Mindhunter: het boek en de serie
Als je van true crime-verhalen houdt, dan heb je vast weleens gehoord van Mindhunter. In 1995 kwam het boek Mindhunter van FBI-agent John E. Douglas uit en in 2017 kwam de gelijknamige serie uit op Netflix. Zowel het boek als de serie volgt FBI-agenten die in de jaren 70 seriemoordenaars gingen interviewen om erachter te komen hoe zij denken. Zo hebben zij het fenomeen ‘profiling’ bedacht, waar vandaag de dag nog steeds mee gewerkt wordt door de politie en de FBI.
De achtergrond van het boek Mindhunter
John E. Douglas werkte van 1970 tot 1995 voor de FBI. Eind jaren 70 ging hij voor de Behavioral Science Unit van de FBI werken, een vrij nieuwe afdeling dat naar het gedrag en de werkwijze van criminelen keek. Hij reisde het land rond om de politie hierover te informeren en tijdens deze reizen begonnen hij en collega Robert Kessler bekende seriemoordenaars te interviewen. Zo spraken ze onder andere Ted Bundy, Charles Manson, John Wayne Gacy en Edmund Kemper. Het doel was om hun manier van denken en handelen te bestuderen om vervolgens die kennis te gebruiken om andere moordzaken op te lossen of misschien zelfs te voorkomen. John en Robert schreven hier samen met dokter Ann Wolbert Burgess het boek Sexual Homicide: Patterns and Motives over. Hun uiteenzetting van bepaalde kenmerken bij seriemoordenaars zijn een onderdeel van ‘profiling’. Hierbij wordt naar aanleiding van een moord een profiel gemaakt van de moordenaar. Door bepaalde aanwijzingen op de moordplek kunnen onderzoekers een beeld krijgen van wie de moordenaar is. Bijvoorbeeld of het een man of een vrouw is, of de moordenaar jong of oud is en of het een georganiseerd of slordig type is.
John ging verder met interviews en onderzoeken doen. Daarnaast werd hij door zijn expertise vaak gevraagd om mee te helpen bij moordzaken in heel Amerika. Hoewel hij hierdoor zelf gezondheidsproblemen kreeg en zelfs werd gediagnosticeerd met posttraumatische stressstoornis, bleef hij doorgaan. Hij schreef meerdere boeken, waaronder het bekende Mindhunter in 1995. Hierin beschreef hij zijn 25-jarige loopbaan bij de FBI, waaronder de interviews die hij met bekende seriemoordenaars deed. Door zijn boeken en expertise kwam hij steeds vaker op televisie en werd een bekend gezicht. Jack Crawford in Silence of the Lambs is op hem gebaseerd en ook twee personages uit de serie Criminal Minds.
Toen actrice Charlize Theron onderzoek deed naar seriemoordenaar Aileen Wuornos, die ze zou spelen in de film Monster, kwam ze onderzoeken van John tegen. Ze raakte zo gefascineerd door zijn werk dat ze van zijn boek Mindhunter een serie wilde maken.
De achtergrond van de serie Mindhunter
Charlize Theron’s productiemaatschappij kocht de rechten van het boek Mindhunter. In 2010 werd bekend dat regisseur David Fincher, bekend van films als Fight Club en Gone Girl, mee zou werken aan een serie die gebaseerd zou zijn op het boek. In die tijd zou HBO de serie gaan uitzenden, maar nadat er jarenlang niet veel met het project gedaan werd pakte Netflix het in 2015 op. Ondertussen waren er al tien scripts geschreven en een ‘serie bijbel’ met alle informatie erin voor de toekomst.
De serie mengt feit en fictie met betrekking tot de FBI-agenten en hun onderlinge relaties, maar als het gaat om de seriemoordenaars die geïnterviewd worden is alles op feiten gebaseerd. Zelfs de inhoud van de interviews. De serie heeft vooral geen bloedige actiescènes, maar richt zich op de psychologie van de moordenaars. ‘Ik wil gewoon altijd weten waarom. Ik heb mijn eigen serie laten maken die ik, als kijker, wil zien’, zegt producent Charlize Theron.
Acteurs Jonathan Groff en Holt McCallany werden aangenomen voor de twee hoofdrollen: agent Holden Ford en Bill Tench. Deze twee mannen zijn gebaseerd op John E. Douglas (de schrijver van het boek Mindhunter) en Robert Kessler. Anna Torv werd aangenomen voor de rol van dokter Wendy Carr, die gebaseerd is op dokter Ann Wolbert Burgess. Seizoen 1 kwam in 2017 uit en seizoen 2 in 2019. Doordat maker David Finch met andere projecten bezig is, staan de opnames voor Mindhunter daarna even 'op pauze'. Het is niet bekend wanneer begonnen kan worden aan seizoen 3.