Tourette On Tour: effect van muziek (maken) op de hersenen

Tourette On Tour: effect van muziek (maken) op de hersenen Op 1 september 2014 was de eerste aflevering van het televisieprogramma Tourette On Tour. Het programma werd gepresenteerd door Dennis Weening. Centraal stonden mensen met het syndroom van Gilles de la Tourette. Het syndroom uit zich vaak in fysieke tics, maar de meeste mensen noemen als eerste het ongecontroleerd en plotseling beginnen met vloeken als kenmerk op. Muziek maken door een instrument te bespelen of te zingen zou ervoor zorgen dat de tics naar de achtergrond verdwijnen. In het programma werden zes mensen gevolgd die in de laatste aflevering een optreden geven voor familie, vrienden en andere geïnteresseerden. Het programma bestond uit zeven afleveringen en werd uitgezonden door RTL5. Het programma leek qua opzet op Golden Oldies van BNN.

Inhoud artikel


Effect van muziek op de hersenen

Muziek komt in alle delen van de hersenen terecht. De plek waar een tic ontstaat wordt verbonden met andere plekken en daardoor lukt het niet om de tic te produceren. Blokkades in de hersenen worden tijdelijk doorbroken.
Dit gegeven kan ook ingezet worden bij:
 • Syndroom van Gilles de la Tourette;
 • ADHD;
 • Autisme;
 • Tijdens en na operaties;
 • Dementie;
 • Te vroeg geboren baby's;
 • Bij het verwerken van trauma's.

Tourette On Tour: televisieprogramma op RTL5

Het is gebleken dat heftige tics, die regelmatig voorkomen bij Gilles de la Tourette, tijdelijk verdwijnen tijdens het maken van muziek. In het programma Tourette On Tour ging Dennis Weening op zoek naar jonge mensen die naast het syndroom van Gilles de la Tourette een muziekinstrument bespelen of zingen. Met zes jongeren vormde Dennis een band en kreeg daarbij hulp van Spike (songwriter, gitarist en tweede zanger van de Nederlandse band DI-RECT) en Babette Verhoef (zangcoach). In het programma volgde je de jongeren vanaf de eerste ontmoeting tot de repetities en uiteindelijk volgde er een optreden voor familie en vriendenkring. De eerste aflevering kon je zien op maandag 1 september 2014 om 20.30 uur op RTL5.

Bron: Foto infoteur van televisiebeeldBron: Foto infoteur van televisiebeeld

Bandleden Tourette On Tour

 1. Mariëlle komt uit Brabant en heeft last van spontaan schelden en er flappen vaak rare zinnen uit haar mond. Ze heeft ook last van ongecontroleerde bewegingen (benen). Mariëlle heeft twee kinderen en kan goed zingen. Als ze zingt, heeft ze geen last van de tics.
 2. Lex is zesentwintig jaar en speelt zeer goed piano. Hij heeft een heftige tic: bewegen met zijn hoofd en tegelijkertijd geluiden maken met zijn keel. Daarnaast heeft hij last van dwanggedachten. Pianospelen werkt bevrijdend voor Lex en ook als hij sport kan hij de gedachten en tics even vergeten.
 3. Michiel is eenentwintig en heeft al sinds jonge leeftijd last van tics. Het gaat om klikken met zijn tong en het slaan van zijn hoofd op zijn schouder. Dit laatste heeft geleid tot een wond op zijn hoofd. Michiel is lid van een band en speelt in een kerk. Hij vindt veel steun in het geloof en het zingen en spelen van gitaar in de band geeft hem veel rust omdat hij dan even verlost is van de tics.
 4. Joost is eenentwintig en is dol op drummen. Hij heeft met name last van spierspanningen in zijn gezicht. Hij beweegt veel met zijn mond en wrijft vaak in zijn ogen. Door deze laatste tic ziet hij nog maar tien procent met zijn rechteroog.
 5. Anouk is vijftien en daarmee de jongste van de groep. Ze woont niet meer thuis, maar in Amsterdam, in de Bascule. Reden zijn haar angst- en dwanggedachten. Anouk heeft last van diverse tics: klappen in de handen en bewegingen in haar gelaat.
 6. Carolien is dertig jaar en woont op Texel. Haar tics zijn best apart zoals het maken van blafgeluiden en miauwen. Gelukkig heeft Carolien geen last van haar tics als ze zingt, wat ze heel graag doet.

Het grote slotconcert

Op vrijdag 5 september 2014 vond het slotconcert plaats van het programma Tourette On Tour. Het werd gehouden in de Tolhuistuin in Amsterdam. Mariëlle, Lex, Michiel, Joost, Anouk en Carolien werden tijdens de show ondersteund door de Voice of Holland band. Je kon aanwezig zijn bij het concert.

Tourette Net: website, Facebook, meepraten over het programma

Tourette Net is het informatieplatform over Gilles de la Tourette. Op internet kun je het platform bereiken via de website: tourettenet.nl. Via deze site kun je een speciale pagina bereiken die is opgezet om aandacht te geven aan het programma en de deelnemers komen ook zelf aan het woord. Tourette Net waardeerde het zeer dat RTL en Eyeworks Media uitgebreid aandacht gaven aan het syndroom van Gilles de la Tourette. Het was uniek hoe het programma was opgezet en het werd op een serieuze manier onder de aandacht gebracht, dat is heel belangrijk. De hoop is er dat het syndroom door het televisieprogramma wat bekender is geworden en dat misverstanden uit de wereld zijn geholpen. Ook was het goed dat positieve kanten belicht werden, de deelnemers waren zeer getalenteerd op muzikaal vlak en hadden dan ook geen last van hun tics.

Hoeveel afleveringen, kijken en terugkijken

De serie bestond uit zeven afleveringen. De eerste aflevering kon je zien op maandag 1 september om 20.30 uur op RTL 5. Je kon de herhaling op de zondag daarna bekijken. Via de website van RTL (rtl.nl/tourette-on-tour) kon je nog meer informatie vinden inzake het programma en je kon er fragmenten en afleveringen terugkijken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom van Gilles de la TouretteHet syndroom van Gilles de la Tourette is een neuro-psychiatrische aandoening, gekenmerkt door tics. Deze tics komen plo…
Vloeken (z)onder controleVloeken (z)onder controleHet syndroom van Gilles de la Tourette, afgekort GTS komt niet zo veel voor in Nederland. Zon 15.000 mensen hebben het…
Syndroom van Giles de la TouretteSyndroom van Giles de la TouretteHet syndroom van Gilles de la Tourette wordt vaak onterecht de scheldziekte genoemd. Deze ziekte uit zich vaak in coprol…
Gilles de la Tourette syndroom en magnesium innameGilles de la Tourette syndroom en magnesium innameHet syndroom van Gilles de la Tourette is bij veel mensen bekend als 'die psychische stoornis waarbij je steeds scheldt'…

TV-serie Faking itrecensieTV-serie Faking itKarma en Amy zijn niet populair maar willen dat wel zijn. Als ze 'uit de kast' komen als lesbiënnes, kent iedereen hen o…
The Walking Dead - Seizoen 2, lijst met afleveringenThe Walking Dead is een televisieserie die gebaseerd is op de stripboeken van Robert Kirkman, Tony Moore en Charlie Adla…
Bronnen en referenties
 • Rtl.nl/tourette-on-tour
 • Tourettenet.nl
 • Tourette.nl
 • Afbeelding bron 1: Foto infoteur van televisiebeeld
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 20-06-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.