Technics KN901 (arranger keyboard)

Het keyboard model KN901 van het merk Technics werd op de markt gebracht tussen 1994 en 1995. De vele Technics liefhebbers over de wereld, weten het merk naar waarde te schatten en een muziekinstrument kan alleen beoordeeld worden door het te beluisteren en bij voorkeur door het te bespelen! Een korte omschrijving van het keyboard, mogelijkheden en specificaties staan in dit artikel centraal. Daarnaast wordt er meer achtergrond informatie over het merk Technics gegeven.

Technics KN901

Technics staat als merk bekend om zijn natuurlijke klanken en de warmte van de geluiden. Het merk maakt geen keyboards meer sinds 2005 en dat tot spijt van vele Technics keyboard liefhebbers. De Technics KN901 werd door Technics in 1995 op de markt gebracht. Het is een arranger keyboard en dat houdt in dat het mogelijk is om zelf opnamen te maken en dat kan via een 16 audio sporen sequencer. Het is tevens mogelijk zelf ritmes te componeren, met behulp van 12 verschillende drumkits. Het bijzondere aan het keyboard is dat het voor een keyboard in zijn prijsklasse destijds (verkoop adviesprijs in gulden: 3200,00) veel mogelijkheden had. Door de vele verschilende key-scalings opties, is het ook uitermate geschikt voor het spelen van Balkan-, Arabische- en Aziatische muziek. Een aantal toetsen worden dan door 1 druk op de knop anders gestemd en je komt meteen in een andere wereld terecht. De opvolgers van de KN901 zijn de KN910 en de KN920, echter op het gebied van geluidskwaliteit van het instrument doen deze beiden onder voor de KN901. Op het gebied van geluiden voor het maken van elektronische dansmuziek en bijbehorende drumkits en synthesizer geluiden is Technics minder sterk dan een aantal concurrerende merken. De geluidsgroepen waar technics erg sterk in is zijn: drumkits (realistisch geluid), piano, orgel, brass en blaasinstrumenten, strings, fluit, accordeon en basgeluiden. De Technics KN901 is ook geschikt voor gevorderden en professioneel gebruik. Het is een gebruiksvriendelijk keyboard en is sterk en degelijk gebouwd. Het is geen uitzondering wanneer dit keyboard na ruim 15 jaar intensief gebruik nog steeds perfect functioneert en nog nooit een reparatie nodig heeft gehad.

De KN series

De KN901 is sterk afgeleid en voorzien van alle techniek en mogelijkheden van de Technics KN2000. Dit was het topmodel keyboard van Technics in de jaren '90. Nog nooit zijn er zoveel keyboards verkocht als van de Technics KN2000 destijds. Dit was het eerste keyboard met een groot en duidelijk LC-display welke nu alleen voorkomt bij keyboards van meer dan € 1.000,-. Ook in technisch opzicht liep de KN2000 al een eind op de tijd vooruit met super samples, 64 stemmige polyfonie, volledig programmeerbare styles, 16 track sequencer met edit mogelijkheden, sound edit met synthesizer functies, makkelijke bediening, help-functie en General Midi. Dit maakte hem onovertroffen samen met de technisch van bijzonder goede kwaliteit van materialen, mooie warme klanken en styles en een heel goed versterkersysteem.

De stap van de KN2000 naar de KN3000 was in de ogen van veel muzikanten niet zo groot. Toch waren er wel degelijk grote verschillen met zijn voorganger. Denk alleen maar aan zaken zoals Digital Drawbars (vooral voor orgel geluiden), Aftertouch, alle Intro's & Endings en Fill-Ins apart programmeerbaar en een nog groter display. Ook de mogelijkheid tot inbouw van een harddisk onderscheidt hem van zijn voorganger. De latere en laatste series werden uitgebracht tussen 2000-2004 zijn: Technics KN2400, KN2600, KN6000, KN6500 en het legendarische vlaggenschip de Technics KN7000, uitgebracht in 2004.

Achtergrond van het merk Technics

Technics was een merknaam van het bedrijf Panasonic opgericht in 1918 in Japan. Het bedrijf Panasonic produceert heden ten dage een grote variatie aan elektrische producten (naast audio producten ook koelkasten en gereedschap). Het merk Technics moest in het hoge prijs- en kwaliteitssegment concurreren. En deed dit met producten als: keyboards, platenspelers, DJ-draaitafels, versterkers, cd spelers en audio geluidsboxen. In 2002 werd het merk echter veranderd in de naam Panasonic, behalve in Japan en Rusland, waar het merk Technics erg succesvol bleef. Op dit moment worden er nog Technics DJ apparatuur en micro Hi-Fi systemen verkocht in de Verenigde Staten en Europa.

Specificaties Technics SX KN901:
  • Keyboard: 61 toetsen (aanslaggevoeligheid instelbaar in 9 standen)
  • Sound Generator: PCM
  • Maximum Polyphoon 32
  • Aantal Geluiden: 200
  • Effecten: Digital Effect, Sustain, Chorus/Flanger, Pitch Bend, Digital Reverb
  • Part Select: Right 1, Right 2, Left
  • Transpose: G-C-F#
  • Aantal Ritmes: 100+100 variaties
  • Controles: Volume, Balance, Start/Stop, Intro/Ending, Fill In 1,2, Variation, Count Intro, Synchro&Break, Tempo, Mute, Split Point
  • Manual Sequence Pads: Preset Phrase: 11 banks x 3, user memory: 3banksx3, record/stop.
  • Souns Arranger: Filter, Envelope, Range, Vibrato, Digital Effect, Auto Bend
  • Panel Memory voor 12 favoriete ritmes en geluiden
© 2012 - 2024 Vanzant, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Technics SL-1200 draaitafelTechnics SL-1200 draaitafelDe Technics SL-1200 is één van de bekendste en meest gebruikte draaitafels ter wereld. Na zijn release in 1972 werd de p…
Het keyboard; hoe werkt dit instrument?Het keyboard; hoe werkt dit instrument?Het keyboard is een erg veelzijdig instrument welke vele mogelijkheden biedt in de muziekwereld. Nu is de keuze welk ins…
Snel piano of keyboard leren spelenSnel piano of keyboard leren spelenJe bent van plan om een piano of keyboard aan te schaffen? Jij wil snel leren hoe je erop moet spelen? Lees dan eerst ev…
Keyboard kopen en bespelen, waar moet je op letten?Keyboard kopen en bespelen, waar moet je op letten?Van zelf muziek maken kun je echt genieten. Het maakt eigenlijk niet uit op welk niveau je speelt, in elke fase van je m…

Der Fluyten Lust-hof - Jacob van EyckDer Fluyten Lust-hof - Jacob van EyckDer Fluyten Lust-hof van Jacob van Eyck wordt door muziekkenners gerekend tot het mooiste solorepertoire dat ooit voor d…
Negende Symfonie (Uit de Nieuwe Wereld) van DvorakNegende Symfonie (Uit de Nieuwe Wereld) van DvorakAntonín Leopold Dvořák (1841-1904) componeerde veel werken. Tot de belangrijke muziekstukken van deze Tsjechische c…
Bronnen en referenties
  • http://www.panasonic.com/
  • User manual Technics SX KN901
Vanzant (4 artikelen)
Gepubliceerd: 27-08-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.