Expeditie Robinson 2013-2019: deelnemers en presentatoren

Expeditie Robinson 2013-2019: deelnemers en presentatoren In september 2019 start een nieuwe serie uitzendingen van het overlevingsprogramma Expeditie Robinson, het 20ste seizoen. Editie 2019 start met een nieuwe presentator. YouTuber Kaj Gorgels neemt samen met Nicolette Kluijver de presentatie van het kijkcijferkanon op zich. Kaj was in 2017 zelf deelnemer. Als presentator neemt hij het stokje over van Dennis Weening. RTL5 maakt het in aanloop naar de uitzendingen spannend wie de deelnemers zullen worden. Op televisie zijn bekende Nederlanders te zien als deelnemers. Op 15 december 2019 werd bekend wie zich Robinson 2019 mag noemen.

Overleven op een onbewoond eiland tijdens Expeditie Robinson


Expeditie Robinson 2019

De twintigste ER / Bron: RTLDe twintigste ER / Bron: RTL

Editie nummer 20

In september 2019 start seizoen nummer 20 van Expeditie Robinson. De nieuwe presentator naast Nicolette Kluijver is bekend en er gaan een maand voor de uitzendingen beginnen geruchten over enkele bekende Nederlanders die op Schiphol zouden zijn gesignaleerd en waarvan vermoed wordt dat ze deelnemer aan ER2019 zijn. RTL probeert zo lang mogelijk de deelnemers geheim te houden, maar namen sijpelen door, omdat bekende Nederlanders op Schiphol worden gesignaleerd. Om Expeditie Robinson te maken komt wel het een en ander bij kijken. Voordat de afleveringen op de buis zijn te zien zijn er veel mensen maanden in touw.

Andere zender, andere tijd
Expeditie Robinson wordt in 2019 niet uitgezonden op RTL 5, maar op RTL 4, niet op donderdagavond maar op zondag en niet om 20:30 uur maar vanaf 20:00 uur. De eerste aflevering is zondag 1 september om 20:00 op RTL 4. De finale is op 15 december 2019.

Parallel aan deze twintigste Expeditie Robinson wordt er voor het eerst een editie uitgezonden die alleen voor abonnees van de streamingsdienst van RTL te zien is. Daar doen onbekende Nederlanders en Belgen aan mee.

Nicolette Kluijver / Bron: RTLNicolette Kluijver / Bron: RTL

Presentator Nicolette Kluijver

Nicolette Kluijver (1984) presenteert Expeditie Robinson sinds editie 2014. Vijf seizoenen lang vormde ze een presentatieduo met Dennis Weening. Toen bij het einde van seizoen 2018 bekend werd dat Dennis was ontslagen als presentator, kreeg Nicolette kritiek dat ze het niet genoeg voor haar collega had opgenomen. Ze reageerde op die kritiek met een blootfoto waarop het litteken is te zien dat ze overhield van een longoperatie. In 2017 kreeg ze longkanker en liet ze een deel van haar linker long verwijderen. De foto was een statement dat ze zich niet met negativisten bezig wilde houden. Nicolette Kluijver: "Het leven is te kort om tijd te verspillen aan mensen haten."

Model
Nicolette is gespecialiseerd in presenteren, media, journalistiek en entertainment en is in te huren als dagvoorzitter. Haar sterke kant is dat ze overal over durft te praten en ook die vragen durft te stellen waar anderen voor schromen. Ze is sportief en let erg op gezondheid. Nicolette is vegetariër.
Op haar zeventiende werd Nicolette model en tot haar twintigste reisde ze de hele wereld over voor het modellenwerk. Daarna begon ze met presenteren van verschillende programma’s.

Spuiten en Slikken
Het programma ‘Spuiten en Slikken’ was een van haar succesnummers. Ze werd er in 2011 anchorwoman. Daarna volgde nog een serie programma’s, waaronder '3 Op Reis' en 'Spuiten en Slikken op Reis', 'Vier Handen op een Buik' en 'Try before you die'. Aan het rijtje programma’s kan nog worden toegevoegd: 'De Klimaatpolitie', 'Weg met BNN' en reportages voor 'Serious Request'. In 2009 deed ze mee aan 'Ranking the Stars'.

Adam zoekt Eva
Sinds 2014 werkt ze voor RTL5 en in dat seizoen presenteerde ze voor het eerst Expeditie Robinson en de datingshow 'Adam zoekt Eva'. Voor de opnames van Expeditie Robinson zit ze zes weken op een Filipijns eiland, in een eenvoudig houten huisje met airco. Tijdens de opnames heeft ze voldoende tijd om zelf te sporten, boeken te lezen en muziek te luisteren.

Kaj Gorgels / Bron: RTLKaj Gorgels / Bron: RTL

Nieuwe presentator Kaj Gorgels

In het seizoen 2019 van Expeditie Robinson treedt een nieuw gezicht aan als presentator. Het is YouTuber Kaj Gorgels (1990), die de plaats inneemt van Dennis Weening. Kaj heeft op verschillende manieren al nadrukkelijk kennis gemaakt met Expeditie Robinson. In 2017 was hij een van de deelnemers aan het survivalprogramma en in seizoen 2018 presenteerde hij verschillende keren het programma Eilandpraat. Kaj werd op social media bekend door ‘Kaj’s typetjes’. We kennen hem van de buis als presentator van 'Concentrate', 'Temptation Island VIPS', 'I Love You Tattoo' en 'De Beste Verleiders'.

Fan van het eerste uur
De YouTuber stak nooit onder stoelen of banken dat hij graag Expeditie Robinson wilde presenteren. Hij is fan van het eerste uur. Toen RTL in 2018 kenbaar maakte niet verder te willen met de presentator van de editie van dat jaar, werd het pad geëffend voor Kaj.

Lef en humor
Programmadirecteur RTL5 Werner van Es is in zijn nopjes met de nieuwe presentator. Hij vindt Kaj een talent met lef, humor en scherpzinnigheid en die een speciale band met zijn kijkers weet aan te gaan. Zijn ervaring bij Expeditie Robinson is daarbij een pré.

Voormalige presentator Dennis Weening

Dennis Weening (1977) stopte na seizoen 2018, omdat zijn contract bij RTL niet werd verlengd. Zeven seizoenen presenteerde hij Expeditie Robinson, eerst met Evi Hanssen en de laatste vijf keer met Nicolette Kluijver. Hij volgde in 2012 presentator Eddy Zoëy op. In 2010 deed hij als deelnemer mee met VIP-editie van Expeditie Robinson; hij haakte toen zelf voortijdig af. Dennis vindt het heel erg jammer dat hij moet stoppen, maar stort zich op zijn eigen productiebedrijf. Dat eigen bedrijf zou de aanleiding zijn geweest dat RTL niet met hem verder wilde. Dennis gaf aan zijn productiebedrijf prima te kunnen combineren met het presenteerwerk voor Expeditie Robinson, maar RTL zette toch een punt achter de verbintenis.

Speciaal seizoen met onbekende Nederlanders

RTL maakt naast de reguliere Expeditie Robinson in 2019 een speciale serie met alleen maar onbekende Nederlanders. Liefhebbers die altijd al graag mee wilden doen met Expeditie Robinson kunnen hun kans grijpen. De speciale serie is niet gewoon op RTL5 tv te zien, maar wordt uitgezonden op Videoland. Alleen abonnees van de streamingsdienst hebben toegang tot de beelden.

Expeditie Robinson in België

België heeft zijn eigen Expeditie Robinson, waarin zestien onbekende Vlamingen de strijd aangaan met de natuur, elkaar en zichzelf. De seizoenen van 2000 tot en met 2012 waren een gezamenlijk project van de Nederlandse en Vlaamse televisie, met Nederlandse en Vlaamse deelnemers. Vanaf editie 2013 hebben België en Nederland elk hun eigen programma. Nicolette Kluijver en Kaj Gorgels staan voor de Nederlandse editie.

Deelnemers

Eind augustus 2019 is duidelijk wie meedoen aan ER2019.
 1. Akwasi - DWDD-tafelheer
 2. Anita Heilker - zangeres
 3. Berdien Stenberg - fluitiste
 4. Dionne Slagter - YouTuber
 5. Eva Cleven - dj en presentatrice
 6. Eva Koreman - 3FM-dj
 7. Fien Vermeulen - nieuwslezeres
 8. Frank van der Lende - 3FM-dj
 9. Hugo Kennis - tv-kok
 10. Jaap van Deurzen - RTL-nieuwsverslaggever
 11. Kalvijn - YouTuber
 12. Kim Kötter - presentatrice
 13. Mariana Verkerk - catwalkcoach
 14. Rijk Hofman - presentator
 15. Rob Geus - smaakpolitie-presentator
 16. Roy Donders - stylist
 17. Shary-An Nivillac - zangeres
 18. Thomas Berge - zanger
 19. Tim Coronel - coureur
 20. Yvette Broch - handbalster

Eilandpraat met Luuk Ikink

Het programma Eilandpraat, het napraten over de Expeditie, met Luuk Ikink als gastheer, blijft wél op RTL 5. Na elke Expeditie Robinson-aflevering bespreekt Ikink de ontwikkelingen met kandidaten en oud-deelnemers. Eilandpraat is wel op RTL 5 te zien. De eerste aflevering is zondag 1 september om 21:30 uur. Op RTL 5 dus.

De afleveringen

Expeditie Robinson wordt gespeeld in 32 dagen. Al die dagen worden gefilmd en van dat materiaal worden afleveringen samengesteld die op televisie worden uitgezonden.

Dionne Slagter - aflevering 4 naar huis / Bron: RTLDionne Slagter - aflevering 4 naar huis / Bron: RTL
Aflevering 1 - 1 september 2019
De deelnemers komen aan op de Filipijnen en worden in Caramoan in vijf teams verdeeld.
 1. Rood: Shary-An, Thomas, Roy en Eva K.;
 2. Blauw: Kalvijn, Mariana, Tim en Kim;
 3. Groen: Akwasi, Yvette, Jaap en Fien;
 4. Wit: Eva C., Berdien, Rijk en Rob;
 5. Geel: Hugo, Frank, Dionne en Anita.

Ze moeten meteen aan de bak met een proef, waarbij vuur maken een element is. De teams moeten een van de vier poten van de twee x-en claimen. De dubbele x staat voor twintig en symboliseert de twintigste Expeditie Robinson. Het team dat het laatste is en geen poot heeft, moet daar Duivelseiland. Dat is team Wit. De andere vier teams worden in twee kampen herverdeeld: Kamp Noord bestaat uit team Rood en Blauw, Kamp Zuid is samengesteld uit team Geel en Groen. Die twee kampen vertrekken elk naar hun eigen eiland, waar ze hun kamp opzetten.

Anita Heilker - aflevering 2 naar huis / Bron: RTLAnita Heilker - aflevering 2 naar huis / Bron: RTL
Aflevering 2 - 8 september 2019
Deze aflevering wordt de eerste immuniteitsproef gespeeld. Kamp Noord en Kamp Zuid strijden tegen elkaar en moeten elk drie vuurtjes in een wok blussen. Het is heel warm op de Filipijnen, wat de proef erg zwaar maakt. Hugo raakt zelfs oververhit. Kamp Noord wint en Kamp Zuid moet naar de Eilandraad. Zij stemmen Anita naar huis.

Het team dat op Duivelseiland zit moet proeven doen om te bepalen welke drie van de vier de balkproef mogen doen. De winnaar daarvan wint een plek in de samensmelting. De eerste proef wordt gewonnen door Rijk.

Jaap van Deurzen - aflevering 3 naar huis / Bron: RTLJaap van Deurzen - aflevering 3 naar huis / Bron: RTL
Aflevering 3 - 15 september 2019
De immuniteitsproef van deze week is een zware hindernisbaan met een kist die naar de overkant moet. Om touw te krijgen voor de kist moet iemand van het team door een labyrint klimmen en touw van haken halen. Kalvijn doet dat voor Team Noord en Dionne voor Team Zuid en bij haar gaat het helemaal mis. Team Noord wint glansrijk en Team Zuid moet wederom naar de Eilandraad. Daar wordt niet Dionne maar Jaap naar huis gestemd.

Op Duivelseiland wint Rob het duel van de vier balletjes die in vier kuiltjes moeten worden gemanoeuvreerd. Hij stelt daarmee de balkproef zeker, met een plaats in de samensmelting in het verschiet.

Berdien Stenberg - eerst naar Duivelseiland, dan in aflevering 4 naar huis / Bron: RTLBerdien Stenberg - eerst naar Duivelseiland, dan in aflevering 4 naar huis / Bron: RTL
Aflevering 4 - 22 september 2019
Dag 6: voor Team Zuid is het alles of niets. Akwasi is bang dat hij de verkeerde naar huis heeft gestemd, toen hij 'Jaap' op zijn stembriefje schreef. De proef is er een van puzzelen, tillen en blokken goed neerzetten, zodat ze als dominostenen omvallen. Team Zuid is aanvankelijk de snelste, maar de kracht van Jaap wordt gemist. Team Noord is het meest secuur en wint daarmee ook deze proef.

Op de Eilandraad wordt Dionne naar huis gestemd, maar wel met een aantal extra stemmen van Frank en Hugo. Het bondje dat Fien en Yvette smeedden om die extra stemmen af te troggelen is gelukt: het blijkt dat Hugo al zijn extra stemmen heeft ingezet.

Op Duivelseiland strijden Berdien en Eva om de laatste plek van de balkproef. De twee moeten runetekens ordenen volgens het voorbeeld waar ze naartoe moeten zwemmen, omdat het onder water hangt. Eva is een betere zwemmer en onthoudt de volgorde van de tekens subliem. Berdien verliest en moet naar huis.

Rob Geus - eerst naar Duivelseiland, dan in aflevering 5 naar huis / Bron: RTLRob Geus - eerst naar Duivelseiland, dan in aflevering 5 naar huis / Bron: RTL
Aflevering 5 - 29 september 2019
Voor Rijk, Rob en Eva, de drie van Duivelseiland, staat de balkproef klaar. Wie als eerste van de balk valt moet meteen naar huis, wie wint is zeker van de samensmelting. Rob verliest en Eva staat het langste op de balk. Zij verdient immuniteit.

Op dag 9 worden de kampen opnieuw ingedeeld. Elk kamp heeft zeven mensen; Eva C. van Duivelseiland is de zevende voor het nieuwe Kamp Noord. Haar kampgenoten zijn: Hugo, Frank, Roy, Shary-An, Eva K. en Thomas. Het nieuwe Kamp Zuid bestaat uit Mariana, Tim, Akwasie, Kim, Fien, Kalvijn en Yvette.

Noord en Zuid moeten een zware proef tegen elkaar spelen, waarbij het slot bestaat uit een Chinese puzzel van drie meter hoog. Om de puzzelstukjes te bemachtigen moet het team samenwerken om een helling van drie niveau's te beklimmen. Bij het abseilen krijgt menigeen brandblaren op de handen. Kamp Zuid wint de proef.

Hugo en Frank moeten, nu met hun nieuwe team, alweer naar de Eilandraad. De nieuwe kampen moeten zich nog even zetten, maar over het algemeen valt de herindeling goed. Shary-An is opgelucht en blij met haar nieuwe kamp, Thomas mist Tim, Roy mist Kim en heeft last van heimwee. Hij zegt het niet erg te vinden als de teamleden op hem stemmen bij de Eilandraad.

Op dag 10 krijgt Roy tijdens de Eilandraad een stem van alle kampleden. Hij krijgt nog de keuze voorgelegd voor voortzetting van de Expeditie op Duivelseiland. Daar zit Rijk in zijn uppie. Roy wil niet, hij wil naar huis.

Roy Donders - aflevering 5 naar huis / Bron: RTLRoy Donders - aflevering 5 naar huis / Bron: RTL
Aflevering 6 - 6 oktober 2019
Dag 11. Rijk zit alleen op Duivelseiland en hij voelt zich niet lekker, maar hij zet door. Na de Eilandraad krijgt hij het weggestemde expeditielid erbij op zijn eiland.

In Kamp Noord en Zuid begint de vorming van bondjes. De proef is er een met vuur in een wok, die door een parcours met obstakels gedragen moet worden en waarbij touw doorgebrand moet worden. Kamp Noord heeft als eerste het laatste touwtje doorgebrand. Frank heeft zijn eerste doel, het winnen van een proef bereikt, maar heeft ook genoeg van de Expeditie.

Dag 12. Op de eilandraad met Kamp Zuid, de eerste van Kalvijn, Mariana, Tim en Kim, wordt verrassend genoeg Kim naar huis gestuurd. Het gaat tussen Akwasie en Kim, terwijl alle pijlen op Fien gericht leken. Kim mag naar Duivelseiland. Voor haar zit de Expeditie er nog niet op.

Frank van der Lende - geeft op en gaat in aflevering 7 naar huis / Bron: RTLFrank van der Lende - geeft op en gaat in aflevering 7 naar huis / Bron: RTL
Aflevering 7 - 13 oktober 2019
Dag 13: Frank wordt steeds ongelukkiger. Hij wil naar zijn verloofde, zijn vader; naar zijn leven. Hij geeft op en verlaat de Expeditie.
Kim voegt zich bij Rijk op Duivelseiland en schrikt van de conditie van Rijk. Op Duivelseiland is bijna niks te eten. Ze gaan vissen en vangen wat.

Dag 14 is weer een proef-dag. Deze keer moet er in paren tikkertje gespeeld worden. Telkens worden twee van elk team met een ketting gekoppeld en via een ronde hindernisbaan moeten de koppels elkaar proberen in te halen en te tikken. Het team dat de meeste tegenstanders tikt is winnaar. Het is een loodzware proef en Kamp Noord wint de totem. Kamp Zuid moet naar de Eilandraad. Tijdens de stemming op de Eilandraad gaat het tussen Akwasi en Kalvijn. Akwasi krijgt de meeste stemmen, maar hij hoeft nog niet naar huis. Hij mag nog duelleren om een plek in de samensmelting.

Rijk en Kim krijgen op Duivelseiland een brief en moeten op de boot stappen, op weg naar een duel tussen drie deelnemers: zij met hun tweeën en Akwasi.

Rijk Hofman - in aflevering 1 naar Duivelseiland en in aflevering 8 naar huis / Bron: RTLRijk Hofman - in aflevering 1 naar Duivelseiland en in aflevering 8 naar huis / Bron: RTL
Aflevering 8 - 20 oktober 2019
Rijk, Kim en Akwasi moeten op Duivelseiland de balkproef doen. Akwasi wint en mag door naar de proef voor de samensmelting. Rijk verliest en moet naar huis. Kim blijft op Duivelseiland en wacht op de verliezer van de samensmeltingsproef.

Op dag 16 worden de kampen Noord en Zuid opgeheven. Van nu af is de strijd individueel.

Eva Cleven is de eerste die zeker is van een plek aan de samensmeltingstafel. Naast Eva zijn er nog 5 plekken beschikbaar aan het diner, na een proef met zwemmen, kokosnoten klieven en kokosmelk verzamelen. Hugo wint die proef en is zeker van een plek in de finale. Fien, Thomas, Yvette en Tim komen deze ronde ook goed door en mogen aanzitten aan de tafel. Sommigen hebben 1 extra stem meegenomen, anderen 2 (Yvette) of zelfs 3 (Akwasi en Shary-An). Voor de overige 5 (Akwasi, Shary-An, Mariana, Kalvijn en Eva K) wacht nog een proef, want er is aan tafel nog maar plek voor 4. De 5 moeten bordjes kapot schieten met de naam van een van de 4 overige kandidaten. Mariana krijgt het voor de kiezen en zowel Akwasi als Kalvijn mikken op het bordje met haar naam. En met succes. Mariana moet net voor het samensmeltingsdiner het strijdtoneel verlaten. Zij wordt naar Duivelseiland gevaren, waar Kim wacht.

Aan het samensmeltingsdiner zitten: Eva C, Hugo, Fien, Thomas, Yvette, Tim, Akwasi, Kalvijn, Shary-An en Eva K.

Kim Kötter - weggestemd in aflevering 6 - naar Duivelseiland en verliest in aflevering 9 de proef en moet naar huis / Bron: RTLKim Kötter - weggestemd in aflevering 6 - naar Duivelseiland en verliest in aflevering 9 de proef en moet naar huis / Bron: RTL
Aflevering 9 - 27 oktober 2019
Kim zit alleen op Duivelseiland, maar Mariana, verliezer van aflevering 8, komt haar in aflevering 9 gezelschap houden en moet met haar duelleren. Ze moeten de eetproef doen en de winnaar krijgt daarna smakelijk eten. De verliezer moet direct naar huis. De opdracht is om een puzzel te maken die bestaat uit negen blokken met de cijfers 1 tot en met 9. Die moeten zo worden neergelegd dat er horizontaal, diagonaal en verticaal dezelfde som ontstaat. Op de tafel staan ook drie halve kokosnoten met iets eetbaars eronder: een embryo ei, een oog en maden. Het opeten ervan levert een tip voor de puzzel op. Kim kiest een kokosnoot en treft het embryo ei. Ze eet hem eerst nog niet op en puzzelt nog even door. Mariana lost ondertussen, zonder een kokosnoot te kiezen, de puzzel op en krijgt de mand met lekker eten. Zij mag terug naar de groep op Winnaarseiland. Kim moet naar huis.

Kalvijn wordt in aflevering 9 naar huis gestemd / Bron: RTLKalvijn wordt in aflevering 9 naar huis gestemd / Bron: RTL
Op dag 17 gaan negen kandidaten naar een basiskamp op een nieuw eiland. Hugo, de winnaar van aflevering 7, is naar Finalisteneiland gevaren. Daar staat een hutje met drie hangmatten. Hugo vindt het een ongekende luxe.

Mariana voegt zich na het winnen van de puzzel- en eetproef bij de groep van negen. De tien moeten een bouw- en balansproef doen en een toren bouwen op een wankel blad. Tim kan dat het beste en wint. Hij mag naar Finalisten en krijgt een fruitmand mee. Ook mag hij een gast meenemen voor. Tim kiest voor Eva K. Op de Eilandraad stemt zij weer mee. Kalvijn krijgt de meeste stemmen en moet naar huis.

Aflevering 10 - 3 november 2019
Thomas Berge wordt in aflevering 10 naar huis gestemd / Bron: RTLThomas Berge wordt in aflevering 10 naar huis gestemd / Bron: RTL
Hugo en Tim zitten op Finalisteneiland. Na de immuniteitsproef komt daar nog een deelnemer bij die een gast meeneemt. De immuniteitsproef op dag 20 is een hindernisbaan, waarbij de spelers zware zakken om de nek moeten hangen. De afvallers mogen hun zakken om de nek van een van de anderen hangen. Thomas krijgt gewicht en ook Akwasi krijgt vele kilo's om zijn nek gehangen. Shary-An wint de immuniteitsproef en zij mag naar Finalisteneiland. Ze neemt Akwasi mee als gast. Shary-An speelt een dubbelrol en heeft bondjes met verschillende groepjes.

Op dag 21 moet Sahry-An duelleren met Hugo of Tim. Ze kiest Tim. Ze moeten in een raamwerk gaan staan, op hun tenen, en een vaas tussen hun hoofd en een balk klemmen. Shary-An wil eigenlijk verliezen van Tim om op de Eilandraad Fien naar huis te stemmen, maar Tim wankelt even en laat de vaas vallen. Hij en Akwasi gaan terug voor de Eilandraad. Daar krijgen Fien en Thomas alle stemmen, maar Thomas krijgt er net eentje meer en moet naar huis.

Fien Vermeulen wordt in aflevering 11 uit de Expeditie gestemd / Bron: RTLFien Vermeulen wordt in aflevering 11 uit de Expeditie gestemd / Bron: RTL
Aflevering 11 - 10 november 2019
Shary-An en Hugo zitten op Finalisteneiand en vinden het daar fantastisch. Het rondje van Fien, Akwasi en Yvette wil absoluut niet dat Tim de proef wint. De immuniteitsproef is een hindernisproef met toren bouwen en toren verplaatsen. Tim is toch de beste en wint de proef. Mariana mag als gast met Tim mee naar het Finalisteneiland. Ze krijgen stroopwafels mee.

Tim moet op Finalisteneiland het duel aangaan en hij kiest Shay-An. Het is een proef waarbij ze op de rug op de grond moeten liggen, met hun benen hoog. Zodra ze de benen laten zakken kiept een emmer water om. Tim is de verliezer. Hij gaat met Mariana terug voor de tiende Eilandraad van deze Expeditie, waar Akwasi, Eva C., Eva K., Yvette en Fien al klaar zitten. De stemmen worden uitgebracht op Fien en Mariana, maar Fien krijgt er net één meer. Zij moet naar huis.

Tim Coronel - in aflevering 12 wordt hij naar huis gestemd / Bron: RTLTim Coronel - in aflevering 12 wordt hij naar huis gestemd / Bron: RTL
Aflevering 12 - 17 november 2019
Het is dag 25. Fien is naar huis en er volgt een nieuwe zware immuniteitsproef. Er moet een som worden opgelost. De wiskundige tekens moeten worden onthouden en verzameld via een touwbrug. Tim is de snelste maar Eva C. heeft de volgorde van de tekens en cijfers goed en heeft de oplossing van de som als eerste. Zij mag naar Finalisteneiland en ze neem Eva K. als gast mee. Ook krijgt ze een tasje met brieven van thuis mee, voor haarzelf en Eva K. en voor Shary-An en Hugo. De brieven doen heel goed.

Op dag 26 spreekt Tim zijn angst uit om uit het spel te worden gestemd. Hugo, Shary-An en Eva C. moet met z'n drieën de strijd aan. Ze moeten op een blok ijs staan en een blok ijs in de handen houden en dan zo dicht mogelijk bij het moment van de laatste zandkorrel door de zandloper, 7 minuten, te stoppen. Hugo doet dat het beste en hij mag kiezen wie naar het Basiskamp teruggaat. Hij kiest Shary-An, die samen met gast Eva K. naar de Eilandraad gaat. Tim denk een bondje te hebben met Yvette en Akwasi, maar in werkelijkheid wordt hij naar huis gestemd.

Yvette Broch wordt in aflevering 13 naar huis gestemd / Bron: RTLYvette Broch wordt in aflevering 13 naar huis gestemd / Bron: RTL
Aflevering 13 - 24 november 2019
De eliminatieproef is een snelheids- en geheugenproef. Het is een reuzenmemoryspel. Honderd houten kaarten met figuren liggen op de kop in het zand. Wie de meeste paren verzamelt mag naar Finalisteneiland en krijgt videoboodschappen op een iPad mee.
Eva K. wint het spel nipt van Yvette en mag naar Finalisteneiland. Ze kiest Shary-An als gast. De vier op Finalisteneiland, Eva C., Eva K., Shary-An en Hugo, genieten van de videobeelden van thuis. Drie van de vier moeten met elkaar de strijd aan; dat zijn Eva C., Eva K., en Hugo. Ze moeten een eetproef doen en 100 gram van een pizza eten. Hugo zit er met 63 gram het dichtste bij. Hij kiest ervoor om Eva C. bij zich op Finalisteneiland te houden. Eva K. en Shary-An varen terug naar het basiskamp voor de Eilandraad.

Er worden weer veel afspraken gemaakt, oude afspraken geschonden en nieuwe plannen getrokken. Tijdens de Eilandraad zijn het Shary-An en Yvette die de stemmen krijgen en Yvette krijgt er net één meer.

Akwasi - krijgt in aflevering 7 de meeste stemmen op de eilandraad en mag naar Duivelseiland om te duelleren met Rijk en Kim. Door dat duel te winnen komt hij voor de samensmeltingsproef terug in de groep. In aflevering 14 wordt hij naar huis gestemd. / Bron: RTLAkwasi - krijgt in aflevering 7 de meeste stemmen op de eilandraad en mag naar Duivelseiland om te duelleren met Rijk en Kim. Door dat duel te winnen komt hij voor de samensmeltingsproef terug in de groep. In aflevering 14 wordt hij naar huis gestemd. / Bron: RTL
Aflevering 14 - 1 december 2019
Op dag 29 strijden Eva K., Mariana, Akwasi en Shary-An tegen elkaar in een proef. Ze beginnen in een kooi, moeten zichzelf bevrijden, de beruchte tasjesknoop loshalen, een omgekeerd labyrint volgen, schieten met een blaaspijp en de vlaggenmast los puzzelen. Wie het eerste met de vlag zwaait mag naar Winnaarseiland en verdient een plek in de halve finale. Shary-An wint en zij gaat met een emmer vol ijs en daarin een fles witte wijn naar Winnaarseiland om met Eva C. en Hugo de fles te legen.

Op dag 30 is de laatste Eilandraad. Een van de drie van Winnaarseiland voegt zich nog bij het Basiskamp. De drie moeten daarvoor een puzzelproef doen en het logo van Expeditie Robinson puzzelen. Hugo is de snelste, tweede is Eva C. Shary-An moet terug naar het Basiskamp. Zij stemt mee op de Eilandraad, maar er mag niet op haar gestemd worden omdat ze met haar eerder gewonnen proef immuniteit won.

Op de Eilandraad gaan de stemmen naar Mariana en Akwasi, maar Akwasi krijgt er tot zijn verbazing meer. Hij gaat naar huis, naar de deuren, de gang en het laminaat. En naar zijn familie.

Eva Koreman mist net de finale / Bron: RTLEva Koreman mist net de finale / Bron: RTL
Aflevering 15 - 8 december 2019
Dag 31, de een na laatste dag van de Expeditie. Hugo en Eva C. moeten op Winnaarseiland duelleren. Wie wint zit in de finale. Ze moeten puzzelstukken opduiken en op het strand de puzzel maken. De puzzelblokken moeten daarna drie seconden blijven staan op een wiebelige ronde schijf. Dit lukt Hugo als eerste. Hij zit in de finale en Eva C. gaat terug naar het basiskamp om te duelleren met de overige drie spelers: Eva K., Mariana en Shary-An. De winnaar van dit spel gaat ook door naar de finale. De vier moeten tegen een plank gaan zitten met hun benen in een hoek van 90 graden. Eva K. valt als eerste af, daarna zakt Mariana naar beneden. Shary-An verliest nipt van Eva C. Zij gaat terug naar Winnaarseiland, naar Hugo.
Mariana Verkerk - in aflevering 8 naar Duivelseiland en komt in aflevering 9 weer terug in de groep. Ze haalt net de finale niet. / Bron: RTLMariana Verkerk - in aflevering 8 naar Duivelseiland en komt in aflevering 9 weer terug in de groep. Ze haalt net de finale niet. / Bron: RTL
Eva K., Mariana en Shary-An hebben nóg een kans om een plek in de finale te winnen. Er vallen deze ronde twee mensen af en drie gaan door naar de finale. De drie worden ondersteboven aan een houten stellage geknoopt, moeten zich bevrijden, een rekensom oplossen, waarbij de oplossing de code van een cijferslot is. Dat slot zit op een kistje waar een vuursteen in zit. Het laatste deel van de proef is het maken van vuur in een wok, daarmee een touw doorbranden en een fakkel aansteken. Tot slot zet de fakkel de wok van de laatste finalist in vlam. Shary-An weet haar achterstand met vuur maken in te halen en wint.

De drie finalisten

Aflevering 16 - 15 december 2019
De finale uitzending is vanuit Werkspoorkathedraal in Utrecht. Vanuit diverse bioscopen overal in het land wordt de finale door fans op groot scherm bekeken.

Hugo Kennis / Bron: RTLHugo Kennis / Bron: RTL
Shary-An Nivillac / Bron: RTLShary-An Nivillac / Bron: RTL
Eva Cleven - in aflevering 1 naar Duivelseiland en via gewonnen proef terug in de Expeditie / Bron: RTLEva Cleven - in aflevering 1 naar Duivelseiland en via gewonnen proef terug in de Expeditie / Bron: RTL

De finaleproef is een samengestelde proef die begint op een hoge paal boven water. De finalisten moeten water putten en de emmertjes legen in een trechtertje. Dat brengt een dobber omhoog met daaraan een peddel. Daarna moeten ze naar een kano zwemmen, met de peddel en dan naar een volgend platform peddelen. Daar wacht een tweezijdige puzzel, met aan de ene kant kleuren en aan de andere kant een cijfercode. Als de puzzel klaar is moeten er kogels opgedoken worden. Met de kogels zwemmen ze naar de wal, om daar de code te gebruiken voor een cijferslot. Daarmee wordt een kogelslinger vrijgemaakt, waarmee de kogels naar twee doelen geslingerd kunnen worden. Wie het eerste de twee doelen kapot schiet is Robinson 2019. Hugo en Eva schieten al hun ballen op en hebben elk één doel geraakt. Shary-An is nog aan het puzzelen en zij wordt uit de finale gehaald. Hugo en Eva doen een shoutout: wie het eerst een doel raakt wint, maar ze raken geen van tweeën nog een doel. Daarom wint degene die bij het spel als eerste een doel raakte en dat is Hugo.

Uitspraken van deelnemers

Shary-An: 'We zien eruit als een megahecht team en dat is helemaal niet zo.'
Jaap: 'Dionne is een schat van een kind maar ze bolwerkt het niet qua energie.'
Hugo: 'Dionne is een stoer wijf, mooie tattoo's.'
Jaap: 'Ik zorg voor wat entertainment, ik ben een feestneusje.'
Rob vangt een visje: 'Ik zei toch, ik ga hem vangen!'
Berdien vangt ook een visje: 'Beter wordt het niet in het leven, weet je.'
Berdien: 'Ik vind het niet zwaar. Wat echt zwaar was, dat was de borstkanker.'
Hugo na het verliezen van een proef: 'Weer naar die eilandraad. Waar de fok doe ik het voor!'
Akwasie na verliezen van de proef: 'Hoe is het mogelijk? Hoe hebben we dit kunnen verspelen?'
Tim na winnen van de proef waar hij een groot aandeel in had, doordat hij de afstand tussen de blokken goed mat: 'Checken, checken en checken!'
Yvette na verliezen van proef: 'In Nederland zou je zeggen "Het is maar een spelletje".'
Frank vindt dat er op Dionne gestemd moet worden: 'Je moet wel iets kunnen. Ze kan niks! Ik wil profvoetballer worden, maar dat kan ik ook niet.'
Fien na haar complotje om haar teamgenoten bij de eilandraad extra stemmen op Dionne te laten inzetten: 'Ik heb echt gerobinsond!'
Hugo: 'Fien speelt steeds de vermoorde onschuld. Wat is die sneaky!'
Eva ontdekt een brief: 'Er is ons geen dag rust gegund.'
Rob, nadat hij de balkproef heeft verloren: 'Het is exit. Keihard!'
Roy: 'Ik vind het team superleuk, maar van binnen huil ik wel.'
Roy, bij de proef met hoge helling: 'Ik heb hartstikke hoogtevrees, dus ik niet, ik niet!'
Shay-An, tijdens het maken van de Chinese puzzel, waar Roy goede aanwijzingen geeft: 'Roy is echt aan het beuken.'
Kim, die na de herindeling voor eerst haar nieuwe eiland ziet: 'Ik zie kokosbomen en bananenplanten. Wauw, dat wordt feest!'
Shary-An: 'Ik trek lekker een fles wijn open en dan gaan we dansen.'
Thomas, na de herindeling: 'Ik mis Tim met zijn pretoogjes.'
Tim heeft een paar visjes gevangen: 'Geluk hoor, maar dat maakt niet uit.'
Rijk: 'Alleen op het eiland zitten, met deze regen, is een mix van depressie en Pfeiffer, en ik heb het alle twee gehad.'
Frank: 'Mijn doel is een proef winnen. All the eyes on the proof.'
Frank, als de proef gewonnen is: 'Ik ben blij, maar het komt vanuit het hoofd en niet vanuit het hart. Ik heb het wel gezien hier.'
Rijk, alleen op Duivelseiland: 'Als dit eenzaamheid is, in een programma, hoe verschrikkelijk is dan eenzaamheid in de maatschappij, waar alles doorgaat behalve je sociale leven?'
Rijk: 'Je moet zó gelukkig zijn om op een eiland gezet te worden, in je eentje, zonder uitzicht, en dan niet gaan twijfelen aan je leven!'
Akwasie: 'Ik bén hier gewoon, geniet elke dag.
Mariana: 'Ik ben altijd avontuurlijk geweest, maar dit is wel een bijzonder avontuur.'
Kalvijn mist de hectiek van zijn werk niet: 'Ik mis mijn telefoon ook niet.'
Eva is niet bang voor slinken van de voedselvoorraad: 'Op Duivelseiland was helemaal geen voedselvoorraad. Ik slaap er wel doorheen.' (door de honger)
Mariana: 'Ik heb met helemaal niemand een bondje gesloten.'
Thomas, nadat Frank heeft aangegeven de Expeditie op te geven: 'Wat denk je nou? Ik kan het niet zonder jou, pik? Koekoek! Natuurlijk kan ik zonder jou!'
Yvette: 'We moeten winnen want anders is het klaar met de drie musketiers.' (Akwasi, Fien en Yvette)
Eva, na de gewonnen proef: 'Dan lig je daar, volmaakt gelukkig te wezen in de blubber.'
Rijk neemt afscheid van Duivelseiland: 'Ik heb een herinnering voor het leven opgebouwd, dus dankjewel, kut-eiland!'
Rijk: 'Ik wil meemaken hoe het is om te stemmen, complotjes.'
Akwasi voor de balkproef op Duivelseiland: 'Ik kan het, ik wil het, ik moet het. Ik wil gewoon terug!'
Rijk na het verliezen van de balkproef: 'Ik heb helemaal niks meegemaakt, alleen maar op dat kut-eiland gezeten.'
Kim op Duivelseiland waar het veel en hard regent: 'Het is niet zo'n feest, om je eerlijk te zeggen.'
Mariana: 'Ik ben omringd geweest door sterke mannen. Dat is mijn geluk. Nu zal ik het alleen moeten klaren.'
Hugo na het opheffen van de kampen: 'Het is nu klaar met de "Kumbaya my Lord" en "we houden van elkaar". Het is nu echt oorlog.'
Shary-An: 'Ik wil de samensmelting minimaal halen, want dan heb ik recht van spreken dat ik een Robinson aan het worden ben.'
Kalvijn, als een bordje met zijn naam wordt gekozen om op te schieten: 'Het is voor het eerst tijdens Expeditie Robinson dat ik me klein voel.'
Tim verbaast zich dat Kalvijn op een bordje van Mariana schiet: 'En zo schiet Kalvijn Mariana naar huis, terwijl we samen een groepje zijn. Hard!'
Shary-An: 'Het samensmeltingsdiner. En ik ben erbij!'
Shary-An: 'Iedereen is hier gekomen om zijn eigen expeditie te spelen.'
Mariana, nadat Kim een kokosnoot met iets smerigs eronder kiest om een tip voor de puzzel te krijgen: 'Ik denk: Top! Doe jij dat maar lekker. Ik ga nog lekker even door, als je het niet erg vindt.'
Eva K, tijdens de bouw- en balansproef: 'En wat fijn Eva, dat je niet zoveel hebt gezopen gisteren, want met zo'n trilhandje wordt het een stuk lastiger.'
Tim neemt Eva K mee naar Finalisteneiland: 'Deze dame wil ik beter leren kennen om voor mezelf meer kansen te creëren.'
Thomas, na het wegsturen van Kalvijn: 'Als ze vinden dat je een te sterke speler bent, dan gaat dat dus zo.'
Hugo, over vruchten die stinken naar de dood: 'Ik vond het de geur niet waard, maar het is eten.'
Shary-An: 'Deze vrouw heeft meerdere bondjes, meerdere vriendjes.'
Shary-An over het duel tegen Tim op Finalisteneiland: 'Slim kiezen is niet winnen.'
Tim, na het winnen van de immuniteitsproef: 'Ik dacht dat ik al op het vliegtuig naar huis zat. No way, papa is still here!'
Mariana, na het naar huis stemmen van Fien: 'Dat Tim en ik dit met onze stemmetjes gedaan hebben. Supertof, vind ik zelf.'
Tim is bang dat hij eruit wordt gestemd, hij won de proef niet: 'Het voelt alsof je moet wachten op een executie.'
Mariana, na een stemronde en het opbreken van "Familie Fien": 'We zijn allemaal erg beleefd tegen elkaar, maar er wordt niet hard gelachen.'
Tim op de biechtstoel, bang dat hij eruit wordt gestemd: 'Ik hoop dat jullie het leuk vonden.'
Eva C, tegen Hugo, tijdens een mindere dag: 'Shut up and be pretty!'
Akwasi: 'Als ik de proef had gewonnen dan zag de wereld er beter uit.'
Hugo tegen Eva K., om haar te pushen tactisch te stemmen op de Eilandraad, op iemand op wie ze liever niet stemt: 'Jij bent een winnaar een winnaar moet winnaarsmentaliteit hebben.'
Shary-An na het winnen van een proef: "Twintig jaar Expeditie Robinson, twintig klassiekers en ik heb de halve finale in mijn broekzak!"
Hugo voor de puzzelproef: "Ik vind puzzelen niet zo leuk. Laat mij maar hakken, springen, vliegen, draven een weer opstaan."
Akwasie somt op wat hij mist: "Ik mis een deur, de gang en het laminaat."
Eva K.: 'Dit is waar we ons druk om maken: vuur maken in de regen.'
Hugo over Mariana: 'Ik weet dat ze een bitch kan zijn, maar i love the bitch.'
Shary-An over Mariana: 'Mariana staat gewoon nog. Bijna 60, ja, fantastisch!'
Mariana, verbaasd dat ze tot de laatste dag in het spel zat: 'Ik heb zo'n geweldige tijd gehad!'
Hugo vlak voor de finale: 'Als het startschot straks gaat dan ben ik 'aan' en dan ga ik.'
Hugo is al heel lang ER fan: 'Ik heb 19 jaar kunnen broeden op dit ei.'

Jan; winnaar van Expeditie Robinson 2018 / Bron: RTL5Jan; winnaar van Expeditie Robinson 2018 / Bron: RTL5

Expeditie Robinson 2018

Het reality-survivalprogramma Expeditie Robinson wordt in seizoen 2018 gespeeld op een onbewoond eiland in de Filipijnen. In totaal starten veertien bekende Nederlanders en zeven onbekende Nederlanders. Tussen de bekende Nederlanders zitten coryfeeën en namen die nog niet zo heel erg bekend zijn. Deelname aan Expeditie Robinson zal hun naamsbekendheid vergroten. Ze gaan strijden om de titel Robinson 2018, na 32 dagen is die naam bekend.

Fandag
De vertoning op televisie werd voorafgegaan door een fandag met een voorpremière op groot scherm in de bioscoop Pathé Utrecht Leidsche Rijn. De fandag was op 30 augustus 2018. Expeditie Robinson 2018 start met Kamp Noord, Kamp Zuid en Kamp Onbekenden.

Kamp Noord met Gregory Sedoc

In Kamp Noord zitten zeven bekende Nederlanders.
 1. Actrice Stijn Fransen
 2. Dj Tony Junior
 3. Acteur Johnny Kraaijkamp
 4. Sportjournalist Toine van Peperstraten
 5. Model Loiza Lamers
 6. Voormalig olympisch atleet Gregory Sedoc
 7. Model, vlogger en zangeres Famke Louise

Kamp Zuid met Corry Konings

In Kamp Zuid zitten ook zeven bekende Nederlanders.
 1. Model Donny Roelvink
 2. Hiphopartiest I Am Aisha
 3. Cabaretier en presentator Steven Brunswijk
 4. Vlogger Nienke Plas
 5. Rapper Josylvio
 6. Zanger Jody Bernal
 7. Zangeres Corry Konings

Kamp Onbekenden

In Kamp Onbekend zitten zeven onbekende Nederlanders.
 1. Coffeeshopeigenaresse Sandra Spreij
 2. Promotiemedewerker Laurie Scheerder
 3. Veeboer Jan Bronninkreef
 4. Student Dominique Hazeleger
 5. Majoor bij de Landmacht Gwenda Nielen
 6. Havenarbeider Robin Bakker
 7. Woonbegeleider Özgür Aksan

Kamp Noord / Bron: RTLKamp Noord / Bron: RTL
Kamp Zuid / Bron: RTLKamp Zuid / Bron: RTL
Kamp Onbekend / Bron: RTLKamp Onbekend / Bron: RTL

Wie is wie

Stijn Fransen
Stijn Fransen (1990) komt uit Wageningen. Ze is model en actrice, bekend onder meer van 'Spangas' en 'Goede Tijden Slechte Tijden'. Ook speelde ze mee in de films 'Rokjesdag' en 'Fataal'.

Tony Junior
Tony Junior (1989) is geboren in Utrecht. Zijn vader is Toni Peroni, de drummer van 'Het Goede Doel'. Tony Junior is DJ.

Johnny Kraaijkamp
Johnny Kraaijkamp jr. (1954) is in Amsterdam geboren. Hij is acteur en speelt in theater en was gedurende zijn carrière veel op tv te zien. Hij is de een na oudste deelnemer aan 'Expeditie Robinson 2018'.

Toine van Peperstraten
Toine van Peperstraten is presentator en sportjournalist. Hij werd in 1967 in Achthuizen geboren. Hij is vooral bekend van 'Studio Sport'.

Loiza Lamers
Loiza Lamers is model. Ze won in 2015 'Holland’s Next Top Model' en is de eerste transgender die aan dat televisieprogramma meedeed. Ze werd in 1995 in Driel geboren.

Gregory Sedoc
Gregory Sedoc (Amsterdam, 1981) is bekend als hordeloper en olympisch atleet. Hij is politieagent, analist bij de NOS en personal trainer.

Famke Louise
Famke Louise heet Famke Meijer, maar is als Famke Louise bekend van haar vlogs. Verder is ze model en zangeres, bekend van het nummer 'Op Me Monnie'. Ze werd in 1998 in Almere geboren en is de jongste deelnemer aan deze editie van Expeditie Robinson.

Donny Roelvink
Donny Roelvink (Amsterdam, 1997) is bekend van de realityserie 'De Roelvinkjes'. Hij is zoon van zanger Dries Roelvink en broer van Dave, die in editie 2016 meedeed met Expeditie Robinson.

I Am Aisha
I Am Aisha (Amsterdam, 1983) is zangeres Aischa Echteld, die onder de artiestennaam I Am Aisha aan de weg timmert met hiphop. Ze is dochter van MaiTai-zangeres Jettie Weels.

Steven Brunswijk
Steven Brunswijk (Paramaribo, 1983) is bekend als de Barboneger. Hij is cabaretier en presentator. Ook bekend van Geen Stijl en Dumpert.

Nienke Plas
Nienke Plas (Purmerend, 1986) is succesvol YouTuber met een kanaal onder haar eigen naam. Ze is bekend van tv als presentator van 'Zon, Zuipen en Ziekenhuis', dat ze in de zomer van 2017 samen met Dennis Weening en Rick Brandsteder deed.

Josylvio
Josylvio is de artiestennaam voor hiphopper Joost Theo Sylvio Yussef Abdelgalil Dowib (Naarden 1992). Hij is half Egyptisch, half Nederlands.

Jody Bernal
Jody Bernal is in 1981 geboren in Bogota. Hij is Nederlands zanger en zijn grote hit is 'Que si Que no'. Hij deed het in het tv-programma 'Sterren dansen op het ijs' zo goed, dat hij een hoofdrol kreeg in 'The Fantasy Show'. Jody Bernal werkt ook als DJ en producer.

Corry Konings
Corry Konings (Breda, 1951) is bekend als zangeres van het levenslied. Ze begon als tiener als Corry en de Rekels. 'Huilen is voor jou te laat' is een van haar grote hits. In 2019 viert ze haar 50-jarig jubileum.

Sandra Spreij
Sandra Spreij is ondernemer in Zwolle, ze heeft er een coffeeshop. Sandra is 51 jaar oud.

Laurie Scheerder
Laurie Scheerder is 25 jaar oud en werkt als promotiemedewerker in Utrecht. Ze wil actrice worden.

Jan Bronninkreef
Jan Bronninkreef is 53 jaar en de oudste deelnemer van Kamp Onbekend. Hij is veeboer uit Holten en kan prima zijn weg vinden in de natuur.

Dominique Hazeleger
Dominique Hazeleger is student uit Dorst en een echte globetrotter. De Filipijnen had ze nog niet gezien, maar verder heeft ze overal op de wereld haar voetstappen staan.

Gwenda Nielen
Gwenda Nielen is 39 jaar oud en majoor bij de Landmacht uit Amersfoort. Haar leidinggevende capaciteiten kunnen haar in Expeditie Robinson van pas komen.

Robin Bakker
Robin Bakker is havenarbeider in de Rotterdamse Havens. Hij komt uit Spijkernisse en is 26 jaar oud. Robin weet van aanpakken.

Özgür Aksan
Özgür Aksan is 29 jaar oud en woonbegeleider uit Zutphen. Hij is van Koerdische afkomst.

Het presentatieduo / Bron: RTLHet presentatieduo / Bron: RTL

Presentatieduo Weening en Kluijver

Dennis Weening en Nicolette Kluijver vormen weer het presentatieduo, net als bij editie 2017.

Bijzonderheden over deze Expeditie Robinson

Rond deze editie van Expeditie Robinson zijn enkele bijzonderen te vermelden. Zo is het voor de eerste keer dat er drie kampen zijn met elk zeven deelnemers, waaronder veertien bekende Nederlanders. Nooit eerder waren er zoveel (21) deelnemers waar ook bekende deelnemers aan meededen.

Corry Konings is de oudste deelnemers van Expeditie Robinson 2018. Zij is 66 jaar als de opnames plaatsvinden. Famke Louise is 19 jaar ten tijde van de opnames en de jongste van de deelnemers. De oudste en de jongste deelnemers waren de laatste twee deelnemers die bekend werden gemaakt tijdens de Fandag op 30 augustus 2018.

Aflevering 1 - 6 september 2018

De drie kampen komen aan op hun eiland en moeten een kapitein kiezen. Voor Noord wordt dat Tony, voor Zuid Donny en voor Onbekend Gwenda. Ze moeten een proef tegen elkaar doen met water, aarde, lucht en vuur. Donny wint en hij mag de totem mee naar zijn kamp nemen. Kamp Noord en Onbekend moet in de volgende aflevering een proef doen, waarna het verliezende kamp bij de eilandraad beland.

Aflevering 2 - 13 september 2018

Kamp Noord vangt heel veel vis en smult daar lekker van. Kamp Onbekend heeft ook genoeg voedsel, maar Kamp Zuid is de vuursteen kwijt. De irritaties lopen daardoor hoog op. Toine wordt, voor hem onverwacht en teleurstellend, naar huis gestemd.

Toine - aflevering 2 naar huis / Bron: RTL5Toine - aflevering 2 naar huis / Bron: RTL5
Famke - aflevering 3 naar huis / Bron: RTL5Famke - aflevering 3 naar huis / Bron: RTL5
Aisha - aflevering 4 naar huis / Bron: RTL5Aisha - aflevering 4 naar huis / Bron: RTL5
Josylvio - aflevering 4 naar huis / Bron: RTL5Josylvio - aflevering 4 naar huis / Bron: RTL5

Aflevering 3 - 20 september 2018

Kamp Noord gruwelt van de ratten, die 's nachts over de slapende expeditieleden trippelen. Kamp Zuid is nog steeds de vuursteen kwijt en kan daardoor niet koken. Dat is niet bevorderlijk voor de sfeer in het kamp. Kamp Onbekend heeft volop eten en daar is de sfeer goed, met wat irritaties om kapitein Gwenda. De proef is een helse, met een waterrad waar van elk kamp twee deelnemers aan worden geketend. Zij moeten water happen. Kamp Noord moet naar de eilandraad en Famke Louise wordt naar huis gestemd.

Aflevering 4 - 27 september 2018

Er wordt wat geruzied. Donny, Gwenda en Tony jr. moeten een kapiteinsproef doen en Tony wint. Tijdens de proef die daarop volgt, tussen Kamp Zuid en Kamp Onbekend, verliest Kamp Zuid. De teams hangen aan een touw op een plank die steeds schuiner komt te staan. Terug in het kamp is er een confrontatie tussen I am Aisha en Corry. I am Aisha geeft er daarna de brui aan en verlaat het eiland. Op de eilandraad wordt er gestemd op Josylvio. Hij heeft heimwee en wil naar huis. Hij hoeft niet, omdat Aisha al naar huis is, maar de hiphopper gaat toch.

Aflevering 5 - 4 oktober 2018

Van de drie kampen worden twee samengesteld. Er volgt een laatste kapiteinsduel tussen Kamp Noord en Kamp Zuid. Tony en Donny duelleren in een waterproef. Ze zitten in een kooi terwijl het vloed wordt en ze moeten zo lang mogelijk in de kooi blijven. Tony wint deze proef en hij mag een nieuw team samenstellen. Hij kiest voor Donny, Loiza, Jody, Stijn, Gregory en Steven. Dit team doet een immuniteitsproef tegen kamp Onbekend. De drie overgebleven deelnemers, Johnny, Corry en Nienke, worden overgeplaatst naar Duivelseiland. De immuniteitsproef - een kist moet over een baan worden getild die door de andere partij is gebarricadeerd en wie de vlag als eerste plant is winnaar - wordt gewonnen door Kamp Onbekend. Kamp Noord moet naar de eilandraad en Donny wordt weggestemd. Tony zet zijn gouden munt niet in en besluit op het laatste moment dat hij ook naar huis wil.

Tony jr. - aflevering 5 naar huis / Bron: RTL5Tony jr. - aflevering 5 naar huis / Bron: RTL5
Donny - aflevering 5 naar huis / Bron: RTL5Donny - aflevering 5 naar huis / Bron: RTL5
Gwenda - aflevering 6 naar huis / Bron: RTL5Gwenda - aflevering 6 naar huis / Bron: RTL5
Corry - aflevering 7 naar huis / Bron: RTL5Corry - aflevering 7 naar huis / Bron: RTL5

Aflevering 6 - 11 oktober 2018

Nu Kamp Noord door het opstappen een speler mist, moet een van de drie van Duivelseiland zich aansluiten bij kamp Noord. Corry, Nienke en Johnny moeten ervoor duelleren. Wie het snelste vuur heeft gemaakt en een touw heeft doorgebrand is winnaar. Nienke wint dit duel. De immuniteitsproef tussen Kamp Noord en Kamp Onbekend gaat over kokosnoten die in een mand gegooid moeten worden, vanaf een balk boven water die door de rest van het team met een touw hoog moet worden gehouden. Het valt niet mee, maar Kamp Noord krijgt op een gegeven moment de slag te pakken en heeft als eerste zeven kokosnoten raak gegooid. In Kamp Onbekend wordt gekonkeld om Gwenda eruit te stemmen. Zij heeft niks in de gaten en zet haar gouden munt dan ook niet in. Gwenda gaat gedesillusioneerd naar huis.

Aflevering 7 - 18 oktober 2018

Dag 14 van de Expeditie, het heeft de hele nacht geregend en de expeditieleden van Kamp Noord en Johnny en Corry op Duivelseiland hebben moeite om het vuur aan te krijgen. Ze moeten vuur hebben om iets warms te kunnen eten. Zeker Kamp Noord, want er wacht een proef tegen Kamp Onbekend. De proef is een puzzelproef in het water. Het team van Kamp Noord heeft de puzzel als eerste af.
Johnny en Corry moeten tegen elkaar het Duivelsspel spelen. Een kogel rolt door een soort flipperkast en zolang de kogel rolt mogen ze puzzelen. Johnny wint en Corry gaat direct naar huis. Johnny gaat terug naar Duivelseiland. Kamp Onbekend stemt Sandra uit de Expeditie.

Aflevering 8 - 25 oktober 2018

Johnny zit alleen op Duivelseiland, terwijl de andere twee kampen het samensmeltingsspel doen. Niet als Kamp Noord en Kamp Onbekend, maar individueel. De bandana's moeten af. Wie dit spel verliest gaat niet mee naar de samensmelting. Alle deelnemers behalve de verliezer en Johnny mogen naar het samensmeltingsdiner, een rijkelijk gedekte dis.

Het spel gaat om water, dat in een pijp van bamboe over een balk en via een touwladder naar boven moet worden gebracht om in een koker gestort te worden. Zodra een plankje met de naam van de speler naar boven komt en op de grond valt, mag de speler een tweede naamplaatje pakken en op het bord met de extra stemmen hangen. Robin wint de proef en wint 4 extra stemmen en hij mag na het diner door naar Winnaarseiland. Loiza is tweede en zij wint 3 extra stemmen. Jody is derde. Hij krijgt ook 3 extra stemmen. Özgür is vierde en ook hij krijgt 3 extra stemmen. Stijn is vijfde en verdient 2 extra stemmen. Dominique is zesde en krijgt 2 extra stemmen. Jan is zevende. Voor hem staan 2 extra stemmen klaar. Steven is achtste, Laurie is negende en Gregory tiende. Deze drie krijgen elk 1 extra stem. Verliezer is Nienke. Zij gaat naar Duivelseiland. Johnny en Nienke krijgen ook lekker eten en wijn, maar moeten daarna nog een proef doen. Ze moeten een bal in de hand houden en mogen niet in slaap vallen. Johnny laat de kogel het eerst vallen en daarmee eindigt voor hem de expeditie.

Dag 17 is een nieuwe fase in Expeditie Robinson 2018. De expeditieleden gaan naar een nieuw eiland en Robin gaat naar Finalisteneiland.

Sandra - aflevering 7 eruit gestemd / Bron: RTL5Sandra - aflevering 7 eruit gestemd / Bron: RTL5
Johnny verliest de niet-slaapproef en gaat na aflevering 8 naar huis / Bron: RTL5Johnny verliest de niet-slaapproef en gaat na aflevering 8 naar huis / Bron: RTL5
Özgür - aflevering 9 naar huis / Bron: RTL5Özgür - aflevering 9 naar huis / Bron: RTL5
Jody - aflevering 10 naar huis / Bron: RTL5Jody - aflevering 10 naar huis / Bron: RTL5

Aflevering 9 - 1 november 2018

De groepsleden moeten een individuele proef doen, die Dominique wint. Zij mag naar Finalisteneiland en zich bij Robin voegen. Als winnaar mag ze kiezen tussen een schaal fruit, die ze samen met twee deelnemers soldaat mag maken of een extra stem. Ze kiest voor de extra stem, maar heeft daar al vrij snel spijt van. Het was tactischer geweest om met twee bekende Nederlanders fruit te eten. Nu zijn de BN'ers in de meerderheid en zij maken een complot om een van de onbekende Nederlanders uit het spel te wippen.
Gregory krijgt een zwarte stem, want hij is de laatste bij de proef. Niet Gregory maar Özgür krijgt de meeste stemmen.

Aflevering 10 - 8 november 2018

Op dag 19 van de expeditie moet er een spel gedaan worden dat lijkt op Domino Day. Het gaat om concentratie, zelfbeheersing en stressbestendigheid. Er moeten 33 grote dominostenen op een balk worden geplaatst en als die staan moet de rij omgegooid worden, waarbij de laatste steen in een schaal moet vallen. Naast de balk zit een raster, waar de spelers doorheen moeten manoeuvreren. Raken ze het hout van het raster, dan gaat de balk schommelen en kunnen de stenen vallen. Dat betekent: opnieuw beginnen. Loiza wint. Zij mag kiezen tussen vertrekken naar Winnaarseiland met een extra stem of met twee vrienden en een kist eten. Ze kiest voor het laatste en neemt Nienke en Stijn mee naar het eiland waar Robin al zit. Jody heeft last van heimwee. Zijn vrouw is acht maanden zwanger en hij wil bij haar zijn. Op dag 20 wordt hem tijdens de eilandraad voorgelegd dat hij uit het spel kan stappen en dat doet hij. De anderen hoeven dan niet meer te stemmen. Hij had eigenlijk een andere afspraak met Steven en Gregory gemaakt, maar kiest uiteindelijk voor zichzelf en zijn gezin.

Aflevering 11 - 15 november 2018

De deelnemers ontvangen een brief van het thuisfront. Dat is altijd weer een emotioneel moment. De proef is er een met een katapult, waarmee glazen potten kapot geschoten moeten worden. Om munitie te bemachtigen komen de deelnemers in een draaiende ton terecht, dat duizeligheid oplevert. Steven wint en hij vertrekt op dag 22 naar winnaarseiland, beladen met spulletjes om poffertjes te bakken. Hij daagt Robin uit voor een proef en wie die proef verliest gaat terug naar de groep. Op dag 23 is het duel tussen Robin en Steven. Het is een zware proef waarbij de mannen een heupgordel om hebben en aan een elastiek vast zitten. Ze moeten zeven paaltjes pakken en de Braboneger wint De groep moet weer stemmen en deze keer krijgt Stijn de meeste stemmen. Voor haar zit Expeditie Robinson erop.

Stijn - aflevering 11 naar huis / Bron: RTL5Stijn - aflevering 11 naar huis / Bron: RTL5
Nienke wint in aflevering 8 de niet-slaapproef van Johnny en is terug in de Expeditie, in aflevering 12 wordt ze naar huis gestemd / Bron: RTL5Nienke wint in aflevering 8 de niet-slaapproef van Johnny en is terug in de Expeditie, in aflevering 12 wordt ze naar huis gestemd / Bron: RTL5
Robin mag na aflevering 8 als eerste naar Winnaarseiland, in aflevering 13 wordt hij naar huis gestemd / Bron: RTL5Robin mag na aflevering 8 als eerste naar Winnaarseiland, in aflevering 13 wordt hij naar huis gestemd / Bron: RTL5
Loiza overleeft de stemming van aflevering 13; in aflevering 14 wordt ze er alsnog uitgestemd / Bron: RTL5Loiza overleeft de stemming van aflevering 13; in aflevering 14 wordt ze er alsnog uitgestemd / Bron: RTL5

Aflevering 12 - 22 november 2018

Op Inayan Ayaunan zijn de bekende Nederlanders in de minderheid. Gregory en Nienke knijpen hem daarom. De proef is er een met evenwichtsbalken boven water en Dominique wint hem. Zij gaat naar finalisteneiland en voegt zich bij Steven en Loiza. Dominique daagt Loiza uit. Hen wacht een puzzel- en eetproef. Op tafel liggen kokoswormen, rattenkoppen, varkenshersenen en een koeienoog. Dat laatste hoeven ze niet op te eten, want Do heeft de puzzel af.

Nienke heeft een slim plan: ze roept iedereen bij elkaar en zegt dat ze graag naar huis wil en dat ze dan maar één stem op haar hoeven te zetten. In werkelijkheid wil Nienke niet weg en probeert ze samen met Gregory Robin zoveel stemmen te geven dat die eruit moet. Het plannetje mislukt omdat de onbekenden meer dan één stem op Nienke zetten tijdens de eilandraad. Nienke krijgt toch de meeste stemmen en kan naar huis.

Aflevering 13 - 29 november 2018

Steven en Dominique zitten samen op Winnaarseiland en hebben het gezellig. De anderen moeten weer een proef doen. Het is een proef waarbij ze in een kader boven water hanger, eerst verticaal, maar daarna steeds horizontaler. Jan, Laurie en Robin vallen er na elkaar af. Loiza en Gregory strijden om de winst en Gregory wint en mag met een kist met eieren en spek naar Winnaarseiland.

Het is dag 27. Gregory daagt Steven uit en dat past perfect in Stevens plan. Hij wil terug naar de groep en dan Robin naar huis stemmen. Hij moet moeite doen om het duel met Gregory te verliezen. Ze moeten een staaf tussen ringen klemmen, voor Steven een peuleschil maar voor Gregory een zware opgaaf. Als Steven ziet hoe moeilijk Gregory het heeft laat hij snel de staaf vallen: hij verliest met opzet. Zijn opzet slaagt. De onbekenden dachten dat ze genoeg stemmen op Loiza hadden gezet, maar met Stevens stemmen erbij is het Robin die naar huis moet. Een verrassende ontknoping van deze aflevering.

Aflevering 14 - 6 december 2018

Dag 28. Zowel Dominique en Gregory op Finalistenbeiland als de groep op Inayun Ayanan krijgen een kistje met eten: inktvissen, aardappelen, komkommer, een uitje en mayonaise. Dan volgt de immuniteitsproef, een evenwichtsproef op een balk die tien meter boven het water is gemonteerd. Wie wint zit in de halve finale en Laurie wint. Steven valt als eerste, dan Jan en daarna Loiza.
Laurie vaart naar het Winnaarseiland en daagt daar Gregory uit. De proef bestaat uit het vangen van kokers. Wie de meeste vangt is winnaar, maar halverwege de proef verschijnt er een schermpje uit een kist met beelden van het thuisfront. Laurie raakt erdoor van slag en verliest de proef. Zij gaat terug naar Jan, Loiza en Steven en stemt mee tijdens de stemming op dag 30. Alleen zij en Steven hebben nog stemmen en Loiza krijgt ze allemaal. Voor haar zit het er nu echt op.

Halve finalist Laurie; valt af in aflevering 15 / Bron: RTL5Halve finalist Laurie; valt af in aflevering 15 / Bron: RTL5
Halve finalist Steven; valt af in aflevering 15 / Bron: RTL5Halve finalist Steven; valt af in aflevering 15 / Bron: RTL5
Eerste finalist Gregory; hij wint het duel met Dominique / Bron: RTL5Eerste finalist Gregory; hij wint het duel met Dominique / Bron: RTL5
Derde finalist Dominique; zij wint de laatste proef om een plaats in de finale / Bron: RTL5Derde finalist Dominique; zij wint de laatste proef om een plaats in de finale / Bron: RTL5

Aflevering 15 - 13 december 2018

Dag 31. Gregory en Dominique duelleren op Winnaarseiland. Ze moeten met de rug tegen een paal zitten, met de knieën in een hoek van 90 graden. Dominique verliest en zij moet naar de groep die nog bestaat uit Laurie, Steven en Jan. Gregory heeft een finaleplaats gewonnen.

Voor de vier volgt nog een proef. Ze moeten met een touw een balk hoog houden en wie het eerste loslaat en daarmee een vaas kapot maakt, verliest. Laurie valt als eerste af, dan Dominique en daarna Steven. Jan wint zijn eerste proef en het is een belangrijke, want ook hij heeft een finaleplaats gewonnen. De laatste drie strijden om de laatste finaleplaats. Via een touwpuzzel, varen, een boei opduiken, vuur maken en de schaal op de 7-toren in vlam zetten wint Dominique de derde finaleplaats. Voor Steven en Laurie zit de Expeditie erop.

Aflevering 16 - Finale

20 december 2018
De finale van Expeditie Robinson 2018 wordt live uitgezonden vanuit Ziggo Dome. Alle deelnemers zijn daarbij aanwezig. Hoofdgasten zijn de drie finalisten Jan, Dominique en Gregory. Ze moeten een proef doen die bestaat uit een puzzel, hindernisbaan met webben van touw, lianen en touwbruggen, een hengel knopen van vijf bamboestokken, kogels uit kastjes verzamelen, door een mangrovebos ploeteren, zes kisten openen en de dieren tellen die daarin zitten, een hek openen met een lange stok en een haak en tot slot door de opening in het hek kruipen en de gewichten zoeken met het getal van het aantal dieren in de kisten. Die gewichten brengen een balans in evenwicht en als dat klopt, als er een rood streepje van balans is te zien, is die speler winnaar. Dat is Jan.
Jan Bronninkreef is winnaar van Expeditie Robinson 2018.

De mooiste en smerigste uitspraken van de deelnemers

Corry: ‘Ik ben eigenlijk alleen maar met jonge mensen. Er is er niet een bij die richting mijn leeftijd gaat.’
Toine, nadat hij als eerste uit de Expeditie wordt gestemd: 'Het was een kort maar mooi avontuur.'
Josylvio wil Jody eruit stemmen, mocht zijn team op de eilandraad belanden: 'Jody is niet in de gang.'
Tony jr.: 'Ruzie maken gaan we lekker thuis doen.'
Laurie konkelde dat ze Gwenda eruit wilde stemmen, maar als Gwenda terugkomt van de kapiteinsproef zegt ze: 'Maar we zijn hartstikke trots op je, hoor.'
Corry, na gedoe met Aisha: 'Ik ben niet naar Robinson gekomen om met Aisha te bekvechten.'
Aisha, tijdens gedoe met Corry: 'Nee, jij hebt een grote bek!'
Nienke, nadat ze hoort dat ze naar Duivelseiland gaat: 'Als dit me niet lukt, geef me dan een strop, dan hang ik me nu op.'
Johnny tikt op zijn knar: 'Ik ben dan wel wat ouder, maar ik mankeer nog niks. Nok, nok, nok.'
Gwenda hoort dat Aisha en Josylvio hebben opgegeven: 'Serieus? Opgeven? Ik vind dat zo zielig, eigenlijk!'
Johnny, na een slechte nacht op Duivelseiland met regen en zonder dak: 'Ik heb wel eens comfortabeler nachten gehad.'
Gwenda, na weer winst tijdens een proef: 'Als we blijven winnen, hoeven we dat gekonkel ook niet in het kamp.'
Nienke, over de eerste maaltijd op Duivelseiland: 'Voor onrijp zeg ik: "Bueno!"'
Tony jr., over Johnny, die hij niet meenam in het nieuwe team van Kamp Noord: 'Hij was mijn Robinson papa.'
Johnny, over Nienke en Corry op Duivelseiland: 'De twee dames zijn voorbeeldig.'
Nienke: 'Corry krijgt de vlam in de pan. Vuur!'
Steven, die hoort dat er iemand van Duivelseiland bij zijn kamp aanschuift: 'Ik wist het! Ik wist het! Ik wist het! Dit is Expeditie Robinson, zo sneaky!'
Steven, na het winnen van de proef: 'Hè, hè! Hè, hè! motherfokking hè!'
Johnny: 'We gaan ons niet druk maken voor we ons druk moeten maken.'
Laurie, over de complotjes: 'Ik vind het walgelijk om te zeggen, maar ik haal er best veel plezier uit.'
Johnny: 'Het is wel echt, dit spel, geen oplichting.'
Jody, na het winnen van de puzzelproef: 'Het is weer gelukt, wij hoeven niet naar de eilandraad.'
Johnny, tegen Corry: 'Ouwe reus, ga je mee op weg? Gaan we zien of we hier een Chinees restaurant kunnen vinden.'
Corry: 'Johnny en ik doen het hartstikke goed op dit eiland.'
Johnny, tegen een krab die uit de pan wil kruipen: 'Ga je knokken met mij? Wie is hier de baas!?!'
Johnny, tijdens het eten van rijst gegaard in krabkookvocht: 'Risotto a la Duivelseiland.'
Corry, die afscheid neemt na haar verloren spel: 'Vijftien dagen, ik had niet gedacht dat ik hier zolang zou zijn. Dag allemaal.'
Johnny, die alleen op Duivelseiland zit: Je hebt niemand om tegen te lullen. Nou ja, ik wel tegen mezelf ...uh ...hè?'
Johnny: 'Het wordt wat lullig als ik mezelf moet entertainen.'
Gregory, als hij merkt dat het samensmeltingsspel hem niet zo goed ligt: 'Het gaat toch niet gebeuren dat ik eruit lig?'
Nienke, op weg naar Duivelseiland vraagt zich af of ze daar Corry of Johnny zal treffen: 'Oh, het is Kraaij, Kraaij heeft het overleefd!''
Nienke, respectvol over Johnny: 'Deze ouwe taaie sok wil gewoon in het spel blijven.'
Steven, die tactisch over hondjes nadenkt: 'Als puntje bij paaltje komt, komen mijn donkere billen ook aan de beurt.'
Nienke, nadat ze ziet wat er in de kist zit die mee mag naar Winnaarseiland: 'Die kip gaan we volledig murderen met z'n allen.'
Loiza, nadat Robin haar vertelt dat de onbekenden het gemunt hebben op Stijn: 'Boy, thank you!'
Robin, die niet net als Loiza, Nienke en Stijn wil afzien van de lunch en zijn voorraad bananen heeft verstopt: 'Ja dahag, ik ga een banaantje pakken.'
Stijn, die hoort dat zij stemmen gaat krijgen op de eilandraad: 'Ik ga mijn ass saven.'
Steven steekt Jody een hart onder de riem als hij hoort dat Jody heimwee heeft: 'Push it to the motherfocking limit.'
Steven wil tegen de afspraak in die hij met Stijn heeft toch op haar gaan stemmen: 'Stijn vertrouwt me, dus ja, ik ga backstabben.'
Laurie: 'We zijn er al snel uit dat Laurie moet verliezen.'
Nienke: 'Ik moet winnen!'
Nienke, als duidelijk is dat zij of Gregory eruit gestemd zal gaan worden: 'Ja, we zitten in een benarde situatie.'
Dominique, op finalisteneiland tegen Steven: 'Ik wacht effe tot Loiza er niet bij is, dan kunnen we lekker even kletsen.'
Nienke doet net alsof ze naar huis wil: 'Ik heb een idee, maar dat is fokking spannend. Ik zeg, ik doe een Ozzy, maar ik doe geen Ozzy.'
Loiza, na de eetproef: 'Oh, je boert het gewoon nog op.'
Loiza, over de eetproef: 'Het was echt super nasty.'
Loiza: 'Ondanks dat mijn hersenen me soms in de steek laten, doet mijn onderbuik dat gelukkig niet.'
Jan: 'Ik ben blij dat na al die tijd mijn mind nog in orde is.'
Steven: 'Ik zie de halve finale! Ik moet alleen nog een paar messen trekken. Oh, wat ben ik slecht!'
Robin: 'Jan komt altijd wel met iets thuis, is het niet hout dan is het eten en anders wel een goed humeur.'
Steven onthult zijn plan in de biechtstoel: 'Hypocriet.nl, Hypocriet.com. Als dit plan werkt, vind ik dat ik een Oscar verdien.'
Loiza, nadat ze toch niet is weggestemd: 'Ik ben net onkruid. Dat vergaat niet!'
Loiza, tegen Steven: "Je bent een snitch en een backstabber, maar je komt er eerlijk voor uit."
Steven: "Ik heb lekker wat trucjes uitgehaald, niet omdat het moet, maar omdat het kan."
Jan, voor halve finale: "Je moet zorgen dat je bovenkamer op orde is."
Jan, op de verjaardag van zijn zoon: "Ik ben op jouw verjaardag finalist geworden!"
Jan, in de finale als hij een hengel moet knopen uit losse bamboestokken: "Ik ben niet technisch, maar houtje touwtje lukt me altijd."

Expeditie Robinson 2017

Expeditie Robinson 2017 - Overleven op een onbewoond eiland
Expeditie Robinson 2017 is de 18e editie van het spel- en overlevingsprogramma, waarbij zestien mensen op een onbewoond eiland zichzelf en elkaar leren kennen. Met spellen, behendigheid- en krachtproeven en de ontberingen van een eiland zonder voorzieningen en met weinig eten, moeten de deelnemers iets meer dan een maand zien door te komen, zonder dat ze worden weggestemd door mededeelnemers. De finaleproef is een uitputtingsslag, waar de laatste drie deelnemers bepalen wie de winnaar wordt. Editie 2017 heeft bekende en onbekende Nederlanders als deelnemers. Een onbekende Nederlander wint en hij wordt daarmee op slag een Bekende Nederlander.

Expeditie Robinson 2017

Expeditie Robinson 2017 wordt in het najaar van 2017 uitgezonden op de televisie, door RTL5. Er doen vier onbekende Nederlanders aan mee en de overige 15 zijn bekende Nederlanders. Het programma wordt in vijf weken tijd opgenomen op Filipijnse eilanden in de Zuid-Chinese Zee; de expeditieleden zitten 33 dagen op een onbewoond eiland. De exacte locatie maakt RTL niet bekend, omdat er op de eilanden vaker opnames van het programma zijn. Een eiland wordt als Finalisteneiland aangeduid en een eiland wordt Catanawan genoemd.

Selectieweekend
De onbekende Nederlanders die mee willen doen kunnen zich aanmelden via de website van expeditierobinson.nl. Ze moeten een minimaal twee minuten durend filmpje opsturen waar ze zelf op staan terwijl ze een evenwichtsproef op een paal doen. Uit alle inzendingen worden op 24 maart 2017 honderd mensen gekozen die meedoen aan een groot selectieweekend. Daar vindt wederom een selectie plaats en blijven er vier over die als deelnemer meegaan naar het onbewoonde eiland.

Dennis Weening en Nicolette Kluijver

De aankondigingen voor het selectieweekend worden door het presentatieduo Dennis Weening en Nicolette Kluijver gedaan. Dennis Weening was in seizoen 2010 deelnemer aan Expeditie Robinson en werd in seizoen 2012 presentator. Aanvankelijk samen met Evi Hanssen en sinds 2014 met Nicolette Kluijver. Bij de aankondigingen van de voorselectie lijkt het erop dat Nicolette Kluijver ook weer editie 2017 presenteert al is dit in maart 2017 nog niet helemaal zeker. Er werd bij haar een voorstadium van longkanker geconstateerd. In mei 2017 maakt RTL bekend dat Nicolette kankervrij is verklaard en dat ze samen met Dennis de presentatie van ER2017 op zich neemt.

Deelnemers op een onbewoond eiland

Het deelnemersveld bestaat uit bekende Nederlanders en vier mensen die zichzelf hebben aangemeld. Wie mee wil doen moet de video van het paal staan uploaden en opschrijven wie hij of zij is. Vervolgens moet de aanmelder zorgen dat hij zoveel mogelijk steun krijgt van vrienden, familie en kennissen. Dat kan door hartjes te verzamelen. Elk hartje is een stem. Voor de voorselectie van honderd mensen worden de 50 mensen gekozen die de meeste hartjes hebben verzameld, aangevuld met de keuze van het productieteam van nog eens 50 mensen. Die honderd gaan met elkaar naar het selectieweekend.

Wie mag zich aanmelden?
Wie zich aan wilde melden voor Expeditie Robinson moest aan een paar eisen voldoen (de inschrijving sloot 20 maart 2017):
 • minimaal 18 jaar zijn;
 • avontuurlijk zijn;
 • vijf weken achter elkaar beschikbaar zijn;
 • een filmpje opsturen waarin je op een paal staat.

De vier niet bekende Nederlanders die uit de honderd zijn geselecteerd zijn: Herold uit Asten, Carlos uit Oldenzaal, Imke uit Enschede en Marlé uit Houten.

Dennis en Nicolette / Bron: Olivier ThijssenDennis en Nicolette / Bron: Olivier Thijssen
Herald, Carlos, Imke en Marlé / Bron: RTLHerald, Carlos, Imke en Marlé / Bron: RTL
De deelnemers vlnr Roeland, Niels, Carolina, Henk, Joëlle, Richard, Shelly, Marieke, Soundos, Dennis, Kaj, Nicole, Lil’ Kleine, Brace en Anouk / Bron: RTLDe deelnemers vlnr Roeland, Niels, Carolina, Henk, Joëlle, Richard, Shelly, Marieke, Soundos, Dennis, Kaj, Nicole, Lil’ Kleine, Brace en Anouk / Bron: RTL

Wie doen er mee?
Expeditie Robinson 2017 begint op 7 september 2017. De complete deelnemersgroep bestaat uit:
 1. Anouk Hoogendijk - voetbalster
 2. Brace - zanger
 3. Carlos Platier Luna - judoka
 4. Carolina Dijkhuizen - zangeres
 5. Danny Froger - zanger
 6. Henk Poort - zanger
 7. Herold Dat - werkt bij defensie
 8. Imke Wieffer - verloskundige
 9. Joëlle Witsche - model
 10. Kaj Gorgels - vlogger
 11. Lil’ Kleine - rapper
 12. Marieke Elsinga - presentator
 13. Marlé Janssen - onderhandelaar bij de politie
 14. Nicole Buch - presentator en producent
 15. Niels Gomperts - presentator en acteur
 16. Richard Witsche - ex-profvoetballer en trainer
 17. Roeland Fernhout - acteur
 18. Shelly Sterk - verslaggever
 19. Soundos al Ahmadi - cabaretier

Tips van winnares Bertie en Dennis

Bertie is de winnares van editie 2016. Zij geeft enkele tips voor de deelnemers. Dennis Weening deed in 2010 mee. Hij stapte halverwege uit en heeft daar spijt van. Hij geeft tips om anderen te behoeden voor zo’n misstap:
 • Bereid je fysiek goed voor;
 • bereid je mentaal goed voor;
 • leg een voorraadje vet aan, eet goed in aanloop naar de Expeditie;
 • ga niet al te veel sporten in aanloop, want dan verbrand je juist vet;
 • bouw een week voor de Expeditie je suiker- en cafeïnegebruik af;
 • bewaar je geduld;
 • tart je doorzettingsvermogen;
 • schaaf je technische handigheid bij;
 • laat je niet ondermijnen doordat je geen controle hebt;
 • (voor de vrouwen) ga tijdelijk aan de (prik)pil om de menstruatie even uit te stellen tot na de opnames;
 • bedenk, dat als je uitstapt, dat altijd aan je blijft kleven;
 • presenteer je niet te sterk, want dan willen andere deelnemers je kwijt;
 • zorg dat de andere deelnemers je onderschatten en geen bedreiging in je zien;
 • zorg dat je je presenteert als een aanwinst voor de groep;
 • blijf actief en beteken iets voor de groep.

Aflevering 1 - 7 september 2017

ER kent een Kamp Noord (rood) en een Kamp Zuid (geel) en een eiland waar de niet bekende Nederlanders bivakkeren. De deelnemers worden onderworpen aan een zwem-klim-ren-proef als openingsproef en Caroline is de laatste. Zij moet naar het Eiland van de Onbekenden en zich bij de vier Onbekende Nederlanders voegen. In editie 2017 van ER is er geen Afvallerseiland. Wie afvalt gaat meteen naar huis, behalve bij de openingsproef.

Aflevering 2 - 14 september 2017

De Expeditie is nu echt begonnen, de eerste groepjes vormen zich. Lil'Kleine wordt eruit gestemd. Hij vraagt zijn teamgenoten op hem te stemmen, want hij wil naar huis. De rapper verbleef in totaal drie dagen op het ER-eiland.

Aflevering 3 - 21 september 2017

De teams doen een zware proef waarbij ze met een touw aan elkaar vastzitten. Soundos krijgt last van haar claustrofobie als ze onder een bamboerek vast zit. In diezelfde proef moeten de deelnemers over een twee meter hoge muur. Als Brace en Soundos op de bovenkant van de muur hangen, spreken ze af dat ze springen. Brace valt en blesseert zich pijnlijk. Hij gaat nog voor de eilandraad naar huis.

Aflevering 4 - 28 september 2017

Twee expeditieleden van Kamp Noord, Anouk en Henk, zijn ziek. Ze hebben waarschijnlijk iets verkeerds gegeten. Kamp Zuid wil eindelijk wel eens een proef winnen en dat lukt deze keer. Nicole van Kamp Noord wordt weggestemd.

Aflevering 5 - 5 oktober 2017

De kampen worden gehusseld en de mensen van het Eiland van de Onbekenden moeten aan de bak. Ze moeten een evenwichtsproef doen en Imke wint. Zij mag de plaats innemen van Henk, die na het verliezen van de proef door Kamp Zuid, uit het spel wordt gestemd. Van het oude kamp Noord en Zuid worden twee nieuwe teams van vijf geformeerd en Richard en Joëlla zitten nu elk in een ander kamp. Soundos wordt niet in een van deze kampen gekozen. Omdat ze geen proef heeft verloren en ook niet is weggestemd, hoeft ze niet direct naar huis maar vertrekt ze naar het Eiland van de Onbekenden. Daar wacht haar de proef met de evenwichtsbalk, de proef die Imke wint.

Aflevering 6 - 12 oktober 2017

De proef tussen Noord en Zuid is een waterproef met kokosnoten. Noord wint nipt de proef en Zuid moet naar de eilandraad. Joëlle wordt naar huis gestemd. Roeland maakt op het strand een poppenkast en speelt voor zijn teamgenoten. Op het Eiland van de Onbekenden moet ook weer een proef gedaan worden. Carlos wint de proef op de evenwichtsbalk en komt in het team bij zijn maatje Imke.

Aflevering 7 - 19 oktober 2017

Op het Eiland van de Onbekenden spannen de drie vrouwen (Carolina, Soundos en Marlé) samen tegen Herold, die het wat moeilijk heeft. Ze opperen om maar zo weinig mogelijk te eten, om daar alvast aan te wennen. Herold trapt er in. De dames hopen zo Herold te verzwakken om hem te kunnen wippen. De vier van het Eiland der Onbekenden moeten weer de evenwichtsproef doen en Herold wint. Hij gaat Kamp Noord versterken. Carlos komt op Kamp Zuid aan en wordt herenigd met Imke. Kamp Zuid wint de immuniteitsproef met de katapult, dankzij het geweldige werk van Imke. Zij beheerst het balansspel met de bal als geen ander. Noord moet naar de eilandraad. Niels geeft op de eilandraad zijn gouden munt aan Roeland, zodat alle stemmen op hem komen te vervallen. Roeland krijgt de meeste stemmen, maar kan blijven. Richard krijgt twee stemmen en moet naar huis.

Aflevering 8 - 26 oktober 2017

In deze aflevering is de samensmelting. De teams worden samengevoegd en op het Eiland van de Onbekenden strijden de drie laatste eilanders om een directe plek in het grote team. Carolina verliest de proef op de evenwichtsbalk en moet direct naar huis. Soundos wint en gaat naar de samensmelting. Marlé moet nog een proef doen tegen de verliezer van de samensmeltingsproef van Kamp Noord en Kamp Zuid. Dat is Shelly. De eet- en puzzelproef die Shelly en Marlé uitvechten wordt gewonnen door Shelly, waardoor Marlé de samensmelting net niet haalt. De twee kampen moeten roeien, hardlopen en een touwpuzzel oplossen. Niels is de snelste en de eerste die een plek in de samensmelting verovert en hij is de eerste die naar het Finale Eiland mag. Na de proef volgt het eetfestijn, waar Shelly op het nippertje kan aansluiten. Na haar eetproef met enorme kokoswormen, embryoeieren en kippenpoot kan ze aanvallen op het lekkers dat nog op tafel staat.

Aflevering 9 - 2 november 2017

De groep gaat naar het Samensmeltingseiland, Catanawan. Ze moeten een torenproef doen, een individuele immunitietsproef, en trappen maken. Wie het eerste de vlag in de top aanraakt wint immuniteit en mag rechtstreeks naar Finalisteneiland. Dat is Kaj. Niels zit al op het Finalisteneiland en geniet van het hutje, de matras en van het eten van krabben en schelpdieren en hij wil zijn krabbenvlees niet met Kaj delen. Bij de eilandraad krijgt Marieke de meeste stemmen en niet Soundos of Herald, zoals de anderen allemaal dachten. Marieke moet naar huis.

Aflevering 10 - 9 november 2017

Kaj en Niels zitten samen op Finalisteneiland. De andere expeditieleden moeten een immuniteitsproef doen die gaat om kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen. Ze moeten op kokers aan een groot bord hangen, terwijl gedurende het spel steeds een koker moet worden verwijderd en er dus steeds minder steunpunten aan het bord zitten. Soundos valt als eerste af. Shelley wint de proef en daarmee immuniteit. Zij mag naar Finalisteneiland en moet daar met Kaj of Niels een proef doen. De verliezer moet terug naar de andere kampleden. Ze kiest Niels als tegenstander. De proef is een bouw-puzzelproef en Niels heeft de toren als eerste af. Shelley moet terug naar de groep. Anouk wordt uit het spel gestemd.

Aflevering 11 - 16 november 2017

De strategie om Anouk eruit te stemmen wordt Imke kwalijk genomen. Roeland is woest op haar. Later biedt Roeland zijn excuses aan Imke aan. Danny heeft een slijmbeursontsteking aan zijn linkerarm. Hij krijgt zijn arm in een doek. De immuniteitsproef is een uithoudingsproef. De deelnemers zitten op een as die ronddraait en houden zich aan een stang boven hun hoofd vast. Carlos wint de proef en vertrekt met een ananas naar Finalisteneiland. Hij duelleert met Niels. Ze moeten met twee scharnieren, duwend of trekkend, een pin vast houden. Carlos wint en Niels gaat naar de groep terug. Op de eilandraad wordt Imke uit het spel gestemd.

Aflevering 12 - 23 november 2017

Niels zit weer in de groep. Hij stoort zich aan Roeland en Roeland stoort zich aan Niels. Hij ziet het liefst Herald als eerste vertrekken, dan Roeland en daarna Soundos. Danny heeft nog last van zijn arm. De immuniteitsproef is een stormbaan, evenwichtsbalk, behendigheidsproef en puzzel ineen. De puzzel komt vrij als er genoeg water in een ketel is gegooid. Hoe groter de koker om water te halen hoe zwaarder het parcours. Niels en Herald zien de proef helemaal zitten en zijn er alle twee gebrand op om te winnen. Niels heeft de puzzel als eerste af en wint immuniteit. Hij gaat weer naar Finalisteneiland. Niels gaat het duel aan met Carlos. Ze moeten precies 200 gram van een gebraden kip eten. Niels zit het dichtst bij de 200 gram en wint de proef. Carlos gaat terug naar de groep. Danny vraagt aan de groep om hem naar huis te stemmen. Hij heeft te veel last van zijn arm en slaapt slecht. Hij krijgt twee stemmen en die zijn genoeg; hij mag naar huis.

Aflevering 13 - 30 november 2017

De groep op Catanawan krijgt van twee vissers een tonijn. Ze maken er een feestmaal van. Niels en Kaj op Finalisteneiland krijgen ook een vis. Roeland, Herald, Soundos, Shelly en Carlos moeten weer een immuniteitsproef doen: armen achter de rug, naar voren leunen en blijven hangen. Tijdens de proef komen ze steeds verder naar voren te hangen. Soundos is als eerste af en Carlos wint immuniteit. Hij reist weer naar Finalisteneiland en krijgt een schaal met groente mee. Roeland en Shelly krijgen ruzie, omdat Shelly het matrasje van Carlos wil gebruiken en Roeland het al heeft ingepikt. Roeland is ook boos omdat hij vindt dat Shelly te weinig doet. Zij was ziek van ontstekingen op haar bil. Carlos gaat tegen Kaj strijden om de plaats op Finalisteneiland te behouden. Ze moeten vuur maken bij The Last Man Standing, het grote beeld in het water. Carlos verliest en moet weer naar Catanawan, naar de groep en naar de eilandraad. Herald wordt naar huis gestemd.

Aflevering 14 - 7 december 2017

Kaj en Niels hebben honger op Finalisteneiland. Roeland en Shelly botsen nog steeds. Roeland beleeft plezier aan het manipuleren en Shelly moet daar niets van hebben. Carlos steelt banaantjes. Hij hoopt dat hij de proef wint, dan wil hij het extra eten meenemen naar Finalisteneiland. De groep van Soundos, Shelly, Carlos en Roeland doet de allerlaatste immuniteitsproef, met knopen ontwarren, ringen gooien die de kooi openen. Er moet een sleuteltje gezocht worden van een hangslot en via een rad moet een bootje op het droge gesleept worden. Carlos wint immuniteit. Hij mag weer naar Finalisteneiland. Soundos, Shelly en Roeland krijgen post van thuis en dat emotioneert ze alledrie. Carlos daagt Niels uit voor het duel. Het is een proef met een zandloper. Ze moeten inschatten hoe lang de zandloper erover doet om leeg te zijn en dan met een fakkel een vuur aansteken. Ze worden afgeleid door beelden van thuis. Uiteindelijk is Niels de winnaar. Bij de eilandraad wordt Roeland weggestemd, een dag voor de halve finale.

Aflevering 15 - 14 december 2017

Kaj en Niels moeten op Finalisteneiland duelleren bij de Last Man Standing om een plek in de finale. Kaj wint en Niels moet zich bij de overige drie voegen voor de halve finale. Carlos, Soundos en Shelly moeten hun spullen pakken en verlaten het eiland voor de proef. De vier worden vastgebonden aan een paal. Ze moeten zich bevrijden, puzzelen, een parcours lopen, een dolk vinden en tot slot de dolk in een blok naast de Last Man Standing plaatsen. De strijd gaat om een plek in de finale. Soundos wint en is de tweede finalist.
Carlos, Shelly en Niels moeten nog een proef doen om te bepalen wie de derde finalist wordt. Het is de evenwichtsproef op de balk. Niels valt er als eerste af, dan valt Shelly. Carlos zit in de finale. Op Finalisteneiland maken Kaj, Soundos en Carlos een kampvuur en eten de hamburgers die Carlos meekreeg en drinken de biertjes.

Aflevering 16 - 21 december 2017

De finalestrijd gaat tussen Carlos, Niels en Soundos. Er moeten kogels verzameld worden waarmee drie doelen geraakt moeten worden die bij een goed schot ontploffen. Wie dat het eerst lukt is Robinson 2017. Carlos wint en is Last Man Standing.

Uitspraken van de Expeditieleden

Joëlle - 'In het echte leven zou je elkaar nooit zo naaien.'
Richard - 'Je kunt niemand vertrouwen. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt.'
Roeland - 'Roepie roepie aan de zijlijn, hangie hangie in het water.'
Soundos - 'Wraak is de enige emotie die me op de been houdt.'
Richard - over dochter Joëlle: 'Pappa gaat iets voor je bedenken om je er zo lang mogelijk in te houden.'
Kaj - 'Imke uit Enschede, precies wat we nodig hebben.'
Kaj - nadat er een kam bananen en een ananas is gevonden: 'Ik weet niet wat Imke heeft, maar ze maakt het hele eiland vruchtbaar.'
Kaj - nadat zijn team de proef verliest en zij naar de eilandraad moeten: 'Moet ik weer met iedereen de bosjes in.'
Soundos - 'Als ik labiel ben, oh, dan wordt het echt niet meer gezellig.'
Niels - 'Ik besef dat je in dit spel niet alles moet delen.'
Niels - tegen Marieke - 'Over alle bananen die ik uit de boom haal zwaai jij nu de scepter.'
Imke - 'Tukkers rule!'
Soundos - 'Hallo, anti-Soundosclub, ik ben er nog!'
Roeland - 'Het is zo'n voorrecht om dit mee te mogen maken.'
Roeland - als Herald in een bootje aankomt: 'Tanig, benig en ferme blik in de ogen. Ik dacht: "Slecht nieuws, slecht nieuws."
Niels - als Herald nog net niet is aangeland: 'Zullen we snel de bananensap opdrinken?'
Soundos - na haar proefwinst: 'Sorry schatjes thuis, mama komt nog niet thuis.'
Niels - over de matras in het hutje op Finalisteneiland - 'Dit is zó goed voor mijn rug.'
Kaj - over Niels op het Finalisteneiland - 'Hij zit daar als een verwaarloosde chefkok.'
Kaj - over Niels die zijn krabben niet wil delen - 'Rustig joh, vreet ze lekker zelf op.'
Niels - 'Dit voor jouw neus nu opeten vind ik humor.'
Imke - over Herald - 'Hij heeft niet een lange houdbaarheidsdatum.'
Herald - 'Marieke en Roeland zijn koningin en koning van het kamp.'
Roeland - over Herald, die voelt dat hij kans loopt uit het spel gestemd te worden - 'Herald is verzenuwd.'
Roeland - 'Herald is aangeschoten wild en dat wordt verscheurd door honden.'
Roeland - 'Ondanks die enorme dikke plaat voelt Soundos toch wel dingen.'
Herald - 'No fire, no heat.'
Kaj - over Niels - 'Die oude Neanderthaler weet wel een hoop.'
Roeland - 'Herald is uitgekleed, die heeft geen stem meer over.'
Niels - 'Zitten we hier met twee ADHD'ers een kokosnootje te fileren.'
Imke - 'Anouk liegt ons voor. Nou, dan kan je hem krijgen!'
Carlos - 'De messen zijn geslepen. Aanpakken, die lui!'
Roeland - nadat Anouk is weggestemd - 'Ik ga Imke stukmaken, ik ga Imke beschadigen. Imke goes down!'
Roeland - over Imke's maatje Carlos - 'Carlos duwt jou glimlachend onder een bus als hij daarmee kan winnen.'
Niels - over een ananas - 'Dit is een voedselorgasme.'
Herald - over de proef met draaiende as - 'Een meesterlijke proef.'
Kaj - gist wie er in het bootje zit (het is Carlos) -'Als het Shelley is lach ik de kokosnootjes uit mijn broek.'
Soundos - hoort een kever fluiten - 'Denk je dat ik tot rust kom in de rimboe. Dit is gewoon een fluitketel.
Roeland - over Niels die terug is in de groep - 'Niels is terug, het is als het weer. Het is of te koud of te heet.'
Kaj - over Niels - 'Het is wel een beetje een mafkaan.'
Danny - bij de proef - 'Ik denk dat er een gat in mijn ketel zit.'
Roeland - tegen Herald - 'Jij bent de Kneteman van Robinson.'
Roeland - 'Ik ben net als Herald, een blinde darm, die alleen maar kan spelen met kaarten van anderen.'
Carlos - nadat hij hoort dat Imke eruit is gestemd - 'Ik moet naar de finale.'
Danny - vraagt of de groep hem eruit stemt, maar de groep wil niet - 'Als een soort Louis van Gaal denk ik, ben ik nou zo slim of zijn jullie zo dom.'
Danny - als hij merkt dat de groep geen stem aan hem wil verspillen - 'Ik heb vijf stemmen; jullie gaan naar de slachtbank.'
Roeland - 'We willen elkaars gezicht ook wel eens in een blender drukken.'
Kaj - over de grote tonijn die ze krijgen van twee vissers - 'Daar werk je jezelf de schuldsanering in, als je dat in een restaurant bestelt.'
Kaj - 'We gaan hier nooit meer weg, Niels!'
Kaj - met Niels bij het kampvuur op Finalisteneiland, mijmerend over het jezelf en de anderen tegenkomen - 'Soms ben je het slechtste van jezelf, op zo'n eiland, zonder eten.'
Roeland - 'Het is een spel, dames en heren.'
Kaj - 'Niels is zo chagrijnig als een non die al 25 jaar geen seks heeft gehad.'
Kaj - 'Donder nou eens op, rotvlieg, je ziet toch dat ik het zwaar heb.'
Kaj - 'Op het moment dat de spieren beginnen te zeuren, spreek ik ze vaderlijk toe om te zeggen: "Hee, kappen nou!"'
Soundos - 'Ik zie ze struggelen en ik denk 'Lets go, Soundos!'
Soundos - 'Soundos, the come back kid.'
Soundos - op weg naar het Finalisteneiland, tegen de drie overgeblevenen - 'Laters!'
Kaj - gokt wie op het Finalisteneiland komt - 'Ik verwacht Carlito of de kleine krabbenvanger.'
Shelly - als Niels wiebelt op de evenwichtsbalk - 'Niels wiebelt, ik denk "jij, oppermeester der Robinsons?"'
Niels - als hij net niet de finale haalt - 'Story of my life, altijd net niet.'
Niels - 'Geen winnaar zonder een verliezer.'
Kaj - raadt wie uit het bootje stapt op Finalisteneiland - 'En het is Carlos, die oude brulaap.'
Soundos - 'Ik heb geleerd dat ik durf op mijn bek te gaan.'
Kaj - 'Je moet jezelf een beetje uitlachen als je het zwaar hebt.'

Expeditie Robinson 2016

Expeditie Robinson 2016 start op 8 september 2016. RTL5 zendt het avonturenprogramma en reality-show uit op televisie. Het is de 17e editie van het spel- en overlevingsprogramma. Zestien mensen leren elkaar op een verder onbewoond eiland kennen, moeten overleven en elkaar en de natuur verdragen. Daarnaast zorgen spellen en proeven voor krachtmetingen op het fysieke, intellectuele en mentale vlak. Elke aflevering valt er een kandidaat af, die onverbiddelijk door de medekandidaten tijdens een eilandraad naar huis wordt gestemd. De finale is een spectaculaire proef en de winnaar krijgt een geldprijs.

Bron: Olivier ThijssenBron: Olivier Thijssen

Dennis Weening en Nicolette Kluijver

Dennis Weening en Nicolette Kluijver zijn het presentatieduo dat voor het derde achtereenvolgende jaar borg staan voor de praatjes tussendoor en de aankondigen van de proeven. Bij Expeditie Robinson 2015 en die van 2014 stond dit duo ook vooraan. In 2013 presenteerde Dennis Weening samen met de Belgische Evi Hanssen.

Filipijns eiland

De opnames van editie 2016 duurden vijf weken, met een start die op een Filipijns eiland middenin het regenseizoen viel. De deelnemersgroep start met zestien meer of minder bekende Nederlanders.

Road to Robinson

In aanloop naar de eerste aflevering op tv op 8 september 2016 worden er in de zomer voorafgaand filmpjes op YouTube geplaatst die een spin-off van het realityprogramma vormen. De lekkermakertjes worden gepubliceerd onder de naam Road to Robinson en zijn niet op televisie maar via internet te volgen. De serie van Road tot Robinson bestaat uit zestien afleveringen waarin vier populaire YouTube-sterren de strijd aangaan met twee onbekende Nederlanders. Thomas Cox (Concentrate), Renée van der Schoot (Ferzuz), Femke van Leeuwen (Ferzuz) en Boris Lange (Lifehunters) starten hun Road in Manilla, samen met Joost Blaauwhof en Natalja van Heertum. Zij zijn de prijswinnaars die zich hadden opgegeven voor het avontuur en uit alle aanmeldingen werden geselecteerd. In twee groepen gaan ze op zoek naar een boot die hen naar het Robinson-eiland kan brengen. Daar wachten Nicolette Kluiver en Dennis Weening hen op. Road To Robinson publiceert tweemaal per week een nieuw filmpje, op dinsdag- en donderdagavond om 21.00 uur. Ze zijn op de online kanaal RTL Basecamp te zien.

Record aantal kijkers

Een record aantal Nederlanders keek via RTL 5 naar de finale van ER2016 op 22 december 2015: 1,57 miljoen, telde Stichting KijkOnderzoek. Het oude record stamt uit 2004. Toen trok de finale Expeditie Robinson 1,56 miljoen kijkers.

Deelnemers Expeditie Robinson 2016

Anna Nooshin
Anna Nooshin (1989) kwam op zevenjarige leeftijd met haar familie vanuit Iran naar Nederland. Ze is modeblogger, YouTuber, tv-host en auteur, die de succesvolle lifestylewebsite NSMBL.nl oprichtte. Via haar eigen YouTube-kanaal heeft Anna een enorm bereik, met tienduizenden volgers en miljoenen views. Anna is regelmatig als lifestyledeskundige te zien bij ‘RTL Boulevard’.

Bartho Braat
Bartho Braat (1950) studeerde Geschiedenis- en Theaterwetenschappen en werd acteur in films en televisieseries. Hij is vooral bekend als Jef Alberts uit ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’, de rol waar hij na 25 jaar in januari 2016 afscheid van nam. Bartho spreekt ook films in. Zo is hij de stem van Mester Ray in de tekenfilm ‘Finding Dory.’ Bartho is de oudste deelnemer van deze editie en de oudste in de geschiedenis van Expeditie Robinson.

Gaby / Bron: Olivier ThijssenGaby / Bron: Olivier Thijssen
Bartho / Bron: Olivier ThijssenBartho / Bron: Olivier Thijssen
Anna / Bron: Olivier ThijssenAnna / Bron: Olivier Thijssen
Bertie / Bron: Olivier ThijssenBertie / Bron: Olivier Thijssen

Bertie Steur
Bertie (1974) is een Zeeuwse boerin, die het boerenbedrijf van haar vader overnam. Ze is tevens een DJ die in verschillende clubs en op festivals draaide. Bertie deed mee aan ‘Boer zoekt Vrouw’ editie 2014-2015. Na haar deelname aan dat datingprogramma pakte ze het DJ’en weer op.

Chloé Leenheer
Chloé Leenheer (1988) is actrice. Ze studeerde klassiek ballet en volgde daarna een opleiding tot actrice. Chloé speelde onder andere een van de hoofdrollen in de televisieserie ‘Zusjes’. Verder speelde ze in diverse bioscoopfilms, televisiefilms en -series. Ze deed ook mee aan het theaterspektaker ‘War Horse.’

Dave Roelvink
Dave Roelvink (1994) is de zoon van Dries. Hij is model en heeft op de catwalk voor grote merken gelopen. Dave was een van de deelnemers van het tv-programma ‘Fort Boyard’. In 2015 hadden de ‘Roelvinkjes' hun eigen reality-serie bij RTL 5 en dat droeg bij aan de bekendheid van de twintiger. Dave startte daarna een carrière als DJ.

Jalou / Bron: Olivier ThijssenJalou / Bron: Olivier Thijssen
Elle / Bron: Olivier ThijssenElle / Bron: Olivier Thijssen
Dio / Bron: Olivier ThijssenDio / Bron: Olivier Thijssen
Chloé / Bron: Olivier ThijssenChloé / Bron: Olivier Thijssen

Dio
Dio (1988) is een rapper die in 2008 zijn debuutalbum lanceerde. Hij is op YouTube actief en genereert miljoenen views en heeft hoge top-40 noteringen. Dio deed ook mee aan het AVRO-programma ‘Wie is de Mol?’ en hij was te zien in ‘Ali B Op Volle Toeren’ en ‘Ik Hou Van Holland’. Dio werd in 2009 en 2015 verkozen tot ‘Beste Geklede Man van Nederland’.

Elle van Rijn
Elle van Rijn (1967) is actrice en schrijfster. Ze was te zien in diverse televisieseries, waaronder ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ en de jeugdserie ‘Het huis Anubis’. De actrice had ook een rol in verschillende bioscoopfilms, zoals ‘Liever verliefd’ en ‘De oesters van Nam Kee’. Elle is tevens scenarioschrijver voor series en films. Zo komen ‘De co-assistent’, ‘Dokter Tinus’ en ‘Danni Lowinski’ uit haar koker. Ook publiceerde ze romans en biografische boeken.

Gaby Blaaser
Gaby Blaaser (1986), kleindochter van Jan Blaaser, is actrice en presentatrice. Ze speelde in diverse series, waaronder de soap ‘Onderweg naar Morgen’ en de jeugdserie ‘SpangaS’. Gaby heeft een rol in de jeugdfilm ‘Penny’s Shadow’ die in 2010 op Ameland werd opgenomen en in de film ‘Gangsterboys’. In verschillen series speelde ze gastrollen. Ook was ze deelneemster aan tv-programma ‘Sterren dansen op het ijs’ en ‘Atlas’. In de soap ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ speelt ze Sascha Kramer. Gaby presenteert diverse programma’s, waaronder ‘Jetix Mega Talent’, ‘Campinglife’ en ‘Dance Code’.

Lex / Bron: Olivier ThijssenLex / Bron: Olivier Thijssen
Koos / Bron: Olivier ThijssenKoos / Bron: Olivier Thijssen
Jessie / Bron: Olivier ThijssenJessie / Bron: Olivier Thijssen
JayJay / Bron: Olivier ThijssenJayJay / Bron: Olivier Thijssen

Jalou Langeree
Jalou Langeree (1990) is een kitesurfster uit Noordwijk en Wereldkampioen golfrijden met een kite (2016). Ze begon op 12-jarige leeftijd met kitesurfen en spendeerde al haar vrije tijd op zee. Inmiddels is ze professional en reist ze de hele wereld af voor de meest uitdagende kitesurf spots. Ze wil een voorbeeld zijn voor vrouwen en laten zien dat extreme sporten ook voor vrouwen bereikbaar zijn.

JayJay Boske
JayJay Boske (1986) is presentator en programmamaker. De Nederlander verhuisde naar Newcastle voor een carrière als prof rugbyspeler bij de Newcastle Falcons. Hij raakte geblesseerd en kwam terug naar Nederland. Daar ging hij aan de slag bij ‘BNN Coolcast’ van BNN University. Hij leerde het vak van radio- en televisiemaker en presenteerde onder meer het ‘WK Rugby’, ‘Wie Is De Sjaak?’ en ‘Nederlands Ruigste’. Hij heeft een succesvol YouTube-kanaal waar hij video’s over trainen, motivatie en een gezonde levensstijl publiceert.

Jessie Jazz Vuijk
Jessie (1994) is geboren in Rotterdam en woont in Amsterdam. Ze is model en werd in 2015 verkozen tot Miss Nederland, waarna ze voor Nederland meedeed aan de Miss Universe verkiezing in Las Vegas. Jessie Jazz werkt als presentatrice en model en zet zich in voor verschillende goede doelen.

Alex / Bron: Olivier ThijssenAlex / Bron: Olivier Thijssen
Suzanne / Bron: Olivier ThijssenSuzanne / Bron: Olivier Thijssen
Dave / Bron: Olivier ThijssenDave / Bron: Olivier Thijssen
Thomas / Bron: Olivier ThijssenThomas / Bron: Olivier Thijssen

Koos van Plateringen
Koos (1974) komt uit Harderwijk. Hij studeerde in Zwolle en Amsterdam communicatie en liep tijdens zijn opleiding stage bij verschillende tv-programma’s. Hij kon in 1999 aan de slag bij John de Mol producties en werkte er als redacteur, regisseur en verslaggever voor verschillende programma’s. Hij deed ondermeer ‘Koffietijd’ en ‘All You Need Is Love’. In 2004 wordt hij verslaggever bij ‘Shownieuws’ en in 2009 debuteert hij als presentator van dat programma. Hij doet vooral verslag van grote showbizzevenementen en is een van de entertainmentdeskundigen en presentatoren van de showrubriek.

Kraantje Pappie
Alex van der Zouwen (1986), alias Kraantje Pappie, is hiphopartiest en televisiepresentator. Hij staat met veel succes op grote festivals zoals Rock Werchter, Tomorrowland, Lowlands, Solar en Pinkpop.

Lex Uiting
Lex Uiting (1986) is verslaggever, zanger, radio- en televisiepresentator, die onder meer ‘Kinderen Voor Kinderen’ heeft gepresenteerd. Bij ‘De Wereld Draait Door’ was hij één seizoen te zien als Jakhals. Samen met Giel Beelen presenteerde hij ‘De beste singer songwriter van Nederland’. Lex is ook op de radio te horen. Naast het presenteren en radio maken schrijft hij zelf muziek. Zo toerde hij met zijn dialectbandje Zoemaar tien jaar lang door Limburg.

Suzanne Klemann
Suzanne Klemann (1963) is één van de twee zangeressen van Loïs Lane. Ze zingt samen met haar zus Monique. De twee zussen stonden in de jaren '90 in het voorprogramma van de Europa Tour van Prince. Suzanne zingt ook in de powervrouwengroep 'Girls Wanna Have Fun'. Naast zangeres is ze presentatrice van diverse programma's. Ze zet zich al jaren in voor goede doelen, zoals 'Stichting Orange Babies', 'Stichting Run4schools', 'Stichting Het Babyhuis' en 'Stichting Importunus'.

Thomas Dekker
Thomas Dekker (1984) is een ex-wielrenner die als tiener onder contract van de Rabobank fietste en al snel naam maakte in het internationale wielerpeloton. Hij was een goede klimmer en briljante tijdrijder. Dekker boekte indrukwekkende zeges, maar werd in 2009 geschorst na dopinggebruik. Er verscheen in 2011 een boek over zijn geschiedenis: ‘Schoon Genoeg’ en in dat jaar beleefde hij zijn comeback. Hij wilde heel graag het werelduurrecord op zijn naam zetten, maar dat mislukt in februari 2015. Daarna beëindigt hij zijn profcarrière en lijkt er een televisiecarrière voor hem in het verschiet. Hij is regelmatig tafelgast in het praatprogramma ‘Pauw’.

Aflevering 1 - 8 september 2016

Tijdens de eerste aflevering maken we kennis met de kandidaten, die worden onderverdeeld in team Noord en team Zuid. Ze verblijven op hetzelfde eiland: Matukad.

Aflevering 2 - 15 september 2016

De eerste nacht op het eiland is zwaar. Na een zware proef wint team Zuid. De tactische wapens worden al uit het vet gehaald. Het spel is begonnen. Bertie geeft te kennen wel weg te willen en zij krijgt dan ook de stemmen die haar uit het spel halen. Zij krijgt nog een kans om naar Afvallerseiland te gaan en die kans grijpt ze met beide handen aan.

Aflevering 3 - 22 september 2016

Kamp Noord verliest de proef en moet iemand uit haar midden wegstemmen. Elle wordt tijdens de eilandraad weggestemd, maar ook zij krijgt het aanbod van het Afvallerseiland. Elle voegt zich bij Bertie.

Aflevering 4 - 29 september 2016

De teams blauw en rood, Noord en Zuid, worden voor de eliminatieproef opnieuw ingedeeld. De proef die volgt is een behendigheidsproef met ballen. Kamp Noord wint de immuniteitstotem. Lex wordt naar huis gestemd. Hij kiest ervoor om door te reizen naar Afvallerseiland.

Aflevering 5 - 6 oktober 2016

Lex komt aan op Afvallerseiland. De eliminatieproef is een puzzelproef en Kamp Noord wint. De meiden van dat kamp hadden ook wel willen verliezen om JayJay of Kraantje naar huis te kunnen sturen. Kamp Noord stemt Bartho naar huis. Bartho kiest voor het Afvallerseiland.

Aflevering 6 - 13 oktober 2016

Met Bartho zijn er nu vier mensen op Afvallerseiland: Bartho, Bertie, Elle en Lex. Elle trekt het niet meer en gaat naar huis. Kamp Zuid wint de proef en krijgt een aanwijzing om eten te vinden. Kraantje Pappie geeft te kennenn wel naar huis te willen. Zo gaat Kamp Noord de Eilandraad in. JayJay wordt weggestemd en Kraantje Pappie (Alex) wil toch naar huis en geeft op. JayJay kiest voor het Afvallerseiland.

Aflevering 6 - 20 oktober 2016

Het blijft maar regenen tijdens deze Expeditie Robinson. Kamp Zuid wint de proef, waarbij drie kruiken moeten worden kapotgegooid. Tijdens de Eilandraad krijgt Chloé van Kamp Noord de meeste stemmen maar ze hoeft niet naar huis omdat Alex vrijwillig opstapte. Er staat Chloé nog wel een proef te wachten.

Aflevering 7 - 27 oktober 2016

De samensmelting lijkt aanstaande maar ook dat wordt een niet gemakkelijke strijd. Chloé krijgt een eigen opdracht. Wie een kruk bemachtigt aan de samensmeltingstafel mag het samensmeltingsmaal eten. Suzanne haalt geen kruk en moet tegen Chloé strijden om de laatste plek. Ze moeten als een varken aan het spit zo lang mogelijk blijven hangen. Chloé verliest. De vier van Afvallerseiland (Bertie, Bartho, Lex en JayJay) moeten ook een proef doen. Ze moeten op een paal in het water staan. Wie als eerste in het water valt moet naar huis. Wie het langste blijft staan mag nog blijven. De nummers twee en drie moeten de volgende dag nog een proef doen. Wie die wint mag nog blijven, wie verliest moet definitief naar huis. Bartho verliest, Bertie is de eerste winnaar van dit viertal.

Aflevering 8 - 3 november 2016

Het tweede en individuele deel van de expeditie is begonnen. De eerste individuele proef wordt door Jalou gewonnen. Zij wint immuniteit. Ze stond op de nominatie om geëlimineerd te worden. Lex en JayJay van Afvallerseiland moeten duelleren. Lex verliest en moet naar huis. Gaby wil naar huis en vraagt haar kampleden op haar te stemmen. Uiteindelijk wordt Dave eruit gestemd en geeft Gaby op. Dave mag naar Afvallerseiland.

Aflevering 9 - 10 november 2016

Dave wil niet naar Afvallerseiland, hij gaat naar Mokum terug. Bertie en JayJay blijven samen op Afvallerseiland en ze hebben het goed. De proef voor de anderen draait om het bouwen van een toren. Anna wint de proef. Ze mag naar Winnaarseiland en krijgt drie muntjes waar ze iets voor kan kopen. Nummer twee krijgt twee muntjes (Suzanne) en nummer drie één (Jalou). Jessie wordt laatste en krijgt een zwarte stem. Anna neemt Jessie en Suzanne mee naar Winnaarseiland en ze kopen van hun munten een wokschotel. Jalou wordt tijdens de eliminatieronde weggestemd en ze kiest ervoor om naar Afvallerseiland te gaan.

Aflevering 10 - 17 november 2016

Jalou voegt zich bij JayJay en Bertie. JayJay en Jalou moeten tegen elkaar duelleren: de wip met de grote vaas, waar ook nog een zandzakje in gegooid kan worden. JayJay wint het duel. De zes overgebleven spelers moeten een individuele proef doen met rookworsten. Ze moeten een ladder maken en dan naar boven klimmen waar een worst hangt. Vervolgens moeten ze 160 gram van die worst in een schaaltje deponeren. Dio wint de proef en hij neemt Anna en Thomas mee naar Winnaarseiland. Hij krijgt drie munten om iets te eten te kopen en Anna heeft nog een munt van de vorige keer. Dio bestelt een wokschotel, die precies vier munten kost. Er wordt wel gestemd op de Eilandraad, maar de urn blijft dicht, zodat er deze ronde niemand naar huis gaat.

Aflevering 11 - 24 november 2016

De proef is de legendarische Robinson eetproef: kippenkoppen, gefrituurde pad, levende kokoswormen, een stierenbal en tot slot een gekookt ei met een embryo er in: een vijfgangeneetproef. Wie in de eerste ronde de laatste is, krijgt een zwarte stem: aan Suzanne de eer. Met elke gang zijn munten te verdienen, waarmee op winnaarseiland eten te koop is en elke gang valt er iemand af. Dio wint de proef uitendelijk van Thomas en wint immuniteit. Hij mag twee meenemen naar Winnaarseiland en kiest voor Thomas en Koos. De drie hebben samen 12 munten om pizza, omelet en fruit te kopen. Tijdens de Eilandraad wordt Koos weggestemd. Hij kiest niet voor het Afvallerseiland en gaat naar huis. Zijn Expeditie is klaar.

Aflevering 12 - 1 december 2016

Anna, Dio, Suzanne, Jessie en Thomas moeten een schommelproef doen. Ze moeten al schommelend zoveel mogelijk kokosnoten uit een rek tikken. Er zijn twee winnaars en er worden twee zwarte stemmen gegeven. Jessie en Dio winnen immuniteit, Thomas krijgt een zwarte stem. Suzanne en Anna moeten nog een keer om te bepalen wie de tweede zwarte stem krijgt: dat wordt Suzanne. Dio en Jessie gaan samen naar Winnaarseilend, met elk drie munten om eten te kopen. Jessie had nog drie munten van de eetproef, zodat ze een panpizza, appel en halve meloen kunnen kopen. Tegen alle verwachtingen van de spelers in wordt Thomas en niet Suzanne naar huis gestuurd. Thomas kiest ervoor om naar het Afvallerseiland te gaan en te duelleren met JayJay of Bertie. JayJay en Bertie krijgen materiaal om een vlot te bouwen en het eiland te verlaten, als ze tenminste niet verliezen van een nieuweling die op het eiland verschijnt. Zij weten dan nog niet dat Thomas onderweg is.

Aflevering 13 - 8 december 2016

Thomas dient zich aan op Afvallerseiland bij Bertie en JayJay. Het Basiskamp wordt nu bevolkt door Suzanne, Anna, Dio en Jessie. JayJay duelleert in de vazenproef tegen Thomas. Beide mannen gooien alle tien de ballen mis. JayJay verliest de proef omdat hij zijn concentratie even verliest en naar Thomas kijkt. Hij gaat naar huis. De vier van het Basiskamp doen de laatste eliminatieproef: wie wint is de eerste finalist. Dio wint en staat in de finale; Anna verliest en gaat met een zwarte stem naar de Eilandraad. Als troostprijs kiest Dio voor haar om mee te gaan naar Winnaarseiland waar een lekkere maaltijd en douche wacht. Jessie wordt naar huis gestemd, maar zij gaat naar Afvallerseiland om te duelleren met Thomas of Bertie.

Aflevering 14 - 15 december 2016

Bertie / Bron: Olivier ThijssenBertie / Bron: Olivier Thijssen
Anna en Suzanne moeten strijden om een plek te bemachtigen in de finale. Jessie duelleeert op Afvallerseiland met Thomas: het bekende spel met de vaas op de wip. Thomas wint. Bertie en Thomas verlaten Afvallerseiland met het vlot dat JayJay en Bertie hebben gemaakt. Met z'n vieren spelen ze de halve finale, een ingewikkelde proef met touwpuzzel en ringwerpen. Bertie is de eerste en staat in de finale, Thomas is nummer twee. Hij gaat ook naar de finale. Anna en Suzanne liggen er uit. Bertie en Thomas voegen zich bij Dio, met een kist vol fruit en een flesje wijn bij zich: Bertie, Thomas en Dio spelen de finale.

Aflevering 15 - 22 december 2016 - de finale

Wie wint? Dio, Thomas of Bertie? Het drietal staat voor een lange en vermoeiende finaleproef met vallende bamboestokken, touwladders, kokosnoten hakken en kokosmelk opvangen, een kist openen en met een zilveren kogel een kogelspel volbrengen en daarna kokosnoten schieten. Wie het eerst drie tonnen heeft doen knallen is de winnaar. Bertie schiet het beste en raakt voor Dio de derde ton. Thomas wordt in het finalespel derde en Dio moet het met een tweede plaats doen. De Zeeuwse boerin wordt na haar deelname aan Expeditie Robinson een bekende Nederlander.

Bertie wint Expeditie Robinson 2016.

Uitspraken

Lex: "Je bent een rappertje, die hebben het al snel zwaar."
Bertie: "Het is een beetje Zeeuws hier, 'Luctor et emergo', 'lukt het vandaag niet dan wel maargen.'"
Elle: "Lex heeft me dus verraden, hè! Mannen, je kunt ze niet vertrouwen!"
JayJay: "Het is een drama met alleen maar vrouwen. Met alle respect, Koos is ook een beetje een vrouw."
Koos: "Op de een of andere manier check ik dan uit."
Dave: "Er is dan maar één ding voor mij en dat is afkijken. Dat kon ik vroeger wel op school."
JayJay: "Net winnen is ook genoeg."
Kraantje: "Wij hebben een team met miss-focking-Nederland die overal iets over te zeggen heeft."
JayJay, die de keus krijgt om naar Afvallerseiland te gaan: "Ik ben er zo keihard uitgesteld, dus als je nog een procentje kans maakt dan moet je die grijpen."
JayJay vol bewondering over Bertie die weet hoe ze visaas moet kweken: "Heb jij overal een antwoord op?"
Chloé: "Jullie ruiken allemaal naar eten!"
Suzanne na de samensmeltingsmaaltijd: "Hee Dio, je hebt weer praatjes."
Dio over Gaby: "En dan op het einde zo'n naaistreek te leveren ..."
Dio over Jalou: "We hebben het uitgepraat. Dat is tactisch ook beter, dan denkt ze dat ze geen gevaar loopt."
Jalou over de torenbouwproef: "Je moet je niet gek laten maken en op je eigen toren concentreren."
Jalou over Bertie: "Echt een rauwdouwer, niet zeiken maar doen. Zo'n vrouw heb ik gemist in het kamp."
Jalou over de rake worp met het zandzakje van JayJay: "Mooie worp. ouwe!"
JayJay tegen Jalou, die even stuk zit nu de Expeditie voor haar over is: "Je hebt alles gedaan zoals jij het wilde doen."
Anna: "Het is best wel harmonieus, op Koos en Suzanne na."
Koos: "Ik zou heel graag nog even een proef willen winnen."
Dio: "We hebben heel vaak afgesproken dat we het eerlijk zullen spelen."
Koos: "Je smeedt de sluwste plannen om mij er uit te werken en nu ga je slachtoffer spelen, Thomas Dekker?"
Bertie: "Ik zit er vandaag best wel doorheen. Dit is met afstand het zwaarste dat ik ooit gedaan heb."
JayJay over Bertie, die het even zwaar heeft: "Wat zie ik nou? Is dat een barstje?"
Bertie: "Dit is geen barstje, hoor. Dit is een scheur!"
Koos: over de tactiek van Thomas en Dio, die het zo spelen dat ze samen met Jessie en Anna verder kunnen: "Thomas, je bent een topsporter! Kies wat sterke mensen uit en vecht het dan uit."
Dennis de presentator: "Het pact (uitgesproken als 'pekt') van vier."
Jessie: "Ik ben net als Gaby een vrouw van mijn woord."
Thomas: "Als je het spel speelt kun je ook verliezen."
Thomas: "Ik heb altijd gelogen en bedrogen."
Thomas over Bertie en JayJay op Afvallerseiland: "Hier zitten de twee echte bikkels."
Suzanne over de gebroken beloftes en het wegstemmen van Thomas uit het clubje van vier door Dio en Jessie: "Dit was hoogverraad en ik zat er wel echt van te genieten."
JayJay: "Dat je hier zit met een topvrouw als Bertie. Dat neemt niemand me meer af."
Suzanne over de keuze van Dio om Anna mee te nemen naar Winnaarseiland, omdat het zo zielig is dat ze de proef verloor, terwjl Suzanna nog nooit op Winnaarseiland was: "Jullie hebben elkaar genaaid en nu is het zo zielig voor Anna. Ik ben er heeelemaal klaar mee."
Bertie na het vertrek van JayJay: "Ik werd vannochtend wakker zonder JayJay en met Thomas. Toch een beetje anders."
Bertie nadat Thomas om de belofte heen praat die hij aan JayJay heeft gedaan om Bertie de finale in te helpen: "Jij hebt een belofte aan JayJay gedaan. Je zei honderd procent. Normaal ben ik heel gemakkelijk over te halen, maar nu hou ik mijn poot stijf. Dat heb ik van JayJay geleerd."
Jessie: "Dio is op de gemene toer."
Bertie voor de finale: "Morgen ga ik er vol in. Ik ben natuurlijk wel een Zeeuwse boer. De heren kunnen hun borsten nat maken."
Expeditie Robinson 2018 - Boer Jan wordt winnaar
Expeditie Robinson 2018 start op donderdag 6 september 2018 om 20:30 uur. Vanaf die datum zendt RTL5 elke week, tot en met de finale, het avonturenprogramma met bekende (Corry Konings, Gregory Sedoc, Toine van Peperstraten, Famke Louise en Johnny Kraaijkamp), minder bekende en onbekende Nederlanders uit op televisie. Het is de 19e editie van het spel- en overlevingsprogramma. Verdeeld over drie kampen, Kamp der Onbekenden, Kamp Noord en Kamp Zuid, starten 21 deelnemers op een Filipijns eiland aan de reality-show. Expeditie Robinson wordt geproduceerd door Strix Television.

Expeditie Robinson 2015

Expeditie Robinson 2015 startte op 3 september 2015. In de eerste aflevering worden de deelnemers gedropt op het eiland, letterlijk in het diepe gegooid, zonder steun van een Kamp Noord of Kamp Zuid. Ze moeten het elk voor zich zien te redden. Expeditie Robinson 2015 heeft daarmee een andere start dan de vorige edities. Wie is aan het eind van de avontuurlijke realityserie de beste Robinson en heeft alle eliminatierondes overleefd? Daar gaat het om bij Expeditie Robinson. De winnaar mag zich Robinson 2015 noemen. Topster van ER2015 is Elle Bandita, dia na het ER-seizoen meerder keren wordt gevraagd om een tv-programma te presenteren.

Editie 2015 van Expeditie Robinson is anders

Editie 2015 is anders dan de vorige, dat merken de 17 deelnemers als ze gedropt worden op het eiland van bestemming. Het is een Filipijns eiland, waar een huisje staat, met bedden erin. De deelnemers reizen naar Caramoan, een gemeente in de Filipijnse provincie Camarines Sur op het eiland Luzon. Hun bestemming is het onbewoonde eilandje Mantapayas. De bomen en struiken hangen er vol met het heerlijkste eten: bananen, amandelen en papaya’s. Dat was in eerdere edities wel anders. Bovendien zitten ze nu allemaal op één en hetzelfde eiland. Het lijkt een paradijselijk begin, maar schijn bedriegt. Op het eiland van Expeditie Robinson 2015, de 16e 'ER' alweer, is niet echt sprake van een paradijsje. De deelnemers moeten meer dan ooit zien te overleven, met bananen, maar verder op eigen kracht.

Presentatoren Kluijver en Weening

Donderdag 3 september 2015 is de eerste aflevering. RTL 5 zendt het programma uit en de presentatie is in handen van het duo Nicolette Kluijver en Dennis Weening, net als vorig jaar. Zij leiden de avontuurlijke opdrachten in. Het spel gaat in 2015 terug naar de basis. De deelnemers hebben wellicht een bed, maar weinig eten, dat ze voor zichzelf krijgen: zeven handjes rijst en zeven handjes meel. Daar moeten ze het tot de samensmelting mee doen. De deelnemers kunnen zich niet meer wentelen in de beschutting van een kamp: ze staan er allemaal alleen voor. Het is ieder voor zich.
Eindredacteur is Vincent Evers.
Hoofdsponsor van het programma is Fisherman's Friend.

De deelnemers

Zeventien bekende en minder bekende Nederlanders gaan met elkaar de strijd aan op een tropisch eiland.
Bron: RTLBron: RTL
 1. Wietze de Jager
 2. Tim Douwsma
 3. Teske de Schepper
 4. Sharon Doorson
 5. Sandra van Nieuwland
 6. Sander Janson
 7. Ronnie Flex
 8. Oscar Aerts
 9. Marian Mudder
 10. Klaas van der Eerden
 11. Kim Lammers
 12. Kees van der Spek
 13. Jaap Jongbloed
 14. Elle Bandita
 15. Danny Ghosen
 16. Anna Speller
 17. Amara Inwuka

Wietze de Jager
Wietze is 26 jaar oud en een Q-music dj. Hij presenteert een succesvolle ochtendshow waar honderdduizenden Nederlanders elke ochtend naar luisteren.

Tim Douwsma
Tim verwierf werd bekend door zijn deelname in 2007 aan 'So You Wanna Be A Popstar'. Hij haalde toen de finale en heeft sindsdien een bloeiende zangcarrière.

Teske de Schepper
Teske is YouTube/muziekartiest en blogger/vlogger. Van deze hobby heeft ze haar werk gemaakt. Ze is met haar 19 jaar de jongste deelnemer.

Sharon Doorson
Sharon is een Nederlandse singer/songwriter. Toen ze zes was won zij de 'Mini Playbackshow'. De jaren daarna is ze zich gaan specialiseren in de muziek en zingt ze solo.

Sandra van Nieuwland
Sandra debuteerde in ‘The Voice of Holland’ en deed het daarna goed in de hitlijsten. Ze doet theatertours langs Nederlandse theaters.

Sander Janson
Sander is tv-presentator bij John de Mol Producties. Hij presenteerde diverse programma’s, waaronder 'Campinglife'. Hij is freelance publieksentertainer en presentator.

Ryanne - Elle Bandita
Ryanne is een Rotterdamse rockzangeres die zich ook wel Elle Bandita noemt.
Het is een muziekdier die haar eigen muziek maakt maar ook voor anderen, theaterstukken en films schrijft.

Ronnie Flex
Ronnie is rapper en producer en sinds een paar jaar rijzende ster in de rap-wereld. 'Drank & Drugs' is zijn grote hit van 2015.

Oscar Aerts
Oscar studeerde aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunst Academie en is werkzaam als acteur. Hij speelde ondermeer mee in de speelfilm 'Gooische Vrouwen'.

Marian Mudder
Marian is actrice en schrijfster. Ze is bekend van haar rol in 'Vrouwenvleugel' en als Vera Prins in de serie 'Baantjer'. Daarnaast schrijft ze romans.

Klaas van der Eerden
Klaas is cabaretier die iedere twee jaar een nieuw cabaretprogramma maakt en langs de theaters tourt. Hij werkt ook mee aan televisieprogramma’s zoals 'Foute Vrienden.'

Kim Lammers
Kim is hockeyster die in het Nederlands Hockey elftal speelt. Zij is een scorende speelster. Met haar team behaalde ze goud bij de Olympische Spelen in Londen. In 2006 en 2014 werd ze Wereld Kampioen. Ze is directeur van het Ronald McDonald Centre (sportcentrum voor kinderen met een beperking) in Amsterdam Noord.

Kees van der Spek
Kees bedacht het programma 'Oplichters in het buitenland', het programma dat hij zelf presenteert. Hij werkte jarenlang samen met Peter R. de Vries.

Jaap Jongbloed
Jaap is tv-presentator van ondermeer 'Tros Aktua'. Met Astrid Joosten vormde hij het duo Jongbloed & Joosten. Zij maakten een talkshow. Jongbloed is als eindredacteur en/of presentator bij veel programma’s betrokken.

Danny Ghosen
Danny onderzoekt als journalist/verslaggever voor het EO programma 3Onderzoekt maatschappelijke misstanden. Hij was ook reporter voor PowNews. Danny groeide op in Libanon.

Anna Speller
Anna werd bekend door haar deelname aan het programma 'Starmaker'. Uit het programma kwam de popgroep 'K-otic' voort. Inmiddels is de zangeres ook actrice met al verschillende films en series op haar naam.

Amara Inwuka
Amara is beeldend kunstenares die geniet van wolken en weerbeelden. Ze is weervrouw geworden bij RTL en presenteert het weer voor diverse programma’s.

Aflevering 1 - 3 september 2015

In de eerste aflevering maken we kennis met de deelnemers.

Aflevering 2 - 10 september 2015

De groep moet twee groepen van 8 (een rood en een geel team) maken en de 17e gaat alleen naar een eiland. Marian Mudder kiest ervoor om naar het eiland te gaan, Tayak. De 16 doen een proef waarbij twee ballen over een helling moet worden geduwd en in zee gedumpt. Team geel wint en krijgt immuniteit. Op de eerste eilandraad wordt Kees van team rood weggestemd.

Aflevering 3 - 17 september 2015

De groep moet weer in tweeën worden verdeeld en de laatste oneven deelnemer gaat naar een ander eiland. Klaas biedt zich aan en vaart naar het eiland Tayak, waar Marian al zit. Zij heeft weinig eten, kan niet vissen en weet niet hoe ze het vuur aan moet krijgen. Zij is blij met de komst van Klaas.
Het spel voor de twee teams is er een met water, zwemmen, touwen en ringen. Het slot is ring gooien. Het team dat wint krijgt immuniteit bij de eilandraad. Wietze is de beer, hij zit bij het verliezende team, krijgt veel stemmen en moet naar huis.

Aflevering 4 - 24 september 2015

Klaas ergert zich dat Marian niks doet en niks kan. Sandra komt erbij op Tayak, maar de situatie wordt er voor Klaas niet beter op. Hij spuit zijn gal en daarna gaat het beter. Ook op Mantapayas speelt dat: niet iedereen is bezig. Het eliminatiespel is er een van raderen en water overhevelen tot de vlag omhoog gaat. Team geel weet dit in de hitte het snelst te doen. Teske krijgt bij de stemmingsronde alle stemmen behalve die van haarzelf. Ze moet naar huis.

Aflevering 5 - 1 oktober 2015

De mensen van Mantapayas moeten twee groepen vormen, een van vier en een van zeven. Dat valt nog lang net mee. De groepen worden ingedeeld in Kamp Noord (rood) en Kamp Zuid (geel). De vier van Kamp Zuid moeten naar Tayak, en worden verenigd met de drie die daar al zitten. Het is dan zeven tegen zeven. Kamp Zuid wint de proef met evenwichtsbalken boven water. Kamp Noord moet naar de eilandraad. Ronnie wordt bij de eilandraad naar huis gestemd.

Aflevering 6 - 8 oktober 2015

Op Tayak is weinig voedsel en dat valt de groepsleden daar zwaar. De proef is zwaar en lang: water naar de zee dragen. Kamp Zuid wint weer de proef, al is het op het nippertje. Bij Kamp Noord wordt Jaap naar huis gestemd.

Aflevering 7 - 15 oktober 2015

Op Tayak is het gebrek aan eten een belangrijk onderwerp. De Tayak-groep is heel erg bezig met de samensmelting. Tim heeft zich verwond aan zijn voet. Op Mantapayas blijkt Anna een bindende factor te zijn.

Expeditie Robinson maakt kans op de Televisier Ring: tijdens de uitzending van deze aflevering staat de oproep om op ER15 te stemmen constant in beeld. Team rood/ noord/ Mantapayas (Anna, Ryanne, Oscar, Danny, Sharon) wint de proef van touwtrekken boven water. Op Mantapayas is eten. Volop bananen, bijvoorbeeld. Op Tayak is dat veel magerder. Tim bedenkt een nieuw plan en stelt voor niet Marian maar Sandra eruit te stemmen. Sandra wordt eruit gestemd tot haar verbijstering.
ER2015 wint de Televizierring 2015 niet.

Aflevering 8 - 22 oktober 2015

Expeditie Robinson trekt wekelijks meer dan een miljoen kijkers.
In aflevering 8 is de samensmelting daar: en dan is er een tafel vol met eten. De deelnemers eten hun buikje rond. Op een soort schatkaart staat de route die ze de dag daarop moeten lopen. Er volgt een proef met kokosnoten. Ze moeten allemaal vier kokosnoten zoeken en die meenemen over een parcours. Amara wint immuniteit. De twee laatsten moeten duelleren. Marian is de laatste en dan volgt nog een ronde om te bepalen wie de tweede laatste is. In deze ronde wint Sander immuniteit en is Tim de laatste.
Na deze proef vertrekt de groep naar een nieuw eiland, Sabitan Laya. Marian en Tim moeten duelleren met een proef waarbij ze in een houten kader staan met een blok op hun hoofd. Wie blijft het langste staan? Tim wint. Hij neemt wel een zwarte stem mee naar de eilandraad. Tim wordt weggestemd en gaat naar huis. En toch weer niet. Hij krijgt de kans om alleen en in het geheim op een klein eiland de expeditie voort te zetten. Hij zal dan moeten duelleren met elke afvaller en maakt zo nog steeds kans op de finale.

Aflevering 9 - 29 oktober 2015

Wat volgt is een individuele eliminatieproef. Het is een proef op water. Een kist in het water moet zo ver mogelijk op het strand worden gebracht.
Tim, op verliezerseiland, wil naar huis. Hij geeft op.
Danny wordt eruit gestemd. Hij kan in het geheim de expeditie voortzetten. 'Ja, natuurlijk wil ik dat. Ze hebben heel veel moeite gedaan om me weg te stemmen, dus ga ik heel veel moeite doen om ze te verslaan.'

Aflevering 10 - 5 november 2015

Ryanne heeft nog veel stemmen en vertelt dat aan Kim. "Misschien kunnen we iets bekokstoven."
Danny scoort een splinter onder de nagel van zijn duim en dat doet hem erg zeer. Hij krijgt er zelfs de dokter voor op het eiland, omdat het gaat zweren. De splinter wordt er uit getrokken.
Sharon zit er doorheen en wil naar huis. Ze neemt afscheid. Er komt desondanks een eliminatieproef. Bij het eliminatiespel hangt Kim het langst (er moeten al hangende codes worden onthouden), maar ze is er toch het eerste uit omdat ze de code niet goed heeft. Bij het eerste teken zit ze al fout. Oscar heeft de meeste tekens goed. Hij wint immuniteit en mag met nog drie mensen naar winnaarseiland waar kip aan het spit hangt. Hij neemt Klaas, Anna en Ryanne mee. Sander wordt uit het spel gewipt. Hij krijgt net als Tim en Danny het voorstel om naar het afvallerseiland te verhuizen en neemt dat met beide handen aan.

Aflevering 11 - 12 november 2015

Danny moet met Sander duelleren op afvallerseiland. Danny wint, verrassend genoeg. Kim heeft buikpijn en is zo slap als een dweil. Klaas en Ryanne maken een dealtje terwijl ze in het water zitten, maar Klaas gaat het nu smerig spelen. In de eliminatieproef moeten de deelnemers een kist opgraven, waar een zak in zit. Daar zitten drie touwtjes in en zes ballen. Ze moeten met een anker pontons naar zich toe trekken. De ballen moeten aan de touwtjes worden geknoopt en om een stok worden geslingerd. Kim is de winnaar van deze proef. Zij mag naar winnaarseiland en daar is een douche en lekker eten. Ze mag twee mensen meenemen en kiest voor Klaas en Amara. Ryanne wordt bij de eliminatieronde uit het spel gestemd. Ze gaat naar huis en kiest ervoor om niet naar verliezerseiland te gaan.

Aflevering 12 - 19 november 2015

Danny begrijpt niet waarom er niemand naar zijn eiland komt om met hem te duelleren. Hij zit al zes dagen alleen op afvallerseiland.
In het spel zitten nog Klaas, Anna, Oscar, Amara en Kim op Sabitan Laya en Danny alleen op afvallerseiland.
De vijf van Sabitan Laya moeten in de eliminatieproef vuur en een ladder met bamboe stokken makem, om daarna vuur te ontsteken in een schaal. Klaas is de snelst en hij wint immuniteit; Kim zit hem op de hielen. Amara en Oscar lukt het niet om vuur te maken. Kim en Anna gaan door voor de tweede plaats en Kim wint. Anna krijgt één zwarte stem, Amara en Oscar krijgen twee zwarte stemmen mee. Klaas belooft aan Kim om haar mee te nemen naar winnaarseiland, maar hij kiest uiteindelijk voor Oscar. Hij mag maar één persoon meenemen. Het zit Kim dwars dat Klaas voor Oscar kiest. Kim wordt eruit gestemd, door de twee mannen, want Amara en Anna hebben geen stemmen meer. Kim kiest ervoor om wel naar afvallerseiland te gaan.

Aflevering 13 - 26 november 2015

Danny is van de ratten besnuffeld. Ze komen hem elke nacht opzoeken; hij kan nauwelijks nog slapen. Hij zit nu acht dagen op afvallerseiland, grotendeels alleen. Danny en Kim moeten het spiraalspel spelen. Balancerend op een balk moeten ze elk een ring uit een spiraal slingeren. Danny is een fractie sneller en speelt Kim naar huis.
De immuniteitsproef is er een van blokken stapelen en zo lang mogelijk blijven staan. Amara wint en Anna krijgt twee zwarte stemmen.
Amara neemt Anna mee naar winnaarseiland waar een flesje wijn en lekkere hapjes klaar staan. Anna kiest ervoor om naar verliezerseiland te gaan en te gaan duelleren. Ze weet nog niet wie ze op het eiland aan zal treffen.

Aflevering 14 - 3 december 2015

Anna gaat naar Danny, naar afvallerseiland en duelleert met hem om een plek in de volgende ronde. Wie heeft de ring het eerste los van de spiraal? Anna wint en Danny gaat naar huis.
Amara, Oscar en Klaas strijden tegen elkaar in de laatste reguliere eliminatieproef: ze moeten over een klimnet klimmen en dan ballen vissen in een mandje gooien. Ondertussen moet er een bak met water worden gevuld; die bak is lek. De nummers één en twee moeten op winnaarseiland duelleren. Nummer drie speelt de halve finale. Amara verliest, Oscar en Klaas moeten duelleren. Ze krijgen eerst nog lekkers, zoals een chocolade fondue en een ijsbuffet op winnaarseiland. Amara vaart naar afvallerseiland, naar Anna. Die twee staan al in de halve finale en moeten strijden tegen de winnaar van het duel tussen Klaas en Oscar. De twee mannen moeten een toren bouwen op een standaard met metalen schijven: Oscar wint.

Aflevering 15 - 10 december 2015

De halve finale: Klaas moet strijden tegen Anna en Amara. De drie moeten in de jungle zoeken naar een amulet in de vorm van een dolk. Er zijn er drie verstopt. Wie verliest gaat naar huis. De twee winnaars staan in de finale. Klaas verliest en Amara en Anna staan met Oscar in de finale. Het finalespel is een loodzware proef die uit zeven onderdelen bestaat met kokosnoten lek hakken, zwemmen, hengelen, onthouden en rekenen. Volgende week weten we meer.

Aflevering 16 - 17 december 2015

Oscar liep voor op Amara en Anna, maar hij vergat iets. Of hij dat deze aflevering op tijd kan rechtbreien moeten we nog zien.
Het wordt op de avond van de grote finale duidelijk. Oscar, Amara en Anna hebben 32 dagen Expeditie Robinon volgehouden. Nu komt het op het laatste, lange en zware, spel aan. Oscar loopt voor, maar Amara bouwt met de meeest vaste hand de toren en laat de R van Robinson ontploffen. Amara wint 25.000 euro.

Uitspraken van de deelnemers die de moeite waard zijn

Danny: 'Ik ben bereid op wat er te komen gaat'.
Wietze: 'Als je het spel wilt winnen moet je het spelen.'
Ryanne: (staat op het strand met een deelneemster die vraagt: 'Wat zullen we gaan doen?) 'Ik dacht gewoon een beetje vingeren in de bosjes, maar je hoeft niet mee hoor!'
Ryanne: (geniet van het uitzicht vanaf het strand op de bergen) 'Die bergen zien er uit als op een hoestdrankje. En dan denk ik 'Joh, het bestaat echt!''
Ronnie: 'Het eten is gewoon kut; cassaveprutjes. Iedereen doet net of het heel lekker is.'
Ryanne: (Na de teamverdeling) 'Leuk teampie, hoor! Beauty (de andere ploeg) and Brains (haar ploeg).'
Ronnie: (Tijdens de proef in water) 'Ik zit in een team met mensen uit van die Hollandse families, die altijd gaan zeilen. Die kunnen dit gewoon.'
Ryanne: (Danny konkelt met iedereen) 'Als Danny in een schelp schijt weet hij het nog te verkopen.'
Ryanne: (loopt met brandhout op het strand) 'Ik heb nog steeds niet gepoept. Dan neem je toch gewoon wat brandhout mee!'
Klaas: (zit met Marian op Tayak) 'Ik heb het even gehad met dat vrouwenpraat.'
Danny: 'Sandra wil wel naar dat andere eiland. Pfiuw, doei!'
Klaas: (Marian en Sandra doen yoga op het strand) 'Ik heb nog nooit gehoord dat je met yoga vis kan vangen.'
Ryanne: (bij een proef op een heel hete dag) 'Ik was er wel klaar mee en toen moest het nog beginnen.'
Ryanne: (bij die proef in de hitte) 'Ik voelde me als een kip in een braadcarousel. Ik zou wel zin hebben in zo'n kippetje.'
Ryanne: 'Danny is een fokking rat, maar wel een goeie rat.'
Ryanne: 'Ik zie een kist en ik denk, we krijgen wat te vreten, een biertje, een sigaretje, maar dat ging niet door.'
Ryanne: 'Ik ontplof bijna. Als ik echt ontplof gaan er klappen vallen.'
Ryanne: 'Ik had me voorgenomen om een beetje normaal te doen, maar dat hield ik maar één dag vol.'
Ryanne: (na het samensmeltingsdiner) 'Ik heb zo gevroten dat ik niet eens heb genoten.'
Klaas: (voorafgaand aan de kokosnootproef) 'De moed zakt me compleet in de schoenen.'
Ryanne: 'Moet ik nou een beetje gaan zitten rollebollen? Daar heb ik helemaal geen zin in. Pleur op!'
Ryanne: (is als eerste vrouw boven) 'Nou ben ik opeens een wijf, weet je wel, als eerste boven.'
Kim: 'Danny, de sjacheraar, staat achter het net klaar in de hoop dat iemand een kokosnoot laat vallen.'
Oscar: (over Tim, die fanatiek knokt) 'Een of andere motherfocker staat allemaal focking vieze dingen te doen.'
Ryanne: 'Tim wil zijn wangedrag naar Oscar goedmaken door de vrouwen een kokosnoot te geven.'
Oscar: (over Tim, na een verloren proef) 'Dat hij verloren heeft, ja, dat is je eigen schuld, pik!'
Ryanne: (de deelnemers kunnen gebruikmaken van tien stemmen in een kokertje) 'Dennis legt het spel met de stemmen uit en ik snap er geen hol van.'
Ryanne: (pinkt een traantje weg bij het zien van het mooie nieuwe eiland, Sabitan Laya) 'Alleen is het zand wat smeriger, maar dat zal me aan m'n reet roesten. Ik ben toch al focking smerig.'
Tim: (alleen op een eiland) 'Eigenlijk is het niks voor mij.'
Ryanne: (bij de kistproef die onder water moet worden gedragen) 'Ik schiet al in paniek als ik in bad mijn gezicht was.'
Ryanne: (bij de kistproef die onder water moet worden gedragen, tweede ronde, met onderwaterfobie) 'Ik weet wel dat ik niet bij de kist kom. Ik accepteer die zwarte stem wel.'
Klaas: (op winnaarseiland spreken ze af dat ze Danny eruit stemmen) 'We gaan er met gestrekt been in.'
Sander: (na het eten van eigengebakken brood) 'Ik heb het gevoel van intens geluk.'
Kim: 'De winst is dat ik niet zo hoef te moeten.'
Klaas: (stemt op Danny) 'Je bent een snitch, je bent een rat. Ik wil niet langer met jou op een eiland zitten.'
Danny: (nadat hij met een meerderheid van stemmen eruit wordt gestemd) 'Ik vind het een eer eigenlijk, dat ze zoveel op me hebben gestemd.'
Oscar: (ziet Ryanne met deze en gene konkelfoezen) Ik zie d'er zo openlijk flirten met anderen.'
Klaas: 'Ryanne heeft de plek van Danny overgenomen, wat betreft spionage en gekonkel.'
Sharon: 'Het is echt prachtig hier, maar ik denk alleen maar aan thuis.'
Sander: 'Er wordt heel veel gekonkeld. Ik word er gek van.'
Ryanne: 'Ik ga ze zo hard naaien allemaal. Ik ben zo'n klootzak. Ik ga hiervoor echt naar de hel.'
Ryanne: 'Ik ben wel echt het spel aan het spelen nu, en dat wilde ik proberen. Dus, dat doe ik nu.'
Ryanne: (bij de proef moeten tekens worden onthouden) 'Kut! Mijn geheugen is een zeef. Ik heb zoveel geblowd, en zo.'
Ryanne: 'Misschien kan ik wel een liedje verzinnen om het te onthouden.'
Ryanne: (wat moet worden onthouden bestaat uit kleine letters, hoofdletters en cijfers) 'Voor een hoofdletter zet ik dan een scheetje.'
Klaas: (Over presentator Dennis, die een letter niet goed vindt) 'Wat een naaier!'
Oscar: (Hij en Sander hebben de meeste tekens goed): 'Come on, ik wil nu ook wel eens winnen. Die gast kan blijkbaar alles.'
Ryanne: (bij het zien en ruiken van het eten) 'Ohh, stop het in me, stop het in me.'
Ryanne: (tegen Sander die uit het spel is gestemd) 'Sorry, not sorry. Je bent gewoon te sterk.'
Danny: (Sander komt op afvallerseiland) 'Wat heb ik gedaan om dit te verdienen.'
Sander: 'Ryan, ik kom der an.'
Sander: (nadat hij heeft verloren van Danny en echt naar huis moet) 'Ik hoop dat je die gasten allemaal een poepie laat ruiken.'
Ryanne: (op Twitter @ellebandita) 'Zin in expradritson grabbelton vanandnndnzhzi'
Ryanne: (is een beetje verdrietig omdat ze thuis mist) 'Ik hoef niet altijd grappig te zijn, of irritant of debiel.'
Ryanne: (als ze eruit wordt gestemd) 'Zo voelt het nou als je in je reet wordt genaaid.' Amara 'Ja, zo voelt dat.'
Ryanne: (kiest om niet naar verliezerseiland te gaan, maar echt naar huis te gaan) 'Die hoofdprijs zal me nu ook aan m'n reet roesten. Ik wil naar huis. Ik wil een biertje drinken.'
Klaas: 'Oscar ziet er gespierd uit, maar hij heeft tot nu toe maar één proef gewonnen. Ik wil wel in de finale met hem staan.'
Klaas: (over Oscar, die geen vuur kan makan) 'Ga nou vuur maken oefenen! In de finale zit altijd een vuurproef. Goed, hij doet het niet. Ook goed!'
Anna: (Over Amara en Kim) 'Ik zie ze als twee stiefzusters. De een lacht, ook als ze boos is. De ander kijkt boos, ook als ze lacht.'
Amara: 'Ik zie overal wel iets te eten hangen. Dat zit gewoon in me. Misschien is dat mijn Afrikaanse bloed.'
Kim: (nadat ze er door de stemmen van Klaas en Oscar uit is gestemd) 'Wat een mietjes, eigenlijk.'
Amara: 'Ik kan ook vlammen. Misschien geef ik ze wel van katoen.'
Amara: 'Eigenlijk heb ik wel zin om het helemaal te winnen, of zo.'
Danny: 'Ik heb genoten, gelachen, streken uitgehaald.'
Anna: (Over Klaas die denkt dat Anna hem volgt): 'We zitten in hetzelfde spel, dude. Laat me met rust!'

Expeditie Robinson 2014 - Jubileumeditie

Op 4 september 2014 gaat het vijftiende seizoen van Expeditie Robinson van start, de realityserie en het afvalspel waarbij een groep deelnemers - in editie 2014 zijn dat bekende Nederlanders - op een tropisch eiland wordt geplaatst zonder voorzieningen. Ze moeten zich zien te redden met wat er op het eiland te vinden is of wat de vloed hen op het strand bezorgt. Belangrijk element van de serie zijn de spellen en opdrachten. Elke week valt er een deelnemer af en de winnaar ontvangt een som geld.

Jubileumeditie Expeditie Robinson

Expeditie Robinson editie 2014 is een jubileumeditie. Het is de vijftiende keer dat het programma in Nederland op de buis is. RTL 5 zendt het programma vanaf donderdag 4 september uit. Het is te zien van 20.30 uur tot 21.30 uur. RTL belooft spannende afleveringen met intriges en enerverende gebeurtenissen. De deelnemers zijn bekende Nederlanders. Ze worden niet meer deelnemer maar cast genoemd. Deze editie doen er meer kandidaten mee en gaat de reis verder dan ooit.

Voorheen kon iedereen die dacht goed te kunnen overleven op een tropisch eiland zich opgeven en werd een selectie gemaakt uit de aanmelders. Dat is in de loop van de jaren veranderd in een samengestelde groep van acteurs, actrices, presentatoren en sporters die gewend zijn om voor een camera te staan: kortom, mensen die de camera weten te gebruiken en die hun mondje weten te roeren. Het is daarmee meer een soap geworden dan een overlevingsspel. De vijver om deelnemers uit te vissen wordt na 14 edities ook steeds kleiner, waardoor de bekendheid van de Nederlanders die meedoen ook geringer is. De deelnemers zijn vooraf niet of nauwelijks bekend, maar worden bekende Nederlanders door de serie.

De deelnemers / Bron: RTL5De deelnemers / Bron: RTL5

De deelnemers

Veertien bekende Nederlanders gaan met elkaar het spel aan.
 • Ancilla (29) is playmate en ze schrijft voor een mannenblad en is politiek actief. Haar specialisme is latex mode.
 • Anouk (28) is musicalactirice. Ze speelde in Flashdance, Shrek en The Sound of Music. Ze presenteert bij Nickelodeon.
 • Coosje (24) is zangeres en actrice. Ze was een van de deelnemers van The Voice of Holland. Voor haar rol in de film Joy kreeg ze een Gouden Kalf. Coosje is samen met Ferry de jongste van het stel.
 • Ferry (24) is vooral bekend van GTST. Hij presenteert, zingt en acteert. Ferry is samen met Coosje de jongste van de groep.
 • Freddy (31) is bekend als Vieze Fur. De rapper treedt samen met Willie Wartaal en Faberayo op als De Jeugd van Tegenwoordig. Een bekend nummer van hem is Watskeburt?!
 • Juliette (30) is actrice en bekend van Zoop, New Kids Nitro en Dokter Tinus.
 • Kay (31) vormt samen met zijn broer de band Valerius. Hij is muzikant en model.
 • Bron: RTL 5Bron: RTL 5
  Krystl. Krystl (31) is zangeres. Ze is bekend van Bubbles en I’m in love. Ze kreeg een Edison voor beste nieuwkomer.
 • Leo (33) is acteur en cabaretier. Hij heeft zijn eigen programma en is deel van het cabaretduo Alkema & Bloemen.
 • Lobke (33) is een van de topzeilster van Nederland. Ze won medailles op twee Olympische Spelen en werd meervoudig wereldkampioen.
 • Loek (40) is acteur die in verschillende series meespeelt, ondermeer in Penoza.
 • Lone (45) is actrice die we ondermeer kennen uit Voetbalvrouwen en de musical Zorro. Lone is de oudste van de deelnemers.
 • Manuel (27) deed tv-werk voor Spuiten en Slikken en speelde in de serie Feuten, Spangas en Verliefd op Ibiza.
 • Mr. Polska (geen leeftijd) komt oorspronkelijk uit Polen. Hij maakt deel uit van het rapperscollectief Nouveau Riche.
 • Nadia (33) is model en presentatrice bij Powned.
 • Remy (38) is voormalig thaibokser is drievoudig winnaar van de K-1 world Grand Prix.
 • Rick (30) is presentator van verschillende televisieprogramma's. Hij is ondermeer bekend van 'Wie is de reisleider.'
 • Sabrina (34) is soul & jazz zangeres. Ze heeft vier albums op haar naam staan en een theatertour.

Presentatoren Weening en Kluijver

Dennis Weening, in 2011 zelf deelnemer die tijdens het spel afhaakte en naar huis ging, werd in 2012 presentator van de serie, samen met Evi Hanssen. Sinds 2012 wordt de serie niet meer samen met België uitgezonden, doen er geen Belgische deelnemers meer mee en is er ook geen Belgische presentator of presentatrice meer. Naast Weening presenteert Nicolette Kluijver Expeditie Robinson 2014.Voor Nicolette Kluijver is het de eerste keer dat ze dit programma aankondigt, voor Dennis Weening is het de derde keer. Na de opnames lag Nicolette Kluijver een week lang in het ziekenhuis met een longinfectie die ze op het eiland had opgelopen. Ze herstelde voorspoedig.

Eiland van de Filipijnen

De opnames vinden plaats op een eiland in de zuidelijke Filipijnen. Het is een vruchtbaar eiland, zodat de deelnemers er vruchten en noten konden vinden. De groep deelnemers wordt in de eerste aflevering verdeeld over drie locaties: de hemel, de aarde en de hel, genoemd naar de aanwezigheid of juist afwezigheid van voorzieningen.

Sponsor
In sportschoenenfabrikant Teva heeft RTL een sponsor gevonden. De deelnemers dragen de sandalen van Teva en na elke uitzending staan de sandalen prominent in beeld. De sportsandalen waar Teva op voortborduurt zijn ontwikkeld door de riviergids Mark Thatcher die in de Colorado River werkt. In 1984 maakte hij zijn eerste sportsandaal. Hij kon toen niet bevroeden wat een succesnummer dat schoeisel zou worden. Het was het begin van een schoenenrevolutie. De schoenen worden gemaakt onder de naam Teva en inmiddels is die naam uitgegroeid tot een merk van wereldfaam. De Original Sandal is dé sandaal waar het allemaal mee begon. Die wordt nog steeds gekoesterd door Teva. Het bedrijf ontwikkelde intussen vele soorten met frisse kleuren en ook met retro design.

Serie in 15 afleveringen

Aflevering 1 - 4 september 2014
In de eerste aflevering maken we kennis met de deelnemers.

Aflevering 2 - 11 september 2014
In aflevering 2 komen de deelnemers aan op het eiland en moeten ze de grote groep in drie gelijkwaardige groepen verdelen. Ze doen daarna een estafette. De winnaar gaat naar de Hemel, de nummer twee naar de Aarde en de verliezers gaan naar de Hel.
Coosje gaat naar huis vanwege een te snelle hartslag en te hoge bloeddruk. De groep die in de Hel terechtkomt moet naar de eerste stemming. Ancilla wordt naar huis gestemd. Team geel zit op Aarde en team rood in de Hemel.

Aflevering 3 - 18 september 2014
De drie groepen strijden tegen elkaar om te proberen van locatie te veranderen, of, als ze goed zitten op hun locatie, te blijven.
Groep blauw verliest en moet in de hel blijven en weer voor een eleminatieronde stemmen. Juliette wordt naar huis gestemd. Team geel wint en verhuist van de Aarde naar de Hemel. Rood moet vertrekken naar de aarde.

Aflevering 4 - 25 september 2014
Er volgt een loodzware proef met een monsterbal. De sterke Remy wordt ingezet maar hij en zijn team verliest de proef. Lone van Roosendaal wordt in de vierde aflevering van Expeditie Robinson naar huis gestuurd. Ze is helemaal verbaasd van de uitslag van de eliminatiestemming. Freddy loopt een verbrandingswond aan zijn voet op.

Aflevering 5 - 2 oktober 2014
De drie groepen worden herverdeeld in twee. Aarde en Hemel strijden samen om de verdeling van de Hel-mensen. Kamp Aarde stemt Leo er in de eliminatieronde uit. Hij gaat niet naar huis maar mag in z'n eentje naar de Hel.

Aflevering 6 - 9 oktober 2014
Groep Aarde, het gele team, verliest de proef en moet iemand elimineren. Nadia wordt unaniem naar de Hel gestuurd.

Aflevering 7 - 16 oktober 2014
Nadia en Leo zitten samen in de Hel en Leo besluit dat het genoeg is geweest: hij slaat op de gong en dat betekent dat hij opgeeft. Team rood wint voor de derde keer op rij een proef: team geel moet weer iemand uit hun groep wegstemmen. Het wordt Sabrina, maar zij hoeft niet naar de Hel. Ze moet tegen Nadia een puzzelproef doen. De winnaar mag mee naar de samensmelting die de volgende dag plaatsvindt.

Aflevering 8 - 23 oktober 2014
Nadia en Sabrina moeten de torenpuzzel malen om te bepalen wie mee mag naar de samensmelting. Sabrina wint en Nadia moet naar huis. Loek krijgt last van een slijmbeursontsteking in zijn schouder en hij besluit uit de expeditie te stappen. Er moeten voor de samensmelting nog twee deelnemers afvallen. Het zijn Krystl en Anouk die op het laatst afvallen. Dan mogen zij samen nog een keer duelleren om alsnog een plaats in de samensmelting te winnen. Krystl wint en Anouk moet naar huis.

Aflevering 9 - 30 oktober 2014
Het is het eerste spel sinds de samensmelting en de complotten vliegen over en weer het tropische eiland door. Rick wint immuniteit bij het spel waar kleurige schotels met een katapult kapot moeten worden geschoten. Manuel had al immuniteit. Er worden afspraken gemaakt en geschonden en bij de eilandraad wordt duidelijk wat daar het effect van is. Remy wordt onverwacht uit het spel gestemd.

Aflevering 10 - 6 november 2014
Freddy wint immuniteit bij de proef en Sabrina is de laatste en krijgt daardoor een extra stem bij de komende eilandraad. Freddy mag naar winnaarseiland waar lekker eten en drinken en een bad klaar staat. Hij mag twee meiden en een jongen meenemen en kiest voor Lobke, Sabrina en Ferry. Manuel wordt uit het spel gestemd.

Aflevering 11 - 13 november 2014
De complotten vliegen het eiland over. Om met Polska te spreken: "Het strand brandt!" Krystl en Freddy lopen een zwarte stem op bij de eerstvolgende eilandraad. Rick wint weer immuniteit en hij mag naar de bewoonde wereld met nog drie mensen. Hij kiest Krystl, Polska en Ferry. In het vissersdorp eten ze lekker en gaan daarna naar een Karaoke bar. Ze moeten zingen voor een vierkoppige jury met ondermeer de burgemeester van het dorp. Krystl wint met een gave vertolking van een Adèle-nummer. Sabrina besluit de expeditie te verlaten. De anderen hoeven daarop niet meer te stemmen. De immuniteit en de zwarte stemmen gaan mee naar de volgende eliminatieronde.

Aflevering 12 - 20 november 2014
Het spel waarmee immuniteit is te winnen is het modderspel en Kay wint. Rick heeft nog immuniteit van de vorige week. Ze mogen met de nummer twee van het modderspel, Polska, naar een eiland waar koffie en lekkers staat en waar brieven, foto's en een videoboodschap klaar liggen. De andere expeditieleden mogen hun brieven lezen, maar dan mogen ze niet stemmen. Niemand maakt daar gebruik van, zodat alle brieven in de vlammen verdwijnen. Bij de stemronde aan het einde van de aflevering is Mr. Polska degene die uit het spel wordt gestemd.

Aflevering 13 - 27 november 2014
Lobke wint het doolhof-puzzel-spel en mag de immuniteitsketting dragen. Ze mag met twee gasten naar winnaarseiland en kiest voor Krystl en Freddy. Ze eten er heerlijk en kunnen douchen. Op het eiland is een 'dode stem' te winnen, waar ze om moeten zoeken. De dode stem kan aan iemand gegeven worden die dan niet meer mag stemmen. Krystl heeft hem gevonden maar zet hem deze ronde nog niet in. Rick wordt bij de eliminiatieronde naar huis gestemd.

Aflevering 14 - 4 december 2014
Freddy, Kay, Lobke, Ferry en Krystl spelen de laatste ronde voor de halve finale. De winnaar van de proef mag met nog iemand een half uur boven de archipel vliegen in een helikopter. Het is een proef met vuur maken en Kay wint immuniteit. Krystl is de laatste en zij krijgt een zwarte stem. Kay kiest Freddy om met hem mee te gaan in de helikopter. Bij de eilandraad krijgt Freddy een dode stem, wat betekent dat hij niet mag stemmen. Het is onderdeel van een tactiek die Lobke fataal wordt. Zij krijgt alle stemmen behalve haar eigen en moet naar huis.

Aflevering 15 - 11 december 2014
Freddy, Kay, Ferry en Krystl zitten voor de finale. Kay en Freddy vertellen nu ook aan Ferry dat ze al jarenlang vrienden zijn en tijdens de Expeditie alles aan elkaar hebben doorgespeeld. De proef voor de finale gaat in duels waar durf, kracht en uithoudingsvermogen voor nodig is. Het is een proef met een grote draaiende rol boven water. Freddy valt op zijn oor in het water en krijgt een gat in zijn trommelvlies. Hij moet noodgedwongen afhaken. Kay, Kristl en Ferry zitten in de finale. Ze doen een proef vanuit een kooi die tien meter boven het water hangt, moeten roeien, vuur ophalen en een labyrintspel spelen. In aflevering 16 wordt duidelijk wie de winnaar is.

Aflevering 16 - 18 december 2014
FINALE
Winnaar van Expeditie Robinson 2014 is Kay

Het vocabulaire

Expeditie Robinson is een bron van uitdrukkingen die hun stempel zetten op de serie. Soms klinken er zoveel Engelse woorden dat het wel een Engelse in plaats van Nederlandse serie lijkt. We verzamelen enkele kenmerkende en waar nodig plaatsen we een vertaling of verklaring:
 • Deze zag ik niet aankomen - onverwachte wending
 • een pact (uitgesproken als pekt) - een samenzwering
 • je bent een fokking naaier - je hebt me voor de gek gehouden
 • voor de groep gaan - inzet voor de groep
 • oh my god! - jeetje!
 • Jezus! - zo hee!
 • what the fuck! - wat is dit!
 • that's the game - zo is het spel
 • we moeten fired-up zijn - we moeten hem van jetje geven
 • dat is wel echt kakkiedekak - dat is wel heel vervelend
 • last in, first out - die het eerste komt het eerste maalt
 • worst case - op z'n slechtst
 • most wanted - favoriet
 • no pressure - geen druk
 • snitch - verrader
 • smack in the face - klap in m'n gezicht
 • ik vind het k.u.t. - ik vind het he-le-maal niets
 • ik voel me top - ik voel me best
 • Yes! We made it, we're gonna eat and we're gonna drink - Jahaa! We hebben de samensmelting gehaald, we gaat vreten en zuipen
 • ik ben fokking trots! - ik ben wel heel erg trots, hoor!
 • the game is on - het spelletje is begonnen
 • fokking geniaal! - slim gespeeld, zeg!
 • je reet afvegen met een bananenblad, daar ben ik wel klaar mee - ik heb liever zacht toiletpapier
 • ik ben extra gemotiveerd om iedereen de ass te kicken - ik wil beslist winnen
 • ik heb een paar keer moeten huilen omdat ik mijn emoties niet de baas was, maar ik ben geen homo! - uitspraak van een stoere bink die op mannen valt
 • het lijkt wel seks met een schuurmachine - uitspraak tijdens spel met kruipen, puzzels, heet zand en veel zweet
 • ik ben helemaal naar de kloten! - ik ben op!
 • ik ben er nu wel een beetje kotsklaar mee - uitspraak na het zoveelste bananenhapje
 • als ik terugvlieg heb ik een staart aan mijn kont - ik heb het spel wel heel rattig gespeeld
 • one woman standing! - je zit wel in de finale, meissie!
 • dit is wel kut - dit is helemaal niet leuk
 • schiet op, hoereding! - toe touw, brandt nu toch door!

Expeditie Robinson 2013

Expeditie Robinson 2013 is de veertiende editie van het zeer geslaagde realityserie en afvalspel dat wordt opgenomen op een onbewoond tropisch eiland. In deze editie spelen alleen maar bekende Nederlanders. Dat was deze keer anders dan in vorige edities, waar ook Vlamingen meespeelden. Expeditie Robinson 2013 wordt opgenomen op Mensirip, Maleisië. De deelnemers moeten een maand zien te overleven op het eiland, in de groep, zonder communicatiemiddelen en met nauwelijks eten. Elke week valt een van de deelnemers af tot in de finale bepaald wordt wie de titel Robinson van het jaar 2013 verdient.

Zandvlooien op een onbewoond tropisch eiland

Deze Expeditie Robinson is net als de vorige series een reeks zware proeven voor de deelnemers waarbij het gebrek aan eten, de zandvlooien en andere insecten, de warmte en de proeven het de mannen en vrouwen moeilijk maken. Naast deze elementen spelen spelinzicht en tactiek mee. De eerste uitzending van seizoen 2013 was op 29 augustus. De serie was vanaf die dag elke donderdag om 20:30 uur bij RTL 5 te zien, met herhalingen op de zaterdag om 18:50 uur.

De deelnemers

Bron: RTLBron: RTL
 1. Anna-Alicia Sklias - 26 jaar, Den Haag, danseres/ VJ MTV
 2. Edith Bosch - 33 jaar, Den Helder, Oud-judoka
 3. Everon Jackson Hooi - 31 jaar, Curaçao, acteur
 4. Geraldine Kemper - 23 jaar, Volendam, presentatrice
 5. Geza Weisz - 26 jaar, Amsterdam, acteur/ DJ
 6. Hans Ubbink - 51 jaar, Doesburg, modeontwerper
 7. Jan Versteegh - 27 jaar, Rotterdam, verslaggever
 8. Kees Boot - 43 jaar, Dronten, acteur
 9. Negativ (Maurits Delchot) - 30 jaar, Amsterdam, rapper
 10. Paulien Huizinga - 42 jaar, Deventer, presentatrice, voormalig miss universe Nederland
 11. Robert Kranenborg - 62 jaar, Amersfoort, chefkok
 12. Sanne Vogel - 29 jaar, Nieuwegein, actrice, schrijfster, theaterregisseur
 13. Sef (Yousef Gnaoui) - 29 jaar, Amsterdam, rapper
 14. Valentijn de Hingh - 23 jaar, Lelystad, model
 15. Veronica van Hoogdalem - 23 jaar, Kleef Duitsland, presentatrice
 16. Zimra Geurts - 22 jaar, Utrecht, playmate, model, verslaggeefster

Balkproef

De één na de ander valt af. Elke week is er een eliminatieronde. Geraldine is de eerst die in de laatste week van november zeker is van een finaleplaats. In de kwartfinale strijden Anna, Edith en Kees voor de volgende ronde. Ze moeten er de beroemde balk-proef voor doen. In de halve finale knokken twee van de drie voor een finaleplaats naast Geraldine.
Anna wint de proef op de evenwichtsbalk en staat naast Geraldine in de finale.
Vlak voor de finale valt Kees af in een proef met pijl en boogschien die hij tegen Edith moet strijden.
In de finale zitten Geraldine, Anna en Edith.

Presentatieduo Hanssen en Weening

De presentatie van Expeditie Robinson 2013 is in handen van Evi Hanssen en Dennis Weening.

Evi Hanssen
Evi Hanssen is jazz zangers en was VJ op TMF. Evi presenteert ook grote festivals en interviewde bekende artiesten als Lenny Kravitz en Justin Timberlake. Ook presenteerde ze op TV1. Evi is blijven zingen en concentreert zich na 2003 helemaal op haar muziek. Ze blijft daarnaast werken voor televisie en geeft haar stem aan de Amerikaanse poes Garfield voor de film. Sinds eind 2004 reist ze elk jaar enkele maanden naar het buitenland voor verschillende programma’s, waaronder sinds 2006 voor Expeditie Robinson.

Dennis Weening
Dennis Weening begon bij TV West op de reclameafdeling. Hij viel op en daarna mocht hij het jongerenprogramma Westpop presenteren. Daarna benaderde Veronica hem. In 2005 werd hij presentator van muziekzender MTV en kreeg hij de kans om grote artiesten zoals Coldplay, Nelly Fortado, Moby en zijn held Iggy Pop te interviewen. Dennis werkt voor de VPRO op 3FM radio en is hij deelnemer in Wie is de Mol. Voor de televisie doet hij verschillende interessante projecten en in 2009 zit hij gebeiteld bij RTL5. Hij presenteert er verschillende programma’s. Sinds 2009 presenteert hij samen met Ann Lemmens So You Think You Can Dance.
In 2010 deed hij zelf mee aan de VIP-editie van Expeditie Robinson.

Teva
Teva sponsort de uitzendingen van Expeditie Robinson. Teva is gespecialiseerd in schoenen en sportsandalen voor buitensporten die bij uitstek geschikt zijn voor sportieve evenementen zoals Expeditie Robinson. Teva is de footwear-leverancier van Expeditie Robinson en partner. Teva trekt al jaren op met de crew van de Expeditie. De samenwerking is uitgegroeid tot een stevige partnerschap. De oorsprong van Teva ligt in de Colorado Rivier in de jaren 80 van de vorige eeuw. De sportsandaal werd ontwikkeld door een jonge riviergids. Sindsdien heeft het type sportschoen zich over de wereld verspreid. Teva werd een grote naam in de footwear industrie. De schoenen worden gedragen door buitensporters, reizigers en vakantiegangers.
Teva ontwikkelde voor Expeditie Robinson 2013 een speciale collectie schoenen. De deelnemers zullen er tijdens hun verblijf op het eiland en tijdens de proeven baat bij hebben. De schoenen zijn ook in de winkels te koop.

Realityserie Expeditie Robinson

In Expeditie Robinson proberen 16 mensen te overleven op een onbewoond eiland. Het was een Brit die de show bedacht, die voor het eerst in Zweden op televisie was te zien. De eerste Nederlandstalige versie was in 2000 te zien. Het was tot 2013 een coproductie tussen een Nederlandse en een Vlaamse productiemaatschappij met deelnemers uit Nederland en Vlaanderen. In 2013 is de Vlaamse zender 2BE met de uitzendingen gestopt wegens tegenvallende kijkcijfers. In Nederland gaat RTL5 door. De serie is geïnspireerd op het 18de-eeuwse verhaal over Robinson Crusoe die na een schipbreuk overleeft op een onbewoond eiland. De deelnemers overleven ook op een onbewoond eiland met een minimum aan eten. Ze moeten proeven doen om tot de volgende ronde te komen. Elke week is er een eliminatieronde en valt er iemand af. De periode dat ze op het eiland zitten is tussen de 30 en 50 dagen. De groep wordt in het begin gesplitst in twee teams, die elk op een ‘eigen’ eiland zitten. Bij editie 2013 is er een derde eiland met twee deelnemers, Paulien en Robert, die op basis van foto’s en videobeelden twee teams samenstellen waar ze later zelf deel van uitmaken. De eerste afvaller, in editie 2013 is dat Zimra, verhuist naar een vierde eiland, Duivelseiland. Ze zit daar alleen en strijdt tegen de volgende afvallers tot aan de samensmelting, halverwege de serie. Zimra wint van alle weggestemde kandidaten en haalt de samensmelting. Vlak voor de finale wordt ze uit het spel gestemd. Elke week staat er een spel of proef op het programma. Dit kan een eetproef, puzzel, uithoudingsproef, een proef met het team of een individuele proef zijn. Vast onderdeel is de evenwichtsbalk geworden. Ook speelt vuur maken en een proef met vuur die als finale een object in brand steekt een rol. De redactie bedenkt steeds nieuwe elementen om de serie verrassend en spannend te houden.

Kwestie Hartman

Eind november 2013 komt voortijdig uit dat Geraldine de Expeditie heeft gewonnen. Ze zou met een glaasje op iets te loslippig zijn geweest tegen Maxim Hartman en hebben verklapt dat ze de winnares is. Hartman maakte het feit via GeenStijl wereldkundig. Als dit klopt dan heeft Geraldine een probleempje. Ze krijgt dan waarschijnlijk een claim aan haar broek. De deelnemers spreken van te voren met RTL5 af dat ze niet uit de school klappen op straffe van een boete van vele euro's; in eerdere edities was de boete 100.000 euro.

Winnares

Uiteindelijk wint niet Geraldine maar Edith Bos. Zij wint de finale van Anna en Geraldine, zet de grote R van Robinson in vuur en vlam en wint daarmee een geldbedrag van € 50.000.
© 2019 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Expeditie Robinson – achter de schermen bij kijkcijferkanonExpeditie Robinson – achter de schermen bij kijkcijferkanonExpeditie Robinson is een realityprogramma op televisie dat al vele jaren heel veel kijkers trekt. Er is een grote schar…
Prentenboekrecensie: De wereld van de Gorgels - Jochem MyjerrecensiePrentenboekrecensie: De wereld van de Gorgels - Jochem MyjerNa het succesvolle eerste boek de Gorgels, is er nu ook een tweede boek van Jochem Myjer. Dit keer geen voorleesboek, ma…
Kinderboekenrecensie: De Gorgels - Jochem MyjerrecensieKinderboekenrecensie: De Gorgels - Jochem MyjerDe Gorgels is een fantasierijk, avontuurlijk en spannend boek. Het boek is geschreven door Jochem Myjer. Jochem Myjer, b…
Gouden Televizier-Ring: alle nominaties en winnaars 2020Gouden Televizier-Ring: alle nominaties en winnaars 2020De Gouden Televizier-Ring is de belangrijkste publieksprijs voor de Nederlandse televisie. Het Nederlandse publiek heeft…

Eurovisie Songfestival: beste scores 24 niet-winnende landenEurovisie Songfestival: beste scores 24 niet-winnende landenVan de meer van vijftig, voornamelijk Europese, landen die hebben meegedaan aan het Eurovisie Songfestival heeft tot en…
Wie is de Mol 2019: deelnemers, locatie & overige informatieWie is de Mol 2019: deelnemers, locatie & overige informatieHet jaarlijkse televisieprogramma 'Wie is de Mol?' (vaak afgekort tot WIDM) staat ook in 2019 weer op het programma. Dez…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: RTL
 • https://www.rtlboulevard.nl/entertainment/internet/artikel/4574221/nieuw-seizoen-expeditie-robinson-met-onbekende-nederlanders geraadpleegd op 13 februari 2019
 • https://www.rtlboulevard.nl/entertainment/tv/artikel/4571766/kaj-gorgels-nieuwe-presentator-expeditie-robinson geraadpleegd op 13 februari 2019
 • https://www.metronieuws.nl/showbizz/2018/10/dennis-weening-stopt-met-presentatie-expeditie geraadpleegd op 13 februari 2019
 • https://www.beautify.nl/extra-seizoen-expeditie-robinson-2019/ geraadpleegd op 13 februari 2019
 • http://newsmonkey.be/article/91885 geraadpleegd op 13 februari 2019
 • https://www.sprekershuys.nl/sprekers/nicolette-kluijver/ geraadpleegd op 13 februari 2019
 • https://www.ad.nl/show/teleurgestelde-dennis-weening-rtl-heeft-mijn-contract-niet-verlengd~a234bea4/ geraadpleegd op 13 februari 2019
 • https://flint.nl/programma/seizoen-1819/kaj-gorgels/ geraadpleegd op 13 februari 2019
 • https://www.televizier.nl/actualiteiten/nicolette-kluijver-reageert-met-onthullende-foto-op-negatieve-reacties# geraadpleegd op 17 februari 2019
 • https://www.youtube.com/watch?v=XOx57-7x1Bw geraadpleegd op 17 februari 2019
 • https://www.superguide.nl/nieuws/let-op-expeditie-robinson-2019-verhuist-van-zender-en-uitzenddag-tv geraadpleegd op 30 juli 2019
 • https://www.superguide.nl/nieuws/deze-4-deelnemers-doen-mee-aan-expeditie-robinson-2019-tv geraadpleegd op 6 augustus 2019
 • https://www.glamour.nl/nieuws/films-series-tv/a28620510/kalvijn-expeditie-robinson-2019/ geraadpleegd op 7 augustus 2019
 • https://sportnieuws.nl/fun/tess-wester-yvette-broch-expeditie-robinson-2019/ geraadpleegd op 13 augustus 2019
 • https://www.superguide.nl/nieuws/en-weer-nieuwe-bners-bekend-die-meedoen-aan-expeditie-robinson-2019-tv geraadpleegd op 18 augustus 2019
 • Afbeelding bron 1: RTL
 • Afbeelding bron 2: RTL
 • Afbeelding bron 3: RTL
 • Afbeelding bron 4: RTL
 • Afbeelding bron 5: RTL
 • Afbeelding bron 6: RTL
 • Afbeelding bron 7: RTL
 • Afbeelding bron 8: RTL
 • Afbeelding bron 9: RTL
 • Afbeelding bron 10: RTL
 • Afbeelding bron 11: RTL
 • Afbeelding bron 12: RTL
 • Afbeelding bron 13: RTL
 • Afbeelding bron 14: RTL
 • Afbeelding bron 15: RTL
 • Afbeelding bron 16: RTL
 • Afbeelding bron 17: RTL
 • Afbeelding bron 18: RTL
 • Afbeelding bron 19: RTL
 • Afbeelding bron 20: RTL
 • Afbeelding bron 21: RTL
 • Afbeelding bron 22: RTL
 • Afbeelding bron 23: RTL
 • Afbeelding bron 24: RTL5
 • Afbeelding bron 25: RTL
 • Afbeelding bron 26: RTL
 • Afbeelding bron 27: RTL
 • Afbeelding bron 28: RTL
 • Afbeelding bron 29: RTL5
 • Afbeelding bron 30: RTL5
 • Afbeelding bron 31: RTL5
 • Afbeelding bron 32: RTL5
 • Afbeelding bron 33: RTL5
 • Afbeelding bron 34: RTL5
 • Afbeelding bron 35: RTL5
 • Afbeelding bron 36: RTL5
 • Afbeelding bron 37: RTL5
 • Afbeelding bron 38: RTL5
 • Afbeelding bron 39: RTL5
 • Afbeelding bron 40: RTL5
 • Afbeelding bron 41: RTL5
 • Afbeelding bron 42: RTL5
 • Afbeelding bron 43: RTL5
 • Afbeelding bron 44: RTL5
 • Afbeelding bron 45: RTL5
 • Afbeelding bron 46: RTL5
 • Afbeelding bron 47: RTL5
 • Afbeelding bron 48: RTL5
 • Afbeelding bron 49: Olivier Thijssen
 • Afbeelding bron 50: RTL
 • Afbeelding bron 51: RTL
 • Afbeelding bron 52: Olivier Thijssen
 • Afbeelding bron 53: Olivier Thijssen
 • Afbeelding bron 54: Olivier Thijssen
 • Afbeelding bron 55: Olivier Thijssen
 • Afbeelding bron 56: Olivier Thijssen
 • Afbeelding bron 57: Olivier Thijssen
 • Afbeelding bron 58: Olivier Thijssen
 • Afbeelding bron 59: Olivier Thijssen
 • Afbeelding bron 60: Olivier Thijssen
 • Afbeelding bron 61: Olivier Thijssen
 • Afbeelding bron 62: Olivier Thijssen
 • Afbeelding bron 63: Olivier Thijssen
 • Afbeelding bron 64: Olivier Thijssen
 • Afbeelding bron 65: Olivier Thijssen
 • Afbeelding bron 66: Olivier Thijssen
 • Afbeelding bron 67: Olivier Thijssen
 • Afbeelding bron 68: RTL
 • Afbeelding bron 69: RTL5
 • Afbeelding bron 70: RTL 5
 • Afbeelding bron 71: RTL
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 23-07-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 87
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.