Stranger Things: Mysterieuze Netflix-original serie

Stranger Things: Mysterieuze Netflix-original serie Netflix is een streamingdienst waarbij het met een maandabonnement mogelijk is om diverse films en series te kijken. Er worden ook series speciaal voor Netflix gemaakt, zogeheten Netflix Originals. Voorbeelden hiervan zijn House of Cards, Orange is the New Back, Narcos en Sense8. Op 15 juli 2016 werd een nieuwe Netflix Original uitgebracht, genaamd Stranger Things. De serie werd direct zeer goed ontvangen en had bijvoorbeeld na 50,000 stemmen een score van 9.2 op IMDB.

Regie

Stranger Things is een Amerikaanse televisieserie en gecreëerd en geregisseerd door The Duffer Brothers. Matt en Ross Duffer hadden al eerder de thriller Hidden geregisseerd in 2015 en vier afleveringen van de televisieserie Wayward Pines. Hun ervaringen met deze sciencefiction televisieserie Wayward Pines zorgden voor de ontwikkeling van een eigen televisieserie, Stranger Things, en het idee werd al snel opgepikt door Netflix.

Verhaallijn

Het is 6 november 1983 als de 12-jarige Will Byers bij zijn vrienden Mike, Dustin en Lucas het spel Dungeons & Dragons aan het spelen is. De moeder van Mike komt naar beneden om te vertellen dat zijn vrienden naar huis moeten en vervolgens fietst Will alleen terug naar huis. Onderweg naar huis fietst hij langs een bos en staat er opeens een vreemde verschijning op de weg. Will schrikt hiervan en hij rijdt van de weg af, waarna hij in de bossen op de grond valt.

Will Byers woont samen met zijn moeder Joyce en zijn broer Jonathan. Als Joyce en Jonathan de volgende ochtend wakker worden en zich afvragen waar Will is, denken ze beiden dat hij gewoon vroeg naar school is gegaan. Als hij echter daar niet is en de moeder van Mike vertelt dat hij wel gewoon naar huis is gegaan gisteravond, nemen de zorgen toe. Ze gaan naar de sheriff Hopper toe, maar hij verwacht dat Will vanzelf weer thuis komt.

Ondertussen worden er beelden getoond van vreemde experimenten in het laboratorium ‘Hawkins National Laboratory’ en blijkt dat ze op zoek zijn naar een vermist meisje. In een latere scène wordt een meisje met een kaalgeschoren hoofd in een ziekenhuisjasje gezien als ze een restaurant binnengaat om eten te krijgen. Als de eigenaar haar ontdekt en vraagt naar haar naam, laat ze hem een tattoo zien met 011 en noemt ze zichzelf Eleven. Ze blijkt bovennatuurlijke krachten te hebben en het lukt haar om een ventilator te stoppen met haar gedachten.

De fiets van Will wordt in het bos gevonden en er wordt een zoektocht naar Will gestart. In de avond gaan zijn vrienden Dustin, Mike en Lucas stiekem de bossen in om verder op zoek te gaan naar Will. Ze komen echter het meisje Eleven tegen, helemaal verschrikt, en besluiten haar mee te nemen naar huis...

De serie focust zich vervolgens ondere andere op het onderzoek van de verdwijning van Will, de afkomst van Eleven en de rol van het Hawkins National Laboratory in deze gebeurtenissen.

Hoofdpersonages

 • Will Byers (gespeeld door Noah Schnapp): De vermissing van Will is eigenlijk de hoofdverhaallijn van deze serie. Will is net als zijn vrienden groot fan van Dungeons & Dragons en later blijkt dat hij ook gepest werd op school.
 • Joyce Byers (gespeeld door Winona Ryder): Joyce is de moeder van Will en probeert er alles aan te doen om haar zoon weer te vinden, iets wat steeds extremere vormen aanneemt. Ze is gescheiden en werkt als caissière in een winkel.
 • Jonathan Byers (gespeeld door Charlie Heaton): Jonathan is de broer van Will en is veel met fotografie bezig. Na de scheiding van Joyce speelt hij een belangrijke rol in het leven van Will. Ook heeft hij een oogje op Nancy, de zus van Mike.
 • Mike Wheeler (gespeeld door Finn Wolfhard): Mike is één van de vrienden van Will en bij hem spelen ze vaak het spel Dungeons & Dragons, zo ook op de avond van zijn vermissing.
 • Nancy Wheeler (gespeeld door Natalia Dyer): Nancy is de zus van Mike en heeft een relatie met Steve, een populaire jongen op haar middelbare school.
 • Dustin Henderson (gespeeld door Gaten Matarazzo): Dustin is ook één van de vrienden van Will. Door de ziekte dysostosis cleidocranialis heeft hij geen voortanden en hij wordt hier vaak op aangesproken door pesters op zijn school.
 • Lucas Sinclair (gespeeld door Caleb McLaughlin): Tot slot behoort ook Lucas tot de vriendengroep van Will. Terwijl de andere vrienden zich vooral zorgen maken over Eleven, heeft hij nog veel wantrouwen tegenover haar.
 • Sheriff Hopper (gespeeld door David Harbour):: Hopper is een sheriff in Hawkins en de onderzoeker in de zaak van Will Byers. Zijn dochter is onlangs overleden, waardoor hij verslavingsproblemen heeft gekregen en zich niet altijd volledig meer inzet voor zijn werk.
 • Eleven (gespeeld door Millie Bobby Brown): Tot slot is er nog Eleven. Ze wordt gezocht door het Hawkins National Labaratory, maar gevonden door de vrienden van Will. Ze wil niet praten en geen antwoord geven op de vragen van de vrienden, wat leidt tot veel mysterie omtrent dit personage.

Verwijzingen naar de jaren 80

Stranger Things speelt zich af in 1983 en er zijn veel invloeden van series en films uit de jaren 80 zichtbaar in Stranger Things. Zo zijn de regisseurs onder andere geïnspireerd door E.T., Alien, The Goonies, The Shining en Nightmare on Elm Street en zijn verwijzingen hiernaar te vinden in de verschillende afleveringen. Ook is de filmposter in dezelfde stijl gemaakt als de filmposters van Star Wars.

Soundtrack

Bovendien komt de jaren 80 stijl terug in de soundtrack van de serie. Nummers als Africa van Toto, Should I stay or should I go van The Clash en Atmosphere van Joy Division zijn terug te horen in serie. Er is een playlist van deze nummers gemaakt door Netflix in Spotify om de nummers nog eens terug te kunnen luisteren. De instrumentele achtergrondmuziek zit vol met synthesisers en andere elektronische geluiden en draagt zodoende ook bij aan de sfeer in de serie.

Seizoenen en afleveringen

Op 15 juli 2016 is het gehele eerste seizoen van Stranger Things op Netflix geplaatst. Dit seizoen bestaat uit de volgende acht afleveringen.
 • Chapter 1: The Vanishing of Will Byers
 • Chapter 2: The Weirdo on Maple Street
 • Chapter 3: Holly, Jolly
 • Chapter 4: The Body
 • Chapter 5: The Flea and the Acrobat
 • Chapter 6: The Monster
 • Chapter 7: The Bathtub
 • Chapter 8: The Upside Down

Door het succes van de serie wordt er een tweede seizoen verwacht, maar in juli 2016 zijn er nog geen officiële aankondigingen gemaakt omtrent een tweede seizoen.
© 2016 - 2024 Toms, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Internet of Things: enorme groeimarktInternet of Things: enorme groeimarktHet internet is een netwerk waarbinnen gebruikers met elkaar kunnen communiceren en gebruik kunnen maken van aangeboden…
The internet of thingsThe internet of thingsHet menselijk gebruik van internet is redelijk verzadigd, waarschijnlijk zullen er niet veel meer mensen van het interne…
Netflix: film of serie uit lijst 'Verder kijken' verwijderenNetflix: film of serie uit lijst 'Verder kijken' verwijderenGebruik je Netflix via je PC, laptop of tv-menu dan ben je waarschijnlijk bekend met de lijst 'Verder kijken'. Deze toon…
Timemanagement; to-do-lijst (getting things done)Timemanagement; to-do-lijst (getting things done)In deze tijd waarin er steeds meer informatie op ons afkomt en alles steeds sneller en eerder lijkt te moeten gebeuren i…

Terug naar Oosterdonk: de Vlaamse tv-serieTerug naar Oosterdonk: de Vlaamse tv-serie'Terug naar Oosterdonk' is een legendarische Vlaamse televisieserie uit 1997 over een fictief polderdorp. Oosterdonk moe…
Locked up Abroad, een Brits documentaireprogrammaLocked up Abroad, een Brits documentaireprogrammaLocked up Abroad is een Brits documentaireprogramma. De afleveringen bestaan uit interviews en door acteurs gespeelde re…
Bronnen en referenties
 • http://www.imdb.com/title/tt4574334/
 • https://frightfind.com/stranger-things-netflix-homage/
 • http://deadline.com/2015/04/montauk-supernatural-series-netflix-matt-ross-duffer-shawn-levy-1201403265/
Toms (32 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.