recensie

Waterschapsheuvel of Watership Down

Waterschapsheuvel of Watership Down Veel mensen kenden het boek of de serie wel van Waterschapsheuvel. Dit is een prachtig verhaal over een groep konijnen welke een nieuwe kolonie gaan opbouwen in een nieuw gebied. Hier komen allerlei problemen bij kijken. Het is voornamelijk bestemd voor kinderen, maar ook voor volwassenen is het erg leuk en leerzaam.

Watership Down, Richard Adams

In 1972 verscheen het boek Watership Down, Richard Adams. Het boek gaat over een groep konijnen die op zoek gaan naar een nieuw leefgebied en die hun kolonie gaan uitbreiden. Hier komen allerlei gevaren bij kijken. Het hele verhaal is geschreven uit het perspectief van de konijnen. De locaties van Waterschapsheuvel bestaan echt, je vindt ze in Engeld, Hampshire, ten zuidwesten van Londen. De bedenker Richard Adams is in deze omgeving opgegroeid.

Na het succes van het boek is er ook een gelijknamige film en zelfs een serie gemaakt. Deze lijken erg op het verhaal van het boek. De titelsong is erg bekend geworden. De naam hiervan is Bright Eyes door Art Garfunkel.
De serie bestaat uit drie seizoenen en 39 afleveringen.

Voor vele mensen is Waterschapsheuvel een jeugdsentiment. Het verhaal is vrij schokkend, met natuurlijk ook leuke en mooie stukken, en daarom blijft het bij veel mensen zo goed hangen. Het verhaal is fictief, maar er zitten ook dingen bij zoals het in het echte leven van een konijn ook gaat. Het gaat dan voornamelijk om de gevaren van auto's, tractors en natuurlijk de mens.

Het verhaal van Waterschapsheuvel heeft veel meer te bieden dan zoetsappigheid zoals in de eerste instantie zal worden gedacht. Het gaat niet over lieve schattige konijntjes, maar de dingen waar je vooral aan moet denken zijn vriendschap, loyaliteit, vrijheid, het lot, leven en dood en natuurlijk de slechte invloed van de mens op de natuur. De schrijver Richard Adams kan heel goed en realistisch vertellen over de natuur, maar daarnaast geeft hij de konijnen ook ieder een eigen persoonlijkheid. Ook komen er verzonnen woorden voor die de konijnen onderling gebruiken zoals Auwsla (leger, politie) en Elil (vijanden).

Bekende personages

  • Pipkin: een jong en klein konijntje met weinig lef, maar hij is wel heel slim.
  • Fiver: het broertje van Hazel, hij kan in de toekomst kijken en heeft geregeld visioenen.
  • Hazel: leider en oprichter van de groep, hij is erg slim.
  • BigWig: een groot en sterk konijn met erg veel lef en doorzettingsvermogen en veel respect.
  • Campion: is erg bang voor de vijand en daarom in staat tot grote vechtpartijen.
  • Het zwarte konijn: dit is het 'symbool' voor de dood

Recensies

Als je even speurt op internet kun je vele positieve reacties vinden. Vele mensen denken aan het begin dat dit echt iets is voor kinderen of dat het oersaai is, maar het tegendeel is waar. Veel mensen zijn onder de indruk en als je dit verhaal een keer hebt gelezen of gezien zal het de rest van je leven bij je blijven. Voor kinderen kan het soms wat heftig zijn, maar het is zeker erg leerzaam. Zowel heb boek, de film als de serie zijn de moeite waard.
© 2011 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Televisieserie Go Diego GoGo Diego Go is een tekenfilmserie die gaat over Diego een jongen van 8 jaar. Met zijn beste vriend Baby Jaguar beleeft h…
Beauty: Smokey EyesBeauty: Smokey EyesSmokey eyes kunnen het hele jaar uit het modebeeld zijn, maar met kerst of andere feestelijkheden lijken ze standaard ie…

De Oscarwinnaars 1990De Oscarwinnaars 1990De Academy Awards van het jaar 1990. De beste films van dit jaar waren Dances with wolves, The godfather part III, Goodf…
De Oscarwinnaars 1991De Oscarwinnaars 1991De Academy Awards van het jaar 1991. De beste films van dit jaar waren The silence of the lambs, Bugsy, Terminator 2: ju…
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 01-12-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.