Will & Grace: positieve invloed op beeld homoseksualiteit

Will & Grace: positieve invloed op beeld homoseksualiteit Will & Grace is een Amerikaanse komedieserie. De serie gaat over beste vrienden Will en Grace en hun vrienden Jack en Karen. De serie staat bekend om de openheid en humor waarmee er omgegaan wordt met de homoseksualiteit van de personages Will en Jack. In Amerika wordt de serie zelfs gezien als taboedoorbrekend en als de reden dat er nu meer homoseksuele personages in series zijn. Will & Grace kwam na tien jaar afwezigheid weer terug op de buis in 2017.

Het verhaal

Will en Grace waren tijdens hun studie een stel, totdat Will aan Grace bekende dat hij op mannen valt. Sindsdien zijn ze beste vrienden. Ze wonen samen in New York en hebben succesvolle carrières: Will is advocaat en Grace een interieurontwerpster. Hun beste vrienden zijn Karen en Jack. Jack is een flamboyante acteur die Will hielp om uit de kast te komen en Karen is een verveelde rijke vrouw die als bijbaan Grace’s assistente is. De serie volgt de vier personages tijdens hun leven. Vooral hun vriendschap en liefdesleven staat centraal.

Bron: Alan Light, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Alan Light, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Cast

  • Eric McCormack speelt Will Truman
  • Debra Messing speelt Grace Adler
  • Megan Mullally speelt Karen Walker
  • Sean Hayes speelt Jack McFarland
  • Shelley Morrison spelt Rosario Salazar
  • Beverley Leslie spelt Leslie Jordan

Het maken van Will & Grace

De serie is bedacht door komedieschrijvers Max Mutchnik en David Kohan. Ze werden hiervoor geïnspireerd door Max’ eigen vriendschap met jeugdvriendin Janet. Zij waren een stel op de middelbare school en Janet was erg verbaasd toen Max tijdens zijn studie uit de kast kwam. Maar ze bleven goede vrienden en dit was dan ook de basis voor de personages Will en Grace. In eerste instantie was het de bedoeling dat de serie om een vriendengroep van zes mensen ging, waaronder Will en Grace, maar de zender NBC wilde liever focussen op die twee personages.

In eerste instantie was er wat nervositeit rondom de serie. De zender en de makers wisten niet hoe het publiek zou reageren op een serie waarin hoofdpersonages Will en Jack homo zijn en hier zo openlijk over gepraat wordt. Vlak daarvoor was de serie Ellen, van Ellen DeGeneres, van de buis gehaald vanwege tegenvallende kijkcijfers nadat ze in de serie uit de kast gekomen was. Toen Will & Grace voor het eerst op de buis kwam, in 1998, was homoseksualiteit nog een controversieel thema in Amerika. Als er al een homoseksueel personage in een serie was, dan was het een kleine bijrol. In het begin van de jaren 90 had zender NBC ook al nagedacht over een soortgelijke serie als Will & Grace, maar de het werd als te riskant gezien vlak na de aidsepidemie. Maar in 1998 was Amerika er klaar voor en Will & Grace bleek een grote hit te zijn, zowel in Amerika als daarbuiten.

Invloed

Will & Grace had een grote invloed op Amerikaanse kijkers. Bij een onderzoek in Minnesota kwamen professoren erachter dat mensen die Will & Grace keken beduidend minder vooroordelen hadden. Vooral in dorpen waar sommige mensen nog nooit een homoseksueel persoon hadden ontmoet, deed de serie veel goeds. Dat is de kracht van televisie: doordat wekelijks personages ‘in je woonkamer’ zijn, voelen ze al gauw vertrouwd en bekend. Bovendien ging de serie niet alleen om homoseksualiteit, maar ook om dagelijkse problemen waar iedereen zich in kan vinden. Voormalig vice-president Joe Biden zei zelfs dat Will & Grace het Amerikaanse publiek meer heeft geleerd over homoseksualiteit dan welk ander platform dan ook. Ook staan rekwisieten van de set van de serie in het Smithsonian museum als deel van de expositie over de geschiedenis van homoseksualiteit in Amerika.

Maker David Kohan denkt dat de serie werd geaccepteerd door het publiek komt omdat het een ‘gewone’ komedieserie is. ‘Het heeft een vertrouwd soort humor, waardoor mensen erop reageren. Het is bekend, begrijpelijk en vertrouwd’. Hij geeft toe dat veel mensen bang waren dat de homoseksualiteit in de serie niet geaccepteerd zou worden door het grote publiek, maar zegt: ‘het publiek accepteert veel meer dan gedacht wordt’. Na het succes van Will & Grace kwamen er dan ook steeds meer series met homoseksuele hoofdpersonages, zoals Modern Family, Glee en Six Feet Under.

Will & Grace liep oorspronkelijk van 1998 tot 2006. In de laatste drie jaar zijn de makers minder betrokken geweest bij de serie door een rechtszaak, maar Will & Grace bleef onverminderd populair. Fans vonden het dan ook erg jammer toen de finale van de serie in 2006 werd uitgezonden. Maar in 2016 werd een speciaal filmpje opgenomen voor de Amerikaanse verkiezingen en dit bleek zo succesvol dat een terugkeer van de serie werd aangekondigd in 2017.
© 2017 - 2025 Arancha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Netflix-serie Master of NoneNetflix-serie Master of NoneMaster of None is een Amerikaanse serie van Netflix. De serie is gemaakt door komiek Aziz Ansari, bekend van de serie Pa…
Full House, een Amerikaanse komedieserieFull House, een Amerikaanse komedieserieFull House is een Amerikaanse komedieserie over Danny Tanner die met de hulp van zijn schoonbroer Jesse Katsopolis en zi…
Homo-, hetero- en biseksualiteitIn tegenstelling tot vele dieren, vallen de meeste mensen op de wereld op mensen van het andere geslacht, maar er zijn o…
Personages in de tv serie 'Kinderen geen bezwaar'Personages in de tv serie 'Kinderen geen bezwaar'Kinderen geen bezwaar is een Nederlandse komedieserie, geschreven door Haye van der Heyden. Tussen 2004 en 2013 werden d…

Wie is Meghan Markle?Wie is Meghan Markle?Meghan Markle is een actrice die vooral bekend is van de tv-serie Suits. Desondanks is ze voornamelijk door iets anders…
Outlander: de tv-serie en de filmlocatiesOutlander: de tv-serie en de filmlocatiesSinds 2014 wordt de boekenserie 'Outlander' verfilmd voor de televisie. De serie is ontwikkeld door HBO en vertelt hetze…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kadykianus, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Will_%26_Grace
  • http://www.imdb.com/title/tt0157246/
  • http://variety.com/2015/tv/news/will-grace-gay-characters-lgbt-1201530893/
  • http://www.obsev.com/life/how-will-grace-positively-contributed-lgbt-movement.html
  • http://www.huffingtonpost.com/jack-myers/will-grace-the-tv-series-that-changed-america_b_5543315.html
  • Afbeelding bron 1: Alan Light, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Arancha (25 artikelen)
Gepubliceerd: 29-09-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.