recensie

Filmrecensie: Jurassic Park

Filmrecensie: Jurassic Park Ik blijf me verwonderen over de kwaliteit van deze film. Los van het verhaal zijn de dinosaurussen dusdanig neergezet dat het zomaar echt een eiland met dino’s kan zijn. We kennen allemaal de kwaliteiten van regisseur Steven Spielberg. Hoewel de man ook verguist is over zijn commerciële weinigzeggende films, heeft hij hier een commercieel succes neergelegd wat waarde heeft.

De film / het verhaal

Uitgangspunten van de film

Een eiland in de buurt van Costa Rica wordt door een excentrieke miljardair John Hammond, gespeeld door Richard Attenborough, en zijn team bemand. Ze hebben daar een techniek gevonden om de dinosaurus uit DNA van muggen die in barnsteen zitten opgesloten, te halen. Om de toeristische attractie ook daadwerkelijk open te stellen, willen enkele investeerders dat alles goed gecontroleerd worden. Er worden door Hammond een paleontoloog en een paleobotanicus te weten Alan Grant, gespeeld door Sam Neill en Ellie Sattler, gespeeld door Laura Dern, bijgehaald om hem te bevestigen. Hij komt bij hen terecht omdat hij de opgravingen van beide onderzoekers financiert. Maar ook vanuit de investeerder komen enkele mensen, te weten advocaat Donald Gennaro, gespeeld door Martin Ferrero, en chaostheoriedeskundige Ian Malcom, gespeeld door Jeff Goldblum.

Reis door de wonderlijke wereld van de dino’s

Op het eiland zal Hammond alle waarnemers rondrijden in de toeristische karretjes, maar geen van allen weet wat Hammond gerealiseerd heeft en dus zijn met name Grant en Sattler volledig van de wereld als ze de grazers om zich heen mogen aanschouwen.

In het centrale gedeelte van het eiland waar de eieren uitgebroed worden, komen ze achter de techniek en dat het alleen vrouwtjes zijn die ze laten uitbroeden. Maar ze komen er ook achter dat de gevaarlijke Tyrannosaurus Rex en Triceratops uitgebroed worden, welke uitermate gevaarlijk zijn en niet terugdeinzen alles op te eten wat op hun pad komt (inclusief mensen). Men wil dus ook de beveiliging zien.

Geheim

Als een van de in financiële nood verkerende automatiseerders van het eiland wat DNA wil stelen, gaat het fout. Zelf haalt hij het schip niet om weg te komen van het eiland, maar wat gebeurt er met zijn gestolen spullen?

Verder is Malcolm er van overtuigd dat de natuur zich altijd aanpast en dat ook deze vrouwtjes zich voort zullen planten. Het idee wordt weggelachen, maar de vraag is of hij ongelijk heeft? Kortom, gevaarlijke dino’s op het eiland, slecht weer wat uitvaren uitsluit en wel of geen spontane voortplanting, wat geen controle door Hammond wil zeggen. Alle ingrediënten die het verloop en vooral het einde van de film best spannend maken.

De recensie

Achter de schermen

In 1993 maakt Steven Spielberg deze film naar het boek van de succesvolle schrijver Michael Crichton. Een boek wat zich niet direct naar het witte doek verplaatst, maar Spielberg heeft er visueel een fraai plaatje van gemaakt. Samen met Kathleen Kennedy en Gerard Molen produceerde hij deze film voor Universal. Het budget was voor 1993 aanzienlijk, namelijk 63 miljoen dollar. De film bracht wereldwijd bijna 950 miljoen dollar op en maakte het tot een van de grootste successen. Temeer de merchandise ook niet aan te slepen bleek. De film mocht 3 Academy Awards mee naar huis nemen.

De acteurs / het script

David Koepp en schrijver Michael Chrichton maakte er samen een goed script van met een duidelijke rolverdeling tussen de verschillende wetenschappers en hun toegevoegde waarde op het eiland. De kleinkinderen van Hammond, gespeeld door Ariana Richards en vooral Joseph Mazzello zijn ontwapenend.
Sam Neill is een doorgewinterde acteur en hoewel je hem niet direct voor een dergelijke rol zou casten, is het toch goed gedaan. Hij speelt de weinig wereldwijze wetenschapper die je ergens in de spelonken van een gebied waar hij kan graven, terug kan vinden. Neill speelt deze rol goed maar heeft weinig aansluiting bij hoofdrolspeelster Laura Dern, die zijn partner speelt. Ze speelt een ietwat grijzige muis die zich ook met de wetenschap bezighoudt, maar ook een kinderwens heeft en op een of andere manier komt het niet helemaal echt over. De chemie is er niet echt. Jeff Goldblum die de chaostheoreticus speelt, doet dit zondermeer goed. Hij heeft een charmante manier van het brengen van heel droge feiten.

Met veel bekende acteurs en grootmeester Attenborough zou je denken dat ze over elkaars voeten struikelen, maar dat doen ze niet. De beelden van de natuur zijn prachtig, de muziek zwelt op de juiste momenten aan en de spelers zijn goed geregisseerd. Alles bij elkaar een wat we noemen gelikte speelfilm, maar niet op een storende manier. De film is zondermeer spannend en kan toch ook door de iets jongere kijkers bekeken worden. Een van de vele hoogstandjes van grootmeester Spielberg en zeker het bekijken waard.

Te koop en te huur op DVD.
© 2011 - 2025 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
T–Rex, de bekendste dinosaurus onder de dinosaurussenDe Tyrannosaurus Rex (T Rex) is mede dankzij Hollywood films als Jurassic Park, de bekendste dinosaurus onder de dino´s.…
War Horse - Paardenfilm van Steven SpielbergHet verhaal van "War Horse" was al bekend in boekvorm en is ook al in het theater te zien geweest, maar komt nu in 2011…
Films over dinosauriërsDit is een lijst van wel veertig films waarin dinosauriërs voorkomen. Iedereen kent natuurlijk wel de grote kaskrakers z…
De Oscarwinnaars 1993De Oscarwinnaars 1993De Academy Awards van het jaar 1993. De beste films van dit jaar waren Schindler's list, The piano, Philadelphia en Jura…

Filmrecensie: The MessengersrecensieFilmrecensie: The MessengersVoor The Messengers moet je een sterke maag en stalen zenuwen hebben althans dat doet de trailer vermoeden. Het is immer…
De meest bekende filmuitsprakenDe meest bekende filmuitsprakenDe beste films, de beste acteurs of de beste actrices. Wie won er de meeste Oscars? Welke film had het beste verhaal? Of…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.