke rol vervullen in het team. Het betreft naast Clive Owen en Loan Gruffudd, Ray Winstone, Mads Mikkelsen, Joel Edgerton, Hugh Dancy en Ray Stevenson. Die laatste is de enige die de vrijheid uiteindelijk niet haalt. Het historische tussen de drie mensen Arthur, Lancelot en Guinevere komt niet echt tot uiting in deze versie van het verhaal.

Een prima film de huur en te koop op DVD/on demand. Soms is de film ook op TV.
© 2011 - 2025 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De waarheid over Koning ArthurDe waarheid over Koning ArthurIedereen kent wel de verhalen van Koning Arthur, de legendarische oud-Engelse koning. Er zijn talloze boeken en films ge…
Bernard Cornwell en de Arthur TrilogierecensieBernard Cornwell en de Arthur TrilogieBernard Cornwell is een van de bekendste historische romanschrijvers in de Angelsaksische landen. Zijn Sharpe-serie is e…
Koning Arthur (Keltische legeraanvoerder)Koning Arthur was een Keltische legeraanvoerder die vermoedelijk regeerde tussen 454 en 470. Er is vrijwel niets over he…
Filmrecensie: Maximum OverdriverecensieFilmrecensie: Maximum OverdriveMaximum Overdrive is een speelfilm van de hand van horrorschrijver Stephen King die we niet allemaal kennen. Het is zelf…

De duurste geflopte filmsDe duurste geflopte filmsHet maken van een film kan resulteren is grote kaskrakers als Titanic en de serie van Harry Potter, maar het maken van e…
Filmrecensie All the RagerecensieFilmrecensie All the RageDeze uit 1999 afkomstige speelfilm laat de soms absurde maatschappij met vuurwapens en alle gevolgen van dien zien. Mens…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lekies, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 12-08-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.