recensie

Filmrecensie All the Rage

Filmrecensie All the Rage Deze uit 1999 afkomstige speelfilm laat de soms absurde maatschappij met vuurwapens en alle gevolgen van dien zien. Mensen waarvan je denkt dat ze niets met wapens te maken hebben en te zullen krijgen, worden plots geconfronteerd. James Stern maakte er een speelfilm van.

Het verhaal

Uitgangspunt

Het uitgangspunt van de film is het moment dat Helen, gespeeld door Joan Allen, in het midden van de nacht wakker wordt en haar man Warren, gespeeld door Jeff Daniels, niet naast zich treft. Als ze er op uit gaat hoort ze, nog voordat ze de trap af loopt, schoten in de huiskamer. Even later blijkt het haar man te zijn die een inbreker doodgeschoten heeft.
Eerst is ze opgelucht dat hij dit voor elkaar heeft gekregen, maar dan vraagt ze zich af hoe hij aan het vuurwapen kwam en daarnaast ziet ze dat hij zijn horloge draagt … maar met het naar bed gaan heeft hij deze afgedaan. Als ze dan ook nog ziet dat het zijn zakenpartner is die hij doodgeschoten heeft, dan geloofd ze nog maar weinig van het verhaal over de inbreker die betrapt is.

Onderlinge (gewelddadige) contacten…

Als advocaat Tim in beeld komt, gespeeld door Andre Braugher, doet hij moeite om hem Warren te krijgen. Omdat Helen bij Warren weg wil introduceert hij haar bij excentrieke wizzkid Morgan, gespeeld door Gary Sinise, en ze krijgt een baantje omdat de vorige assistent in een videozaak is gaan werken. Voor haar het moment om Warren ook daadwerkelijk te verlaten. Morgan is een doorgeslagen wizzkid en zwaait ook zo nu en dan met een pistool.

Intussen gaat advocaat Tim boodschappen doen en ontmoet daar Annabel Lee, gespeeld door Anna Paquin. Hoewel hij een homoseksuele relatie heeft met de ietwat labiele man Chris, gespeeld door David Swimmer, gaat hij een relatie aan met het meisje. Het loopt echter fout af, want het pistool dat vriend Chris aan Tim gegeven had voor beveiliging, treft Annabel in de buik. Dan lijkt advocaat Tim aan de andere kant van de medaille te staan.

Tennel, gespeeld door Josh Brolin, is de ex assistent van Morgan en denkt het goed voor elkaar te hebben als hij een leuk baantje in de videowinkel krijgt. Maar daar komt hij de broer van de doodgeschoten Annabel tegen, gespeeld door Giovanni Ribisi. Deze schiet van verdriet Tennel dood als deze de winkel wil gaan sluiten.

De advocaat komt met bebloede kleding in een bar aan en praat wat met Warren om rustig te worden. Deze ziet het bebloede overhemd van Tim en om de hele situatie moet lachen. De mannen gaan naar huis en de advocaat komt erachter dat zijn vriendje Chris weet van zijn relatie met het meisje. Chris schiet Tim vervolgens dood.

Is er nog politie?

Intussen is politieman Tyler gespeeld door Robert Forster, Warren altijd blijven volgen. Wetende dat Warren zijn partner in koele bloede doodgeschoten heeft. Hij kreeg het bewijs alleen niet rond. Als Warren wat bloed van Tim’s hemd op zich gekregen blijkt te hebben, kan hij alsnog ingeregeld worden, toch?

De recensie

Achter de schermen

Regisseur James Stern maakte er in 1999 een speelfilm van die goed gevolgd met worden om de draad niet kwijt te raken. Peter Gilbert, Anne McCarthy, Ash Shaw en Mary Vernieu produceerde de film voor Silver Nitrate Films. Een film voor het kleinere circuit welke uiteindelijk nooit in de grote bioscopen geweest is. Op DVD doet de film het prima.

De acteurs en het verhaal

Schrijver Keith Reddin schreef het complexe verhaal dat wellicht van toevalligheden aan elkaar hangt, maar wel een boodschap meegeeft. Het vrije verkeer van pistolen in de VS is soms bizar en dat laat de film duidelijk zien.

In Milaan kreeg Gary Sinise een prijs voor zijn rol en verwierf de bizarre film meerdere prijzen. De spelers hebben stuk voor stuk een duidelijke rol, vullen elkaar aan en lopen elkaar nooit voor de voeten. Ook al spelen er meerdere bekende acteurs in mee. De film is niet voor iedereen een aanrader, want het is geen grote publieksfilm. Echter, als je van dit type film noir -achtige films houdt dan is het zeker een aanrader.

De film is op DVD te huur en te koop.
© 2011 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De unieke stijl van Film NoirDe unieke stijl van Film NoirDe Film Noir. Er is heel weinig bekend over dit genre, terwijl het in de jaren ’40 zo populair was. Daarom is hieronder…
Filmrecensie ForgottenrecensieFilmrecensie ForgottenSpeelfilm Forgotten uit 2004 is een bovennatuurlijke thriller met bekende namen in de hoofdrollen. Het bovennatuurlijke…
Filmrecensie DragonflyrecensieFilmrecensie DragonflyDe film dankt haar naam aan de libel (Dragonfly is libel in het Engels) en in dit geval een erfelijke tekening op het li…

Filmrecensie King ArthurrecensieFilmrecensie King ArthurOver de Engelse riddertijd is veel geschreven en inmiddels in een gelijklopende lijn worden er ook door Hollywood films…
Filmrecensie Rumor has itrecensieFilmrecensie Rumor has itIn 2005 maakt regisseur/acteur Rob Reiner deze speelfilm als een soort creatief vervolg op het succesvolle boek The Grad…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 06-10-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.