Keyboard kopen en bespelen, waar moet je op letten?
Van zelf muziek maken kun je echt genieten. Het maakt eigenlijk niet uit op welk niveau je speelt, in elke fase van je muzikale activiteiten kun je plezier beleven aan de klanken, die zich tot ritmes en melodieën aaneen rijgen. Vooral het keyboard is een interessant en populair instrument, waar je heel wat muziek uit kunt halen.
Waarom een keyboard kopen?
Het keyboard is een van de bijzondere instrumenten waarop je muziek kunt spelen en populair bij jonge muzikanten. Van de groep kinderen die na hun AMV-cursus (AMV = Algemene Muzikale Vorming) kiezen om door te gaan in de muziek, is de groep die voor het keyboard kiest groot. En dat is best te begrijpen. Met een keyboard kun je de klanken van allerlei verschillende instrumenten imiteren en zelfs tegelijk laten klinken. Of je nu pianoklanken wilt horen, saxofoon of viool, het is geen probleem. Met een simpele knopbeweging klinkt het instrument dat je graag wilt horen. In moderne keyboards loopt het aantal instrumenten dat je kunt kiezen van tientallen tot honderden, waarvan sommige in combinaties.
Ritme
Een ritme laten horen ter ondersteuning van jouw spel voegt aan de muziek meteen wat toe, het laat het completer klinken. Op een keyboard heb je de keuze uit een groot aantal voorgeprogrammeerde ritmes, die je in het tempo kunt afspelen dat jij graag wilt. Je kunt zelf instellen dat het ritme begint te spelen op het moment dat je de eerste toets indrukt, wat op je toehoorders meteen indruk zal maken.
Nog meer begeleiding
Behalve een ritme naar keuze in het tempo naar keuze, kun je jezelf ook laten begeleiden door akkoorden. Een akkoord is een samenklank van drie of meer tonen. Er zijn erg veel akkoorden mogelijk en het keyboard kan de meeste ervan in elke toonsoort laten horen. Met één of twee vingers van je linkerhand regel je welk akkoord je moet horen, je rechterhand heb je dan vrij om de melodie te laten horen. Zelfs als je nog niet zo heel vaardig bent zorgen de ingebouwde ritmes en akkoordbegeleiding er voor dat je meteen als een éénpersoonsband een leuk resultaat kunt laten horen.
Het eerste begin
Er zijn heel wat verschillende keyboards op de markt, van eenvoudige instapmodellen tot ingewikkelde, professionele keyboards met tal van mogelijkheden. Ben je nog een beginner en ga je op pad om je allereerste keyboard te gaan kopen, dan is het verstandig niet meteen voor het allerduurste te gaan. Op een eenvoudiger model kun je prima leren hoe het allemaal werkt. Als je het echt leuk vindt en met dit instrument verder wilt gaan, kun je altijd nog naar een duurder en veelzijdiger instrument gaan uitkijken. Als je nog beginner bent is een overvloed aan knoppen en mogelijke instellingen alleen maar verwarrend en leidt je af van waar het met een muziekinstrument eigenlijk om begonnen is: muziek maken. Vraag in de winkel wel of je even op het keyboard mag spelen, zodat je kunt beoordelen of je de klank mooi genoeg vindt.
In de aanslag
Een aanslaggevoelig keyboard met heel veel mogelijkheden
De allereerste keyboard gaven een constante toon als je een toets aansloeg. Of je nu hard of zacht de toets indrukt, de klank was altijd even hard. Dat is op een piano wel anders, daar klinkt een hard aangeslagen toon ook hard. Dit maakte dat je op een keyboard nooit verschillen in hard en zacht kon laten horen. Eigenlijk vond iedereen die op een keyboard speelde dit erg vervelend. Tegenwoordig hebben de meeste keyboards daarom een aanslaggevoelig klavier. Dat betekent dat bij het indrukken van een toets het keyboard vaststelt of je hard of zacht hebt ingedrukt en dus of de toon harder of zachter moet klinken. Dat speelt een stuk prettiger. Met een aanslaggevoelig keyboard kun je verschil maken in hard en zacht en kunt daardoor je muziek veel natuurlijker en gevoeliger laten klinken. Als je nu in de winkel staat om een keyboard te kopen, dan is het aan te raden om in ieder geval naar een aanslaggevoelig keyboard te kijken. De allergoedkoopste modellen hebben dat niet, en als je echt muziek wilt maken zou die eigenschap je flink in de weg zitten.
Pak het serieus aan
Ben je nog een beginner op het keyboard, dan is het verstandig te zorgen voor goede instructieboeken. Als je les neemt van een keyboardleraar, zal deze je wel aangeven welke boeken je nodig hebt. Probeer je zonder leraar het keyboard meester te worden, dan heb je hiervoor speciale beginnersboeken in de muziekwinkel. Veel plezier met het keyboardspelen!