Aanschaf piano: welke soorten piano en kopen of huren?
Het lijkt u of uw kind geweldig om piano te leren spelen. Maar hoe te beginnen? Een blokfluit is eenvoudiger aangeschaft dan een piano. Een piano is een dure aankoop met het nodige onderhoud. De meeste mensen zullen voor deze aanschaf niet over één nacht ijs willen gaan. Wellicht is huren voor u wel de ideale situatie. En vanaf welke leeftijd kan iemand gaan beginnen met het leren van het pianospel?
De piano
Toetsen
De piano is een slag-, toets- en snaarinstrument. Het klavier bestaat uit 52 witte toetsen en 36 zwarte toetsen. De witte toetsen zijn de noten C, D, E, F, G, A, B. De zwarte toetsen zijn om de overgang tussen de hele tonen kleiner te maken, oftewel een halve toonafstand. Aan de linkerkant van het klavier zitten de lage tonen en aan de rechterkant zitten de hoge tonen.
Pedalen
De piano heeft vaak twee of drie pedalen. Bij het indrukken van het rechterpedaal blijft de toets doorklinken nadat deze is losgelaten. Bij het linkerpedaal wordt de klank juist gedempt. En mocht de piano een middelste pedaal hebben, dit noemen we ook wel het oefenpedaal, dan worden de toetsen nog meer gedempt.
Mechaniek
Het mechanisme van een piano maakt dat het instrument zowel slag-, toets- als snaarinstrument genoemd kan worden. Binnen in de piano zitten enorm veel onderdelen, waaronder hamers en snaren. Bij het aanslaan van een toets komt het hamertje in beweging richting de snaar. Vervolgens komt er een klank uit de piano. Dit kan variëren van hard naar zacht.
Welke soorten piano
Er zijn een aantal soorten piano's waar u uit kunt kiezen. De omvang speelt hierin zeker een belangrijke rol.
Buffetpiano
Dit is de piano die u bij de meeste mensen thuis zult aantreffen. Sommige mensen noemen het ook wel een kamerpiano of pianino. Kenmerkend voor deze piano zijn de verticale snaren, waardoor de piano veel minder ruimte inneemt dan bijvoorbeeld een vleugel (horizontale snaren). Dit is onder andere de reden waarom deze piano populair is in aanschaf.
Vleugel
De vleugel is een statige piano met een elegant uiterlijk. U zult hem zelden in een woonkamer aantreffen vanwege zijn enorme formaat. De snaren liggen horizontaal in een vleugel, dit is een verklaring voor zijn omvang. Een vleugelpiano ziet men vooral bij concerten. De vleugel wordt dan ook vaak als de professionele uitvoering van de piano gezien. Bij de vleugel kan de klep opengezet worden voor een mooiere, heldere klank.
Elektrische piano
Bij een elektrische piano ziet het toetsenbord er hetzelfde uit als bij een echte piano. En hier houdt iedere overeenkomst eigenlijk wel op. Het geluid komt niet via hamers en snaren, maar elektronisch via boxen. Het nadeel hiervan is dat het moeilijk is om harder en zachter te spelen. Om goed te kunnen spelen op een elektrische piano moet iemand eigenlijk al veel ervaring hebben. Er zijn wel elektrische piano’s die in de buurt komen van een echte piano. Dit zijn echter de duurdere exemplaren. Soms zelfs zo duur, dat het te vergelijken is met de aanschaf van een piano.
Een elektrische piano heeft uiteraard ook grote voordelen. Om te beginnen de prijs. De minder professionele elektrische piano’s hebben zeer gunstige prijzen. Het is weliswaar niet te vergelijken met een piano, maar toch een mooie vervanger als een piano te duur is. Vanwege zijn omvang is het instrument ideaal om te gebruiken in kleine huizen en flats en door een koptelefoon aan te sluiten hoeft u niemand tot last te zijn.
Kopen of huren
In de meeste gevallen is het kopen van een goede piano, nieuw of tweedehands, een flinke financiële uitgave. Minder bekend is het huren van een piano. Geen slecht idee als een grotere uitgave in één keer niet binnen de mogelijkheden ligt of als u nog niet helemaal zeker bent van een heuse aanschaf.
Kopen
Een piano aanschaffen is niet niks. Het kost behoorlijk wat geld. U kunt een nieuwe piano kopen, maar een tweedehands piano is zeker net zo goed. Er is een ruim aanbod van tweedehands piano’s te vinden op internet. Een piano kopen via bijvoorbeeld marktplaats is niet aan te raden voor een beginnende speler. Dit is alleen weggelegd voor ervaren pianisten. Zij kunnen horen of dat een piano goed klinkt. In het ergste geval koopt u een piano die heel veel keer gestemd moet worden voordat deze goed bespeelbaar is. Dan bent u er inmiddels zoveel geld aan kwijt, dat een goede tweedehands via een muziekwinkel een betere aanschaf was geweest. Tevens heeft u dan ook nog garantie, wel zo prettig.
Een studiepiano is een goedkopere aanschaf en zeker ideaal om het pianospel op te gaan leren. Qua uiterlijk zijn deze piano’s vaak iets minder mooi, dit kan een reden zijn om toch te gaan voor een fraaier exemplaar. Een piano is tenslotte toch ook een beetje een eyecatcher in huis. En eenmaal een goede piano aangeschaft en goed onderhouden, dan kan deze vele jaren mee.
De meeste mensen zullen overgaan tot de aanschaf van een buffetpiano. Er is moeilijk te zeggen welke piano er beter is. Dit is een kwestie van smaak. Welk klank vindt u mooi? Is de aanslag op de toetsen prettig? De kleur is ook niet geheel onbelangrijk: wit, zwart of houtkleur. Het beste is om in een muziekwinkel te gaan luisteren naar de verschillende klanken. De verkoper zal u daar graag bij willen helpen. Over het algemeen zijn dit mensen die zelf ook het instrument bespelen, dus vraag zeker of dat ze een stukje willen spelen, zodat u kunt luisteren.
Huren
Als het kopen van een piano een te grote aanslag op uw budget is. U moet tenslotte toch zeker al gauw denken aan prijzen in de richting vanaf € 1500,00 (tweedehands) tot vele duizenden euro’s, dan is huren wellicht geen slecht idee. Vaak betreft het een contract voor vijf jaar. U betaalt maandelijks een bedrag en na vijf jaar heeft u de piano afbetaald en is deze van u. Veelal zien we dat het huursysteem recht geeft tot aankoop. Veronderstel dat u na 15 maanden al over wil gaan tot aanschaf, dan betaalt u de prijs minus de reeds betaalde voorgaande maanden. U moet er rekening mee houden, dat u het eerste jaar verplicht bent om te blijven huren en na een jaar maandelijks kan opzeggen. Ook zal in het huurcontract staan, dat er ieder half jaar een stembeurt moet plaats vinden. Zo houdt u de piano in goede conditie. Deze stembeurten zitten vaak niet in het contract verwerkt. Een stembeurt kost ongeveer € 75,00.
Onderhoud
Het onderhoud bij een elektrische piano is in zijn voordeel, deze is er niet. Af en toe afstoffen volstaat prima. Bij een piano moet er gedacht worden aan twee keer op een jaar een stembeurt. Laat dit uitvoeren door een echte pianostemmer. Door het verschil in luchtvochtigheid zal de piano ontstemmen. Hier kunt u niks aan doen, aangezien de luchtvochtigheid in huis altijd varieert. Een pianostemmer zal hier zeker zo’n anderhalf uur mee bezig zijn. Sommige mensen hebben een harde aanslag op de toetsen (touché). Ook hierdoor kan de piano ontstemt raken. Vaak vinden we dat de piano nog prima klinkt, omdat het geleidelijk aan anders gaat klinken. Echter na een stembeurt hoort u zeker het verschil. Verder kan er ook een defect zijn in de piano. De reparatiekosten kunnen variëren van enkele tientjes tot honderden euro’s.
Bekende pianomerken
Wereldwijd zijn er wel honderden pianomerken. Ieder merk heeft zijn eigen modellen met eigen kenmerken. En zelfs deze kunnen onderling nog verschillen. Iedere piano is uniek. De meest bekende merken zijn:
- G.Adam, Duits
- Bentley, Brits
- Berger, Duits
- Bechstein, Duits
- Blüthner, Duits
- Bösendorfer, Oostenrijks
- Broadwood, Brits
- Chappel, Brits
- Erhard, Frans
- Estonia, Russisch
- Fazer, Fins
- Feurich, Duits
- Aug. Förster, Tjechisch
- Förster, Duits
- Furstein, Italiaans
- Grotrian-Steinweg, Duits
- Alex. Herrmann, Duits
- W.Hoffmann, Duits
- Hoffmann & Kühne, Duits
- Hohner, Fins
- Ibach, Duits
- Ernst. Kaps, Duits
- Kawai, Japans
- Kemble, Brits
- Klein, Frans
- R. Lipp, Duits
- Legnica, Pools
- Pfeiffer, Duits
- Pleyel, Frans
- Rippen, Nederlands
- Rösler, Tsjechisch
- Sauter, Duits
- Schimmel, Duits
- Steinmann, Duits
- Steinway & Sons, Amerikaans
- Tschaika, Russisch
- Weiss, Duits
- Welmar, Brits
- Yamaha, Japans
- Zimmermann, Duits
Vanaf welke leeftijd op les
Hier zijn geen richtlijnen voor. Vanaf iedere leeftijd kan men beginnen met lessen. Zodra een kind er klaar voor is en geïntrigeerd door het pianospel kan er spelenderwijs gestart worden. Sommige kinderen krijgen vanaf de tienerjaren interesse in het beoefenen van de piano en ook volwassen kunnen een prachtig pianospel onder de knie krijgen. Leeftijd zegt dus helemaal niks. U bent nooit te jong of te oud om te leren spelen.
Hoeveel lessen in de week
Het is gebruikelijk om één keer in de week een half uur tot een uur pianoles te volgen. En daarna het liefst dagelijks oefenen. Beter iedere dag 20 minuten oefenen dan eens in de paar dagen langere tijd achter elkaar.