Amerikaanse talkshow 'The Ellen DeGeneres Show'

The Ellen DeGeneres show is een Amerikaanse talkshow gepresenteerd door Ellen DeGeneres. De show wordt gedistribueerd door Warner Bros. Television. Naast interviews van beroemdheden worden er in het programma ook interviews gedaan met opmerkelijke mensen uit het publiek en zijn er komische monologen door de presentatrice zelf.

Feitelijke gegevens

 • The Ellen DeGeneres show
 • Metagenre: Informatie
 • Subgenre: Talkshow
 • Sub-subgenre: Comedy talkshow
 • Producent: WAD productions
 • Zender: NBC Universal/Oxygen
 • Lengte: 38/60 min.

Geschiedenis

The Ellen DeGeneres show werd voor het eerst uitgezonden op 8 september 2003. In Nederland kwam The Ellen DeGeneres show voor het eerst op tv op 25 juni 2007. Sinds januari 2008 is The Ellen DeGeneres show niet meer in Nederland op tv uitgezonden. De show is een buitenlands format van producent WAD productions en bedacht door Ellen DeGeneres zelf. De lengte van de show varieert van 38 minuten tot maximaal een uur. Wanneer er een beroemdheid komt optreden duurt de show maximaal een uur. Seizoen 1 tot en met 5 werd gefilmd in de studio van NBC in Burbank, California. De show is eind seizoen 5 verhuisd naar een vestiging op de Warner Bros. terrein. Het is erg populair geworden mede door de hilarische en komische presenteertechnieken van Ellen DeGeneres. De show heeft dan ook 32 Daytime Emmy awards gewonnen. Dit zijn de Oscars voor de shows die overdag worden uitgezonden. Ellen gebruikt bij elke specifieke aflevering een stopwoordje en verschillende geluidjes.

Hoofdpersonages

Presentatrice Ellen DeGeneres en gasten (mensen uit het publiek of beroemdheden).

Verhaal

The Ellen DeGeneres show wordt vanaf 2008 in Amerika uitgezonden op de zender Oxygen, voorheen werd het programma uitgezonden op NBC Universal (2003). In Nederland werd het programma maar een jaar uitgezonden op RTL 5 en RTL8 in 2007. Vanaf 2012 is het niet meer te zien op de Nederlandse televisie, wel kan het op internet gevolgd worden. The Ellen DeGeneres show combineert comedy, beroemdheden, musicals en human-interest-verhalen. Wat de show bijzonder maakt is het feit dat het niet zomaar een talkshow is. Bij de The Ellen DeGeneres show heb je geen experts die advies geven op het gebied van persoonlijke relaties. Het zijn echt beroemdheden die langskomen en normale mensen die uit het publiek worden geplukt.

Vanwege de immense populariteit van het programma passen de gasten niet allemaal in de studio, hiervoor is er een speciale ruimte buiten de studio waar de resterende gasten kunnen plaatsnemen. Deze gasten komen wel kort in beeld tijdens de uitzending maar zitten niet in de studio zelf. Vanaf de eerste seizoen van de show was het nog erg simpel. De studio was vrij klein en knus. Toen de show steeds populairder werd de show wat meer uitgebreider. Ze begonnen met het uitzenden in high definition in een grotere studio, er kwamen verschillende items bij en meer beroemdheden werden gevraagd voor de show.

Typische genreconventies

De genre-typische conventies die je herkent in het programma zijn:
 • Programma draait om echte mensen (human-interest-verhalen)
 • Studiopubliek
 • Luchtig gesprek tussen presentatrice en één of meer gasten
 • Beroemdheden worden uitgenodigd
 • Leedvermaak
 • Interactie
 • Vaak verschillende monologen
 • Onderwerpen gerelateerd aan actualiteit
 • Promoten van actuele producten (boeken, films, cd’s kleding en lifestyle)

Kenmerken show

The Ellen DeGeneres show geeft ook mensen de kans om in de spotlight te komen. Het zogeheten 15 minutes of Fame. Dit zijn voornamelijk intelligente kinderen, mensen die kunnen zingen of een ander talent hebben. Wat de The Ellen DeGeneres show speciaal maakt zijn de speciale afleveringen die worden uitgezonden. Zo zijn er backwards shows waarin alles achterstevoren wordt gedaan. Einde van het programma wordt in het begin gedaan en andersom. De 2-in-1-aflevering waarin Ellen 2 afleveringen laat zien en de kerst en Thanksgiving afleveringen. De show nodigt naast beroemdheden voornamelijk normale mensen uit die bij de kijkdoelgroep horen. Er zijn geen experts of deskundigen die advies komen geven zoals bij andere talkshows.

Wat de The Ellen DeGeneres show ook onderscheidt is het feit dat ze niet altijd in de studio uitzendt. De kijker wordt als het ware meegenomen naar verschillende locaties. Zo is Ellen te zien in de kleedkamer, bij de regie of zelfs bij de Starbucks op de Warner Bros. terrein. De show past zich aan, aan de actualiteit. Hierbij gebruiken ze actuele producten en nodigen daarbij de bijbehorende persoon of celebrity. Het publiek wordt verrast door ontmoetingen met hun idool of worden zelfs geïnterviewd door de presentatrice zelf. The Ellen DeGeneres show is ook vaak met de verborgen camera. Hierbij wordt er een beroemdheid, kijker of medewerker in de maling genomen.

Functie van de show

De functie die The Ellen DeGeneres show vooral als informatieve talkshow heeft is interactie. De mensen worden meestal geplukt uit het publiek en laten hun talent of achtergrond zien. De show draagt bij aan maatschappelijke thema’s waaronder homoseksualiteit. Ellen DeGeneres is een lesbische vrouw. Zij laat zien dat zij als vrouw met een geaardheid die tegenwoordig nog moeilijk wordt geaccepteerd ook gewoon een mens is. Je kunt jezelf zijn op televisie en dat is iets wat zij vaak laat horen in haar programma. De show speelt ook in op de gevoelens van de mensen door de boodschap ‘wees jezelf’ continu te laten horen. De trends waar The Ellen DeGeneres show op inspeelt is interactie met de show en social media. De kijkers thuis kunnen zelfgemaakt video’s inzenden en daarbij worden er elke week een paar uitgekozen die worden uitgezonden. De show speelt ook in op het feit dat tegenwoordig alles op social media wordt gezet. De leukste tweets, Facebookberichten of video’s op YouTube worden tijdens de show uitgezonden in de studio. De mensen die het inzenden worden daarna verrast met een telefoontje van Ellen zelf of worden zelfs uitgenodigd in de studio.

Ideologieën

Ideologieën die binnen The Ellen DeGeneres show dominant zijn, is individuele keuze. Ellen als lesbische vrouw laat vaak een standpunt en mening horen. Wees jezelf en verander niet omdat anderen in de maatschappij het niet accepteren om wie je bent. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen seksuele geaardheid. Homoseksueel of hetero worden als gelijk gezien. Er wordt ook geen onderscheid gemaakt tussen blank versus zwart.
© 2016 - 2024 Habsy89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lesbische beroemdhedenLesbische beroemdhedenVelen van ons willen weten hoe het liefdesleven van beroemde personen eruitziet. 'Welke beroemde personen zijn lesbisch?…
De Oscarwinnaars 2006De Oscarwinnaars 2006De Academy Awards van het jaar 2006. De beste films van dit jaar waren The departed, The last king of Scotland, The Quee…
Biografie: Ellen PageEllen Page is een stoere actrice die op jonge leeftijd begon met acteren. In 2002 na het acteren in de film Marion Bridg…
recensieEllen ten Damme: ‘Durf jij?’Toen ik hoorde dat Ellen ten Damme een Nederlandstalige CD heeft gemaakt met teksten geschreven door de dichter Ilja Pfe…

Jessica Jones - de serieJessica Jones - de serieEind 2015 pakte Netflix uit met een eerste seizoen van de langverwachte televisieserie 'Jessica Jones'. De reeks vertelt…
Vijf extreem spannende series om voor thuis te blijvenVijf extreem spannende series om voor thuis te blijvenEr zijn series, die zijn zó nagelbijtend spannend, dat je het liefst alle afleveringen achter elkaar wilt kijken. Zo’n s…
Bronnen en referenties
 • Bros., W. (2012). warnerbros. Opgeroepen op 11 maart zondag, 2012, van warnerbros.: http://ellen.warnerbros.com/about/
 • Reesink, H. &. (2003). Inleiding televisiestudies. In H. &. Reesink, Inleiding televisiestudies (pp. 46-65 & 162-173). Amsterdam: Boom.
Habsy89 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.