Last Tango in Halifax – tv-serie over senioren uit Yorkshire

Last Tango in Halifax – tv-serie over senioren uit Yorkshire Last Tango in Halifax is een Engelse serie op televisie, die in 2012 en 2013 door BBC One werd uitgezonden en in de zomer van 2014 door Omroep MAX op Nederland 2 in Nederland op de televisie te zien was. Het romantische drama dat zich in Yorkshire afspeelt gaat over een liefdesrelatie tussen twee senioren. De hoofdrolspeelster Anne Reid hoopt dat de serie hoop geeft aan ouderen. De serie werd in Engeland en Nederland zeer goed ontvangen en kreeg lovende kritieken.

Succesvolle tv-serie met over ouderen uit Yorkshire


Last Tango in Halifax van Sally Wainwright

Last Tango in Halifax is een romantisch drama, geschreven door Sally Wainwright. In de hoofdrollen spelen Derek Jacobi, Anne Reid, Sarah Lancashire en Nicola Walker. De serie is gemaakt in het Verenigd Koninkrijk, de taal is Engels en is opgenomen in Yorkshire. De serie bestaat uit twee delen en elk deel bestaat uit zes afleveringen.
Uitvoerend producent is Nicola Shindler.

Over Celia Dawson en Alan Buttershaw

De schrijfster van de serie werd geïnspireerd tot het schrijven van het script door het tweede huwelijk van haar moeder, die op latere leeftijd nog een keer heel gelukkig trouwde. De sterren van Last Tango in Halifax zijn Derek Jacobi (hij speelt Alan) en Anne Reid (zij speelt Celia) die weduwnaar en weduwe spelen en elkaar op latere leeftijd weer ontmoeten. Zestig jaar eerder waren ze elkaars jeugdliefde. Ze komen via Facebook weer in contact met elkaar, worden wederom verliefd en trouwen. Reid en Jacobi genieten van de kans om in een liefdesverhaal te spelen dat niet stereotiep over oudere mensen gaat. De serie laat zien dat er voor ouderen nog mooie avonturen en spannende belevenissen in het verschiet liggen.

Dochters Caroline en Gilllian

Sarah Lancashire speelt Caroline, Celia’s dochter. Nicola Walker is in de serie Gillian, Alan's dochter. Andere personages worden gespeeld door Nina Sosanya, Tony Gardner, Ronni Ancona, Dean Andrews, Sacha Dhawan en Josh Bolt. De eerste serie werd behalve door de BBC ook in Amerika uitgezonden. Het Amerikaanse televisienetwerk PBS pikte de serie op in september 2013.

Senioren en landschappen van Yorkshire

De serie werd alom geprezen om zijn benadering van de oudere generatie, het sterke acteerwerk en de geloofwaardige dialogen. Daarbij laat het mooie landschappen van Yorkshire zien. Over de serie wordt lovend gesproken als een triomf op leeftijdsdiscriminatie.
Last Tango in Halifax kreeg vier nominaties voor de British Academy Television Awards in 2013 en won de British Academy Television Award voor Best Drama Series.

Tweede serie

In de zomer van 2013 werd de tweede reeks opgenomen en de opdracht voor de derde serie is gegeven. BBC One zond de tweede serie uit vanaf 19 november 2013 tot 24 december 2013. In Nederland lopen de eerste en tweede serie achter elkaar aan; ze werden in juli en augustus 2014 uitgezonden.

Het verhaal van de tv-serie

Celia Dawson en Alan Buttershaw zijn weduwe en weduwnaar. In de jaren 1950 waren ze elkaars jeugdliefde, maar die liefde hebben ze toen nooit uitgesproken. Hun kleinkinderen maken oma en opa bekend met Facebook en via de social media komen ze weer in contact met elkaar. De twee worden herenigd. Alan hield van Celia sinds hij 16 jaar oud was, maar na de verhuizing van Celia verloren ze elkaar uit het oog. Alan trouwt en Celia ook. Zij was ongelukkig in haar huwelijk. Na hun ontmoeting laait de hartstocht tussen de twee op. Hun romantiek is naast de problemen van de volwassen dochters onderdeel van het verhaal. Gillian en Caroline zijn elkaars tegenpolen. Weduwe Gillian runt een boerderij en kan zonder problemen middenin de nacht een kalfje in stuitligging ter wereld helpen. Caroline heeft in Oxford gestudeerd en is directrice van een school.

In het echt

De inspiratie tot het script is de moeder van de schrijfster. Dorothy verloor het contact met een jeugdvriend Alec Walker toen ze 15 was. Ze kwam via een Engelse website Friends Reunited zestig jaar later weer met hem in contact en binnen zes maanden waren ze getrouwd. Toen Sally Wainwright dit verhaal aan een collega vertelde adviseerde zij haar om het op schrift te zetten. De collega was Nicola Shindler, die later uitvoerend producent van de serie zou worden. Het script voor de tv-serie werd direct verkocht.
Moeder Dorothy vond het mooi dat haar geschiedenis de basis was voor de serie. Ze vindt het fijn dat er met de serie getoond wordt hoe mooi het leven voor senioren kan zijn. Naast de biografische aspecten heeft de serie verzonnen verhaallijnen.

Derek Jacobi en Anne Reid

Derek Jacobi is bekend van film- en theaterwerk. Beroemd werd hij door zijn vertolking als de stotterende Claudius in I, Claudius. Hij is samen met Anne Reid een van de troeven van de serie. Anne Reid heeft haar sporen ook verdiend in het theater en in films en series, zoals Coronation Street, Upstair, Downstairs en Midsummer Murders.
Zowel Jacobi als Reed heeft genoten van het filmen en van de rol. Ze waren beiden verheugd dat ze de kans kregen een love story tussen ouderen op een niet stereotiepe manier te spelen.

Filmen in Yorkshire en Altrincham

De eerste serie werd gefilmd in Yorkshire en in Altrincham, van januari tot april 2012. Altrincham werd gebruikt om de scènes die eigenlijk in Harrogate spelen te schieten. Voor de tweede reeks begonnen de filmsessies in juli 2013. In augustus werd er bij Hoghton Tower gefilmd, een versterkt herenhuis in Lancashire. De toren is te bezichtigen en moest voor de gelegenheid worden gesloten voor publiek.
In het voorjaar van 2014 gesproken over een remake voor Amerika, onder supervisie van actrice, scenarioschrijfster en producent Diana Keaton en een Franse versie.

Serie 1

Aflevering 1
Weduwe Celia Dawson (Anne Reid) heeft net contact gelegd via Facebook met Alan Buttershaw (Derek Jacobi). Ze kennen elkaar van vroeger, maar hebben elkaar 50 jaar niet gezien. Celia's dochter Caroline (Sarah Lancashire) is verrast, maar heeft haar eigen problemen met haar overspelige echtgenoot (Tony Gardner) en haar eigen affaire met een vrouwelijke collega, Kate (Nina Sosanya). Alan en Celia ontmoeten elkaar en de liefde laait onmiddellijk weer op.
Celia krijgt problemen met haar auto. Caroline en Alan's dochter Gillian (Nicola Walker) botsen op hun eerste ontmoeting, als beide dochters zich haasten om hun moeder en vader op te halen. De dochters zijn geschokt als ze ontdekken dat Alan en Celia van plan zijn om te trouwen.

Aflevering 2

Caroline is bang dat haar affaire met Kate bekend wordt. Haar echtgenoot John is overspelig. Weduwe Gillian bedrijft de liefde met Paul, een man half zo oud als zij.
Alan en Celia genieten en kopen een nieuwe sportwagen. Als de families samenkomen om de relatie van Alan en Celia te vieren, wordt Gillian's zoon Raff (Josh Bolt) gearresteerd voor de aanval op Paul. Caroline's zoon William (Edward Ashley) vertelt dat John nog steeds contact heeft met zijn geliefde Judith (Ronni Ancona).

Aflevering 3

Paul, die in elkaar is geslagen, trekt in bij Gillian, terwijl haar zoon Raff naar zijn vaders broer Robbie (Dean Andrews) vertrekt. Robbie geeft Gillian de schuld van de dood van haar man. Ondertussen heeft Caroline ruzie met John. Caroline bekent aan Kate dat ze het moeilijk vindt om haar emoties eerlijk te uiten. Alan en Celia beginnen met het zoeken naar een trouwlocatie. Een priester ontmoedigt hen om het huwelijk kerkelijk te laten inzegenen omdat zowel Alan als Celia in geen dertig jaar een dienst in de kerk heeft bijgewoond.
Celia en Alan hebben het over politiek en geloof en de liberale Alan is verrast door de conservatieve standpunten van Celia. Ze bezoeken een statig huis als een mogelijke trouwlocatie en raken ingesloten. Ze brengen er een nacht door. De dochters zijn heel ongerust.

Aflevering 4

Alan en Celia brengen onbedoeld een nacht door in het statige huis. De dochters zijn heel ongerust, ze krijgen via de mobiele telefoons geen contact.
Caroline blijft die nacht bij Gillian in afwachting van nieuws van Alan en Celia. De twee vrouwen raken met elkaar in gesprek over hun angsten en hun problemen met kinderen en partners. Alan en Celia worden door de politie gevonden. Carolines ergernis over John groeit en ze meldt dat ze een relatie met een ander heeft. Ze noemt niet dat het een vrouw is.

Aflevering 5

Alan vertrouwt zijn geheim toe aan Celia: toen Gillian's gewelddadige man Eddie zelfmoord pleegde en stervende was, belde Gillian geen ambulance. Daarmee is ze mede verantwoordelijk voor de dood van haar man. Tijdens haar verjaardag, als ze dronken is, gaat Gillian met John naar bed. Caroline is ondertussen zo ver dat ze haar lesbische relatie met Kate in de openbaarheid wil gooien.
Zoon Willem is blij voor haar, jongste zoon Lawrence (Louis Greatorex) is boos en in de war. Caroline's verjaardag met Kate en haar twee zonen wordt verpest door de komst van een extreem dronken Judith, die in glas valt en eindigt op de spoedeisende hulp. John ontdekt hoe het zit met de relatie van Caroline en Kate en vertelt het Celia.

Aflevering 6

Celia weigert Caroline's relatie met Kate te accepteren; haar homofobe standpunten shockeren Alan. Celia gaat uiteindelijk akkoord om Kate te ontmoeten tijdens een etentje bij Caroline thuis. Celia's onverdraagzaamheid en vijandigheid tegenover Kate verpesten de avond. Alan wordt onzeker over de bruiloft. Caroline en Celia krijgen ruzie.
Dan beseft Celia dat haar gedrag haar dochter ongelukkig maakt en bezoekt ze Kate om zich te verontschuldigen. Alan krijgt ondertussen een hartaanval en belandt in het ziekenhuis. Celia beseft dat ze alles in een ommezien kan verliezen en haast zich naar het ziekenhuis.
De eerste serie eindigt met een flashback van zestig jaar geleden, wanneer tiener Alan een afspraakje met Celia wil maken. De oude Alan komt dan weer bij bewustzijn.

Serie 2

Aflevering 7

Alan herstelt in het ziekenhuis van een hartaanval. Ondertussen wordt Gillian benaderd door John die beweert verliefd op haar te zijn. Gillian biecht aan Caroline de one night stand met John op. Alan en Celia besluiten om zo snel en stilletjes mogelijk te trouwen. Alan is boos op Gillian om wat er met haar en John heeft plaatsgevonden en vertelt haar dat haar overleden beschaamd was over haar moraal. Hij noemt ook de abortus die Gillian op vijftienjarige leeftijd had. Aan het einde van de aflevering ontdekt Gillian het kaartje met de afspraak voor de huwelijksvoltrekking.

Aflevering 8

Alan en Celia trouwen, met twee voorbijgangers als getuigen. Gillian duikt daar plotseling op en laat merken dat ze het verschrikkelijk vindt dat ze niet was uitgenodigd voor de trouwerij. Ze is ervan overtuigd dat Alan en Celia haar minder achten dan Caroline. Caroline wil John uitkopen en het huis veiligstellen. Ze vraagt Celia en Kate om financiële steun en ze vraagt Kate om bij haar in te trekken.
Kate is bijna jarig, ze wordt 42, en zij vertelt Caroline dat ze een baby wil.
Gillian ontdekt dat Raff's vriendin Ellie acht maanden zwanger is. Alan en Celia komen helpen en Ellie krijgt weeën en Alan begroet zijn achterkleindochter.

Aflevering 9

Maurice (Roy Barraclough) vindt het jammer dat hij niet is uitnodigend bij het huwelijk van Alan en Celia. Later vertelt Celia aan Robbie dat Gillian een abortus had op de leeftijd van vijftien. Hij concludeert dat het zijn kind was. Ondertussen vertelt Kate aan Caroline dat ze haar vriend Greg heeft gekozen als spermadonor. Alan en Celia zijn van plan om een bungalow te kopen. Raff en Ellie verwaarlozen de baby. Gillian zorgt voor haar kleindochter. John komt haar steunen. Alan vertelt Celia dat Gillian Eddie eigenlijk heeft gedood met een blok hout na zijn vermeende zelfmoordpoging.

Aflevering 10

Alan vraagt zich af of Eddie’s wel zelfmoord heeft gepleegd. Kate wordt boos tijdens het weekendje weg naar een hotel voor haar verjaardag. Caroline durfde geen tweepersoonskamers te boeken. Kate en Greg halen herinneringen op aan hun studietijd. Caroline wordt buitengesloten. Kate vertelt haar de volgende ochtend dat hun relatie voorbij is, eigenlijk nooit is gestart. Judith beschuldigt John van plagiaat, omdat ze alle twee hebben gekozen voor een roman gebaseerd op Celia en Alan’s romance.
Robbie krijgt lucht van John's one night stand met Gillian en hij geeft John een dreun.
Lawrence wordt dronken en William wordt in elkaar geslagen bij een geldautomaat. Alan is compleet van slag door het nieuws van de plotselinge dood van Maurice. Celia en hij besluiten nog een keer te trouwen, maar dan met vrienden en familie.

Aflevering 11

Drie maanden na de vorige aflevering, William vertrekt naar de universiteit en Lawrence vertelt zijn moeder dat hij bij zijn vader wil wonen, die nu samen met Judith is. Gillian is jaloers op de nieuwe partner van Robbie. Kate vertelt dat ze is twaalf weken zwanger, maar Caroline is terughoudend. Ze wordt later overmand door emotie. Gillian en Caroline worden wedding planners voor Alan en Celia's tweede huwelijk. Alan en Celia bezoeken Muriel, de zus Celia die ze al heel lang niet heeft gesproken. Een dronken Gillian vertelt Caroline dat ze haar man opzettelijk heeft gedood en de zelfmoord heeft geënsceneerd, omdat ze niet meer tegen zijn misbruik kon.

Aflevering 12

Caroline belooft Gillian zal ze haar bekentenis geheim zal houden. Ze smeekt Kate om haar nog een kans te geven, maar Kate weigert. Wanneer Kate met spoed naar het ziekenhuis wordt gebracht, zit Caroline naast haar bed. Alan bezoekt het graf van zijn eerste vrouw en praat over Celia, op zoek naar haar zegen. In de dagen voor de bruiloft, komt Alan's broer Ted over uit Nieuw-Zeeland. Tijdens Alan’s vrijgezellenfeestje moedigen de mannen Robbie aan om achter Gillian aan te gaan. Celia praat bij met Muriel en vertelt haar van haar eigen ongelukkig eerste huwelijk. De bruiloft vindt plaats op kerstavond en Kate speelt op verzoek van Celia piano. Caroline neemt de traditionele taak van de vader van de bruid waar. Op de bruiloft flirt Robbie met Gillian, terwijl Kate terugkeert naar het feest en Caroline ten dans vraagt. De twee vrouwen vinden elkaar weer en zoenen hartstochtelijk op de dansvloer. De aflevering eindigt met Kate en Caroline en Alan en Celia die gelukkig samen zijn. John zit te kwijnen in Judith's smerige flat en Gillian vervloekt zichzelf na het ontwaken met Robbie.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Televisieserie Go Diego GoGo Diego Go is een tekenfilmserie die gaat over Diego een jongen van 8 jaar. Met zijn beste vriend Baby Jaguar beleeft h…
Autisme en andere stoornissenSoms komen stoornissen naast autisme ook een rol spelen, die lijken op de kenmerken van autisme (differentiaaldiagnose)…
De Anderen boeken van Anne BishopLiefhebbers van series als Buffy the Vampire Slayer en Charmed zullen genieten van de boekenserie De Anderen. Het valt o…
Schrijfster Yvonne BrillSchrijfster Yvonne BrillSchrijfster Yvonne Brill is schrijfster van kinderboeken en ze is waarschijnlijk met name bekend door de paardenboekense…

My Little Pony: Friendship is MagicMy Little Pony: Friendship is MagicSommigen kennen My Little Pony wellicht nog van de tekenfilms die in de jaren ’80 werden uitgezonden. De gekleurde pony’…
Chasing Life - DramareeksChasing Life is een nieuwe Amerikaanse dramareeks van ABC-Family die in The States begon op 10 juni 2014. De reeks is ge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Last Tango in Halifax
  • http://blogs.weta.org/tellyvisions/2013/10/19/last-tango-halifax-will-return-second-season-filming-series-2-already-under-way Geraadpleegd op 98 augustus 2014-08-09
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Last_Tango_in_Halifax geraadpleegd op 9 augustus 2014
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Anne_Reid geraadpleegd op 9 augustus 2014
Reacties

Ferrievlaar, 20-10-2019
Ik heb enorm genoten van Last Tango in Halifax en was blij het verhaal hier te kunnen lezen. mijn vraag is: is er enig uitzicht op een deel 3? Reactie infoteur, 21-10-2019
Er zijn vier series uitgezonden. Het is inderdaad mooie televisie.

Groet,
Piejet

Bernard Bockwinkel, 19-08-2014
Waarom is de serie zo plotseling gestopt? Reactie infoteur, 20-08-2014
De serie stopte eigenlijk met de bruiloft van Alan en Celia en op het moment dat alle hoofdpersonen een partners vonden. Volgens mijn informatie zijn ze bezig met een derde serie. Even afwachten maar.
Groet,
Sjaan

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 18-04-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.