Een saxofoon kopen

Een saxofoon kopen Het kopen van een saxofoon is iets wat vaak onderschat wordt, terwijl een goede sax een hele positieve invloed kan hebben op het saxofoon spelen. In dit stuk kunt u vinden waar u op moet letten tijdens het kopen, en hoe u kunt bepalen of een saxofoon zijn geld waard is. Wat maakt een sax tot een topper? en wanneer kun je hem maar beter weer wegleggen?

Test, test

Wat je ook doet, koop nooit zonder hem uit te proberen. Het kan goed gaan, maar vaak draait het uit op een teleurstelling. Ook als je veel goeds hebt gehoord over een merk, koop het nooit zomaar op internet! Het is namelijk bij saxofoons zo dat twee saxofoons uit de zelfde serie meestal heel anders klinken. De 'Selmer - mark zeven' staat slecht bekend, maar soms kan er een hele goede bij zitten. Een goed merk en een goede serie, betekenen niet een goede sax! Zo heb ik op één dag zes Selmer SA80's serie 2 uitgeprobeerd. Vier waren slecht, één was oké, en één was top.

Beginner of prof

Over het algemeen spelen beginners op studiesaxen, en professionals op professionele saxen. Klinkt logisch, maar het zou beter andersom kunnen**. Leerlingen die beginnen te spelen op een lekke sax leren een verkeerde en verkrampte techniek aan, die later erg moeilijk af te leren is. Koop je een studie sax? Weet dan zeker dat je een goede koopt! laat hem voor je hem koopt nakijken. soms mag je een sax namelijk eerst een bepaalde tijd lenen voor je hem gebruikt.

Nieuw of tweedehands?

Je zou het niet zeggen, maar een sax met beschadigde lak en een groezelige kleur, is soms beter dan een nieuwe blinkende verzilverde sax. Oude saxen zijn soms niet goed afgesteld en vals, nieuwe ook. helaas, nieuw biedt niet de garantie dat het een goed instrument is. Meestal klinkt oud zelfs beter dan nieuw, omdat er al op gespeeld is. De sax is dus al helemaal ingespeeld, en spreekt dus makkelijker aan.

Het verschil tussen dure saxen en goedkope saxen

Hoe komt het toch dat de saxen van Selmer zoveel meer kosten dan die van Yamaha... een paar puntjes:
  • Meestal hebben goedkope saxofoons een vlak geluid, terwijl dure saxen 'karakter' hebben.
  • Als een sax duurder is, is er meestal meer aandacht besteedt aan 'de kleine dingetjes'. zoals, kleppen goed sluitend maken, en nieuwe dingetjes uitvinden. Zo is er bijvoorbeeld bij het merk Cohn een serie saxen met een 'rollertje' op de hals. Door aan dit rollertje te draaien kun je de sax stemmen. Superhandig, maar de prijs werd hierdoor zoveel hoger, dat het maar is afgeschaft.
  • Duurdere sax, duurder materiaal. Het zit hem meestal in een andere samenstelling van het metaal, sterkere assen en verstelbare kleppen.

Een goede saxofoon

Aanspreken

Als je een iets op een saxofoon speelt, kun je voelen of de tonen er makkelijk uit komen. Moet je heel hard blazen, dan spreekt de sax niet goed aan. Het is fijner om op een goed aansprekende sax te spelen, hoewel je meestal ook aan de sax kunt wennen. Hoe meer je op een sax speelt, hij beter hij gaat spelen en hoe sneller de toon eruit komt.

Slijtage

Op sommige oude saxen is zo veel gespeeld dat ze versleten zijn. Versleten saxofoons kunnen meestal niet meer worden gerepareerd. Kijk dus altijd naar de assen op de saxofoon. Zitten ze te los, helaas. Gelukkig kunnen de meeste saxen wel even mee, en zul je ze niet vaak tegen komen.

Deuken

Deuken zijn meestal niet goed voor de stemming van de sax. Het hangt er wel vanaf waar de deuk zit. Zit er een deuk in de beker, dan heb je 'geluk'. Een klein deukje in de hals kan echter minder goed uitpakken. Hoe hoger de deuk zit, hoe valser hij wordt. Een deuk kan bijna altijd weer gerepareerd worden.

Verschillende testen

Als je een beginnende saxofonist bent, neem dan altijd iemand mee die al langer speelt. Het beste is om je leraar mee te nemen, omdat die weet welke richting je op wilt, en wat je problemen en sterke punten zijn. Het is ook handig om je eigen mondstuk en rieten mee te nemen. Je bent hieraan gewend, en aan een ander mondstuk moet je altijd wennen, waardoor je niet goed kunt vergelijken. Vraag in de winkel of je mondstuk wel geschikt is voor de sax (geen klassiek mondstuk op een jazz sax bijvoorbeeld).

Muur

Om het geluid van de sax beter te kunnen beoordelen kun je met de saxofoon in de richting van een muur (liefst een hoek) spelen. Doordat het geluid weerkaatst tegen de muur komt het naar je toe, inplaats van dat het van je weg gaat.

Reutel sax

Dé test om te kijken of een sax lek is, is vanaf de B1 (wijsvinger, zonder octaafklep) chromatisch naar beneden te gaan.
dus B, Bb, A, Ab, enz. De laagste toon van de sax, de Bb, is moeilijk te krijgen, en vaak zal hij een beetje reutelen. Begint de hij echter bij de F al te reutelen, dan is de sax flink lek. hoe eerder hij begint te reutelen, hoe lekker hij is. Een lek kan worden herstelt, maar dit kost geld. Als je in een winkel bent kun je vragen hoeveel de reparatie gaat kosten. Koop je particulier, dat kun je vragen of je hem mee mag nemen naar een winkel, om hem daar te laten beoordelen.

Vals?

Een saxofoon is nooit helemaal zuiver. Je moet altijd wat bijsturen met je embrochure. Daarom heb je altijd wat tijd nodig om je sax 'te leren kennen'. Als je bijvoorbeeld weet dat de A wat laag is, zal je die van te voren met je lipspanning wat bijsturen zodat hij er niet vals uit komt. Toch zijn er saxen die te vals zijn om bij te sturen. Je kunt een sax hierop testen door in octaven omhoog te spelen. Begin bijvoorbeeld bij de lage c en speel dan die c een octaaf hoger. speel dan een c#, en dan weer een c# een octaaf hoger. Zo kun je horen of de intervallen kloppen. Je kunt hetzelfde doen met kwinten. (c-g, c#-g#, d-a, enz) Als je een beginner bent kun je het beste een sax kopen die zo zuiver (en sluitend) mogelijk is. Is er een sax die een mooi geluid heeft maar onzuiver is, en eentje die zuiver is, maar een minder mooi geluid heeft? dan kun je meestal beter voor de laatste gaan.

Ik hoop dat je een beetje uit de voeten kunt met alle informatie, en dat je met deze testen de sax vind die het beste bij je
past!

** Stel dit nooit, maar dan ook echt nóóit aan een prof voor. Ik sta niet in voor de gevolgen.
© 2008 - 2025 Jettie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eerste saxofoon kopen of huren?Je eerste saxofoon kopen of huren?Je wilt graag saxofoon leren spelen. Wil je eerst een sax huren? Of liever direct een studie-instrument kopen? Wat zijn…
Tweedehands auto kopenTweedehands auto kopenEen nieuwe auto kopen is voor vele mensen een te grote uitgave. Een tweedehands auto is een goedkoper alternatief die we…
Tweedehands spullen scheelt u de helftU kunt veel geld besparen door niet nieuw te kopen. Op deze manier kunt u eenvoudig de helft besparen op het aankoopbedr…
Tweedehands auto kopen: waar moet je op letten?Tweedehands auto kopen: waar moet je op letten?Een tweedehands auto kopen is niet moeilijk en zo gebeurd, echter bij het kopen van een goede tweedehands auto komt erva…

De Dorische toonladderDe Dorische mode is de tweede kerktoonladder. Eerst behandelden we al de Ionische toonladder, nu verleggen we onze blik…
Muziekinstrumenten - Engels, Frans, NederlandsHieronder vindt u een overzicht van de bekendste muziekinstrumenten. Naast de Nederlandstalige benaming van de instrumen…
Bronnen en referenties
  • Tipboek saxofoon
Jettie (22 artikelen)
Laatste update: 06-01-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.