Geer & Goor: Effe Geen Cent Te Makken
In het RTL4 programma Geer & Goor: Effe Geen Cent Te Makken leven Gerard Joling en Gordon Heuckeroth een maand lang op AOW-niveau in onze samenleving. Ze laten hierbij alle luxe achterwege en moeten het zien te redden met een minimaal inkomen, een klein huisje en een startsaldo van € 1250,- euro om het huis in te richten. Ze zetten zich ondertussen in als vrijwilliger van het Nationaal Ouderenfonds met het doel meer aandacht te krijgen voor de vaak ongelukkige situaties van bejaarden.
Eerste aflevering groot succes
De eerste aflevering van Effe Geen Cent Te Makken is een daadwerkelijk succes direct bij de eerste aflevering. Bij de aftrap op 3 oktober 2013 scoort het programma direct 1.960.000 kijkers. Wat het programma ook direct het meest bekeken programma maakte voor de donderdagavond.
Afleveringen
Aflevering 1: 3 oktober 2013
De primeur van het programma, de aftrap van het programma. Bij de eerste aflevering moeten Gerard en Gordon met een zakcentje van € 1250,- het complete nieuwe huis inrichten waar ze de komende tijd in zullen wonen om het AOW gevoel mee te maken. Het huis staat compleet leeg en moet geheel ingericht worden. Er worden inkopen gedaan bij onder andere de lokale kringloopcentra, internet en vooral op marktplaats. Diverse spullen worden voor een prikje gekocht en het inrichten kan beginnen. Natuurlijk hoort hier ook de grote schoonmaak van het huis bij. Verder in deze aflevering gaan ze op pad met een aantal ouderen voor het Nationaal Ouderenfonds. Met de BoodschappenPlusBus gaan ze op weg naar supermarkt in Huizen om inkopen te doen. Als afsluiter met de ouderen wordt een kopje koffie gedronken.
Aflevering 2: 10 oktober 2013
Geer en Goor moeten afstand nemen van hun eigen huis. En zullen intrekken in het 'nieuwe' huis in Amsterdam. Ze mogen maar één koffer meenemen met kleding en spullen. De eigen auto wordt omgeruild voor een meer toepasselijke auto waarin ze de komende maand zullen verblijven. Na de eerste nacht in Amsterdam-Noord, wat net even anders is als je de volgende ochtend opstaat. Geer en Goor gaan in deze aflevering als vrijwilligers met het Ouderenfonds samen met de BeautyPlusBus naar een woon-zorgcomplex in de regio. Vier ouderen krijgen een complete make-over.
Nationaal Ouderenfonds
"Hèt goede doel voor ouderen" is het slogan van het Nationaal Ouderenfonds. Het Nationaal Ouderenfonds zet zich in voor kwetsbare ouderen in Nederland. Er zijn geen andere goede doelen in Nederland welke zich op deze doelgroep richten.
De missie van het fonds is als volgt: "Het helpen van ouderen in Nederland voor wie onvoldoende zorg en aandacht is vanuit de maatschappij en daarmee de kwaliteit van leven van deze groep bevorderen."
Kerngebieden van het fonds zijn:
- Bestrijden van de eenzaamheid
- Bestrijden van de armoede
- Vergroten van de veiligheid
- Bevorderen van een goede zorg
- Bevorderen van een gezonde oude dag
Activiteiten
In Nederland is een groep van 1 miljoen eenzame ouderen, deze groep is enorm groot. In Nederland is nog steeds sprake van toenemende vergrijzing, wat zal resulteren in een nog grotere groep eenzame ouderen. Hiervoor heeft het fonds een aantal leuke activiteiten opgezet. Hiermee wil het fonds de sociale contacten en zelfredzaamheid van de ouderen vergroten.
De zomer is een lange stille periode, bijna iedereen geniet van een aantal dagjes uit of een vakantie. Ouderen blijven vaak alleen achter en voelen zich hierdoor eenzaam. Het Ouderenfonds springt hierop in en roept de samenleving op om stil te staan bij de ouderen en deze niet te vergeten. Het Nationaal Ouderenfonds organiseert in deze periode diverse dagjes voor de ouderen met dank aan diverse partners.
Ook bij kerst wordt aan de ouderen gedacht. Ongeveer 200.000 ouderen zijn tijdens de feestdagen alleen en voelen zich eenzaam. Veel ouderen kunnen zich verder ook een uitgebreid kerstdiner of uitje met kerst niet veroorloven. Het Nationaal Ouderenfonds probeert ieder jaar opnieuw duizenden ouderen van dagen een fijne en gezellig kerstperiode te bezorgen.
De BoodschappenPlusBus
Jaarlijks worden 22.000 ouderen per jaar geholpen met de BoodschappenPlusBus. Sinds 2006 is de actie gestart en inmiddels zijn er al diverse bussen in omloop in meer dan 60 plaatsen van Nederland. Geer en Goor zetten zich tijdens het programma in en rijden zelf met de bus, met het doel de actie meer bekendheid te geven zodat er nog meer ouderen geholpen kunnen worden.