Koning – Koningslied teruggetrokken en toch gezongen

Koning – Koningslied teruggetrokken en toch gezongen Voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander werd een Koningslied gemaakt. Anderhalve dag na de presentatie op 19 april 2013 van het officiële Koninglied trok componist John Ewbank het terug. De kritiek op het lied was zo hard en op de persoon gericht dat Ewbank liet weten zich zo niet te willen laten bejegenen. Een lied dat zou moeten verbroederen inspireerde vele types om verwensingen te publiceren op social media, tot doodsverwensingen toe. Voor Ewbank raakte de maat vol. Uiteindelijk werd hij overgehaald om toch door te zetten met de compositie: Ewbanks lied werd als Koningslied opgevoerd tijdens de inhuldiging van Willem-Alexander.

Discussie rond het Koningslied


Componist John Ewbank en Facebook

Vrijdag 19 april 2013 werd het Koningslied gepresenteerd. Via zijn Facebookpagina laat John Ewbank zaterdag 20 april tegen middernacht weten het Koningslied terug te trekken. Hij heeft zijn buik meer dan vol van de ongezouten kritieken en vooral van de doodsverwensingen. Aanvankelijk haalt hij zijn schouders op over de kritiek, maar de verwensingen en zelfs doodsbedreigingen worden zo hevig dat hij die niet meer wil accepteren.
Ewbank schrijft op Facebook:

Geachte landgenoten,

Na zojuist de zoveelste nageboorte op mijn twitter account te hebben geblocked ben ik er dan nu echt he-le-maal klaar mee. 'Ga je begraven in schaamte, de hoogste boom is nog te goed voor je, je moet mild worden gestenigd en je verdient de brandstapel voor het schrijven van het slechtste nummer ooit en het land internationaal voor schut te hebben gezet' - een kleine greep uit de verwensingen die mij de afgelopen anderhalve dag ten deel vielen. Ik ben zelf de enige paraplu in deze zeikregen en heb besloten dat ik mij niet op deze manier laat bejegenen.

Excuses aan hen die het met mij wel een gepast lied vonden, die bijgedragen hebben aan de totstandkoming en aan hen die mij op een nette of grappige manier hebben laten weten dat zij liever wat anders hadden gehoord, maar ik trek hierbij het Koningslied terug en wens u allen heel veel plezier met het zingen van: 'Zo mooi als jij' van de 3Js, 'het Koninginnelied' van RTL Boulevard, 'Je bent een Koning' van 2 Utrechtse studenten, '10.000 reasons' van Matt Redmann, 'Jij en ik onder de zon' in het overleden drents van Nico Dijkshoorn of het lied dat Sylvia Witteman, Johan Vlemmix en Giel Beelen gaan produceren in al hun wijsheid van muziek en de nederlandse taal.

Met vriendelijke groet,
John Ewbank


NCI - Koningslied moet verbroederen

Het Koningslied moest het Nederlandse volk juist verbroederen, maar lijkt tot een splijtzwam te zijn verworden. Het Nationaal Comité Inhuldiging (NCI) bedacht dat er voor de inhuldiging van Willem-Alexander een Koninglied moest worden gemaakt. Alle Nederlanders konden daarvoor tot 10 april 2013 een bijdrage aan leveren door een tekst of zin op te sturen. Tekstschrijvers lieten zich door het ingezonden materiaal inspireren en maakten en een complete liedtekst van. Het NCI had bedacht dat het Koningslied op 30 april 2013 overal in Nederland zou klinken. Het feestelijke hoogtepunt moest het meezingconcert worden, waarvoor de aftrap in Ahoy in Rotterdam zou worden gegeven.
Het NCI begrijpt de beslissing van Ewbank en betreurt het dat het zover is gekomen en dat mensen persoonlijk beschadigd worden.

Meteen na de presentatie van het Koningslied op de radio, barstte er een storm van kritiek los. Binnen enkele minuten werd #koningslied trending topic op Twitter en ook op Facebook waren de negatieve opmerkingen niet van de lucht. De opmerkingen waren voor een deel persoonlijk tegen Ewbank gericht en de componist incasseerde meer dan goed voor hem was. Na de zoveelste doodsbedreiging was voor hem de maat vol.

Alternatieve hymne

Columniste Sylvia Witteman start een petitie tegen het Koningslied op internet. In anderhalve dag tekenen 38.000 mensen die petitie. Witteman wordt met haar actie een van de voorvrouwen van de anti-Koningslied-sentimenten.
Wat Nederland op 30 april 2013 moet zingen, nu we geen officieel Koningslied meer hebben, is de vraag. Er zijn talloze alternatieven uitgebracht en Ewbank suggereert dat Nederland het maar met een van die liederen moet doen.

Twitter

Twitteraar William Rutte is als velen verontwaardigd en vraagt zich naar aanleiding van de verwensingen aan het adres van de componist Ewbank in een tweet af in wat voor land we eigenlijk leven: "Doodsverwensingen via Twitter aan John Ewbank voor een liedje …Wat voor een land leven wij in?"

Kritiek op muziek en tekst - Plagiaat en Hou je veilig

Na de presentatie van het Koningslied in april richt de kritiek zich vooral op de tekst. Bij de eerdere presentatie op 12 maart 2013 van de muziek was de kritiek ook al niet van de lucht. Toen kreeg Ewbank het voor de kiezen dat hij plagiaat zou hebben gepleegd, of in iedere geval niet origineel was. Er waren diverse nummers die hetzelfde notenlijntje hadden dan dat van het Koningslied. Het werd toen de minst originele hymne ooit genoemd. Er zitten akkoorden in die zo algemeen zijn, dat het in vele nummers voorkomt.
De kritiek in maart was mild vergeleken met de bagger die na 19 april 2013 over het Koningslied en de componist wordt uitgestrooid. Ewbank weigert zich zo te laten behandelen en trekt zijn bijdrage aan het Koningsfeest in.

Toch gezongen

Uiteindelijk besluit het NCI dat ze toch door willen met dit lied en laat Ewbank zich overhalen het af te maken. Het Koningslied wordt tijdens de inhuldiging van Willem-Alexander gezongen in Ahoy in Rotterdam en verder overal in het land.

De tekst van het Koningslied

Daar sta je dan
Je zag dit moment al zo vaak in je dromen
En daar is t dan
De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier
Ben je er klaar voor?
Kun je dat ooit echt zijn?

Daar sta je dan Ieder mens heeft een taak in dit leven
Alles gedaan om je voor te bereiden
Daar is het dan
Je belooft dat je alles zult geven Iedere stap die je zette die leidde naar hier
En kijk om je heen
Wij lopen met je mee

Door de regen en de wind
Zal ik naast je blijven staan
Ik bescherm je tegen alles wat komt
Ik zal waken als jij slaapt Ik behoed je voor de storm
Hou je veilig zo lang als ik leef

Een strijd, twee levens
We staan voor elkaar, niet te breken
Een vlag, twee leeuwen
Met elkaar in de zon en de regen
Zij aan zij, borst vooruit
Trots als een pauw, dit is ons geluid
En hoe klein we ook zijn
Onze daden zijn groot
Gaan niet onderuit Voor jou, mijn kind
Voor m’n pa, voor m’n ma
Loop voor jou door de wind en regen
En zal achter je blijven staan Ik draag een vaandel met jouw naam
Geloof in jou zolang we bestaan Ik bouw een dijk met m’n blote handen
En hou het water bij jou vandaan

Laat me weten wat je droomt
Waar je hart zo naar verlangt
Ik zal niet rusten tot het waar geworden is
En als je ooit je weg verliest
Ben ik je baken in de nacht Ik wijs je de haven in de duisternis

Ik zal strijden als een leeuw
Tot het jou aan niets ontbreekt
Hou je veilig zo lang als ik leef

De W van Willem
Drie vingers in de lucht, kom op, kom op
De W van Willem is de W van wij
Heel Oranje staat zij aan zij
De W van water waar we niet voor wijken
We leggen het droog en we bouwen dijken
De W van welkom in ons midden
Tot welke God je ook moge bidden
De W van Willem
De W van wakker, stamppot eten Miljoenen coaches die beter weten
De W van altijd willen winnen
Wat het ook is waar wij aan beginnen
De W van wij zijn een met elkaar
Met de schouders naast elkaar
En dus roepen we vandaag van

Door de regen en de wind
Zal ik naast je blijven staan
Ik bescherm je tegen alles wat komt
Ik zal waken als jij slaapt I
k behoed je voor de storm
Hou je veilig zo lang als ik leef

Laat me weten wat je droomt
Waar je hart zo naar verlangt
Ik zal niet rusten tot het waar geworden is
En als je ooit je weg verliest
Ben ik je baken in de nacht
Wijs je de haven in de duisternis

Ik zal strijden als een leeuw
Tot het jou aan niets ontbreekt
Hou je veilig zo lang als ik leef

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koningslied bij de inhuldiging van Willem-AlexanderKoningslied bij de inhuldiging van Willem-AlexanderHet Koningslied dat ter ere van de inhuldiging van Willem-Alexander als koning van Nederland werd gemaakt en werd gezong…
Quote Finder de online plagiaat checkerAltijd is het nodig een plagiaat checker. Al is het voor school, artikelen of gewoon voor een originele brief. In dit ar…
Viper: gratis te downloaden plagiaatscannerViper: gratis te downloaden plagiaatscannerPlagiaat is het overnemen van een tekst waar auteursrecht over geldt. Dit kan bewust of onbewust gedaan worden. Om te vo…
EVE 2 tegen plagiaat (plagiaatsoftware)EVE 2 tegen plagiaat (plagiaatsoftware)Door het internet neemt plagiaat steeds meer toe, teksten zijn openbaar en eenvoudig te kopiëren. Van de andere kant is…
Anouk zingt nummer 1 hit Birds op Eurovisie SongfestivalAnouk zingt nummer 1 hit Birds op Eurovisie SongfestivalAnouk heeft in 2013 met het nummer Birds Nederland vertegenwoordigd tijdens het Eurovisie Songfestival. Na de halve fina…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Koningslied logo
  • www.metronieuws.nl
  • www.rtlnieuws.nl
  • www.geenstijl.nl
  • NOS
  • HPdeTijd
  • https://koningsdag27april.info/koningsdag-nieuws/tekst-koningslied/ geraadpleegd op 10 februari 2019
Reacties

John-b (infoteur), 22-04-2013 #2
De reacties is "mede" de schuld van de media niet de schuld, .de reacties waren inderdaad ver onder de pijl… En dat is helaas veel BNers niet vreemd.
TV kijkend Nederland word al het heel lang voor geschoteld hoe je moet reageren als iets niet leuk vind. Heb wel eens de Radio uit gedaan omdat ik schrok wat men zei. Hoorde meende eens bij de wereld draait door aan tafel uitlatingen over mensen die muziek als dat van Frans Bouwer mooi vinden.Niet mijn muziek… maar das een kwestie van smaak niet een verstandelijke beperking. Vorig jaar nog… Queen op nummer 1. een gast aan tafel had daar een idee over. Dat ging mij ook te ver…

Dus ik vind alle maal niet zo vreemd dat men op eens zo heftig reageert.
Wat het niet minder erg maakt… Voor al e TV heeft nu een maal een te grootte invloed op onze samenleving. Het is op TV en Radio al heel normaal iets op een minder leuke manier afbrand.Hoorde toch echt eens een grap van uit een studio… O is daar goed nieuws over? Is die dood dan? Daar kraait geen haan meer naar. Das humor… Reactie infoteur, 22-04-2013
Tja, positief nieuws is wel zo leuk. Laten we hopen dat er iets positiefs uit voortkomt, uit het Koningslied.

Met groet van
Sjaan fan Ameland

John-b (infoteur), 22-04-2013 #1
Sommige uit latingen waren inderdaad nog erger als het liet zelf. Maar ik hoorde niet tot de groep de het wel een mooi lied vond. Bij de noten dacht ik. na zo slecht is dat toch niet? Oke niet mijn ding. Maar je kan toch moeilijk zo iets status Quo voor schotelen op zo een dag. Maar toen het refrein kwam dacht ik. Dit ga je niet menen… en toen ik tekst ook nog een goed na las…

Maar de reacties is mede de schuld van de media… Noem maar een Gordon. Wat die er uit kraamde als hij een deelnemer niet goed vond. Wat men op radio 3 er soms uit gooit als men een nummer slecht vindt. Bij de wereld draait door wel een gehoord was men dacht van fans van bepaalde muziek? nu komt al dat terug…
Als men in media lans eens begon wat meer respect te hebben voor een ander zijn muziek smaak. En als je iets niet mooi of goed vind kan dat ook op een normale manier gezegd worden.
Dat BV Leo blokhuis vindt van Smokie en de zingende postbode… het is wel bekend! Ik moet veel van zijn muziek voorkeur niet. Maar om hem dan neer te sabelen als dom en onwetend? (zo iets verklaarde hij eens in de muzieknacht ). Reactie infoteur, 22-04-2013
Dag John-b,
Het is wel treurig dat er mensen worden bedreigd vanwege een lied of een mening over een lied. Mijn menig is dat niet de journalisten de boosdoeners zijn, maar de Nederlanders die zich via Twitter en Facebook menen alles te kunnen permitteren.

Met groet van
Sjaan fan Ameland

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-02-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.