Overspel: Het tweede seizoen

Overspel is een psychologische dramaserie over een onmogelijke liefde. De serie wordt sinds 8 september 2011 uitgezonden door de VARA op Nederland 3. Vanaf 26 oktober 2013 zal het tweede seizoen worden uitgezonden op Nederland 1. Het tweede seizoen zal in vergelijking tot seizoen 1 maar tien afleveringen tellen, in plaats van twaalf. Hoofdrollen zijn wederom weggelegd voor Sylvia Hoeks, Fedja van Huêt en Kees Prins. Nieuwe gezichten zijn Mike Reus, Frederik Brom en Kees Boot. In het eerste seizoen van de serie waren vreemdgaan, vastgoedcriminaliteit, verraad en moord de hoofdingrediënten. In het nieuwe seizoen zullen de personages worden beheerst door schuldgevoelens en blinde haat. En weer wordt er overspel gepleegd, maar deze keer wordt het nog gevaarlijker.

Het eerste seizoen

Begin 2010 wordt groenlicht gegeven voor de opnames van de nieuwe psychologische dramaserie Overspel. In navolging van de succesvolle formats Vuurzee en Deadline wordt op 8 september 2011 de eerste aflevering van de serie uitgezonden. Het verhaal gaat over de succesvolle fotografe Iris Hoegaarde, die is getrouwd met officier van justitie Pepijn van Erkel. Samen hebben ze een nog jonge zoon. Al snel komt Iris in contact met advocaat Willem Steenhouwer en het duurt niet lang of de twee starten een affaire. Steenhouwer is werkzaam voor Couwenberg, een louche zakenman. Het openbaar ministerie is bezig een zaak tegen hem aan te spannen. Wanneer Willem en Iris dit ontdekken, groeien ze nog meer naar elkaar toe.

Cast en Crew

Informatie over de cast en crew van Overspel:

Personage Acteur/Actrice Aantal afleveringen
Iris van Erkel- HoegaardeSylvia Hoeks12
Pepijn van ErkelRamsey Nasr12
Willem SteenhouwerFedja van Huêt12
Elsie Steenhouwer-CouwenbergRifka Lodeizen12
Huub CouwenbergKees Prins12
Björn CouwenbergGuido Pollemans12
Marit SteenhouwerSigrid ten Napel12
Marco SteenhouwerJeffrey Hamilton12
Hoofdofficier MengelingKenneth Herdigein11
Afluisterman Wim HoltropHerman Bolten11
Joachim LampeBert Luppes10
Rechercheur BazhouriMohammed Azaay10
Rechercheur Christine MeerdinkMarleen Scholten10
RosieAnna Raadsveld10
Beppie KarelseTrudy de Jong8
JillSabrina van Halderen8
VictorMingus Dagelet7
Psychotherapeute LindaRenée Fokker6
Prostituee MireilleNanette Drazic4
OVJ De RuiterKuno Bakker4
Louis KarelseHidde Maas2

De serie werd geschreven door Frans Ketelaar en Robert Kievit. De regie was in handen van Arno Dierickx, Frank Ketelaar en Dana Nechushtan.

Het tweede seizoen

Vanaf 26 oktober 2013 zendt de VARA het tiendelige tweede seizoen van Overspel uit. De serie zal om 21:30 uur op Nederland 1 te zien zijn. In het nieuwe seizoen spelen schuldgevoelens en blinde haat een grote rol. Ook nu wordt er weer overspel gepleegd, maar deze keer op een heel andere manier. Wat er exact gaat gebeuren in het tweede seizoen is nog een geheim. Nieuwe acteurs in de reeks zijn Mimoun Oaissa, Frederik Brom, Kees Boot, Sophie van Winden en Mike Reus.

Afleveringen Seizoen 2

Aflevering 1: Treintickets (26 oktober 2013)

Iris en Pepijn zijn in conflict over de omgangsregeling van hun zoon Menno. Beiden willen de volledige voogdij opeisen en komen tegenover elkaar in de rechtszaal. De rechter beslist echter dat Iris en Pepijn gedeelde voogdij krijgen en er samen moeten uitkomen binnen een half jaar. Pepijn kan niet omgaan met zijn verdriet om Iris en begint een affaire met zijn advocate. Zij komt er al snel achter dat Pepijn nog gevoelens heeft voor Iris.

Couwenberg wil zijn zoon Björn zelfstandig laten worden en vraagt om hulp. Björn schrikt van het voorstel dat hij moet gaan werken om op zichzelf te gaan.

Elsie ziet het niet meer zitten in de gevangenis. Ze spaart de slaappillen die ze krijgt op in een stoelpoot in haar cel. Als Elsie denkt genoeg pillen te hebben, neemt ze ze allemaal in en probeert hiermee zelfmoord te plegen. Haar poging mislukt en Elsie belandt in het ziekenhuis. Willem is er nogal van ondersteboven.

Marco gokt op internet met de creditcard van Willem. Helaas verliest hij een heleboel geld.

Willem kan maar niet loskomen van de familie Couwenberg. Hij is opgeroepen als kroongetuige in een belangrijke fraudezaak. Om wat op adem te komen heeft Willem met Iris afgesproken om een weekendje naar Parijs te gaan. Als Iris op het station staat belt Willem's dochter Marit haar. Er ligt een vreemd briefje thuis op de tafel. Willem is verdwenen..

Aflevering 2: Bijzondere omstandigheden (2 november 2013)

Iris en Marit geven Willem als vermist op bij de politie. Iris is ervan overtuigd dat het handschrift op de gevonden brief niet van Willem kan zijn. De politie zegt echter wat anders. Het handschrift is wel degelijk van Willem. Iris ontvangt later die dag ook een brief van Willem dat ze zonder hem verder zal moeten.

Iris vertelt Raimy het verhaal over Willem. Als Raimy op zoek gaat naar informatie, ontdekt hij dat Willem kroongetuige was in de zaak van het OM tegen Royackers en Couwenberg. Voor hun komt het wel erg goed uit dat Willem er niet meer is. Raimy raadt Iris aan om iemand te zoeken die ze kent en bij de politie werkt. 'Hoe langer je wacht, hoe kouder de sporen worden!' aldus Raimy. Iris maakt meteen een afspraak met Pepijn, maar die wijst haar keihard de deur. Ondertussen gaat Pepijn de volgende dag wel op zoek naar informatie. Hij stelt zichzelf zelfs kandidaat om deze zaak op zich te nemen. Zijn werkgever laat hem weten dat hij aan de slag mag.

Elsie hoort dat er in bijzondere omstandigheden strafonderbreking kan komen. Ze verklaren Elsie detentie ongeschikt. Elsie krijgt een enkelband en mag naar huis. Ze is verboden om in de buurt van Iris te komen.

Couwenberg wil dat Björn steeds zelfstandig wordt. Als Björn de hele dag aan het gamen is pakt Couwenberg zijn spel af en stopt het in de kluis. Björn probeert met man en macht achter de code van de kluis te komen. Hij vraagt hulp van Marco. Als Marco de kluis weet te kraken vindt hij een DVD waar privé opstaat. De DVD blijkt een sekstape te zijn.

Couwenberg belt naar Joachim, die contact blijkt te hebben met een man. Couwenberg bedankt Joachim en we zien de man in een slaapkamer Willem een injectie toedienen.

Aflevering 3: Dertig dagen (9 november 2013)

Pepijn droomt over Iris. Menno maakt hem wakker om naar school te gaan.

In de rechtszaal wordt besproken wat ze doen met de verdwenen Willem. De rechter beslist dat het nog 30 dagen mag duren voordat Willem terug is.

Willem probeert los te komen en ontsnapt uit het huis. De ontvoerders komen hem echter achterna en brengen hem terug. Ze takelen hem toe en brengen weer een injectie in.

Nu Elsie terug thuis is wil Marit geen contact meer hebben met Iris. Iris is er ondertussen zeker van dat het briefje van Willem een briefje is dat Willem ooit naar Elsie heeft gestuurd. Ze gaat verhaal halen bij Elsie.

Huub laat Björn solliciteren bij een bloemisterij. Een eerste meeloopdag loopt uit op een grote tegenvaller. Björn is niet geschikt voor het werk.

Caya is een officieel onderzoek gestart naar Willem. De brief van Willem wordt gecontroleerd op vingerafdrukken. Iris verteld erbij dat Elsie's vader Couwenberg heel veel profijt had bij de verdwijning van Willem.

Aflevering 4: Briljant en wraakzuchtig (16 november 2013)

Elsie krijgt een video van Willem. Hierin wordt om losgeld gevraagd.

Pepijn wil Iris helpen door de zorg voor Menno nog even op zich te nemen. Ook vertelt hij Iris dat hij haar wil helpen om Willem terug te krijgen. Iris is hier heel blij mee. Op het tien minuten gesprek op school krijgen Pepijn en Iris te horen dat het slecht gaat met Menno. Hij schrijft op zijn verlanglijstje dat hij papa en mama terug bij elkaar wil zien.

Raimy maakt een afspraak met Björn. Hij wil hem als privéchauffeur. Hij probeert dingen los te krijgen over Huub Couwenberg.

Pepijn is op het bureau voor de losgeld video en pakt een telefoontje op bestemd voor Caya. Pepijn gaat in op het telefoontje. Het is een man met een foto van de Ardennen. Hierop staat in de verte Willem Steenhouwer. Pepijn zegt dat het niet om Willem gaat, maar neemt de foto toch mee. Heeft Pepijn hiermee de oplossing voor de zaak Steenhouwer in handen?

Kijkcijfers Seizoen 2

Aflevering Datum Kijkcijfers
Aflevering 126 oktober 2013882.000
Aflevering 22 november 20131.137.000
Aflevering 39 november 2013902.000
Aflevering 416 november 2013985.000

Prijzen

Tijdens het Nederlands Film Festival 2012 won Overspel een Gouden Kalf in de categorie televisiedrama. Ook won Rifka Lodeizen, de actrice die de rol van Elsie Steenhouwer-Couwenberg op zich neemt, een gouden kalf in de categorie beste actrice in een televisiedrama. In 2013 werd Fedja van Huêt genomineerd voor een gouden kalf als beste acteur in een televisiedrama. De prijs ging uiteindelijk niet naar hem.

Verkocht

Al meteen na de eerste uitzending van het eerste seizoen in 2011 werd Overspel verkocht aan ons buurland België. In het najaar van 2013 komt de Amerikaanse zender ABC met een remake van de serie, genaamd Betrayel. De eerste aflevering trok 5 miljoen kijkers, maar werd door critici volledig afgekraakt in de media. Volgens de Amerikaanse media is de serie slecht geacteerd, is het script slecht en bestaat er geen enkele chemie tussen de hoofdrolspelers.

Derde seizoen in de maak

Robert Kievit is ondertussen alweer begonnen aan het schrijven van het derde seizoen van de serie. Over dit seizoen wil de schrijver niet veel kwijt, maar in principe zullen alle personages die na seizoen twee nog leven, in de serie terugkeren. De opnames van het derde seizoen zullen beginnen in het voorjaar van 2014.

Lees verder

© 2013 - 2023 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Penoza: Een vrouw aan de top van de onderwereldSinds 12 september 2010 wordt de Nederlandse dramaserie Penoza uitgezonden door de KRO op Nederland 3. De televisieserie…
Conrad Busken HuetBusken Huet is voor velen de naam van een literatuurprijs, maar wie is de man naar wie deze prijs werd genoemd?
Dramaserie Nieuwe BurenNieuwe Buren, een Nederlandse dramaserie geschreven aan de hand van het boek "Nieuwe Buren" van Saskia Noort, welke in 2…
Maanden, dagen en cijfers in het FransMaanden, dagen en cijfers in het FransIk leer op school verschillende woorden in het Frans, als jullie nog niet zo goed Frans kunnen, dan wil ik jullie hierdo…

TV-serie "V" (2009)TV-serie "V" (2009)'V' is een Amerikaanse sciencefiction TV-serie die in twee seizoenen het verhaal vertelt over een groep buitenaardse wez…
Geer & Goor: Effe Geen Cent Te MakkenIn het RTL4 programma Geer & Goor: Effe Geen Cent Te Makken leven Gerard Joling en Gordon Heuckeroth een maand lang op A…
Bronnen en referenties
  • http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2694/Tech-Media/article/detail/3512721/2013/09/19/VARA-werkt-al-aan-derde-seizoen-Overspel.dhtml
  • http://www.imdb.com/title/tt1870949/
  • http://www.telegraaf.nl/filmenuitgaan/21939802/___Overspel__geflopt_in_Amerika__.html
  • http://overspel.vara.nl/home.13528.0.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Overspel_(televisieserie)
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 03-01-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.