Utopia – reality programma van 2014 en de jaren daarna

Utopia – reality programma van 2014 en de jaren daarna Utopia is een reality programma waarvoor in het najaar van 2013 deelnemers worden geworven en waarvan in januari 2014 de uitzendingen van start gaan. Er wordt groots reclame voor gemaakt: “Het grootste TV-experiment sinds Big Brother”. Talpa is de producent, SBS6 zendt het uit. Een Utopia is een bedachte plaats waar alles goed en mooi is. Utopia van John de Mol is een virtuele wereld. Het programma loopt een jaar lang en aan het eind komt een winnaar uit de bus. En daarna gaan de uitzendingen door, elke werkdag aan het begin van de avond zendt SBS6 Utopia uit en digitaal is er nog UtopiaTV, waar de de Utopianen live zijn te volgen, video's zijn te zien en de uitzendingen nog eens zijn te bekijken.

Utopia van Talpa

Talpa, het bedrijf van John de Mol, stort zich op de virtuele wereld van Utopia. Eerder kwamen succesnummers als Big Brother en TVOH uit zijn koker (beter gezegd: uit zijn molshoop, want talpa betekent molshoop), beide programma’s die enorm veel kijkers wisten te boeien. Utopia wordt de nieuwe ster aan Talpa’s firmament. Het is een reality show, gebaseerd op het gelijknamige boek van Sir Thomas More (1516). More beschrijft een perfecte, maar fictieve samenleving, een ideale gemeenschap op een denkbeeldig eiland. Iedereen is er gelukkig, iedereen is er gelijk, er is overvloed en het basisgevoel is er een van tevredenheid. Het boek inspireerde velen tot het vestigen van de ideale samenleving, maar blijvende successen bleven vooralsnog uit. Talpa probeert het ook en kondigt het programma groots aan. In januari 2014 komt het op de buis. Vanaf 6 januari is het elke werkdag bij SBS6 te zien. De winnaar van Utopia wint een grote som geld, genoeg om thuis, na afloop van het programma, het ideale leven vorm te geven.

Bron: UtopiaBron: Utopia

Een nieuwe samenleving en virtuele wereld

Via de website kun je je aanmelden. Je moet er minstens 18 voor zijn en er wordt gevraagd naar je motivatie. Waarom ben jij de ideale kandidaat voor dit programma? Daarnaast is het een vereiste dat je een jaar beschikbaar bent voor de opnames. Er worden twee foto’s gevraagd, een close-up, zonder pet of zonnebril en een foto ten voeten uit. Wie een filmpje van zichzelf heeft kan dat uploaden en met de aanmelding meesturen naar Talpa.

Vijftien deelnemers in een reality programma

Er rollen vijftien mensen uit die als deelnemer Utopia gaan vormgeven. Het zijn vijftien zeer verschillende mensen die de pioniers van deze tijd worden. Een jaar lang zeggen ze hun gewone leven op en bouwen aan een compleet nieuw bestaan. Ze zetten een nieuwe gemeenschap op. Er zijn geen regels, geen wetten om je te beschermen en de machtsverhoudingen beginnen blanco. De groep begint met om en nabij niets. Het enige waarover ze kunnen beschikken is een kale loods en een onbewerkt stuk land. Er is wat vee. Utopia heeft een aansluiting voor water en elektriciteit en een telefoon. Daarnaast ligt er aan het begin van het programma een contant geldbedrag klaar om de leefomgeving op te bouwen en de eerste maanden te overleven.

Bron: UtopiaBron: Utopia

Overleven

Het terrein waar Utopia wordt opgenomen is het voormalige terrein van het voormalige grote asielzoekerscentrum Crailo in Noord-Holland, in de buurt van Hilversum en Amsterdam. De deelnemers ontdekken dat de weg naar het ideale leven begint met overleven. Ze moeten een slaapplek bouwen en voedsel regelen. Er moet een wc gemaakt worden en een wasvoorziening. Ze moeten bedenken hoe ze zich warm houden, want ze zitten er niet alleen in het warme seizoen. Alleen al om de basisvoorzieningen op orde te krijgen is een hele klus.

Een groot avontuur

Talpa begint in september 2013 te werven met een website, YouTube filmpje en oproepen op de televisie. Er wordt gezocht naar ondernemers, bouwers, doeners en idealisten. Vakmensen met kwaliteiten en talenten worden aangespoord zich aan te melden, want dat zijn de mensen die een mini-samenleving goed kan gebruiken. Te denken valt aan bouwvakkers, koks, boeren, artsen en verpleegkundigen. Daarnaast roept het om mensen met verzorgende talenten, leiders, luisteraars en grappenmakers die kunnen zorgen voor de broodnodige lach. Van alle deelnemers wordt een grote portie lef, creativiteit en doorzettingsvermogen verwacht.
De deelnemers zijn op elkaar aangewezen en zullen elkaars vaardigheden hard nodig hebben.

Bron: Utopia logoBron: Utopia logo

Elke maand een eliminatie

De deelnemers merken dat ze het zonder geld niet redden. Om hun leven dragelijk en misschien wel aangenaam te maken hebben ze geld nodig. Dat vraagt vindingrijkheid van de pioniers. Ze moeten hard werken om te overleven en ze moeten hun onmisbaarheid bewijzen. Ook in Utopia moet regelmatig iemand het land verlaten. Elke maand is er een eliminatieronde, maar dat betekent niet dat de groep kleiner wordt. De persoon die wordt weggestuurd wordt vervangen door een nieuwe deelnemer. Dat betekent dat elke maand de verhoudingen verschuiven en de deelnemers op scherp blijft staan.
De deelnemers moeten zichzelf redden. Er zijn geen regels en wetten, tenzij die ter plekke door de deelnemers worden ingesteld. Helemaal zonder regels van bovenaf is Utopia niet. Wanneer iemand van de groep een strafbaar feit pleegt, zoals een mishandeling of verkrachting, dan grijpt SBS6 in.

Expeditie Robinson en Big Brother

Duizenden mensen hebben zich al aangemeld. Het format is bekend van Expeditie Robinson en Big Brother en spreekt tot de verbeelding. Columnisten wijten het succes van de formule aan het groeiende verlangen naar authenticiteit en duiding. In Utopia moet je naar de essentie terug en dat, net als het uitgroeien naar tv-persoonlijkheid, willen velen.

Oudejaarsavond 2013 en de Utopianen

Op oudejaarsavond 2013 druppelen de vijftien inwoners Utopia binnen. Ze bouwen daar het komende jaar een leefgemeenschap. In Utopia hangen ruim 100 camera's die de deelnemers op de voet volgen.
De buitenwereld kan 24 uur per dag meekijken hoe het ze vergaat, via livestreams op de website van SBS6. Om alles te kunnen zien maak je een account aan en betaal je 2,50 euro deelnamegeld. De maand januari kun je gratis meegluren.
De buitenwereld kan ook meedoen door bijvoorbeeld zakelijke voorstellen te doen. De bewoners mogen Utopia niet uit, maar buitenstaanders, personen en bedrijven, kunnen wel zaken doen met de bewoners. Het maakt het spel super interactief. Als kijker kun je niet alleen kijken en commentaar leveren via de website en social media, maar je kunt ook een meehelpen de samenleving van Utopia vorm te geven door handel te drijven en de deelnemers van middelen en goederen te voorzien.

Bron: Screenshot UtopiaBron: Screenshot Utopia
Bron: Screenshot UtopiaBron: Screenshot Utopia
Bron: Screenshot UtopiaBron: Screenshot Utopia
Bron: Screenshot UtopiaBron: Screenshot Utopia

Aanmeldingen

Meer dan 4500 mensen hebben zich aangemeld voor het programma. Vijftien mensen zijn geselecteerd, onder hen een:
 • massagetherapeute;
 • iemand die de stemming er in weet te houden;
 • iemand die sterk is;
 • iemand met zakelijk inzicht;
 • iemand die kan koken;
 • iemand die kan bouwen;
 • iemand met verstand van elektriek;
 • iemand die met dieren overweg kan;
 • iemand met een medische achtergrond.

De eerste bewoners

 1. Aike - Management consultant - 34 jaar
 2. Andrea - Massagetherapeut - 52 jaar
 3. Bily - Levenskunstenaar - 31 jaar
 4. Charlotte - Serveerster - 21 jaar
 5. Emil - Pro Wrestler - 28
 6. Giorgio - HBO-student - 20 jaar
 7. Hakim - Oliebollenbakker - 34
 8. Harold - Beveliger - 38 jaar
 9. Isabella - Verpleegkundige - 31 jaar
 10. Lindy - Paraveterinair - 23 jaar
 11. Paul - Aannemer - 53 jaar
 12. Peter - Voormalig café-eigenaar - 35
 13. Rienk - Zwerver - 39 jaar
 14. Ruud - Telefoonverkoper - 24 jaar
 15. Vanessa - Huisvrouw - 37 jaar

Winnaar en de verlenging

De winnaar van Utopia is Giorgio. Hij doet vanaf het begin mee en is verkozen tot Utopiaan van het jaar 2014.
Utopia gaat verder in 2015, 2016 en 2017. Bewoners verlaten het terrein en nieuwe bewoners stappen in en zo kan het programma nog heel lang gerekt worden, ondersteund door een website met clips, video's, live beelden en meer informatie over de deelnemers en diverse mogelijkheden om als niet-bewoner bij te dragen aan Utopia en mee te doen met stemmen om de deelnemers.

Het einde

Eind 2017 kondigt John de Mol van Talpa aan dat de realityserie stopt. Op 1 juni 2018 is de laatste uitzending te zien. Het terrein waar Utopia wordt opgenomen is daarna niet langer te huur voor de serie. De loods wordt afgebroken. Er is nog overwogen om te verhuizen naar een andere locatie, maar SBS 6 en producent Talpa beslisten om dat niet te doen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Streamingdienst Kijk.nl - gratis online tv kijken bij TalpaStreamingdienst Kijk.nl - gratis online tv kijken bij Talpa'Kijk.nl' is de naam van de streamingdienst van Talpa Media. Hierop kan men online naar de tv-programma's kijken van de…
Verslaafd aan UtopiaUtopia, wie kent het niet? Het Nederlandse televisieprogramma is immens populair, en we horen mensen dan ook veel zeggen…
Utopia, het programma en het boek vergelekenUtopia, het programma en het boek vergelekenIn het programma 'Utopia' begint men met het bouwen van een nieuwe samenleving. Ze moeten een gemeenschap opbouwen met n…
Wie zijn de bewoners van Utopia?Wie zijn de bewoners van Utopia?Er wordt de laatste tijd veel gesproken over het nieuwe televisieprogramma van SBS6: Utopia. In dit programma worden 15…

Verliefd op IbizaVerliefd op Ibiza, de blikvanger van SBS6. De serie is gebaseerd op de gelijknamige film Verliefd op Ibiza, geproduceerd…
Moordvrouw: politieserie op RTL4Moordvrouw is een politieserie die sinds januari 2012 als vrijdagavondserie wordt uitgezonden op RTL4. De cast bestaat u…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Utopia
 • www.utopiatv.nl
 • www.nederlandsmedianieuws.nl
 • www.encyclo.nl
 • www.ad.nl
 • Friesch Dagblad
 • https://www.facebook.com/utopianl geraadpleegd op 6 januari 2015
 • http://www.utopiatv.nl/faq geradpleegd op 3 mei 2017
 • http://www.mediacourant.nl/2017/11/sbs-6-stopt-met-utopia-laatste-uitzending-op-1-juni/ geraadpleegd op 26 maart 2018
 • Afbeelding bron 1: Utopia
 • Afbeelding bron 2: Utopia
 • Afbeelding bron 3: Utopia logo
 • Afbeelding bron 4: Screenshot Utopia
 • Afbeelding bron 5: Screenshot Utopia
 • Afbeelding bron 6: Screenshot Utopia
 • Afbeelding bron 7: Screenshot Utopia
Reactie

Danny, 05-07-2014
Goh wat een saai en onzinnig programma,
Ik ben chauffeur en wil jullie dolgraag verhuizen naar Siberië en zien hoe jullie daar overleven en een perfect bestaan opbouwen.
Met een speer achter de rendieren aan maar t liefst ijsberen die achter jullie aan gaan. Nou vermaak je daar en ik ga weer naar iets zinnigs kijken.
Sesamstraat of zo. Reactie infoteur, 05-07-2014
Tja, het duurt ook nog even voor het programma klaar is. Ik kan er niet naar kijken, laat het maar voor wat het is.
Groet,
Sjaan

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 26-03-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.