Hemels Festival in Leeuwarden bij de Oldehove

Hemels Festival in Leeuwarden bij de Oldehove Op Hemelvaarstdag is het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden, aan de voet van de Oldehove, het terrein van een Hemels Festival. Het festival wordt sinds 2011 georganiseerd. Hemelvaartsdag is in Leeuwarden tevens de dag van de beroemde Bloemetjesmarkt. Overdag staat de hele stad in de bloemen en 's avonds wordt het Hemels Festival gevierd aan de voet van de scheve toren. Huis-dj van dit dance-feest voor alle leeftijden is Mental Theo.

Dance bij de Oldehove


Dancefestival Versie 2.0 in Leeuwarden

Het Hemels Festival is een dancefestival op Hemelvaartsdag in Leeuwarden. Het hele plein wordt gebruikt en het podium staat niet tegen de scheve toren Oldehove aan, maar het midden van het plein. Op het Oldehoofsterkerkhof staat een draaiende DJ-booth en dat vormt voor zowel de artiesten als de bezoekers een unieke belevenis.

Het plein heeft tijdens het festival op alle vier de hoeken een grote toren, van waaruit een 4 punts lasershow wordt gegeven. Ook staan daar vlammenwerpers. Het zijn nieuwe elementen binnen het festival die in 2013 zijn opgevoerd, naast nog meer verrassingen.

Headliners

SQ8 is de organisator van het festival die jaarlijks headliners scoort uit de internationale dj's poule. Zo is Showtek er al eens te zien en horen geweest. Showtek is een van de populairste house dj’s ter wereld. De tweede headliner die SQ8 al eens op het Oldehoofsterkerkhof had staan is de legendarische Sidney Samson, de veteraan onder de dj’s. Hij zette met zijn muziek het plein in het zonnetje en liet de dansers flink zweten. Elk jaar zoekt SQ8 naar nieuwe toppers uit de dance-scene.

Bron: Hemels FestivalBron: Hemels Festival

Programma aan de voet van de Oldehove

De line up bestaat uit verschillende dj's van naam. Mc Apster is vaak van de partij, net als Kay Wilder en Mental Theo. Het festival begint om 16:00 uur en duurt tot 23.00 uur. De toegangsprijs is afhankelijk van het moment dat je je kaartje koopt. Koop je in de voorverkoop dan is het goedkoper dan kaartje dat op de dag zelf zelf is gekocht. De prijs schommelt rond een tientje. De line-up van de komende editie is te vinden op de website van Hemels Festival.

Dance en Mental Theo

Hemels Festival is een evenement voor danceliefhebbers. Ze komen met tienduizenden naar Leeuwarden. Mental Theo is de huis-dj van het Hemels festival, die het feest met zijn show afsluit.

Mental Theo

Mental Theo is de artiestennaam voor Theo Nabuurs (1965), videojockey en presentator. In de jaren 80 was hij dj in clubs op Mallorca en in de jaren 90 scoorde hij zijn eerste hit met ‘Wonderfull days’. Samen met Ramon Roelofs bracht hij de maxi-single 'Ramon & Theo: A Wet Summernight' uit die een grote clubhit werd in onder meer de wereldberoemde Amsterdamse discotheek ‘iT’.
Theo nam in 1998 na het vertrek van Ruud de Wild de vj-programma’s over op TMF en werkt aan discotocht-programma's. ‘Mental Theo on the Road’ is daar een van. Het is een combinatie van muziek, presenteren en interviews en spelletjes met de bezoekers. Hij presenteerde ook de TMF-specials 'Spring Break special' en deed aan andere programma’s mee, zoals Bobo’s in the Bush.
Op het Nederlandse dance-station Slam!FM presenteertde hij het radioprogramma ‘The Creepshow, ‘Hard Attack!’ en ‘Slam FM on tour’ en hij was medepresentator van het RTL 7 programma MotorXperience.

Oldehoofsterkerkhof

Het Oldehoofsterkerkhof was de belangrijkste begraafplaats van Leeuwarden. In 1833 werd de begraafplaats aan de voet van de Oldehove gesloten. Sindsdien is de functie van het plein veranderd. Eind 2006 opende de parkeergarage op de plek waar eeuwenlang Leeuwarders hun laatste rustplaats vonden. Het plein op het dak van de parkeergarage doet dienst als evenementenlocatie en regelmatig staat het helemaal vol met mensen.

Cambuur

Of het is om Cambuurspelers toe te juichen of voor het Aftelfeest op de laatste dag van het jaar. Elk jaar weer worden er diverse evenementen en festivals gehouden en in de wintermaanden ligt er een ijsbaantje.

Bloemetjesmarkt en andere festivals

Leeuwarden heeft meer festivals die de moeite waard zijn. Beroemd is de Bloemetjesmarkt op Hemelvaartsdag.
 • mei - Bevrijdingsfestival;
 • juni - Loop Leeuwarden;
 • juli - Straatkaatsen;
 • juli - Dancetour;
 • augustus - Into the Grave;
 • september - Leip;
 • september - Ljouwert Culinair;
 • Bron: Hemels FestivalBron: Hemels Festival
  november intocht Sinterklaas;
 • december Aftelfeest.

Hemels Festival 2020

Hemels Festival 2020 gaat door maatregelen wegens de coronapandemie niet door.

Leeuwarden

Legenda
A. Leeuwarden
B. Oldehoofsterkerkhof
C. Oldehove

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederlandse successen in de Britse hitparade: 2000-2009Nederlandse successen in de Britse hitparade: 2000-2009De in de jaren negentig tot bloei gekomen dance en eurodance blijft in de eerste tien jaar van de 21e eeuw onverminderd…
Hits jaren 90: 1996Wie kent nou niet het dansje dat bij de macarena hoort? En dat was slechts één van de vele hits die gescoord werd in 199…
Bidbook Leeuwarden Culturele Hoofdstad – Lwd2018nieuws uitgelichtBidbook Leeuwarden Culturele Hoofdstad – Lwd2018Het Bidbook van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018 belooft wat. Het is een boek vol plannen, die geschreven…
Leeuwarden, de veelzijdige hoofdstad van FrieslandFriesland. Voor veel Nederlanders een prachtige provincie om op vakantie te gaan. En als je toch in de buurt bent, is ee…

Ambient muziek: achtergrondmuziek met een bepaalde sfeerAmbient muziek: achtergrondmuziek met een bepaalde sfeerWaarschijnlijk hebben de meesten wel eens bepaalde ambient muziek gehoord zonder dat je precies wist hoe die muziek nu p…
Alles over rockmuziekAlles over rockmuziekRockmuziek. Het begon ooit met Elvis Presley, en verspreidde zich snel over de hele wereld. Rock luidde een nieuw cultur…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hemels Festival logo
 • www.hemelsfestival.nl
 • www. oldehovecam.tresoar.nl
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mental_Theo geraadpleegd op 5 mei 2016
 • Afbeelding bron 1: Hemels Festival
 • Afbeelding bron 2: Hemels Festival
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 15-04-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziekstromen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.