recensie

Kings of Leon: only by the night

Kings of Leon: only by the night Sensatie Kings of Leon heeft met ‘sex on fire’ opnieuw een sterke hit te pakken. Een nieuwe topplaat afleveren, slechts anderhalf jaar na het fantastische ‘because of the times’, is echter absoluut geen sinecure. Dit blijkt uit het nieuwste werk van ‘kings’ dat aanvangt met vijf sterke songs maar vervolgens aan kwaliteit inlevert.

Beoordeling CD

De vorige plaat van de broertjes Followil scheerde hogere muziektoppen. ‘Because of the times’ betekende een revolutie voor de jonge Amerikanen. Het viertal behield wel het ruwe geluid uit hun eerste twee albums, maar vond eveneens de weg naar de grote massa. Nieuwe hoogtes werden bereikt. ‘On Call’ was daar de exponent van. Een commerciële tendens die Kings of Leon ook in ‘only by the night’ trouw blijft.

Opener ‘Closer’ spookt meteen door het hoofd en laat veel goeds verhopen. Het daaropvolgende ‘Crawl’ houdt de duistere toon nog even aan en maakt je warm voor de knaller die er zit aan te komen. ‘Sex on fire’ blaast je meteen van je sokken. Nu reeds bijna een wereldhit en een waardige opvolger voor ‘on call’. Het toont ook aan waarvoor Kings of Leon anno 2008 staat: krijsende gitaren, uitgeschreeuwde verlangens en een bredere verbinding tussen hun muziek en het grote publiek.

Kings of Leon staat tegenwoordig ook voor dramatiek. Tijdens het meeslepende ‘Use Somebody’ ontpopt zanger Caleb Followil zich tot een ongegeneerde drama queen op zoek naar een ‘shooting star’. Deze droefgeestige song zou niet misstaan op het repertoire van Bryan Adams, Bonjovi en consorten. Stadionrock van de bovenste plank dus. Dit hoeft niet per se negatief te zijn. ‘Use’ is immers een pareltje waarin vier verscheurde zielen troost zoeken in een melodieuze song. Het wordt wellicht voor vele vrouwelijke fans hun favoriet.

Bij ‘Revelry’ hapert de motor. Het opgebouwde kaartenhuisje zakt ineen. De koningskaarten liggen reeds op tafel. De ‘Kings’ konden het nodige geduld niet opbrengen om het huis stijlvol af te werken. Spijtig, want de gelegde fundamenten zijn ijzersterk. Het vervolg van de cd is voor verbetering vatbaar. Mindere intro’s en matige refreinen wisselen elkaar af. ‘Be somebody’ en ‘cold desert’ komen net op tijd om de opgelopen schade nog enigszins te beperken. Ze tonen ook aan dat Kings of Leon niet altijd loeihard en bombastisch moet klinken om te kunnen overtuigen.

Met ‘only by the night’ poogt Kings of Leon duidelijk hun moment van glorie te verzilveren. Het ijzer moet gesmeed worden als het heet is. Dat is de familie Followill duidelijk niet ontgaan. In dat enthousiasme heeft het kwartet zich vergaloppeerd. De fans zullen geen moeite hebben om de weg naar grote zalen en festivals te vinden. Het wordt echter bang afwachten hoe het publiek reageert op het tweede deel live.

Wie zijn Kings of Leon

Kings of Leon zijn sinds 2000 bij elkaar (Tennessee, USA) en bestaat uit 3 broers en een neef (Matthew):
 • Caleb Followill - zang en slaggitaar
 • Jared Followill - basgitaar
 • Nathan Followill - percussie (drums)
 • Matthew Followill - lead guitar
De broers waren in hun kindertijd vooral met hun vader op weg die een prediker was in een kerkgemeenschap.

De band maakt een mix can blues, country, punk, garage rock, grunche en rock 'n roll. Het handelsmerk is de gedreven stem van zanger Caleb Followil. De band ging lang mee in het voorprogramma van grote namen als Pearl Jam, U2 en Bob Dylan. Ook op veel festivals zijn ze te vinden. De groep heeft vooral een grote groep fans opgebouwd, die hun trouw lijken te volgen, voornamelijk in het alternatieve muziekcircuit, en vooral via mond-tot-mond-reclame.

Discografie - Albums

 • 2003: Youth and young manhood
 • 2004: Aha shake heartbreak
 • 2007: Because of the times
 • 2008: Only by the night
 • 2010: Come around sundown

Bekendste nummers

 • Mollys Chambers
 • The Bucket
 • Milk
 • Four Kicks
 • King Of The Rodeo
 • On Call
 • Charmer
 • Red Morning Light
 • Sex On Fire
 • Use Somebody
 • Radioactive
© 2008 - 2024 Jonasd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat verdienen de leden van rockbands?Wat verdienen de leden van rockbands?In de muziekindustrie valt veel geld te verdienen. De leden van de rockband AC/DC verdienen gezamenlijk maar liefst bijn…
Ike Turner, pionier van de Rock en Soul muziek, 1In de jaren ’60 en ’70 was hij eerst met zijn band The Kings of Rhythm een bekendheid. Pas beroemd werd hij toen aan het…
Tentoonstelling Wiskids: wiskunde voor peuters en kleutersTentoonstelling Wiskids: wiskunde voor peuters en kleutersWiskunde voor peuters en kleuters klinkt ingewikkelder dan het is. Zonder dat zij het door hebben zijn jonge kinderen vo…

Josef Rheinberger revisitedrecensieJosef Rheinberger revisitedJosef Rheinberger (1839-1901), componist van romantisch-classicistische werken, leidde aan het einde van zijn leven een…
Anouk – Update en Close up (recensie cd en dvd)recensieAnouk – Update en Close up (recensie cd en dvd)Anouk Teeuwe heeft een aantal albums uitgebracht dat geen studioalbums zijn. In 2004 komt ze met twee releases tegelijke…
Jonasd (69 artikelen)
Laatste update: 17-07-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.