InfoNu.nl > Muziek en Film > Televisie > Expeditie Robinson 2017 – Overleven op een onbewoond eiland

Expeditie Robinson 2017 – Overleven op een onbewoond eiland

Expeditie Robinson 2017 – Overleven op een onbewoond eiland Expeditie Robinson 2017 is de 18e editie van het spel- en overlevingsprogramma, waarbij zestien mensen op een onbewoond eiland zichzelf en elkaar leren kennen. Met spellen, behendigheid- en krachtproeven en de ontberingen van een eiland zonder voorzieningen en met weinig eten, moeten de deelnemers iets meer dan een maand zien door te komen, zonder dat ze worden weggestemd door mededeelnemers. De finaleproef is een uitputtingsslag, waar de laatste drie deelnemers bepalen wie de winnaar wordt. Editie 2017 heeft bekende en onbekende Nederlanders als deelnemers.

Spel- en overlevingsprogramma op een onbewoond eiland


Expeditie Robinson 2017

Expeditie Robinson 2017 wordt in het najaar van 2017 uitgezonden op de televisie, door RTL5. Er doen vier onbekende Nederlanders aan mee en de overige 15 zijn bekende Nederlanders. Het programma wordt in vijf weken tijd opgenomen.

Selectieweekend

De onbekende Nederlanders die mee willen doen kunnen zich aanmelden via de website van expeditierobinson.nl. Ze moeten een minimaal twee minuten durend filmpje opsturen waar ze zelf op staan terwijl ze een evenwichtsproef op een paal doen. Uit alle inzendingen worden op 24 maart 2017 honderd mensen gekozen die meedoen aan een groot selectieweekend. Daar vindt wederom een selectie plaats en blijven er vier over die als deelnemer meegaan naar het onbewoonde eiland.

Bron: Olivier ThijssenBron: Olivier Thijssen

Dennis Weening en Nicolette Kluijver

De aankondigingen voor het selectieweekend worden door het presentatieduo Dennis Weening en Nicolette Kluijver gedaan. Dennis Weening was in seizoen 2010 deelnemer aan Expeditie Robinson en werd in seizoen 2012 presentator. Aanvankelijk samen met Evi Hanssen en sinds 2014 met Nicolette Kluijver. Bij de aankondigingen van de voorselectie lijkt het erop dat Nicolette Kluijver ook weer editie 2017 presenteert al is dit in maart 2017 nog niet helemaal zeker. Er werd bij haar een voorstadium van longkanker geconstateerd. In mei 2017 maakt RTL bekend dat Nicolette kankervrij is verklaard en dat ze samen met Dennis de presentatie van ER2017 op zich neemt.

Wie doen er mee?

Het deelnemersveld bestaat uit bekende Nederlanders en vier mensen die zichzelf hebben aangemeld. Wie mee wil doen moet de video van het paal staan uploaden en opschrijven wie hij of zij is. Vervolgens moet de aanmelder zorgen dat hij zoveel mogelijk steun krijgt van vrienden, familie en kennissen. Dat kan door hartjes te verzamelen. Elk hartje is een stem. Voor de voorselectie van honderd mensen worden de 50 mensen gekozen die de meeste hartjes hebben verzameld, aangevuld met de keuze van het productieteam van nog eens 50 mensen. Die honderd gaan met elkaar naar het selectieweekend.

Wie mag zich aanmelden?

Wie zich aan wilde melden voor Expeditie Robinson moest aan een paar eisen voldoen (de inschrijving sloot 20 maart 2017):
 • minimaal 18 jaar zijn;
 • avontuurlijk zijn;
 • vijf weken achter elkaar beschikbaar zijn;
 • een filmpje opsturen waarin je op een paal staat.

De vier niet bekende Nederlanders die uit de honderd zijn geselecteerd zijn: Herold uit Asten, Carlos uit Oldenzaal, Imke uit Enschede en Marlé uit Houten.

De deelnemers

Expeditie Robinson 2017 begint op 7 september 2017. De complete deelnemersgroep bestaat uit:
 1. Anouk Hoogendijk - voetbalster
 2. Brace - zanger
 3. Carlos Platier Luna - judoka
 4. Carolina Dijkhuizen - zangeres
 5. Danny Froger - zanger
 6. Henk Poort - zanger
 7. Herold Dat - werkt bij defensie
 8. Imke Wieffer - verloskundige
 9. Joëlle Witsche - model
 10. Kaj Gorgels - vlogger
 11. Lil’ Kleine - rapper
 12. Marieke Elsinga - presentator
 13. Marlé Janssen - onderhandelaar bij de politie
 14. Nicole Buch - presentator en producent
 15. Niels Gomperts - presentator en acteur
 16. Richard Witsche - ex-profvoetballer en trainer
 17. Roeland Fernhout - acteur
 18. Shelly Sterk - verslaggever
 19. Soundos al Ahmadi - cabaretier

Tips van winnares Bertie en van Dennis Weening

Bertie is de winnares van editie 2016. Zij geeft enkele tips voor de deelnemers. Dennis Weening deed in 2010 mee. Hij stapte halverwege uit en heeft daar spijt van. Hij geeft tips om anderen te behoeden voor zo’n misstap:
 • Bereid je fysiek goed voor;
 • bereid je mentaal goed voor;
 • leg een voorraadje vet aan, eet goed in aanloop naar de Expeditie;
 • ga niet al te veel sporten in aanloop, want dan verbrand je juist vet;
 • bouw een week voor de Expeditie je suiker- en cafeïnegebruik af;
 • bewaar je geduld;
 • tart je doorzettingsvermogen;
 • schaaf je technische handigheid bij;
 • laat je niet ondermijnen doordat je geen controle hebt;
 • (voor de vrouwen) ga tijdelijk aan de (prik)pil om de menstruatie even uit te stellen tot na de opnames;
 • bedenk, dat als je uitstapt, dat altijd aan je blijft kleven;
 • presenteer je niet te sterk, want dan willen andere deelnemers je kwijt;
 • zorg dat de andere deelnemers je onderschatten en geen bedreiging in je zien;
 • zorg dat je je presenteert als een aanwinst voor de groep;
 • blijf actief en beteken iets voor de groep.

Aflevering 1 - 7 september

ER kent een Kamp Noord (rood) en een Kamp Zuid (geel) en een eiland waar de niet bekende Nederlanders bivakkeren. De deelnemers worden onderworpen aan een zwem-klim-ren-proef en Caroline is de laatste. Zij moet naar het Eiland van de Onbekenden en zich bij de vier Onbekende Nederlanders voegen.

Aflevering 2 - 14 september

De Expeditie is nu echt begonnen, de eerste groepjes vormen zich. Lil'Kleine wordt eruit gestemd. Hij vroeg zijn teamgenoten op hem te stemmen, want hij wil naar huis. De rapper verbleef in totaal drie dagen op het ER-eiland.

Aflevering 3 - 21 september

De teams doen een zware proef waarbij ze met een touw aan elkaar vastzitten. Soundos krijgt last van haar claustrofobie als ze onder een bamboerek vast zit. In diezelfde proef moeten de deelnemers over een twee meter hoge muur. Als Brace en Soundos op de bovenkant van de muur hangen, spreken ze af dat ze springen. Brace valt en blesseert zich pijnlijk. Hij gaat nog voor de eilandraad naar huis.

Aflevering 4 - 28 september

Twee expeditieleden van Kamp Noord, Anouk en Henk, zijn ziek. Ze hebben waarschijnlijk iets verkeerds gegeten. Kamp Zuid wil eindelijk wel eens een proef winnen en dat lukt deze keer. Nicole van Kamp Noord wordt weggestemd.

Aflevering 5 - 5 oktober

De kampen worden gehusseld en de mensen van het Eiland van de Onbekenden moeten aan de bak. Ze moeten een evenwichtsproef doen en Imke wint. Zij mag de plaats innemen van Henk, die na het verliezen van de proef door Kamp Zuid, uit het spel wordt gestemd. Van het oude kamp Noord en Zuid worden twee nieuwe teams van vijf geformeerd en Richard en Joëlla zitten nu elk in een ander kamp. Soundos wordt niet in een van deze kampen gekozen en zij vertrekt naar het Eiland van de Onbekenden. Daar wacht haar de proef met de evenwichtsbalk, de proef die Imke wint.

Aflevering 6 - 12 oktober

De proef tussen Noord en Zuid is een waterproef met kokosnoten. Noord wint nipt de proef en Zuid moet naar de eilandraad. Joëlle wordt naar huis gestemd. Roelant maakt op het strand een poppenkast en speelt voor zijn teamgenoten. Op het Eiland van de Onbekenden moet ook weer een proef gedaan worden. Carlos wint de proef op de evenwichtsbalk en komt in het team bij zijn maatje Imke.

Aflevering 7 - 19 oktober

Op het Eiland van de Onbekenden spannen de drie vrouwen (Carolina, Soundos en Marlé) samen tegen Herold, die het wat moeilijk heeft. Ze opperen om maar zo weinig mogelijk te eten, om daar alvast aan te wennen. Herold trapt er in. De dames hopen zo Herold te verzwakken om hem te kunnen wippen. De vier van het Eiland der Onbekenden moeten weer de evenwichtsproef doen en Herold wint. Hij gaat Kamp Noord versterken. Carlos komt op Kamp Zuid aan en wordt herenigd met Imke. Kamp Zuid wint de immuniteitsproef, dankzij het geweldige werk van Imke. Zij beheerst het balansspel met de bal als geen ander. Noord moet naar de eilandraad. Niels geeft op de eilandraad zijn gouden munt aan Roeland, zodat alle stemmen op hem komen te vervallen. Roeland krijgt de meeste stemmen, maar kan blijven. Richard krijgt twee stemmen en moet naar huis.

Uitspraken van de Expeditieleden

Joëlle - 'In het echte leven zou je elkaar nooit zo naaien.'
Richard - 'Je kunt niemand vertrouwen. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt.'
Roeland - 'Roepie roepie aan de zijlijn, hangie hangie in het water.'
Soundos - 'Wraak is de enige emotie die me op de been houdt.'
Richard - over dochter Joëlle: 'Pappa gaat iets voor je bedenken om je er zo lang mogelijk in te houden.'
Kaj - 'Imke uit Enschede, precies wat we nodig hebben.'
Kaj - nadat er een kam bananen en een ananas is gevonden: 'Ik weet niet wat Imke heeft, maar ze maakt het hele eiland vruchtbaar.'
Kaj - nadat zijn team de proef verliest en zij naar de eilandraad moeten: 'Moet ik weer met iedereen de bosjes in.'
Soundos - 'Als ik labiel ben, oh, dan wordt het echt niet meer gezellig.'
Niels - 'Ik besef dat je in dit spel niet alles moet delen.'
Niels - tegen Marieke - 'Over alle bananen die ik uit de boom haal zwaai jij nu de scepter.'
Imke - 'Tukkers rule!'
Soundos - 'Hallo, anti-Soundosclub, ik ben er nog!'
Roeland - 'Het is zo'n voorrecht om dit mee te mogen maken.'

Lees verder

© 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Filipijnen – Duizenden eilanden en zwemmen met zeekoeienFilipijnen – Duizenden eilanden en zwemmen met zeekoeienDe Filipijnen zijn een eilandengroep die bestaat uit 7107 eilanden. Van al die eilanden, die over het algemeen bestaan u…
Televisie: De realitysoapDe afgelopen tien jaar heeft de realitysoap televisieland veroverd via klassiekers als De Mol, Big Brother, Temptation I…
Kandidaten Wie is de Mol? 2017: de geruchtenKandidaten Wie is de Mol? 2017: de geruchtenHet nieuwe seizoen van Wie is de Mol? wordt elk jaar opgenomen in het voorjaar of de zomer. Seizoen 17 moet opgenomen zi…
Kinderfeestje met thema: Overleven op een onbewoond eilandIs je kind in de zomer jarig? En houd je ervan om met de kinderen naar buiten te trekken? Met niet al te hoge kosten? Ga…
Expeditie Poolcirkel 2015 in IJslandExpeditie Poolcirkel 2015 in IJslandIn Expeditie Poolcirkel strijden acht bekende Nederlanders die hun sporen in de sport hebben verdiend om de beste deelne…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Expeditie Robinson
 • http://www.expeditierobinson.nl Geraadpleegd op 9 maart 2017
 • http://valda.nl/zo-kan-jij-je-t-beste-voorbereiden-op-expeditie-robinson-volgens-bertie-en-dennis Geraadpleegd op 9 maart 2017
 • http://www.tvgids.nl/vier-onbekende-nederlanders-in-expeditie-robinson-2017/artikel/127744/?cookieoptin=true Geraadpleegd op 9 maart 2017
 • https://www.facebook.com/pg/ExpeditieRobinsonRTL/about/?ref=page_internal Geraadpleegd op 9 maart 2017
 • http://www.omropfryslan.nl/nieuws/704616-friezen-onderweg-naar-expeditie-robinson lGeraadpleegd op 9 maart 2017
 • Afbeelding bron 1: Olivier Thijssen

Reageer op het artikel "Expeditie Robinson 2017 – Overleven op een onbewoond eiland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 19-10-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Special: Reality Shows
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!