James Brown Is Dead: een legendarisch housenummer uit 1991

James Brown Is Dead: een legendarisch housenummer uit 1991 In 1991 verscheen het housenummer 'James Brown Is Dead' van het Nederlandse project L.A. Style. Het nummer werd een groot succes. Het was het eerste housenummer uit Nederland dat de eerste plaats in de hitparades bereikte. 'James Brown Is Dead' werd een nummer 1-hit in maar liefst drie landen en bereikte zelfs de top 100 in Amerika, iets dat in 1991 uniek was voor een housenummer. Ook wordt het nummer gezien als de eerste echte mainstream Techno hit. Tegenwoordig is 'James Brown Is Dead' dan ook een echte houseklassieker.

L.A. Style

Rond 1990 begon housemuziek steeds populairder te worden. Housemuziek werd steeds meer gedraaid door de mainstream media en ook in de hitlijsten begonnen housenummers een rol van betekenis te spelen. In 1991 werd een nieuwe Nederlandse house-act opgericht: L.A. Style. Achter dit project zaten Wessel van Diepen en Michiel van der Kuy, die overigens voor L.A. Style het alias Denzil Slemming gebruikte. Ook werd er een rapper toegevoegd genaamd FX (echte naam Frans Merkx). In 1991 ontstonden er steeds meer hardere housenummers. Met L.A. Style speelden Van Diepen en Van der Kuy op deze trend in. 'James Brown Is Dead', een voor 1991 hard housenummer, was de debuutsingle van L.A. Style en kwam in Nederland uit in augustus 1991. De single werd uitgebracht op cd, mc en vinyl.

James Brown Is Dead

De meest populaire en gehoorde versie van het nummer is die zonder vocals, die als tekst alleen de woorden "James Brown Is Dead" (die ingesproken zijn door Wessel van Diepen) heeft. Overigens bevat het nummer ook een sample van de bekende Veronicajingle 'Herinnert u zich deze nog'. Er kwam ook een videoclip van 'James Brown Is Dead'. Deze versie bevat als vocals enkele raps. 'James Brown Is Dead' werd nadat het uitgebracht werd al snel enorm populair en snelde naar de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Dit was de eerste keer dat een Nederlandse houseplaat de eerste plaats van de hitlijsten bereikte.

Overlijden James Brown

In 1991 was 'The Godfather of Soul' James Brown nog springlevend. Brown overleed in december 2006, op 73-jarige leeftijd. Diverse radiostations draaiden toen als eerbetoon het nummer 'James Brown Is Dead' van L.A. Style.

Internationale hit

Behalve in Nederland bereikte 'James Brown Is Dead' ook in België en Spanje de eerste plaats in de hitparades. In Australië, Duitsland, Italië, Zweden en Zwitserland bereikte het nummer de top 10. In Amerika kwam het nummer tot plaats 59 in de singles top 100. Dit was in 1991 een unieke prestatie voor een housenummer. Nooit eerder haalde een housenummer namelijk überhaupt de Amerikaanse singles top 100.

Achterkant cd-single L.A. Style - James Brown Is DeadAchterkant cd-single L.A. Style - James Brown Is Dead

Verwarde man in discotheek

Het is niet duidelijk hoe Van Diepen en Van der Kuy op de titel 'James Brown Is Dead' zijn gekomen. Eén van de theorieën is dat Michiel van der Kuy in een discotheek was in Los Angeles waar een verwarde man aan iedereen vertelde: "James Brown is dead". De zin blijft hangen bij Van der Kuy en vervolgens kiest hij deze als titel van de eerste single van L.A. Style. Ook de naam L.A. Style zou overigens afgeleid zijn van de ervaring die Van der Kuy had in de discotheek in Los Angeles.

Muzikale tegenreacties

'James Brown Is Dead' zorgde voor een hele reeks muzikale tegenreacties. Bekendste en grootste hit is het nummer 'James Brown Is Still Alive' van het Nederlandse houseproject Holy Noise, bestaande uit onder andere Paul Elstak, die midden jaren 90 grote successen zou boeken als (happy) hardcore-dj. 'James Brown Is Still Alive' werd een top 10 hit in Nederland en België. Andere nummers die een muzikale reactie zijn op 'James Brown Is Dead' zijn onder andere:
  • Phenomenia - 'Who Is Elvis?' (1991)
  • Traumatic Stess - 'Who the Fuck Is James Brown?' (1991)
  • Raimunda Navarro - 'James Brown Has Sex' (1991)
  • Obscure FM - 'Michael Jackson Is In Heaven Now!' (1992)
  • Total Rewind - 'James Brown is Brown' (1992)

'James Brown Is Dead' enige succes voor L.A. Style

Na 'James Brown Is Dead' bracht L.A. Style in 1992 het nummer 'I'm Raving' uit. De single werd een kleine hit en bereikte de top 20. Daarna was het echter snel over met L.A. Style. De nummers 'Balloony' (1993) en 'Got To Move' (1994) kwamen niet verder dan de tipparade. En ook het album 'L.A. Style - The Album' (1993) wist de Album Top 100 niet te halen. In 1995 werd de stekker definitief uit L.A. Style getrokken.

Leven na L.A. Style

Wessel van Diepen en Michiel van der Kuy gingen zich al snel richten op andere projecten. Van Diepen zou in de jaren 90 successen boeken met projecten als Lick ft. Kentucky Martha, Nakatomi en Luvspunge. Zijn grootste succes zou echter de hitmachine Vengaboys worden, de dance-act die eind jaren 90 diverse top 10 hits scoorde in binnen- en buitenland. Ook werd Wessel van Diepen mede-oprichter, diskjockey en station voice van Radio 538. Verder was hij te zien als vj op muziekzender TMF. Michiel van der Kuy bleef na L.A. Style ook werken als producer, onder andere met de dance-act Lovechild.

Legendarisch housenummer

'James Brown Is Dead' was in 1991 de eerste hardere houseplaat die een enorme hit werd. In het vervolg van de jaren 90 zouden we deze muzieksoort dan ook regelmatig terugzien in de hitlijsten. Het nummer is de eerste in zijn soort, en geldt daarom tegenwoordig als een legendarische houseklassieker.

Lees verder

© 2017 - 2024 Rascall, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hits jaren 90: 1991In 1991 stonden veel grote hits in de muzieklijsten. Tegenwoordig kennen we deze muziek nog steeds. Denk bijvoorbeeld ee…
Nederlandse successen in de Britse hitparade: 1990-1999Nederlandse successen in de Britse hitparade: 1990-1999Het afzetgebied voor de in Nederland gemaakte muziek verandert in de jaren negentig grondig. De ontwikkeling van verschi…
New Beat: Wat is wat?New Wave is een verzameling van verschillende muziekstromen. Hieronder even kort de verschillende muziekgenres besproken…
DJ; Vanaf de jaren ‘80Vanaf de jaren ’80 begint een DJ steeds meer een artiest te worden in plaats van een radio reporter. Ook gingen de DJ’s…

Albumrecensie: LCD Soundsystem - American Dream (2017)recensieAlbumrecensie: LCD Soundsystem - American Dream (2017)Na in 2010 het laatste studioalbum This is Happening uitgebracht te hebben werd LCD Soundsystem na een groots afscheidsc…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/James_Brown_Is_Dead
  • https://en.wikipedia.org/wiki/L.A._Style
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/L.A._Style
  • https://remindedandrewinded.wordpress.com/2012/10/24/la-style-james-brown-is-dead/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wessel_van_Diepen
Rascall (24 artikelen)
Laatste update: 15-11-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.