recensie

Albumrecensie: Jack White - Lazaretto (2014)

Albumrecensie: Jack White - Lazaretto (2014) In de jaren nul was Jack White lid van de populaire garagerockband The White Stripes. Nadat deze in 2011 stopte hield White zich bezig met het produceren van albums voor andere artiesten en het spelen in bands als The Dead Weather. In 2012 kwam zijn eerste soloplaat Blunderbuss uit, en die volgde hij in 2014 op met Lazaretto.

Jack White: muzikale alleskunner

In de jaren nul vergaarde Jack White met zijn garagerockband The White Stripes veel aandacht. Nadat deze in 2011 werd opgeheven ging White verder in de bluesrockband The Dead Weather, waar hij drummer is. Hiernaast bracht hij in 2012 ook zijn eerste soloalbum Blunderbuss uit. Hierop werden elementen van The Dead Weather en The White Stripes gecombineerd, wat zorgde voor een mix van garagerock, blues en folk. Commercieel werd het een succes; in verschillende landen kwam het bovenaan in de hitlijsten. Daarnaast werd het ook voor enkele Grammy’s genomineerd. Op 10 juni 2014 bracht hij de opvolger Lazaretto uit.

Lazaretto

Opener Three Women is een garagebluesnummer dat zowel instrumenteel en tekstueel erg veel weg heeft van Three Women Blues van blueslegende Blind Willie McTell. De titeltrack daarentegen is een traditioneler rocknummer over White zelf, die naar eigen zeggen harder werkt dan God en daarbij refereert aan zijn thuishaven Detroit. Temporary Ground is dan weer een folknummer met een prominente rol voor de viool. Ook zingt op deze track voor het eerst iemand anders dan White; violiste Lillie Mae Rische verzorgt de tweede stem. Hierop volgt het dreigende Would You Fight For My Love dat begint als een pianoballad, maar halverwege een gitaarpartij ontketent. De songtekst van dit nummer lijkt over de ex-drumster van The White Stripes, Meg White, te gaan. Het instrumentale High Ball Stepper wordt een luidruchtige, repetitieve gitaarriff ondersteund door enkele pianoriedeltjes. Just One Drink is dan weer een simpel liefdesliedje met enkele referenties naar verschillende soorten alcoholische drank in de tekst.

Pianonummer Alone In My Home gaat over de eenzaamheid die White ervaarde na al twee keer gescheiden te zijn. Hierbij verwerkt hij teksten die hij in zijn tienerjaren schreef. Op Entitlement zingt hij over hoe hij vindt dat kinderen tegenwoordig te verwend zijn. Instrumentaal is dit het meest folkachtige nummer op het album; voor het eerst op het album is er zelfs een mandoline te horen. Met het daaropvolgende That Black Bat Licorice bewijst White nog altijd een enorm vaardige gitarist te zijn, zonder te schuwen voor een vioolsolo. Op I Think I Found The Culprit wordt de traditionele country-instrumentatie met gitaar en piano aangevuld met getokkel op een harp. Want And Able sluit de plaat, net als vrijwel al White’s eerdere platen, met een simpel nummer bestaande uit drie akkoorden. Tekstueel gaat het over iets willen, maar dat praktisch niet kunnen bereiken.

Lp-versie

Op de langspeelplaat van Lazaretto heeft White gezorgd voor enkele unieke toevoegingen. Terwijl de plaat draait is er bijvoorbeeld onder de juiste hoek een hologram van een engel te zien op het label. Ook dient de a-kant niet van buiten naar binnen, maar van binnen naar buiten te worden afgespeeld. Daarnaast bevat het nummer Just One Drink twee verschillende intro’s: een akoestische en een elektrische. Welke wordt afgespeeld is afhankelijk van waar je de naald op de plaat zet. Fans konden deze toevoegingen waarderen; Lazaretto werd namelijk de snelst verkopende lp ooit met 40.000 verkopen in de eerste week sinds release.

Een creatief, gevarieerd album

Met Lazaretto toont Jack White dat hij nog altijd genoeg creatieve ideeën heeft om een plaat lang te boeien. Hij heeft verschillende genres variërend van country tot garagerock en van blues tot folk verwerkt, wat ervoor zorgt dat elk opeenvolgend nummer verrast. Dit zorgt er wel voor dat er zowel muzikaal als tekstueel niet één duidelijk thema aan te wijzen valt, wat ervoor zorgt dat de nummers niet echt verbonden zijn. De elf individuele tracks tonen echter dat White een van de meest unieke en veelzijdige artiesten van zijn tijd is, en vormen daarom een waardevolle toevoeging aan zijn oeuvre.

Specificaties

 • Titel: Lazaretto
 • Artiest: Jack White
 • Genre: Folk/Blues/Rock/Country
 • Releasedatum: 10 juni 2014
 • Platenlabel: Third Man/XL/Columbia
 • Producer: Jack White

Tracklist

 1. Three Women (3:57)
 2. Lazaretto (3:39)
 3. Temporary Ground (3:13)
 4. Would You Fight for My Love? (4:09)
 5. High Ball Stepper (3:52)
 6. Just One Drink (2:37)
 7. Alone in My Home (3:27)
 8. Entitlement (4:06)
 9. That Black Bat Licorice (3:50)
 10. I Think I Found the Culprit (3:49)
 11. Want And Able (2:34)
© 2018 - 2024 Croezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Albumrecensie: Jack White - Boarding House Reach (2018)recensieAlbumrecensie: Jack White - Boarding House Reach (2018)Multi-instrumentalist en singer-songwriter Jack White bewees zich in de jaren nul al met verschillende klassieke albums…
The White Stripes: een garagerockduo uit DetroitThe White Stripes: een garagerockduo uit DetroitThe White Stripes was een garagerockduo dat in 1996 werd opgericht in Detroit. Ze brachten zes albums uit en vergaarden…
Lethal white syndromeLethal white syndromeHet lethal white syndrome, ook wel white foal syndrome genoemd, is een genetische fout die ervoor zorgt dat je veulen bi…
Tanden bleken/tanden bleachen met Magic WhiteTanden bleken/tanden bleachen met Magic WhiteDankzij Magic White kan je tegenwoordig je tanden bleken (tanden bleachen) in minder dan een half uur tijd en dit zonder…

Car Seat Headrest - Twin Fantasy: moderne lo-fi-klassiekerCar Seat Headrest - Twin Fantasy: moderne lo-fi-klassiekerDe indierockband Car Seat Headrest bracht voor zij een platendeal kreeg al een aantal albums digitaal uit. Ronduit de po…
Albumrecensie: Spoon - Hot Thoughts (2017)recensieAlbumrecensie: Spoon - Hot Thoughts (2017)Spoon is een Amerikaanse indierockband die in 1993 werd opgericht. Tot 2017 brachten ze acht albums uit die allemaal goe…
Bronnen en referenties
Croezen (43 artikelen)
Gepubliceerd: 05-01-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.