Overzicht van alle Bond Girls: vrouwen in James Bond films

Overzicht van alle Bond Girls: vrouwen in James Bond films Voor fans van James Bond was 2015 het jaar van Spectre, de 24ste film uit de 007-reeks waarin Daniel Craig in de huid van de Britse spion kruipt om het slechterik Christoph Waltz lastig te maken. De rol van Bond Girl in Spectre is dit keer weggelegd voor twee vrouwen: Monica Bellucci en Lea Seydoux. De identiteit van de Bond Girl heeft door de jaren heen onderhand voor meer speculatie gezorgd dan die van 007 zelf. Je vindt hier een overzicht van allen die zich deze titel hebben kunnen toe-eigenen sinds Dr. No in 1962.

Bond Girls


De rol van Bond Girl: vrouwelijk hoofdrol

Het is nooit direct duidelijk wat de rol van het liefje van James Bond is. Soms is ze zijn compagnon, soms is ze zijn vijand en soms het ene moment het ene en het andere moment het andere. De Bond Girl is geen verzinsel van de filmindustrie, ze was al aanwezig in de boeken van Ian Flemming. Het gemiddelde Bond meisje is halverwege de twintig, ongeveer tien jaar jonger dan de spion zelf. Een voorbeeld van een erg jonge Bond Girl is Gala Brand, die waarschijnlijk niet veel ouder was dan 18. Pussy Galore uit Goldfinger is duidelijk een van de ouderen die de vrouwelijke hoofdrol in een James Bond film kreeg. Monica Bellucci, een van de twee Bond Girls uit Spectre is met haar 50 jaar de oudste Bond Girl ooit.

Wat alle dames gemeen hebben zijn hun spectaculair goede looks. Ze dragen vaak ook suggestieve namen zoals de eerder genoemde Pussy Galore, maar denk ook eens aan Holly Goodhead, Mary Goodnight, Plenty O'Toole of Xenia Onatopp. De enigen zonder achternaam zijn Solitaire uit Live and Let Die, Octopussy uit de gelijknamige productie en Eve uit Skyfall. Niet zelden hebben de Girls een ruig verleden zoals Vivienne Michel, Honey Ryder, Lupe Lamora en Kissy Suzuki, iets wat heb wellicht naar de sterke man James Bond doet toetrekken.

Er zijn diverse boeken geschreven over het fenomeen van de vrouwelijke hoofdrol in de James Bond films zoals Shaken and Stirred: A Content Analysis of Women's Portrayals in James Bond Films waarin alle tot dan toe vrouwelijke karakters uit de films onder de loep werden genomen door een groep van Amerikaanse onderzoekers. The Living Daylights actrice Maryam d'Abo schreef in 2002 zelf het boek Bond Girls Are Forever: The Women of James Bond.

Het concept wordt commercieel behoorlijk uitgebuit. Zo bracht Avon in 2008 een Bond Girl 007 parfum op de markt rondom de release van de film Quantum of Solace. Ook spelen de dames vaak een belangrijke rol in de videospel adaptaties van de films en bestaat er een kaartspel met de 52 bekendste Bond Girls.

Overzicht van alle Bond Girls

FilmBond GirlActrice
Dr. NoHoney RyderUrsula Andress
From Russia with LoveTatiana RomanovaDaniela Bianchi
GoldfingerPussy GaloreHonor Blackman
ThunderballDomino DervalClaudine Auger
You Only Live TwiceKissy SuzukiMie Hama
On Her Majesty's Secret ServiceTeresa di VicenzoDiana Rigg
Diamonds Are ForeverTiffany CaseJill St. John
Live and Let DieSolitaireJane Seymour
The Man with the Golden GunMary GoodnightBritt Ekland
The Spy Who Loved MeAnya AmasovaBarbara Bach
MoonrakerHolly GoodheadLois Chiles
For Your Eyes OnlyMelina HavelockCarole Bouquet
OctopussyOctopussyMaud Adams
A View to a KillStacey SuttonTanya Roberts
The Living DaylightsKara MilovyMaryam d'Abo
Licence to KillPam BouvierCarey Lowell
GoldenEyeNatalya SimonovaIzabella Scorupco
Tomorrow Never DiesWai LinMichelle Yeoh
The World Is Not EnoughDr. Christmas JonesDenise Richards
Die Another DayGiacinta "Jinx" JohnsonHalle Berry
Casino RoyaleVesper LyndEva Green
Quantum of SolaceCamille MontesOlga Kurylenko
SkyfallEveNaomie Harris
SpectreLucia Sierra en Madeleine SwannMonica Bellucci en Lea Seydoux

Vrouwelijke bijrollen in James Bond films

Naast deze vrouwelijke hoofdrollen zijn er natuurlijk ook altijd een aantal 'secundaire Bondgirls' geweest. Zo is Famke Janssen als Xenia Onatopp voor het Nederlandse publiek toch echt de Bond Girl uit GoldenEye, al is de officiële rol weggelegd voor Izabella Scorupco als Natalya Simonova. Maar natuurlijk kennen we ook allemaal Eunice Gayson die in zowel Dr. No als From Russia with Love in de huid kruipt van Sylvia Trench, de vriendin van James Bond. Andere bekende actrices uit de reeks zijn Luciana Paluzzi die Fiona Volpe speelt in Thunderball, de jonge ninja agente Aki, gespeeld door Akiko Wakabayashi in You Only Live Twice en Lana Wood die Plenty O'Toole speelt in Diamonds are Forever. Dan mogen we ook zeker Maud Adams (Maud Solveig Christina Wikström) niet vergeten die niet alleen Octopussy speelde in 1983, maar ook al te zien was als Andrea Sanders in The Man with the Golden Gun uit 1974.

Iemand die iedereen nog wel voor zich ziet is Grace Jones als May Day die als Zorin's bodyguard Aubergine vermoord op de Eiffeltoren in Parijs en vervolgens met een parachute naar beneden springt. Een eervolle vermelding moet er ook zeker zijn voor de actrices Talisa Soto als Lupe Lamore in License to Kill, Teri Hatcher als Paris Carver uit Tomorrow Never Dies, Rosamund Pike als Miranda Frost in Die Another Day en Gemma Arterton als Strawberry Fields in Quantum of Solace. Een belangrijke vrouwelijke rol in Skyfall was er voor de Française Bérénice Marlohe als Sévérine.
© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wie is James Bond?Wie is James Bond?Generaties zijn opgegroeid met de films van geheim agent James Bond. Wie kent hem niet, de geheim agent met een groot zw…
Skyfall: de 23e James Bond filmSkyfall: de 23e James Bond film50 jaar na de allereerste James Bond-film is hier alweer het 23e deel van de razendpopulaire spion James Bond, ook wel b…
Ian Fleming en James BondIan Fleming en James BondJames Bond is een Engels geheim agent die werd bedacht door de Britse schrijver Ian Fleming. Het karakter van Bond werd…
Sölden - Sneeuwzeker skiën in de voetsporen van James BondSölden - Sneeuwzeker skiën in de voetsporen van James BondHet skigebied van Sölden is veelzijdig en heeft ruim 151 kilometer aan pistes. Het is een sneeuwzeker gebied mede dankzi…

Richard Gere: biografie en filmografieDe Amerikaanse filmacteur Richard Gere begon in de zeventiger jaren zijn filmcarrière met een bijrol in Looking for Mr.…
Acteur Michael Clarke Duncan 1957 - 2012Op 3 september 2012 overleed acteur Michael Clarke Duncan in Cedars Sinai Medical Center in Los Angeles. De acteur had e…
Bronnen en referenties
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 25-09-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.