recensie

Agatha Christie’s: Miss Marple & the Murder at the Vicarage

Agatha Christie’s: Miss Marple & the Murder at the Vicarage Agatha Christie kennen we allemaal, hebben we haar boeken niet gelezen dan hebben we wel een of meerdere verfilmingen op het witte doek of op televisie gezien. Miss Marple is een van de bekende karakters van Christie die ze veelvuldig wist in te zetten om haar gedachtenspinsels over een moord en het oplossen daarvan, vorm te geven. De oude bemoeizuchtige vrouw die ook wel iets vriendelijks en liefs had, maar ondertussen een keiharde tante was en tot de donkere gedachten van moordenaars wist door te dringen. De BBC verfilmde een groot aantal van Christie’s verhalen in de jaren 80 en 90.

Het verhaal/de film

Basis van het verhaal

Het verhaal speelt zich af in het dorpje waar Miss Marple, gespeeld door Joan Hickson, woont, te weten in St. Mary Mead. In dit dorpje waar iedereen elkaar kent, houden de mensen elkaar ook in de gaten. Iemand die te vaak bij iemand anders op bezoek gaat zal wel een verhouding hebben en zo weten de oudere mensen in het dorp alles over iedereen, inclusief de jonge vrouw van de dominee. De dominee is op leeftijd en ook hij wordt nagekeken over het gegeven dat hij een veel jongere vrouw is getrouwd. Zo gaat dat in het dorpje.

Een moord met meerdere verdachten

Als een andere rijke man uit het dorpje vermoordt blijkt in de woning van de dominee, hij zou de boeken van de kerk controleren, komen de politiemensen uit de buurt weer langs. Als ze zich bedenken dat Miss Marple hier woont, worden ze er niet blij van. Toch blijven de opmerkelijke ogen van Miss Marple ze wel verder te helpen. Al snel blijkt dat de vermoorde man niet erg geliefd was, zijn vrouw een vermeende relatie met een veel jongere man zou hebben en de man zijn ex vrouw ook een rol in het geheel vormt. Zijn dochter is alleen verdrietig dat haar vader dood is.

Aanwijzingen

Al snel wijst alles in de richting van een van de mannen die een relatie heeft met een van de vrouwen in het leven van de vermoorde man. Maar ook net zo snel blijkt hij een waterdicht alibi te hebben en is men weer terug bij af. Als de dominee wat zaken in zijn gedachten terughaalt, kan hij misschien wel wat lijntjes leggen en aldus vindt plaats in het gezellige roddelclubje van het dorp … waar de politiemensen tijdelijk ook deel aan mogen nemen

Dan blijkt dat Miss Marple is gebruikt voor haar scherpe observering en dat zint haar allerminst. Dit kan ze niet over haar kant laten gaan en ze gaat tot het uiterste om de echte moordenaar op te sporen. Uiteindelijk vindt ze echte moordenaar en die blijkt toch wel erg opmerkelijk te zijn.

Achter de schermen en de recensie

Agatha Christie’s “Miss Marple and the Murder at the Vicarage” werd in 1987 verfilmd.

De verschillende Miss Marple vertolkingen

Margaret Rutherford speelde de oorspronkelijk Miss Marple in de speelfilms die tussen 1961 en 1964 uit zijn gekomen. Daarna is Angela Lansbury in 1980 nog een keer in de huid gekropen van Miss Marple en Helen Hays was de laatste (1983 en 1985) als het gaat om de speelfilm.

De BBC maakte in de jaren 80 en 90 een 13-tal televisiefilms met Joan Hickson in de hoofdrol. Na de eeuwwisseling speelde Geraldine McEwan Miss Marple in een flink aantal televisiefilms voor Granada en en ook Geraldine McEwan en Julia McKenzie hebben enkele op hun naam gezet.

Recensie

Miss Marple, Joan Hickson, staat in dit verhaal wel centraal en dat licht de moeizuchtige oude vrouw nog meer uit. Een vrouw waar je niet vrolijk van wordt als het je buurvrouw is, maar tegelijkertijd is ze op een truttige en lieve manier vlijmscherp in haar ontrafelingen. Zo ook de moord op de man in haar dorp. De karakters zijn erg typisch neergezet, wat het soms een beetje truttig doet overkomen.

Als op een gegeven moment alle lijntjes naar een persoon gelegd worden en het bijna een kwestie is van in de boeien slaan en afvoeren, komt Miss Marple met nog een aanvulling die een heel ander licht op de zaak werpt. Als ze dan ook nog ontrafelt dat die andere wending wel naar de echte moordenaar zal leiden, dan wordt haar bemoeizuchtige gedrag toch wel weer op prijs gesteld. In St. Mary Mead zullen de mensen wel gewend zijn aan Miss Marple. Zo is de sfeer van de aflevering en heeft waarschijnlijk ook deze onderliggende bedoeling gehad.

Ook deze aflevering kan het stempel nostalgie wegdragen, soms wat truttig en soms heel gerieflijk. Hickson is voortreffelijk in haar rol en het is mooi verfilmd. Voor de liefhebber van de Engelse detective een must om te zien. Te koop op DVD (meestal in verzamelbox).
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Miss Marple, een detectiveMiss Marple, een detectiveAgatha Christie, volgens velen één van de grootste misdaadschrijfsters ooit, creëerde miss Marple, de bekendste vrouweli…
Agatha Christie’s: Miss Marple and the 4:50 from PaddingtonrecensieAgatha Christie’s: Miss Marple and the 4:50 from PaddingtonEr zijn maar weinig mensen die niets van Agatha Christie gelezen of gezien hebben. Miss Marple is een van de karakters d…

recensieEen artistieke Franse film: Intouchables22 maart 2012 kwam Intouchables voor het eerst in de Nederlandse bioscopen. Een Franse film waarbij de regie in de hande…
recensieFilmrecensie De Gelukkige HuisvrouwDe gelukkige huisvrouw is een verfilming van het gelijknamige boek van Heleen van Royen, die in 2010 in de bioscopen ver…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 11-06-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.