The Backyardigans

The Backyardigans Sinds enige jaren mogen onze kleintjes via Nick Jr. genieten van de 5 vriendjes en vriendinnetjes genaamd The Backyardigans. Deze animatieserie heeft een unieke formule en deze werkt heel aanstekelijk op de kijkertjes!

De introductie van The Backyardigans

The Backyardigans zijn ontwikkeld door het Canadese animatiebedrijf Nelvana en Nick Jr. naar het idee van Janice Burgess. The Backyardigans waren voor het eerst in Amerika op de televisie in november 2004. Het was meteen een daverend succes. Oorspronkelijk waren er 20 episodes gemaakt, maar al gauw kwamen de bestellingen voor een tweede seizoen binnen. Vanaf dat moment staan The Backyardigans ieder seizoen weer garant voor nieuwe muzikale avonturen.

Het concept

Het concept van The Backyardigans is briljant. De verhalen gaan over vijf vriendjes en vriendinnetjes die vlak bij elkaar wonen. De huizen waarin zijn wonen komen allemaal uit op dezelfde grote achtertuin (the back yard). Dat is waar zij iedere dag bij elkaar komen om de mooiste avonturen te beleven. In werkelijkheid verlaten zij nooit de achtertuin, maar in hun fantasie reizen ze de hele wereld over en doorkruizen ze de tijd en de ruimte. Zodra het nieuwe avontuur begint, verandert (in de ogen van de kijkers) de gehele omgeving en de kledij van de hoofdpersonen naar de setting van het verhaal.

Het verhaal wordt zeer muzikaal gebracht. Alle hoofdrolspelers kunnen prachtig zingen, maar vooral geweldig dansen. Ieder avontuur van The Backyardigans is als het ware een musical.

Niet alle vijf vriendjes spelen in elke aflevering mee. In sommige afleveringen spelen er slechts drie en in sommige vier vriendjes mee. Het ligt er net aan hoeveel personages hun avontuur nodig heeft.

Elke aflevering eindigt (natuurlijk nadat de helden het verhaal tot een goed eind hebben gebracht) met een hevig rommelend geluid, veroorzaakt door de hongerige magen van de vriendjes. Ze gaan tenslotte allemaal bij een van hen een voedzame snack nuttigen.

De dansjes

Wanneer je naar The Backyardigans kijkt, valt direct op dat de dansjes ontzettend goed en levensecht zijn. Dat komt, omdat ze zijn nagetekend van echte dansers, die model staan voor deze animatieserie. Hierdoor zijn de liedjes van The Backyardigans een genot om naar te kijken.

De hoofdpersonen

Uniqua is een uniek wezentje, roze gekleurd met paarse stippen en voelsprieten op haar hoofd. Ze draagt een tuinbroek met dezelfde kleuren. Haar uiterlijk is niet gebaseerd op een bestaand dier, zoals dat bij de andere vriendjes wel het geval is. Uniqua is een stoer en pienter meisje.

Pablo is een blauwe pinguin. Hij is de kleinste van het stel. Hij draagt altijd een vlinderstrikje om zijn nek en een propellerpetje op zijn hoofd. Pablo heeft de meeste ideeën en neemt daardoor vaak de leiding. Hij heeft wel vaak last van paniekaanvallen in moeilijke situaties en wordt door de anderen tot kalmte gemaand.

Tyrone is een oranjegekleurd rendier. Hij draagt altijd een gestreepte trui. Hij is Pablo’s beste vriend, maar is qua karakter zijn tegenpool. Tyrone is relaxed, houdt zijn hoofd koel in moeilijke situaties en maakt steeds ironische opmerkingen zoals: “dat kun je wel zeggen”(als understatement). Een grappig detail is dat Tyrone geen broek draagt, maar wel steeds zijn handen in zijn zakken heeft.

Tasha is een geel nijlpaardje. Zij is schattig en meisjesachtig. Dat is ook terug te zien in haar dansjes. Ze draagt rode schoentjes en een bloemenjurkje. Tasha heeft een sterk karakter, weet precies wat ze wil en kan behoorlijk koppig zijn.

Austin is een paarse kangoeroe. Hij draagt een broek en een trui. Austin doet het minst vaak mee in de avonturen. Hij is vriendelijk en hulpvaardig.

Try this at home

Het briljante van het concept van The Backyardigans is dat het de kijkertjes uitnodigt om hun fantasie de vrije loop te laten. Iedereen kan zijn leef- en speelomgeving omtoveren tot een geweldige fantasiewereld. Hopelijk blijven The Backyardigans nog lang te zien op televisie en kunnen we ons blijven inspireren door de vijf gigantjes.

Nick Jr.

The Backyardigans komen meerdere malen per dag voorbij op Nick Jr. Dit (24/7) kanaal is als apart kanaal verkrijgbaar via digitale kabeltelevisie (bijvoorbeeld van Ziggo). Er zijn inmiddels ook DVD’s verschenen met de afleveringen van The Backyardigans.
© 2008 - 2024 J1enter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Lama's, de improvisatiecomedyDe Lama’s is een improvisatiecomedy waarbij de 4 lama’s spellen spelen zoals ‘ik wil graag zien’. Hierbij noemt de prese…
South Park De KaraktersDeze kleuters met een gemiddelde leeftijd van slechts 8 jaar weten elke aflevering weer de goorste en foutste woorden ov…
J1enter (11 artikelen)
Laatste update: 16-01-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.