Locked up Abroad, een Brits documentaireprogramma

Locked up Abroad, een Brits documentaireprogramma Locked up Abroad is een Brits documentaireprogramma. De afleveringen bestaan uit interviews en door acteurs gespeelde reconstructies van gebeurtenissen, naar de verhalen van betrokkenen. Vaak gaat het over personen die zijn opgepakt bij het smokkelen van drugs en in het buitenland gevangen worden gehouden. Ze vertellen wat er is gebeurd en hoe ze zijn ontsnapt uit deze gevaarlijke situaties. Locked up Abroad geeft kijkers op een spannende manier een realistisch beeld van waargebeurde situaties in landen over de hele wereld.

Inhoud


Algemeen

Locked up Abroad is een van de bekende tv-series van het National Geographic kanaal, gelanceerd in maart 2006. In 2016 is de uitzending van seizoen 9 begonnen. Gemiddeld zijn er 9 afleveringen per seizoen en een totaal van meer dan 85 afleveringen (in 2018). Het programma is gemaakt door Bart Layton en in Nederland uitgezonden door National Geographic en SBS6. In het Verenigd Koninkrijk is de serie uitgezonden door Channel 5, National Geographic en Discovery Channel.

Locked up Abroad is geproduceerd door de productiemaatschappij Raw Television. De serie is ook wel bekend als Banged Up Abroad en Jailed Abroad. Sommige verhalen die in de serie voorkomen zijn zo bekend geworden dat ze later zijn verfilmd, zoals Argo, Goodfellas en Mr. Nice.

National Geographic

Locked up Abroad is een serie gemaakt voor National Geographic. Dit kanaal staat wereldwijd bekend om zijn non-fictieprogramma's, zoals Highway Thru Hell, Yukon Gold, Remote Survival en vele andere. National Geographic heeft als doel om mensen te onderwijzen en kennis te laten maken met delen van de wereld die ze zelf nooit zouden zien. Kijk maar naar de vele natuurprogramma's. Ook Locked up Abroad laat situaties en plaatsen zien die niet 'normaal' zijn, en daarom past deze serie ook zo goed bij dit kanaal.

Locked up Abroad

In veel afleveringen van Locked up Abroad wordt een persoon of een groep mensen opgepakt voor het smokkelen van drugs naar het buitenland. Ook zijn er een aantal afleveringen over situaties waarin personen zijn gekidnapt naar het buitenland, maar het hoofdonderwerp van de documentaire is in elke aflevering de gevangenhouding in het buitenland en daarna de ontsnapping of vrijlating. De afleveringen spelen zich in veel verschillende landen af, van Amerika tot Azië en Europa.

De personen waar het over gaat vertellen tot in detail hun verhaal. Ze vertellen waarom ze naar het buitenland gingen, hoe ze naar het buitenland gingen, met wie, wat er gebeurde en tenslotte, hoe ze zijn weggekomen. Er is bij het maken van de afleveringen gebruik gemaakt van reconstructies die de gebeurtenissen op een realistische manier weergeven. De reconstructies worden afgewisseld met interviews van betrokkenen. Elke aflevering bestaat uit in ieder geval die twee onderdelen. Aan het einde van elke aflevering krijg je een korte uitleg van wat er na het hele verhaal met de betrokkenen is gebeurd. Sommigen zijn ontsnapt, anderen zijn naar een gevangenis in het moederland overgeplaatst en een paar van de betrokkenen zijn niet meer teruggevonden. In veel gevallen zijn namen weggelaten of veranderd, ter bescherming van de betrokkenen. Elke aflevering heeft dezelfde soort opbouw.

Locked up Abroad geeft een beeld van de omstandigheden die sommige mensen hebben moeten doorstaan. Sommige personen waren op de verkeerde plaats en tijd en zijn opgepakt of ontvoerd zonder dat ze iets verkeerds hadden gedaan. Geluk of ongeluk speelt dus ook een grote rol. Anderen daarentegen, zijn opgepakt omdat ze zich bezighielden met illegale praktijken. Wat de reden ook was, dit programma wil je duidelijk laten zien hoe gevaarlijk sommige situaties kunnen zijn en wat deze mensen hebben doorgemaakt.

Reviews

Door de leden van IMDb krijgt Locked up Abroad een gemiddeld cijfer tussen de 7/10 en 8/10 (2018). Hier zijn de cijfers gegeven per aflevering. Over het algemeen zijn de cijfers en reacties hier redelijk positief. De populariteit van de serie was het hoogst rond het derde seizoen en werd daarna langzaam maar zeker minder.

De leden van Tv.com zijn nog iets enthousiaster over de serie. Hier is het gemiddelde cijfer voor Locked up Abroad een 8.5/10 (2018). Volgens de reviews zijn de hoge cijfers hier te danken aan het feit dat de serie een documentaire is en tegelijkertijd ook spannend met veel drama. De leden schrijven dat de serie een realistisch beeld geeft van de gevaren die je in het buitenland kunt tegenkomen.

Naast al deze positieve reviews, zijn er ook enkele negatieve reviews. De recensenten van Commonsensemedia.org, bijvoorbeeld, geven de serie voor kwaliteit een 2/5, terwijl de leden van diezelfde site de serie een 4/5 geven (2018). Dit komt vooral doordat de kritische recensenten veel sterker op details letten dan 'gewone' kijkers. Zo noemen ze bijvoorbeeld dat er enkele dingen ontbreken. Daarmee bedoelen ze de ingrepen van ambassades en de vele soortgelijke situaties in het eigen land, waardoor mensen een onrealistisch beeld krijgen van het gevaar in het buitenland.

Verder zijn er vele andere positieve reviews te vinden van onder andere; The New York Times, metacritic.com, goodreads.com, etc.
© 2016 - 2024 Muhren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
National Geographic SocietyNational Geographic SocietyIedereen kent de naam National Geographic wel. De National Geographic Society is een Amerikaans genootschap dat zich inz…
Alcatraz: van militaire vestiging naar nationaal parkAlcatraz is de naam voor het eiland in de buurt van San Francisco. Het is vooral bekend om het feit dat het voor lange t…
Alcatraz: Gevangenis in San FranciscoAlcatraz: Gevangenis in San FranciscoGelegen in de baai van San Francisco met de Golden Gate Bridge op de achtergrond, ligt een rotsachtig eiland genaamd Alc…
Michael Jackson's This Is It, een prachtige documentairerecensieMichael Jackson's This Is It, een prachtige documentaireWoensdag 28 oktober 2009 ging de documentaire ‘Michael Jackson’s This Is It’ in première. De documentaire gaat over de v…

Stranger Things: Mysterieuze Netflix-original serieStranger Things: Mysterieuze Netflix-original serieNetflix is een streamingdienst waarbij het met een maandabonnement mogelijk is om diverse films en series te kijken. Er…
Sons of Anarchy, een Amerikaanse misdaadserieSons of Anarchy, een Amerikaanse misdaadserieSons of Anarchy, een zeer succesvolle en gewaardeerde tv-serie. Geld, wapens en drugs maken de perfecte combinatie voor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Locked_Up_Abroad
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Banged_Up_Abroad
  • http://natgeotv.com/nl/locked-up-abroad/over
  • http://www.tv.com/shows/locked-up-abroad/
  • http://www.imdb.com/title/tt1020109/
  • https://www.commonsensemedia.org/tv-reviews/locked-up-abroad
  • https://en.wikipedia.org/wiki/National_Geographic_Channel
Muhren (24 artikelen)
Laatste update: 08-03-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.