Jessica Jones - de serie

Jessica Jones - de serie Eind 2015 pakte Netflix uit met een eerste seizoen van de langverwachte televisieserie 'Jessica Jones'. De reeks vertelt het verhaal van het gelijknamige personage uit de Marvel stripreeks en pikt de draad op na het stripverhaal. Sinds aan haar carrière als superheldin abrupt een einde is gekomen probeert Jessica een nieuw leven op te bouwen in Hell's Kitchen, in New York. Ze woont in een aftandse flat en probeert de eindjes aan elkaar te knopen door te werken als privé-detective. Haar 'gewone' leven raakt echter al snel terug verstrikt in een aantal onopgeloste zaken uit het verleden.

Het verhaal (seizoen 1)

Carrièreswitch

Nadat haar carrière als superheldin tragisch ten einde komt probeert Jessica Jones zowel haar persoonlijk als haar professioneel leven weer op de rails te krijgen. Ze besluit aan de slag te gaan als zelfstandig privé-detective in New York, onder de naam 'Alias Investigations', en strijdt op deze manier opnieuw voor al wie onrecht is aangedaan. Deze carrièrewending zorgt echter niet voor de rust en het geluk waarop ze had gehoopt. Posttraumatische stressstoornissen achtervolgen haar en ze moet zowel letterlijk als figuurlijk het gevecht aangaan met demonen uit het verleden.

Een geest uit het verleden

Met de hulp van haar jeugdvriendin Trish neemt ze het op tegen Kilgrave, de man die haar jaren geleden in zijn macht had en intussen opnieuw slachtoffers maakt. Deze meester-manipulator gaat emotieloos door het leven en maakt het zich makkelijk door anderen zijn (vuile) klusjes te laten opknappen. Al vanaf een jonge leeftijd bezit hij de kracht om invloed uit te oefenen op andermans gedachten en handelingen, enkel door bevelen uit te spreken. Videobeelden uit zijn jeugd, waarop te zien is dat hij van zijn ouders mentale tests moet afleggen, doen hem besluiten dat zij hem als proefkonijn hebben gebruikt voor hun experimenten en dat hij daar zijn superkracht vandaan heeft gehaald. Hierdoor besluit hij dat niet hijzelf maar zijn ouders verantwoordelijk zijn voor zijn daden, wat hem verandert in een emotieloze tiran. Hij laat onbekenden de meest gruwelijke opdrachten uitvoeren, met slechts één doel: zijn oude liefde Jessica Jones terugwinnen.

De strijd

Alle traumatische ervaringen uit het verleden die ze lange tijd heeft getracht te verdringen komen voor Jessica opnieuw boven wanneer ze ontdekt dat haar voormalige manipulator Kilgrave niet dood is, maar speciaal voor haar is teruggekeerd. Wanneer ze ziet dat hij een spoor van menselijk leed achterlaat besluit ze haar demonen te bedwingen en Kilgrave voor eens en altijd te stoppen. Tijdens deze strijd komen er echter nog een aantal onverwerkte herinneringen naar boven, die een grote invloed hebben op haar persoonlijk leven.

De personages (seizoen 1)

Jessica Jones (Krysten Ritter)

Deze superheldin verkreeg haar krachten in haar tienerjaren na een auto-ongeluk. Samen met haar ouders en haar broer keert Jessica Cambell terug van een trip naar Disney World, wanneer de wagen plots frontaal op een vrachtwagen uit een militair konvooi botst. Haar ouders en broer zijn op slag dood en Jessica zelf brengt verschillende maanden in coma door. Na haar herstel komt ze terecht in een weeshuis, waar ze wordt geadopteerd door de familie Jones. Tijdens haar verdere herstel ontdekt ze dat ze superkrachten heeft ontwikkeld. De truck die in het ongeval betrokken was bleek namelijk een lading radioactieve chemicaliën te bevatten die ervoor gezorgd hebben dat ze over volgende krachten beschikt:
  • Bovenmenselijke kracht: het is voor niemand duidelijk hoe groot deze effectief is, maar in de stripreeks en de tv-serie zien we Jessica alvast auto's stoppen, bomen ontwortelen en mensen opheffen met twee vingers om ze vervolgens meters door de lucht te gooien. Ze kan zelfs een twee ton zware politiewagen moeiteloos voor zich uit werpen.
  • Bovenmenselijke resistentie: Jessica's lichaam is veel beter bestand tegen bepaalde kwetsuren en aanvallen dan dat van anderen. Vooral slagkracht lijkt weinig impact te hebben op haar. Ze beweert dat ze bestand is tegen kogels (al is dit nooit bewezen), en ook messteken en zware val- en vechtpartijen zorgen nooit voor ernstige kwetsuren.
  • Vliegen op eigen kracht: dit is de eerste superkracht die ze na haar ongeval ontdekt. Het is echter niet haar favoriete bezigheid omdat ze last heeft van luchtziekte en ze het vliegen nog niet perfect onder de knie heeft.
  • Telepathische resistentie: ze kan weerstand bieden tegen manipulatieve vijanden.

Trish "Patsy" Walker (Rachael Taylor)

Dit is de adoptiezus en beste vriendin van Jessica. Onder druk van haar moeder, die een talentenbureau uitbaat, groeide ze op als kindsterretje 'Patsy' in haar eigen tv-show. Jessica hielp haar weerstand te bieden tegen haar overheersende moeder, en op haar eigen benen te staan. Ze is nog steeds bekend, maar dit keer als presentatrice van haar eigen radioshow 'Trish'. Zowel op financieel als op emotioneel vlak blijkt ze een steunpilaar te zijn voor Jessica.

Luke Cage (Mike Colter)

Luke beschikt net als Jessica over bovenmenselijke kracht en resistentie. Hij leeft undercover als uitbater van een bruine kroeg in Hell's Kitchen in New York sinds zijn vrouw tijdens een busongeval de dood vond. Hij blijft echter op zoek naar wat er de avond van het ongeval écht gebeurd is, en welk geheim zijn vrouw hem voor haar dood nog wilde toevertrouwen.

Kilgrave (David Tennant)

Deze Brit beschikt over uitzonderlijke manipulatieve gaven. Hij kan iedereen rondom hem naar zijn pijpen laten dansen, en hen tot de meest wrede dingen dwingen. Hij lijkt emotieloos tegenover de gruwel die hij anderen doet aanrichten, maar kent één zwakke plek: Jessica Jones.

Jeri Hogarth (Carrie-Anne Moss)

Deze sluwe advocate schrikt nergens voor terug wanneer het winnen van een zaak op het spel staat. Ze is machtlustig, zowel op professioneel als persoonlijk vlak, en doet beroep op Jessica Jones wanneer er vuile zaakjes dienen opgelost te worden.

Malcolm (Eka Darville)

De drugsverslaafde Malcolm woont in dezelfde flat als Jessica. Ze helpt hem regelmatig de weg naar zijn eigen woning terug te vinden, en verdedigt hem tegenover tegenover de andere buren. Wanneer ze echter de ware reden van zijn drugsverslaving ontdekt, en hem helpt af te kicken, keren de rollen om en treedt Malcolm op als Jessica's redder in nood.

Marvel

De televisieserie borduurt voort op de Marvel stripreeks rond superheldin Jessica Jones. Marvel Comics/Entertainment is een Amerikaanse uitgever die in de jaren 30 van vorige eeuw startte met stripreeksen, maar zich intussen ook gespecialiseerd heeft in onder meer het uitgeven van films, televisieseries en videospelletjes. Hierbij staan superhelden steeds centraal. Onder meer de wereldberoemde personages The Avengers, Hulk, Iron Man, Spiderman, Wolverine en X-Man komen uit de Marvel-stal. Sinds 2009 valt het bedrijf onder The Walt Disney Company, dat Marvel Entertainment overnam voor 4,24 miljard dollar. Het hoofdkantoor is terug te vinden in New York, in kantoor 1401 van het Empire State Building.
© 2016 - 2023 Sharyheuninckx, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Netflix op je tv met Wii of Wii UHeb jij een Netflix-account? Dan wil je misschien je favoriete series en films niet alleen op je computer kijken, maar o…
Marvel Comics - Star Wars - Nummer 2Marvel Comics - Star Wars - Nummer 2Luke Skywalker staat oog in oog met Darth Vader. Luke is nog geen Jedi en weet nog niet zo goed om te gaan met het licht…
Recensie: Designated Survivor (Netflix tv-serie)recensieRecensie: Designated Survivor (Netflix tv-serie)Designated Survivor is een Netflix tv-serie die gaat over een Amerikaans kabinetslid, Tom Kirkman, die na een aanslag op…
De tragische dood van Jessica DubroffJessica Dubroff kwam op 11 april 1996 op zevenjarige leeftijd om het leven toen het vliegtuigje neerstortte waarmee ze a…

De brug - The bridge, seizoen 1: Zweeds-Deense politieserieDe brug - The bridge, seizoen 1: Zweeds-Deense politieseriePrecies in het midden van de Sontbrug tussen Zweden en Denemarken wordt een lichaam gevonden. De melding dat er een lich…
Amerikaanse talkshow 'The Ellen DeGeneres Show'The Ellen DeGeneres show is een Amerikaanse talkshow gepresenteerd door Ellen DeGeneres. De show wordt gedistribueerd do…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Netflix
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jessica_Jones_%28televisieserie%29
  • http://marvel.wikia.com/wiki/Jessica_Jones_%28Earth-616%29
Sharyheuninckx (7 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.