Voor velen zijn de Beatles de vormgevers van de popmuziek in het algemeen en de beatmuziek in het bijzonder. Zij kunnen echter worden gerekend tot de Merseybeat, een genre, ontstaan in Liverpool onder verschillende popgroepen die elkaar vaak goed kenden en een verrassend gelijkluidende sound produceerden!
De beatmuziek, melodische dochter van de rock?
Niet iedereen zal het hiermee eens zijn, maar de beatmuziek, die de wereld veroverde in de 60-er en 70-er jaren van de 20ste eeuw, is gegroeid uit de rockmuziek, maar ontwikkelde een eigen stijl. Typische kenmerken van de beatmuziek zijn natuurlijk de beat, of ritmische slag, maar daarnaast ook een stijl die vaak veel melodischer is dan de oude rockmuziek.
Dromen van een menselijkere wereld en natuurlijk liefde
De beatmuziek heeft een nieuw tijdperk ingeluid. De harde rockcultuur, in de stijl van Rebel without a cause, wordt vervangen door een zachtere vorm van pop. De vechtersallure wordt vervangen door de glimlach. De beatmuziek daagt niet meer uit door stoerdoenerij, maar door fantasie. In enkele jaren tijds zien we ook de look van de muziekgroepen evolueren. De strakke pakken en witte boorden met stropdas, worden vervangen door excentrieke outfits, waar het toelaatbare geen grenzen meer kent. De kapsels van de muzikanten evolueren mee. Geleidelijk aan wordt het een concurrentiestrijd om je zo vreemd (lees: vrij) mogelijk te presenteren.
De festivals
In deze cultuur ontstaan de massale muziekfestivals, zoals:
1968 Isle of White Festival (herhaald in 1969 en 1970 en vele jaren later terug ingevoerd)
1969 Woodstock Festival (3 days of peace and Music)
De Merseyrivier
In de 60-er jaren ontstond in de streek van Liverpool een nieuw genre binnen de beatmuziek, die zijn stempel legde op de latere vormen van beat: de Merseybeat. De Mersey is een grote rivier die ontstaat uit de samenvloeiing van de Etherow, de Goyt en de Tame en in haar brede stroom van Stockport via Liverpool de Ierse Zee instroomt. We kennen deze rivier uit het lied Ferry, cross the Mersey.
Merseybeat, een vergeten stroming in de beatmuziek
De Merseybeat wordt gekenmerkt door een mengsel van rock en rythm and bluesmuziek. De meeste groepen die tot deze stijl behoren, hebben hun strepen verdiend in de Cavern Club in Liverpool, waar ook de Beatles bekend werden.
De grote namen van de Merseybeat en hun bekendste werken
The Merseybeats
I think of you
Milkman
Wishin' and hopin'
The Beatles
Oeuvre
The Searchers
Sugar and Spice
Gerry and the Pacemakers
Ferry Cross the Mersey
It’ Gonna be Alright
You’ll never walk alone
The Swinging Blue Jeans
The hippy hippy shake
Don’t make me over
The Fourmost,
Hello Little Girl
I’m in Love
De moeite om te verkennen
Wie deze namen niet kent, raad ik aan hun werken te beluisteren. Het is een raadsel waarom de Beatles de wereld hebben veroverd en hun wapenbroeders van het eerste uur, die vaak ook in de Cavern Club optraden en soms ook Brian Epstein als manager hadden, in de vergeethoek zijn geraakt!
The White Album the BeatlesIn 1968 kwam de band the Beatles met een gelijknamige LP. Het album -beter bekend als the White Album- is nog steeds actueel en ve…
Verschillende soorten rockRock is een van de meest vertakte stijlen uit de muziekindustrie. Rock is ontstaan uit de blues en is vervolgens een eigen weg in…
'Die Schöpfung' van Joseph HaydnHet ontstaan van het oratorium ‘Die Schöpfung’ is onlosmakelijk verbonden met Haydns verblijf in Engeland. In 1791 bezocht hi…