De brug - The bridge, seizoen 1: Zweeds-Deense politieserie

De brug - The bridge, seizoen 1: Zweeds-Deense politieserie Precies in het midden van de Sontbrug tussen Zweden en Denemarken wordt een lichaam gevonden. De melding dat er een lichaam ligt op de Sontbrug komt terecht bij de Deense politie-inspecteur Martin Rohde (Kim Bodnia) en de Zweedse politie-inspecteur Saga Norén (Sofia Helin). Dit leidt tot een unieke samenwerking tussen de politiekorpsen van Zweden en Denemarken.

Zweden: de inspecteur Saga Norén

Saga Norén is een hoog aangeschreven Zweedse politie-inspecteur en uiterst doeltreffend en praktisch. Zij is een gedreven inspecteur, die van regels en orde houdt. Vasthoudend en precies bijt zij zich in deze zaak vast met haar team van Zweedse collega's.

De vrouw Saga Norén

Saga is vrijgezel en woont alleen. Hobby's of vrienden heeft ze niet, haar leven bestaat uit werken, werken en nog eens werken. Saga vindt het moeilijk om contacten aan te gaan en te onderhouden met mensen. Non-verbale communicatie en tussen de regels door lezen is niet aan haar besteed. Zij heeft dan ook geen relatie. Wel heeft ze een enkele keer een one-night-stand. De partner voor die avond kiest ze dan ook heel praktisch uit op het uiterlijk en niet op het innerlijk, dat interesseert haar niet door haar onvermogen om met gevoelens om te gaan.

Denemarken: de inspecteur Martin Rohde

Martin Rohde, haar Deense tegenpool, is rustiger en bekijkt de wereld op zijn eigen ontspannen wijze. Hij heeft het vermogen om mensen met een paar goed gekozen woorden tot rust te brengen. Martin heeft een goed ontwikkelde intuïtie, weet daar ook goed mee om te gaan. Hij werkt vanuit zijn onderbuikgevoel en instincten. Hij weet op die manier vaak een doorbraak te creëren.

De man Martin Rohde

Martin is getrouwd en heeft samen met zijn huidige vrouw nog drie kinderen gekregen. Ook zijn zoon uit een eerder huwelijk woont bij hen in. De relatie tussen zijn oudste zoon en Martin is ongemakkelijk. Zijn zoon zit in de puberteit en wil van alles, behalve datgene wat Martin en zijn vrouw graag willen dat hij doet. Martin is een gevoelsmens en hij vindt het bij tijd en wijle lastig om zijn vrouw trouw te blijven. Niet dat hij bewust op zoek gaat naar een avontuurtje, het overkomt hem gewoon.

De samenwerking tussen Martin Rohde en Saga Norén

Het onvermogen van Saga om om te gaan met gevoelen en relaties, om zich te verplaatsen in de ander komt duidelijk naar voren in de samenwerking tussen beide inspecteurs. Ze is onthutsend eerlijk naar Martin toe en weet hem te confronteren met tegenstellingen tussen wat hij zegt en wat hij doet. Martin realiseert zich al snel dat haar botte eerlijkheid geen onwil is, maar onvermogen. Saga leert van hem hoe ze met collega's en mensen die ze tegenkomt tijdens haar werkzaamheden beter om kan gaan. Er ontstaat een bijzondere vertrouwensband tussen de twee politie-inspecteurs die samen moeten werken om deze zaak tot een goed einde te brengen.

De moord

Terwijl het in eerste instantie zo lijkt te zijn dat het lichaam op de brug een simpele eenvoudige moord is blijkt al snel dat dit het begin is van een reeks moorden en aanslagen. De dader of daders worden gedreven door zowel sociale als politieke motieven, en willen hiermee aandacht vragen voor misstanden in de Deense en Zweedse samenleving. En terwijl de gebeurtenissen zich opvolgen blijkt dat er ook nog sprake is van een ander duister motief met huiveringwekkende gevolgen voor de betrokkenen.

 • Titel: The Bridge - De brug
 • Seizoen I
 • Land van herkomst: gezamenlijke Deens-Zweedse productie
 • Regie: Hans Rosenfeldt
 • Genre: misdaaddrama
 • Acteurs:
  • Sofia Helin speelt Saga Norén in de rol van politie-inspecteur in Malmö
  • Kim Bodnia speelt Martin Rohde in de rol van politie-inspecteur in Kopenhagen
  • Dag Malmberg speelt Hans Petterson in de rol van commissaris in Malmö
  • Sarah Boberg speelt Lillian in de rol van commissaris in Kopenhagen
  • Rafael Pettersson - John Lundqvist in de rol van medewerker politieteam
  • Puk Scharbau speelt Mette Rohde in de rol van vrouw van Martin Rohde
  • Lars Simonsen speelt Sebastian Sandstrod / Jens Hansen
 • Speelduur: 60 minuten per aflevering
 • Lengte eerste seizoen: 10 afleveringen
 • Eerste uitzending: voor het eerst uitgezonden op 21 september 2011 in Zweden en op 28 september 2011 in Denemarken
© 2016 - 2024 Sysnet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De brug - The bridge, seizoen 2: Zweeds-Deense politieserieDe brug - The bridge, seizoen 2: Zweeds-Deense politieserieOp de Sont tussen Zweden en Denemarken nadert een tankschip de Sontbrug. De kustwacht krijgt geen contact met het schip,…
De Golden Gate BridgeDe Golden Gate BridgeDe Golden Gate Bridge is één van de beroemdste bruggen ter wereld. De rode brug met de twee grote pilaren is wereldberoe…
De Zweedse taal - De basisZweeds wordt voornamelijk gesproken in Zweden, maar ook indelen van Finland wordt Zweeds gesproken. In totaal wordt door…
De Tower Bridge in Londen: achtergrond en bouwDe Tower Bridge in Londen: achtergrond en bouwDe Tower Bridge is een van de bekendste bruggen in Londen. Sinds zijn voltooiing in 1894 hebben duizenden mensen zich ov…

De Rijdende RechterDe Rijdende RechterDe Rijdende Rechter is een televisieprogramma dat wordt uitgezonden door de KRO-NCRV op NPO 1. In het televisieprogramma…
Jessica Jones - de serieJessica Jones - de serieEind 2015 pakte Netflix uit met een eerste seizoen van de langverwachte televisieserie 'Jessica Jones'. De reeks vertelt…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Daniel4021, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Bridge, bezocht op 22-02-2016
 • http://lumierecrimeseries.com, bezocht op 22-02-2016
 • http://www.svt.se/bron/, bezocht op 22-02-2016
Sysnet (64 artikelen)
Laatste update: 26-02-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.