Moordvrouw: politieserie op RTL4

Moordvrouw is een politieserie die sinds januari 2012 als vrijdagavondserie wordt uitgezonden op RTL4. De cast bestaat uit onder andere Wendy van Dijk, Thijs Römer, Renée Soutendijk en Achmed Akkabi. Seizoen 1 speelde zich in Friesland af, daarna kreeg de serie een meer algemeen-Nederlands karakter. Seizoen 3 wordt vanaf 9 februari 2014 op zondagavonden om 20.00 uur uitgezonden op RTL4.

Het verhaal

Fenna Kremer wordt in het Friese politieteam geplaatst nadat bij een undercoveroperatie haar collega en vriend Mark voor haar ogen is neergeschoten. Fenna houdt haar verleden in eerste instantie verborgen voor het team. Met haar afstandelijke houding en haar eigenzinnigheid ontpopt zij zich tot een rechercheur die weliswaar goede resultaten behaalt, maar ook menig plan door de war schopt en die haar Friese collega's en haar teamchef zo nu en dan tot wanhoop drijft. Langzaamaan leren Fenna en haar collega's echter steeds beter samen te werken en beseffen ze wat ze aan elkaar hebben.

Cast

RollenActeursSeizoen
Fenna KremerWendy van Dijk1 - heden
Evert NumanThijs Römer1 - heden
Carla VreeswijkRenée Soutendijk1 - heden
Menno de WaardPorgy Franssen1 - heden
Ibrahim (Bram) AmezianAchmed Akkabi1 - heden
Simone BlokChava Voor in 't Holt1
Liselotte van KempenFockeline Ouwerkerk2 - heden
Jelle van SantenKasper van Kooten3 - heden

De personages

Fenna Kremer

De eigenzinnige inspecteur en senior rechercheur Fenna Kremer creëert met haar impulsieve werkwijze opschudding in het Friese team. Wat haar collega's niet weten, is dat zij getraumatiseerd is door een mislukte undercoveroperatie, waarbij haar collega en partner Mark voor haar ogen werd doodgeschoten. Als de moordenaar van Mark ontsnapt en in Friesland opduikt besluiten Fenna en het team dat Fenna haar undercoveridentiteit weer aanneemt. Het plan lijkt te gaan lukken, maar op zoek naar antwoorden besluit Fenna zich er op het laatste moment niet aan te houden, met alle gevolgen van dien. In het tweede seizoen komt Fenna weer in contact met haar vader Onno.

Evert Numan

Inspecteur en tactisch rechercheur Evert Numan is dè man voor alle grote zaken, tot Fenna komt. Hij ergert zich aan Fenna, die niet alleen openlijk zijn werkwijze betwist en opgezette plannen in de war schopt, maar met haar ongestructureerde werkwijze ook nog eens resultaten behaald en waardering oogst. Nadat Fenna de undercoveroperatie heeft verstoord en daarmee zichzelf en anderen in gevaar heeft gebracht is voor Evert de maat vol. Hij stelt Fenna voor de keuze: of zij eruit, of hij.

Carla Vreeswijk

Teamchef en hulpofficier Carla Vreeswijk leeft voor haar werk en haar team. Ze is weliswaar getrouwd, maar het vroegtijdige overlijden van hun zoontje Daniël heeft ertoe geleid dat Carla en haar man vooral langs elkaar heen leven. Carla is zeer betrokken bij haar mensen en probeert de onderlinge conflicten zo veel mogelijk in de hand te houden. In het tweede seizoen is Carla een van de kandidaten voor een hoge functie. Ze is zich ervan bewust daar haar prestaties en die van haar team onder een vergrootglas worden gelegd en houdt zich plotseling strikt aan alle procedures. Dit leidt echter tot onbegrip bij het team.

Menno de Waard

Politiepsycholoog en beleidsadviseur Menno de Waard is de steun en toeverlaat van Carla Vreeswijk. Hij adviseert het team over slachtoffer- en daderpsychologie en probeert inzicht te krijgen in Fenna's trauma's. In het eerste seizoen komt er een einde aan zijn relatie met de veel jongere Pieter.

Ibrahim (Bram) Amezian

Als Fenna bij het team komt, krijgt hoofdagent en aankomend tactisch rechercheur Ibrahim Amezian de taak met haar samen te werken. Voor hij het beseft is ze echter alweer zonder hem de deur uit. Bram waardeert de eigengereidheid van Fenna wel en neemt het tegenover de anderen regelmatig voor haar op. Hij koestert warme gevoelens voor zijn collega Simone en aan het eind van seizoen 1 blijkt dat zij zich daarvan bewust was. In het tweede seizoen komt Brams broer om het leven. Men gaat ervan uit dat hij zelfmoord heeft gepleegd, maar Bram kan zijn idee dat het om moord gaat niet loslaten. Daarnaast trekt Bram zich het lot van zijn schoonzus en de kinderen erg aan en probeert hij hen zo veel mogelijk bij te staan.

Simone Blok

Technisch rechercheur en analiste Simone Blok is de sporendeskundige van het team. Privé kampt ze met relatieproblemen, waarover ze tegen Bram het een en ander loslaat. Aan het eind van het eerste seizoen krijgt Simone de kans op haar droombaan, een functie bij het Nederlands Forensisch Instituut. Zij wil deze kans niet aan haar voorbij laten gaan en neemt afscheid van het team.

Liselotte van Kempen

Forensisch rechercheur Liselotte van Kempen is de vervangster van Simone. Zij blinkt uit in haar werk, maar weet haar collega's ook met haar gebrekkige mensenkennis en directe manier van doen te verbazen.

Jelle van Santen

De ambitieuze Officier van Justitie Jelle van Santen maakt het teamchef Carla niet gemakkelijk. Hij ziet in Fenna een bedreiging voor zijn eigen carrière en lijkt vastbesloten te zijn Fenna's carrière in Friesland niet lang meer te laten duren.

De locaties

Het eerste seizoen speelde zich nadrukkelijk af in Friesland. Opnames werden onder andere gemaakt in Leeuwarden (zo speelt aflevering 1.4 zich deels af in het Stedelijk Gymnasium Leeuwarden) en op Vlieland. Na het eerste seizoen beëindigde Fryslân Marketing (welke gefinancierd wordt door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland) de financiële steun aan de serie. In het tweede seizoen werd dan ook in het midden gelaten waar de serie zich afspeelt en zijn de scènes veelal in de Randstad opgenomen. In januari 2013 klonk vanuit de Statenfractie van Friese Koers het verzoek om een terugkeer van Moordvrouw naar Friesland. Of Moordvrouw op termijn daadwerkelijk terugkeert naar Friesland is niet bekend.

Titelsong

De titelsong This Game is gezongen door Elske DeWall.

De afleveringen

Seizoen 1

 • 1.1 Valse start (Pilot)
 • 1.2 Rebecca
 • 1.3 Vuurduin
 • 1.4 Testfase
 • 1.5 Eén voor allen
 • 1.6 Teruggefloten
 • 1.7 Hartpijn
 • 1.8 Vermoorde onschuld
 • 1.9 Een oude bekende
 • 1.10 Alles op zijn tijd

Seizoen 2

 • 2.1 Koud kunstje
 • 2.2 Een uniek exemplaar
 • 2.3 Bittere pil
 • 2.4 Stille wateren, diepe gronden
 • 2.5 Moment van de waarheid
 • 2.6 Bloedband
 • 2.7 Over de doden niets dan goeds
 • 2.8 Trouw tot in de eeuwigheid
 • 2.9 Kinderspel
 • 2.10 Het beste van twee kwaden

Seizoen 3

Op zondagavond 9 februari 2014 om 20.00 uur is het derde seizoen van start gegaan.
 • 2.1 Laatste vlucht
 • 2.2 Zomaar vermoord?
 • 2.3 Donkere diepte
 • 2.4 De hond van de heide
 • 2.5 Praten staat gelijk aan zelfmoord
 • 2.6 Blue
 • 2.7 Hard tegen hard
 • 2.8 Kind van de rekening
 • 2.9 De bekentenis
 • 2.10 Een hoge prijs
© 2013 - 2024 Laura-w, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dramaserie Nieuwe BurenNieuwe Buren, een Nederlandse dramaserie geschreven aan de hand van het boek "Nieuwe Buren" van Saskia Noort, welke in 2…
Waddeneilanden in films en op televisieWaddeneilanden in films en op televisieDe Waddeneilanden worden vaak gebruikt als filmlocaties voor films en tv-series. De Nederlandse en ook de Waddeneilanden…

Utopia – reality programma van 2014 en de jaren daarnaUtopia – reality programma van 2014 en de jaren daarnaUtopia is een reality programma waarvoor in het najaar van 2013 deelnemers worden geworven en waarvan in januari 2014 de…
Jaren 80 Japanse kinderanimatie in NederlandJaren 80 Japanse kinderanimatie in NederlandIedereen die in de jaren 80 jong was (her)kent ze vast: de tekenfilms uit Japan. Lieve tekenfilmhelden met grote ogen in…
Bronnen en referenties
 • Website Moordvrouw (RTL4) - http://www.rtl.nl/soaps/moordvrouw/home/
 • ‘Moordvrouw moet terug naar Friesland’ - http://www.dehuisaanhuis.nl/nieuws/17510/moordvrouw-terug-naar-friesland/
 • 'Moordvrouw op scherp door hoog oplopende conflicten' - http://zappen.blog.nl/rtl-nederland/2013/01/04/moordvrouw-op-scherp-door-hoog-oplopende-conflicten
 • Kasper van Kooten speelt vaste rol in Moordvrouw - http://www.televizier.nl/nieuws/sterren/kasper-van-kooten-speelt-vaste-rol-in-moordvrouw.2962466.lynkx
Laura-w (7 artikelen)
Laatste update: 12-04-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.