Outlander: de tv-serie en de filmlocaties

Outlander: de tv-serie en de filmlocaties Sinds 2014 wordt de boekenserie 'Outlander' verfilmd voor de televisie. De serie is ontwikkeld door HBO en vertelt hetzelfde verhaal als de boekenreeks: dat van een moderne vrouw die, door een samenloop van omstandigheden, terecht komt in de achttiende eeuw en daar verliefd wordt op de Hooglander James Fraser. Outlander is een serie zoals nog nooit is vertoond op televisie en opgenomen op diverse, prachtige plekken in Schotland die ook daadwerkelijk te bezoeken zijn.


Het verhaal

In Outlander volgen we Claire Randall, een getrouwde verpleegster, die na de oorlog in 1945 samen met haar man Frank Randall haar huwelijksreis doorbrengt in de Schotse Hooglanden. Op deze reis wil Frank meer onderzoek doen naar zijn voorvader, de beruchte Jonathan "Black Jack" Randall, die als kapitein in het Britse leger diende. Claire verdwijnt plotseling tijdens deze huwelijksreis nadat ze in haar eentje een bezoek brengt aan een oude kring van stenen op Craigh na Dun. Ze maakt een tijdreis naar het Schotland van 1743. Daar ontmoet ze, naast Jack Randall, de Schotse strijder Jamie Fraser op wie ze hartstochtelijk verliefd wordt. Dit zorgt voor een hartverscheurende reis tussen twee volkomen verschillende, verenigbare levens.

De boekenreeks

De Outlander serie bestaat uit de volgende boeken:
 1. Terugkeer naar Inverness
 2. De verre kust
 3. Het vuur van de herfst
 4. Het vlammende kruis
 5. Sneeuw en as
 6. Een echo in de tijd
 7. Met het bloed van mijn hart I
 8. Met het bloed van mijn hart II

De tv-serie

De Reizigerserie is voor de televisie omgedoopt in 'Outlander'. De serie wordt sinds 9 augustus 2014 uitgezonden op de Amerikaanse televisie en op 11 augustus van datzelfde jaar bij HBO in Nederland. De belangrijkste rollen worden vertolkt door onder anderen John Caitriona Balfe, Sam Heughan en Tobias Menzies.

Rolverdeling

 • Caitriona Balfe - Claire Beauchamp Randall/Fraser
 • Sam Heughan - Jamie MacKenzie Fraser
 • Tobias Menzies - Frank Randall/Jonathan "Black Jack" Randall
 • Duncan Lacroix - Murtagh Fraser
 • Gary Lewis - Colum MacKenzie
 • Graham McTavish - Dougal MacKenzie
 • Lotte Verbeek - Geillis Duncan
 • Bill Paterson - Ned Gowan
 • Grant O'Rourke - Rupert MacKenzie
 • Stephen Walters - Angus Mhor

Aantal seizoenen en afleveringen

Voor het laatst geüpdatet in 2020

Seizoen 1 (2014)

 1. Sassenach
 2. Castle Leoch
 3. The Way Out
 4. The Gathering
 5. Rent
 6. The Garrison Commander
 7. The wedding
 8. Both Sides Now
 9. The Reckoning
 10. By the Pricking of My Thumbs
 11. The Devil's Mark
 12. Lallybroch
 13. The Watch
 14. The Search
 15. Wentworth Prison
 16. To Ransom a Man's Soul

Seizoen 2 (2016)

 1. (17) Through a Glass, Darkly
 2. (18) Not in Scotland Anymore
 3. (19) Useful Occupations and Deceptions
 4. (20) La Dame Blanche
 5. (21) Untimely Resurrection
 6. (22) Best Laid Schemes...
 7. (23) Faith
 8. (24) The Fox's Lair
 9. (25) Je Suis Prest
 10. (26) Prestonpans
 11. (27) Vengeance Is Mine
 12. (28) The Hail Mary
 13. (29) Dragonfly in Amber

Seizoen 3 (2017)

 1. (30) The Battle Joined
 2. (31) Surrender
 3. (32) All Debts Paid
 4. (33) Of Lost Things
 5. (34) Freedom & Whisky
 6. (35) A. Malcolm
 7. (36) Creme De Menthe
 8. (37) First Wife
 9. (38) The Doldrum
 10. (39) Heaven & Earth
 11. (40) Uncharted
 12. (41) The Bakra
 13. (42) Eye of the Storm

Seizoen 4 (2018)

 1. (43) America the Beautiful
 2. (44) Do No Harm
 3. (45) The False Bride
 4. (46) Common Ground
 5. (47) Savages
 6. (48) Blood of My Blood
 7. (49) Down the Rabbit Hole
 8. (50) Wilmington
 9. (51) The Birds & The Bee
 10. (52) The Deep Heart's Core
 11. (53) If Not For Hope
 12. (54) Providence
 13. (55) Man of Worth

Seizoen 5 (2020)

 1. (56) The Fiery Cross
 2. (57) Between Two Fires
 3. (58) Free Will
 4. (59) Company We Keep
 5. (60) Perpetual Adoration
 6. (61) Better to Marry Than Burn
 7. (62) The Ballad of Roger Mac
 8. (63) Famous Last Words
 9. (64) Mercy Shall Follow Me
 10. (65) Monsters and Heroes
 11. (66) Journeycake
 12. (67) What Dreams May Come
 13. (68) Yule Log

Filmlocaties in Schotland

Het decor van Outlander is geïnspireerd door echte plaatsen en stukjes Schotse geschiedenis. Het is mogelijk om diverse kastelen, landschappen en locaties waar gefilmd is (of die als inspiratie gediend hebben) voor de serie te bezoeken. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

Clava Cairns

Glava Cairns is al meer dan 4000 jaar oud en bestaat voornamelijk uit graven en stenen. Dit is de steencirkel die een inspiratie is geweest voor Craig Na Dun, de plek waar Claire door de tijd valt.

Doune Castle

Doune Castle is een laat-veertiende-eeuws kasteel nabij Doune in de Schotse regio Stirling. Dit kasteel speelt een toonaangevende rol in de serie en doet dienst als het fictieve Castle Leoch. Hier wonen Colum MacKenzie en zijn clan in de afleveringen van de 18e eeuw. Het komt ook voor in de aflevering van de 20e eeuw, waar Claire en Frank tijdens een dagtrip een bezoek brengen aan het geruïneerde kasteel. Dit kasteel komt ook voor in andere tv-series. In 1974 werden er opnames gemaakt voor de film Monty Python and the Holy Grail. In het eerste seizoen van Game of Thrones is het kasteel onderdeel van Winterfell.

Falkland

Een van de eerste scènes van de televisieserie is opgenomen in de stad Falkland, die doorgaat als het Inverness van de jaren 40. Bij Bruce Fountain is Frank getuige is van de geest van Jamie.

Blackness Castle

Dit kasteel uit de 15e eeuw vormde het hoofdkwartier van Black Jack Randall in Fort William. Dit is ook de plek waar Jamie wordt opgesloten door Jack.

Glencorse Old Kirk

Deze kerk staat staat in de Pentland Hills op de grond van Glencorse House. Hier zijn Jamie en Claire met elkaar getrouwd.

Culloden Battlefield

Een groot deel van seizoen 1 & 2 focust zich op de aanloop naar de Slag van Culloden. Het doel van Claire is om de slag bij Culloden te voorkomen, zij weet als tijdreiziger immers hoe deze zal aflopen. Dat is ten nadelen van haar geliefde Jamie en de Schotten. De Slag bij Culloden (16 april 1746) was de laatste slag tussen de Jacobieten, aangevoerd door Bonny Prince Charlie, en het Huis Hannover en de laatste veldslag gevochten op het eiland Groot-Brittannië. De slag heeft slechts 1 uur geduurd. Het aantal doden bij de Schotten werd geraamd op 1.000, bij de Engelsen 364. Er is een modern bezoekerscentrum van de National Trust for Scotland met interactieve tentoonstellingen. Daarnaast kun je een rondleiding krijgen over het slagveld.

Culross

Het pittoreske stadje Culross in Fife is in Outlander omgedoopt tot het fictieve dorp Cranesmuir. Dit is de woonplaats van van Geillis Duncan en haar man Arthur. Achter Culross Palace ligt de kruidentuin waar Claire werkt.

Bakehouse Close

Deze printshop is misschien wel een van de meest iconische filmlocatie voor Outlanderfans om te bezoeken. Hier ontmoeten Claire en Jamie elkaar weer na een scheiding van twintig jaar (seizoen 3). In de serie heeft deze printshop de naam: Alexander Malcolm's print shop gekregen. Bakehouse Close is gemakkelijk te bereiken. De winkel bevindt zich namelijk in het centrum van Edinburgh. De ingang van de printshop is naast het Museum van Edinburgh, direct tegenover de ingang van de Canongatekerk.

Titelsong

In de televisieserie is de titelsong een vervoeging van een Schots folk deuntje The Skye Boat Song en het bevat een aangepaste versie van Robert Louis Stevenson's gedicht Sing Me a Song of a Lad That Is Gone dat goed past bij het verhaal. Het herinnert aan de ontsnapping van Bonnie Prince Charlie naar het eiland Skye na zijn nederlaag bij de slag van Culloden.
© 2017 - 2024 Melanie1990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieHet Vuur van de Herfst door Diana GabaldonDit is alweer het vierde deel van de Reizigers-serie van Diana Gabaldon. Opnieuw staan Claire en Jamie Fraser centraal,…
De reiziger-serie van Diana GabaldonDe reiziger-serie van Diana GabaldonDe reiziger-serie is een boekenserie van Diana Gabaldon, die ontzettend veel fans heeft. De boekenserie gaat over Claire…
recensieLove and other drugs: modern sprookje over ParkinsonIn de film Love and other drugs is het scenario bijna onwerkelijk. Een jonge vrouw met Parkinson, ontmoet player die nog…
Jamie Oliver: Recepten, Filosofie, Kookboeken en RestaurantJamie Oliver's filosofie van puur en lekker koken met biologische producten past uitstekend in deze tijd, waarin mensen…

Will & Grace: positieve invloed op beeld homoseksualiteitWill & Grace: positieve invloed op beeld homoseksualiteitWill & Grace is een Amerikaanse komedieserie. De serie gaat over beste vrienden Will en Grace en hun vrienden Jack en Ka…
Achter de dijken: onderzoek naar invloed van de ReformatieAchter de dijken: onderzoek naar invloed van de ReformatieIn het tv-programma 'Achter de dijken' van KRO/NCRV doet presentator Leo Blokhuis in de eerste serie in 2017 onderzoek n…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: JustassofthePiece, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Outlander_(televisieserie)
 • http://www.schotlandopmaat.nl/nl/outlander.html
 • http://static.visitscotland.com/pdf/outlander-film-locaties.pdf
Melanie1990 (8 artikelen)
Laatste update: 16-05-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.