Een instrument leren bespelen met Yousician
Hoewel lang niet iedereen een instrument kan bespelen, zouden veel mensen dit toch graag willen leren. Online muziekservices zoals Yousician maken dit voor iedereen een stuk gemakkelijker en leuker. Deze programma's zijn min of meer te vergelijken met het zeer succesvolle spel Guitar Hero, maar dan met echte instrumenten. Je leert door middel van oefeningen en instructievideo's op een leuke en gemakkelijke manier instrumenten te bespelen. Yousician is anno 2018 een van de grootste muziekonderwijzers ter wereld, met miljoenen actieve gebruikers. Er worden onder andere piano- en gitaarlessen aangeboden.
Inhoud
Wat is Yousician?
De interactieve muziekservice van Yousician is in december 2010 opgericht door Chris Thür en Mikko Kaipainen uit Finland. Het bedrijf is gevestigd in Helsinki en heeft in 2018 bijna 100 werknemers. Yousician biedt gebruikers videolessen en oefeningen om verschillende instrumenten te leren bespelen. Het programma van Yousician is zowel op je pc of laptop als op je mobiele apparaten te gebruiken. Begin 2018 bestond het aanbod van Yousician uit lessen voor gitaar, piano, ukelele en basgitaar, met meer dan 20.000 oefeningen. Dit aanbod wordt bovendien constant uitgebreid en verbeterd. Ze willen zoveel mogelijk lessen voor zoveel mogelijk verschillende instrumenten aanbieden, en beweren zelfs de grootste aanbieder van muziekonderwijs ter wereld te zijn. Ook werkt Yousician samen met muziekleraren, die het programma gebruiken om hun studenten huiswerk op te geven en te laten oefenen. Iedereen kan gratis een account aanmaken of met Facebook inloggen. Nadat nieuwe gebruikers een week gratis de premiumversie hebben uitgeprobeerd, kunnen ze kiezen voor het programma te betalen of de gratis versie te gebruiken. De gratis versie is ten opzichte van de premiumversie echter zeer beperkt, met zo'n 20 minuten speeltijd per dag.
Bij Yousician kun je waar en wanneer je wilt muzieklessen volgen, maar hoe werkt dat dan? Het lijkt enigszins op het zeer succesvolle spel Guitar Hero, hoewel er bij Yousician met echte instrumenten gespeeld wordt. Je kunt nieuwe dingen leren door de instructievideo's te bekijken en vervolgens te oefenen met de vele aangeboden nummers. Om te beginnen heb je een microfoon nodig, zodat het programma van Yousician kan registreren wat je speelt. Je kunt een oefening of uitdaging kiezen en krijgt vervolgens een soort tijdlijn met noten te zien. Het is dan de bedoeling dat jij met het door jou gekozen instrument meespeelt met de muziek. Yousician geeft aan wanneer je een noot mist of fout hebt, en door goed te spelen behaal je punten. Door genoeg punten te scoren kun je vervolgens weer nieuwe oefeningen vrijspelen die geleidelijk aan moeilijker worden. Zo kunnen beginners heel snel de basis leren, en kunnen gevorderden zichzelf blijven uitdagen met de moeilijkere onderdelen. Door het spelelement met uitdagingen en punten blijft het volgens gebruikers zeer vermakelijk, ongeacht het niveau.
Yousician of traditionele les?
Zoals bij vrijwel alles het geval is, zijn er bij deze muziekplatforms ook voordelen en nadelen. Ten opzichte van traditionele muzieklessen zijn programma's als Yousician bijvoorbeeld zeer goedkoop. Voor zo'n 10 euro per maand kun je al onbeperkt lessen volgen, wat natuurlijk zeer aantrekkelijk is voor beginners die nog niet weten of ze het wel leuk vinden. Ook het feit dat je waar en wanneer je wilt gebruik kunt maken van deze muziekplatforms is een aanzienlijk voordeel. Wel wordt er getwijfeld aan de kwaliteit van de lessen. Een traditionele muziekles is veel persoonlijker en een echte muziekleraar kan je veel beter helpen dan een computerprogramma met een microfoon. Omdat de verschillen zo groot zijn, zal de keuze tussen de twee soorten muzieklessen vooral gebaseerd moeten worden op een persoonlijke voorkeur.
Naast Yousician zijn er natuurlijk nog vele andere muziekplatforms die een soortgelijke service aanbieden, en daarnaast ook nog compleet andere manieren om een instrument te leren bespelen. Zo kun je bijvoorbeeld video's op YouTube bekijken of een papieren thuiscursus bestellen en zelf oefenen. Veel muziekplatforms richten zich op één soort instrument, in de meeste gevallen gitaar of piano. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Guitar Tricks (gitaar)
- JamPlay (gitaar)
- Flowkey (piano)
- Rock Prodigy (gitaar)
- Rocksmith (gitaar)
- Synthesia (piano)
Ervaringen gebruikers Yousician
Over het algemeen zijn de gebruikerservaringen van Yousician zeer positief. De lage prijs en het spelelement maken het muziekplatform aantrekkelijk voor zowel beginners als ervaren spelers. Ook wordt de mogelijkheid het programma op mobiele apparaten te gebruiken enorm gewaardeerd. Een genoemd minpunt is het aanbod van Yousician, dat volgens sommige gebruikers wat beperkt is ten opzichte van alternatieven. Ook wordt het gebrek aan persoonlijke hulp van bijvoorbeeld een muziekleraar als minpunt genoemd.
De gitaarlessen van Yousician worden op
Guitarworld beschreven als een van de leukste en gemakkelijkste manieren om een instrument te leren bespelen, met een overzichtelijke lay-out die het voor jong en oud aantrekkelijk maakt. Ook wordt positief geschreven over de extra functies zoals het stemmen van je instrument en de oefenmodus waarbij je de snelheid van de muziek kan aanpassen. Als minpunt wordt genoemd dat de gratis versie van het programma nogal beperkt is.
Ook
Comparakeet schrijft positief over Yousician. Ze vinden de directe feedback die gebruikers bij Yousician krijgen zeer handig, en het feit dat je waar en wanneer je wilt kunt oefenen een aanzienlijk voordeel ten opzichte van andere aangeboden lessen. Daarnaast kun je ook je eigen muziek uploaden en oefenen, wat vooral voor gevorderden vaak een belangrijke functie is. Tenslotte vinden ze dat de verschillende moeilijkheidsniveaus de gebruikers voldoende ruimte voor ontwikkeling bieden. Als minpunt worden het gebrek aan persoonlijke feedback en variëteit genoemd, waardoor het uiteindelijk wat saai kan worden.