Wie is de Mol 2019: deelnemers, locatie & overige informatie

Wie is de Mol 2019: deelnemers, locatie & overige informatie Het jaarlijkse televisieprogramma 'Wie is de Mol?' (vaak afgekort tot WIDM) staat ook in 2019 weer op het programma. Deze avontuurlijke spelshow is één van de meest bekeken Nederlandse amusementsprogramma's. Veel fans kunnen dan ook niet wachten tot het nieuwste seizoen weer begint. Zo is er in 2019 een nieuwe presentator ten opzichte van de vorige jaren. Ook zijn er weer tien bekende Nederlanders die meedoen. Wie zijn de kandidaten? En waar vindt het dit jaar plaats?

Algemene informatie Wie is de Mol?

Wie is de Mol? (afgekort tot WIDM) is een televisieprogramma op de publieke omroep. Het wordt al sinds 1999 jaarlijks uitgezonden door de huidige AVROTROS. Alleen in 2004 was er geen seizoen. Daarom is het seizoen van 2019 ook het negentiende seizoen. Er spelen tien kandidaten mee; in eerste instantie waren dit onbekende Nederlanders, maar sinds 2005 doen enkel BN'ers mee. De 10 kandidaten kunnen geld voor de pot verdienen door spannende en uitdagende opdrachten goed uit te voeren. Er is echter één kandidaat met een andere rol: hij of zij is de mol, en moet de opdrachten saboteren zodat de pot zo leeg mogelijk blijft. Het is aan de andere kandidaten om erachter te komen wie de mol is. Hiertoe moeten ze aan het eind van iedere aflevering een test invullen over het doen en laten van de mol. Hierin worden twintig vragen gesteld; in de finale zelfs veertig vragen. Degene met de meeste foute antwoorden, moet naar huis. Bij een gelijke stand geldt de snelste tijd. De laatst overgebleven kandidaat wint de prijzenpot.

Dwaalspoor

Doordat spelers willen dat de andere spelers zoveel mogelijk fouten maken, proberen ze elkaar op een dwaalspoor te brengen en te doen geloven dat zij zelf de mol zijn. Hoe meer hij of zij verdacht is en de anderen hem of haar als mol zien, hoe groter de kans dat één van hen afvalt. Tegelijkertijd probeert men wel zoveel mogelijk geld te verdienen, voor het geval dat men wint. Om deze redenen is WIDM ook een serie vol intrige en raadsels. Hoewel de kijker lang niet alles meekrijgt, hebben de regisseurs ook voor de kijkers allerlei hints verstopt, te vinden in de beelden die voorbij komen, de namen van de afleveringen, en nog veel meer. Hierdoor zit ieder jaar een trouwe schare fans op het internet ideeën en theorieën uit te wisselen en blijft het ook voor de kijker spannend om mee te puzzelen. In 2018 waren er zo'n 2,6 miljoen kijkers.

Presentator WIDM 2019

WIDM is door de jaren heen door verschillende presentatoren gepresenteerd (zie onderstaande tabel). 2018 was het zevende en laatste seizoen voor Art Rooijakkers vanwege zijn overstap naar RTL. In 2019 wordt Wie is de Mol? dus door iemand anders gepresenteerd.

JaartalPresentator
1999-2005Angela Groothuizen
2006-2007Karel van de Graaf
2008-2011Pieter Jan Hagens
2012-2018Art Rooijakkers
2019Rik van de Westelaken

Rik van de Westelaken

Op 29 maart 2018 is de nieuwe presentator van Wie is de Mol gepresenteerd: Rik van de Westelaken, deelnemer en winnaar van het seizoen van 2015. Hij is onder andere bekend als presentator van het NOS Journaal. Seizoen 19 wordt zijn eerste seizoen als WIDM-presentator.

De deelnemers

De deelnemers van Wie is de Mol? zijn op 8 november 2018 bekendgemaakt middels hints op social media. De hints wezen op een locatie in Colombia, waar een levensgrote muurschildering was aangebracht met daarop de kandidaten van Wie is de Mol. Zoals elk jaar doen er tien spelers mee, waarvan er 1 de mol is.
 • Evelien de Bruijn, bekend van ‘Top 2000’ en ‘Hart van Nederland’
 • Evi Hanssen, bekend van 'Expeditie Robinson' en '3 Op Reis'
 • Jamie Trenité, bekend van ‘Jules Unlimited’
 • Merel Westrik, bekend van 'RTL Nieuws'
 • Niels Littooij, bekend als zanger Nielson met nummers als 'Sexy als ik dans'
 • Nikkie de Jager, bekend van haar YouTube-kanaal 'NikkieTutorials' waar ze make-uptutorials geeft
 • Rick Paul van Mulligen, bekend van ‘A'dam-E.V.A.’, 'De Grote Improvisatieshow' en 'Rundfunk'
 • Robert van Beckhoven, bekende bakker, o.a. te zien in 'Heel Holland Bakt'
 • Sarah Chronis, bekend van ‘Meiden van de Herengracht’ en 'Alles Voor Elkaar'
 • Sinan Can, bekend van het programma 'Zembla' en de documentaire ‘Bloedbroeders’

De locatie

WIDM speelt zich ieder jaar op een andere locatie af. Vaak zijn dit tropische bestemmingen, maar ook IJsland is ooit decor voor WIDM geweest. Uit Instagram-beelden van de regisseur was al duidelijk geworden dat de locatie zich óf in Zuidoost-Azië, of in (Zuid-)Amerika bevindt. Op 8 november 2018 is bekend gemaakt dat Wie is de Mol zich inderdaad in Colombia afspeelt. Zo stonden onder andere diverse locaties in en rond Medellìn op het programma. De deelnemers werden dan ook bekendgemaakt middels een muurschildering die in Medellìn, de tweede grootste stad van Colombia, stond. Naast deze steden heeft Colombia uitgestrekte, ongerepte natuurgebieden. Zo is een gedeelte van het oerwoud de Amazone, en ook het Andesgebergte hier te vinden. Uit de leader, het introfilmpje dat iedere aflevering te zien is, blijkt dat zowel de grote steden als de natuurgebieden bezocht worden.

De volgende locaties zijn bezocht:
 • Santa Fe di Antioquia
 • Medellín
 • Guatapé
 • San Gil
 • Mata de Platano

Colombia: de locatie van Wie is de Mol 2019
Uitzenddata en -tijd afleveringen

Net als in 2018 wordt WIDM in 2019 op de eerste zaterdag van het jaar uitgezonden. De eerste aflevering is dus op 5 januari, om 20:30 uur. Er is iedere week één aflevering, 10 weken lang. De finale staat dus gepland op 9 maart. Het programma wordt uitgezonden op NPO1, na het achtuurjournaal.

Moltalk

Moltalk, het nabeschouwingsprogramma dat door oud-deelnemers Margriet van der Linden en Chris Zegers wordt gepresenteerd, keert ook weer terug in 2019. Dit programma begon in 2018 om 21.30 uur en was te zien op NPO3. Hierin werden hints besproken en theorieën uitgewisseld over wie de mol is. Ook in 2019 is dit programma direct na WIDM op NPO3 te zien. Dit jaar wordt het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? voorafgegaan door een soort voorbeschouwing; MolTalk: The Kick-Off. Dit wordt op woensdag 2 januari uitgezonden.

App

Ten slotte is er dit jaar weer een officiële app ontwikkeld, waarin je punten in kunt zetten op jouw Mol. Als de kandidaat in de aflevering blijft, worden je punten verdubbeld. Daarnaast krijg je aan het eind van het seizoen bonuspunten als je ook daadwerkelijk de Mol hebt uitgekozen. Met de app kun je vrienden uitdagen en samen het programma nog beter beleven. De app is te downloaden in de Play Store (Android) of App Store (iOS).

Spelverloop en afvallers 2019

Pas op: onderstaande informatie kan spoilers bevatten.
Iedere aflevering valt er een deelnemer af: de deelnemer die de test met vragen over de Mol het slechtst maakt. Bij een gelijkspel valt de deelnemer af die de test het langzaamst heeft ingevuld.

Jokers en vrijstellingen

Gedurende het spel kunnen de kandidaten jokers en vrijstellingen verdienen, waarmee ze de testuitslag kunnen beïnvloeden. Met jokers wordt een fout antwoord toch goedgekeurd. Als een deelnemer een vrijstelling inzet, krijgt hij of zij het scherm met de uitslag niet te zien, en is de deelnemer dus sowieso door. In het seizoen van 2019 zitten er voor het eerst vrijstellingen in jokers verstopt.

Afvallers per aflevering

AfleveringAfvaller
Aflevering 1: Op sleeptouw (05-01-2019)Geen afvaller (vrijstelling)
Aflevering 2: Uitgerekend (12-01-2019)Evi Hanssen
Aflevering 3: Niet gered (19-01-2019)Nikkie de Jager
Aflevering 4: Drukker worden (26-01-2019)Evelien de Bruijn
Aflevering 5: Verblindend (02-02-2019)Robert van Beckhoven
Aflevering 6: Uithalen (09-02-2019)Geen afvaller (vrijstelling)
Aflevering 7: Inhalen (16-02-2019)Jamie Trenité & Rick Paul van Mulligen*
Aflevering 8: Met zand strooien (23-02-2019)Sinan Can
Aflevering 9: Drijfveer (02-03-2019)Uitslag volgt in de slotaflevering
Aflevering 10: Finale (09-03-2019)Mol: Merel Westrik. Winnaar: Sarah Chronis. Verliezer: Niels Littooij

Afvallers aflevering 7

In aflevering 7 vielen voor het eerst in Wie is de Mol twee kandidaten in één aflevering af. Dit was het gevolg van een opdracht waarin de kandidaten ervoor konden kiezen om kans te maken op jokers, in ruil voor het risico dat er niet één, maar twee deelnemers af zouden vallen.

Finalisten

De finalisten van Wie is de Mol 2019 zijn Niels Littooij, Sarah Chronis en Merel Westrik. Niels bereikte de finale door in aflevering 8 een vrijstelling te verdienen.

Wie is de mol?

Merel Westrik was de mol in het seizoen van 2019. Zij zorgde voor de laagste pot ooit. De pot bevatte slechts 10.150 euro.
© 2018 - 2024 Link, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wie is de Mol? 2018: kandidaten, locatie en tussenstandIn januari 2018 start het 18e seizoen van Wie is de Mol?. Wie is de Mol? is een televisieprogramma waarin tien bekende N…
Jokers en jokerspellen, in een WIDM spelJokers en jokerspellen, in een WIDM spelEen Wie Is De Mol (WIDM) spel is natuurlijk niet compleet zonder de bekende jokers. Jokers geven het spel extra diepgang…
Wie is de mol spellen 1Wie is de mol spellen 1Een wie is de mol spel met vrienden spelen is één van de leukste bezigheden die je kan doen met een groep vrienden. Je h…
Peking Express: het populaire televisieprogrammaPeking Express: het populaire televisieprogrammaHet Nederlands/Belgisch televisieprogramma 'Peking Express' bestaat sinds 2004 en wordt tot 2017 al zeven seizoenen lang…

Expeditie Robinson 2013-2019: deelnemers en presentatorenExpeditie Robinson 2013-2019: deelnemers en presentatorenIn september 2019 start een nieuwe serie uitzendingen van het overlevingsprogramma Expeditie Robinson, het 20ste seizoen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: AVROTROS,
 • https://www.wieisdemolhints.nl/2019/de-mogelijke-kandidaten-van-wie-is-de-mol-2019/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wie_is_de_Mol%3F
 • https://wieisdemol.avrotros.nl/home/
Link (11 artikelen)
Laatste update: 19-03-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.