recensie

Albumrecensie: Jack White - Boarding House Reach (2018)

Albumrecensie: Jack White - Boarding House Reach (2018) Multi-instrumentalist en singer-songwriter Jack White bewees zich in de jaren nul al met verschillende klassieke albums in bands als The White Stripes, The Raconteurs en The Dead Weather. In de jaren tien bracht hij zijn eerste twee studioalbums uit die zich kenmerkten door het moeiteloos mixen van verschillende muziekstijlen. Met zijn derde studioalbum Boarding House Reach toont White hierin nog altijd heer en meester te zijn, al is de toon anders dan op de vorige twee albums.

Jack White: multi-instrument en alleskunner

Nadat The White Stripes opgeheven werd in 2011 ging multi-instrumentalist en zanger Jack White verder met zijn band The Dead Weather en als soloartiest. Voor Boarding House Reach bracht hij al de studioalbums Blunderbuss en Lazaretto onder zijn naam uit. Beide albums deden het commercieel goed en ook door critici werden goed ontvangen. Kenmerkend voor beide albums was de mix van verschillende muzikale stijlen, van garagerock tot country. Zijn derde studioalbum Boarding House Reach is uit vanaf 23 maart 2018.

Boarding House Reach

Op opener en eerste single Connected By Love is een grote rol weggelegd voor orgel, piano en achtergrondzang. Gedurende de bijna vijf minuten die het duurt speelt White met een hard-zacht dynamiek die naar een crescendo toe lijkt te werken maar dat nooit daadwerkelijk doet. Hierop volgt Why Walk a Dog dat met zijn duistere synthesizers en aparte songtekst een mysterieuze sfeer creëert die met het opvolgende Corporation compleet in de wind wordt geslagen. Deze song bevat vocalen en riffs die fans van White bekend voor zullen komen, maar door de toevoeging van verschillende drummachines toch fris aanvoelen. Hierna volgen 88 seconden spoken word met duistere blazers en snaren op de achtergrond in Abulia and Akrasia. Hypermisophoniac klinkt meer als een typisch White-nummer, zij het met meer elektronische instrumentatie.

Ice Station Zebra lijkt in zijn eerste twee minuten een standaard rocknummer, om vervolgens in de tweede helft om te vormen tot een experimenteel crescendo met grote rol voor de drums. Over and Over and Over vormt het hoogtepunt van het album; een extreem catchy gitaarriff wordt begeleid door typische Jack White-songtekst met referenties naar filosofen. Het vreemde Everything You’ve Ever Learned volgt; de eerste halve minuut van dit nummer bevat spoken word door een science fiction-achtige robotstem. Daarna neemt White het over met theatrale vocalen onder een beukende drumpartij. Respect Commander neemt gas terug om een gitaarriff gedurende vierenhalve minuut over een drumcomputer te laten razen.

Ezmeralda Steals the Show komt het dichtst in de buurt van de country van vorige plaat Lazaretto en illustreert White’s afkeer tegen moderne technologie. Get In the Mind Shaft leunt dan weer hevig op verschillende synthesizers en halverwege een enkel achtergrondkoor. What’s Done Is Done is een veel simpeler duet met een zangeres, vergelijkbaar met Temporary Ground van White’s vorige plaat. Het album sluit met Humoresque; een cover van een nummer dat legendarische gangster Al Capone schreef toen hij vastzat in Alcatraz. Met slechts een piano is het het minst chaotische nummer op de plaat.

Een avontuurlijke en experimentele plaat

Deze plaat zal lang niet al White’s fans tevredenstellen, maar de nieuwsgierige luisteraar ontdekt na tientallen luisterbeurten nog steeds nieuwe dingen. Hierdoor zal het niet zijn populairste of radiovriendelijkste album worden. White toont op dit album echter nog altijd een innovatieve songwriter te zijn en toont zijn talenten dan ook van alle kanten. Lang niet alle van deze muzikale ideeën komen daadwerkelijk tot hun recht in nummers en sommigen falen dan ook duidelijk, terwijl andere tot de beste songs van 2018 gerekend kunnen worden. Het is te bewonderen dat een artiest van Jack White’s kaliber zo’n avontuurlijke en experimentele plaat durft te maken.

Specificaties

 • Titel: Boarding House Reach
 • Artiest: Jack White
 • Producer: Jack White
 • Platenlabel: XL/Columbia/Third Man
 • Genre: Bluesrock
 • Releasedatum: 23 maart 2018

Tracklist

 1. Connected by Love (4:37)
 2. Why Walk a Dog? (2:29)
 3. Corporation (5:39)
 4. Abulia and Akrasia (1:28)
 5. Hypermisophoniac (3:34)
 6. Ice Station Zebra (3:59)
 7. Over and Over and Over (3:36)
 8. Everything You've Ever Learned (2:13)
 9. Respect Commander (4:33)
 10. Ezmerelda Steals the Show (1:42)
 11. Get in the Mind Shaft (4:13)
 12. What's Done Is Done (2:54)
 13. Humoresque (3:10)
Totale duur: (44:07)
© 2018 - 2024 Croezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The White Stripes: een garagerockduo uit DetroitThe White Stripes: een garagerockduo uit DetroitThe White Stripes was een garagerockduo dat in 1996 werd opgericht in Detroit. Ze brachten zes albums uit en vergaarden…
Albumrecensie: Jack White - Lazaretto (2014)recensieAlbumrecensie: Jack White - Lazaretto (2014)In de jaren nul was Jack White lid van de populaire garagerockband The White Stripes. Nadat deze in 2011 stopte hield Wh…
Disney Treasures: Mickey Mouse in Black and WhiteDisney Treasures: Mickey Mouse in Black and WhiteMickey Mouse in Black and White is een collectie met filmpjes van Mickey Mouse in het zwart-wit. Deze filmpjes zijn gema…
recensieThe House of Branching Love - RecensieThe House of Branching Love is de nieuwste film van Mika Kaurismäki. Deze romantische komedie, die één van de successen…

The Avalanches - Since I Left You: een danceklassiekerThe Avalanches - Since I Left You: een danceklassiekerThe Avalanches is een Australische elektronische muziekgroep. Na enkele koerswijzigingen gingen ze bekend staan om hun n…
Neutral Milk Hotel - In the Aeroplane Over the SeaNeutral Milk Hotel - In the Aeroplane Over the SeaIn 1998 bracht de Amerikaanse indiefolkband Neutral Milk Hotel hun tweede studioalbum In the Aeroplane Over the Sea uit.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: The White House Staff, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Boarding_House_Reach
Croezen (43 artikelen)
Gepubliceerd: 22-03-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.