Winnaars Expeditie Robinson 2010-2018

Winnaars Expeditie Robinson 2010-2018 Expeditie Robinson is een realityshow waarin een groep deelnemers moet zien te overleven op een onbewoond eiland. Door proeven en eilandraden vallen de deelnemers één voor één af, totdat er na een finaleproef één winnaar overblijft: de enige echte Robinson. Het programma is sinds 2000 te zien op de Nederlandse televisie. Aanvankelijk bestonden de deelnemers uit onbekende Nederlanders en Belgen. Van 2010 tot en met 2016 deden er alleen bekende deelnemers mee. Vanaf 2017 doen er, naast de bekende Nederlanders, ook enkele onbekende deelnemers mee. Wie zijn de (bekende) winnaars van Expeditie Robinson in de seizoenen 2010-2018?

Wat is Expeditie Robinson?

Expeditie Robinson is een realityshow die zich afspeelt op een onbewoond eiland. Een groep mensen moet daar proberen te overleven. Door proeven en eilandraden (waarbij deelnemers kunnen stemmen op de degene die volgens hen weg moet) vallen de deelnemers één voor één af. Uiteindelijk blijft er na een finaleproef één winnaar over, de enige echte Robinson. De show is bedacht door een Brit en was voor het eerst op televisie te zien in Zweden. In Nederland werd Expeditie Robinson voor het eerst uitgezonden in 2000. Het was toen een coproductie tussen een Nederlandse en Vlaamse productiemaatschappij.

Van onbekende naar bekende deelnemers

Tot en met 2009 bestonden de deelnemers uit onbekende Nederlanders en Belgen (soms deden er overigens wel deelnemers mee die enigszins bekend waren in eigen land). In 2010 werd het concept van Expeditie Robinson aangepast. Dat jaar deden er voor het eerst alleen maar bekende Nederlanders en Belgen mee. Dit bleef zo tot en met 2016. Vanaf 2017 zijn enkele deelnemers onbekende Nederlanders.

Nederland vs België

De eerste jaren was Expeditie Robinson een samenwerking tussen een Nederlandse en Vlaamse productiemaatschappij. Er deden zowel Nederlandse als Belgische deelnemers mee. Dezelfde afleveringen waren dan ook in Nederland en België te zien. Ook vanaf 2010, toen er in plaats van onbekende deelnemers gekozen werd voor celebs, waren dit aanvankelijk nog steeds Belgen en Nederlanders. In 2013 besloot de Vlaamse zender 2BE om te stoppen met Expeditie Robinson. Dit vanwege tegenvallende kijkcijfers. In Nederland was Expeditie Robinson echter nog enorm populair en ging de realityshow gewoon door. Sinds 2013 zijn er daarom alleen nog maar Nederlandse deelnemers.

Winnaars Expeditie Robinson 2010-2018

2010 was dus het eerste jaar dat Expeditie Robinson bestond uit alleen bekende Nederlanders en Belgen. Vanaf 2013 zijn alle deelnemers Nederlanders. Wat opvalt is dat in de periode 2010-2018 zes van de negen winnaars vrouwen zijn.

2010: Regina Romeijn

De Nederlandse tv- en radiopresentatrice Regina Romeijn (8 december 1976) wist Expeditie Robinson in 2010 te winnen. Zij is bekend van het EO-programma Zij gelooft, zij niet (te zien tussen 2003 en 2005). Ook presenteerde zij in 2006 WeekendTripper en deed zij mee aan Peking Express VIP. In de finale speelde Regina Romeijn tegen voormalig miss België Tatiana Silva Braga Tavares (5 februari 1985). De eerder afgevallen kandidaten moesten hun stem uitbrengen op de beste finalist. Regina Romeijn kreeg de meeste stemmen en werd zo winnares van Expeditie Robinson 2010. Overigens zou vanaf 2011 de finaleproef bepalen wie de winnaar is, en niet een stemming.

2011: Tanja Dexters

Expeditie Robinson 2011 werd gewonnen door de Belgische Tanja Dexters (6 februari 1977), een voormalig miss België en later bekend als zangeres en presentatrice. Ook deed zij in België mee aan programma's als Sterren Op Het IJs en Ranking The Stars. Tijdens Expeditie Robinson 2011 moest Dexters maar liefst negen dagen alleen doorbrengen in een grot. Hierna kwam zij echter helemaal terug in het spel en wist zelfs door te dringen tot de finale. Hierin won Tanja Dexters van de Nederlandse acteur en presentator Sascha Visser (19 oktober 1988) en de Belgische presentator Niko van Driessche (24 september 1983) door als eerste raak te schieten met een kruisboog.
Fatima Moreira de Melo / Bron: Fourthandfifteen, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Fatima Moreira de Melo / Bron: Fourthandfifteen, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

2012: Fatima Moreira de Melo

Fatima Moreira de Melo (4 juli 1978) mocht zich in 2012 de enige echte Robinson noemen. Moreira de Melo is een oud-hockeyster. Met het Nederlands team won zij onder andere een gouden medaille op de Olympische Spelen van 2008. Na haar hockeycarrière is zij actief als presentatrice en pokerspeelster. Sinds 2009 staat zij onder contract bij de site Pokerstars. In Expeditie Robinson 2012 sloot Fatima Moreira de Melo dan ook al snel een verbond met twee Belgische pokerprofessionals, de tweelingbroers Christophe en Matthias de Meulder (5 maart 1988). Met tactisch en listig spel weet het "pokertrio" menig medekandidaat naar huis te sturen. De finale van Expeditie Robinson 2012 bestond uit maar liefst vier finalisten. Naast winnares Fatima Moreira de Melo waren dit Christophe de Meulder, actrice Peggy Vrijens (28 oktober 1976) en actrice, model en dj, Fajah Lourens (3 juli 1981).

2013: Edith Bosch

Winnares van Expeditie Robinson 2013 werd Edith Bosch (31 mei 1980), voormalig wereldkampioene en Europees kampioene judo. Ook won zij zilver op de Olympische Spelen van 2004. Expeditie Robinson 2013 was het eerste seizoen zonder Belgische deelnemers. De rivaliteit Nederland-België was er vanaf dit moment dan ook niet meer. In de, voor het eerst dus geheel Nederlandse finale, stonden naast Edith Bosch BNN-presentatrice Geraldine Kemper (26 januari 1990) en danseres Anna-Alicia Sklias (23 december 1986). Tijdens de opnames van Expeditie Robinson 2013 was Bosch net gestopt met judo. Na afloop van het programma gaf Bosch aan dat zij het zwaar had en grote uiterlijke en innerlijke veranderingen doormaakte tijdens Expeditie Robinson.
Kay Nambiar / Bron: Roel Wijnants, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Kay Nambiar / Bron: Roel Wijnants, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

2014: Kay Nambiar

In 2014 was er in de persoon van Kay Nambiar de eerste bekende mannelijke winnaar van Expeditie Robinson. Nambiar (20 juni 1983) is een presentator, model en muzikant (bekend van de band Valerius). Tijdens Expeditie Robinson 2014 speelde Nambiar een tactisch dubbelspel. Eén van de andere deelnemers, Freddy Tratlehner (bekend van de hiphopgroep De Jeugd van Tegenwoordig) en Kay Nambiar zijn namelijk goede vrienden. Dit wisten zij lang verborgen te houden voor de andere deelnemers, wat ze een tactisch voordeel gaf. In de finale rekende Nambiar af met zangeres/songwriter Krystl Pullens (2 juli 1983) en acteur Ferry Doedens. Doedens (17 juni 1990) is vooral bekend van zijn rol als Lucas Sanders in Goede tijden, slechte tijden.

2015: Amara Onwuka

In 2015 was het weer, eigenlijk als vanouds bij Expeditie Robinson, een vrouw die wist te winnen. Dit keer was weervrouw Amara Onwuka (30 juli 1975) de sterkste kandidaat. Onwuka presenteerde voor onder andere RTL4, RTV Noord-Holland en het Weerkanaal. De weg naar de finale was echter geen gemakkelijke voor de weervrouw. Vlak voor de finale verloor zij namelijk een belangrijke proef. Dit was een zware dreun voor Onwuka, die op dat moment bijna wilde opgeven en de expeditie wilde verlaten. Presentator Dennis Weening wist haar over te halen om toch de halve finale te gaan spelen. Deze wist ze te winnen en ook in de finale bleek Amara Onwuka de sterkste. De andere finalisten van Expeditie Robinson 2015 waren acteur Oscar Aerts (8 december 1989) en actrice Anna Speller (28 februari 1984).

2016: Bertie Steur

Winnares werd Bertie Steur (17 februari 1974). Steur is een agrariër die bekend werd door mee te doen aan het programma Boer zoekt Vrouw. In dit programma zocht de Zeeuwse een vrouwelijke partner. Expeditie Robinson 2016 kende een opvallend verloop. Op de eerste eilandraad werd Bertie Steur weggestemd en belandde zij op afvallerseiland. Op dit eiland, waar de overige deelnemers niets vanaf wisten, zat zij aanvankelijk in haar eentje. Na een aantal dagen kwamen andere deelnemers die weggestemd waren ook naar afvallerseiland. Hier moesten zij het in proeven tegen elkaar opnemen. Uiteindelijk versloeg Bertie Steur één voor één de andere afvallers en won zij ook de beslissende proef. Zo bleef zij als laatste over. Dit betekende dat zij alsnog doorging naar de finale van Expeditie Robinson 2016. Hierin wist zij te winnen van rapper Dio (31 mei 1988) en voormalig wielrenner Thomas Dekker (6 september 1984).

2017: Carlos Platier Luna

In 2017 besloten de makers dat er naast bekende Nederlanders ook enkele onbekende Nederlanders mochten meedoen. Na een selectieprocedure bleven er uiteindelijk vier kandidaten over. Deze vier mochten meedoen aan Expeditie Robinson 2017. De overige vijftien kandidaten waren bekende Nederlanders. Eén van de onbekende deelnemers, Carlos Platier Luna, haalde de finale. Platier Luna, in het dagelijks leven judoka, nam het in de finale op tegen vlogger Kaj Gorgels en stand-upcomedian/presentatrice/actrice Soundos El Ahmadi. Carlos Platier Luna, die zich tijdens de Expeditie ontpopte als één van de sterkste spelers in de diverse proeven, wist de finale te winnen. Dit betekende dat Expeditie Robinson voor het eerst sinds 2009 weer een onbekende deelnemer als winnaar kreeg.

2018: Jan Bronninkreef

In 2018 werd het aantal onbekende deelnemers verhoogd. Van de in totaal 21 kandidaten behoorden er zeven tot de onbekende Nederlanders. De onbekende kandidaten bleken in 2018 enorm sterk. Maar liefst vier van hen drongen door tot de laatste zeven. Twee van de onbekende Nederlanders wisten zelfs door te dringen tot de finale: boer Jan Bronninkreef en studente Dominique Hazeleger. Zij namen het in de finale op tegen voormalig hordeloper Gregory Sedoc. Jan Bronninkreef was tijdens de expeditie weinig succesvol in de proeven. Hij piekte echter op het moment dat het echt moest. In de halve finale wist Jan voor de eerste keer een proef te winnen. Dit deed hij vervolgens in de finale voor de tweede keer. Dit betekende dat voor het tweede jaar op rij één van de onbekende kandidaten Expeditie Robinson won.

Lijst met winnaars en finalist(en) Expeditie Robinson 2010-2018

JaarWinnaarOverige finalist(en)
2010Regina RomeijnTatiana Silva Braga (België)
2011Tanja Dexters (België)Sascha Visser, Niko van Driessche (België)
2012Fatima Moreira de MeloPeggy Vrijens, Fajah Lourens, Christophe de Meulder (België)
2013Edith BoschGeraldine Kemper, Anna-Alicia Sklias
2014Kay NambiarKrystl Pullens, Ferry Doedens
2015Amara OnwukaOscar Aerts, Anna Speller
2016Bertie SteurDio, Thomas Dekker
2017Carlos Platier LunaKaj Gorgels, Soundos El Ahmadi
2018Jan BronninkreefDominique Hazeleger, Gregory Sedoc
© 2017 - 2024 Rascall, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Expeditie Robinson  achter de schermen bij kijkcijferkanonExpeditie Robinson achter de schermen bij kijkcijferkanonExpeditie Robinson is een realityprogramma op televisie dat al vele jaren heel veel kijkers trekt. Er is een grote schar…
TED, dé community voor het verspreiden van ideeën en kennisTED, dé community voor het verspreiden van ideeën en kennisAmerikaanse non-profitorganisatie TED probeert interessante kennis en ervaringen met zoveel mogelijk mensen te delen. Ze…
Wie is de Mol? 2018: kandidaten, locatie en tussenstandIn januari 2018 start het 18e seizoen van Wie is de Mol?. Wie is de Mol? is een televisieprogramma waarin tien bekende N…
Gouden Televizier-Ring: alle nominaties en winnaars 2020Gouden Televizier-Ring: alle nominaties en winnaars 2020De Gouden Televizier-Ring is de belangrijkste publieksprijs voor de Nederlandse televisie. Het Nederlandse publiek heeft…

Personages in de tv serie 'Kinderen geen bezwaar'Personages in de tv serie 'Kinderen geen bezwaar'Kinderen geen bezwaar is een Nederlandse komedieserie, geschreven door Haye van der Heyden. Tussen 2004 en 2013 werden d…
Mindhunter: het boek en de serieMindhunter: het boek en de serieAls je van true crime-verhalen houdt, dan heb je vast weleens gehoord van Mindhunter. In 1995 kwam het boek Mindhunter v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Expeditie Robinson
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Expeditie_Robinson
  • http://www.showbizzsite.be/bio/niko-van-driessche
  • https://www.televizier.nl/categorie/amusement/winnaar-expeditie-robinson-2015-amara-onwuka.28874.lynkx
  • https://www.rtlnieuws.nl/boulevard/entertainment/edith-bosch-was-labiel-tijdens-expeditie-robinson
  • https://www.ad.nl/tv-en-radio/kay-nambiar-schopt-het-tot-mr-expeditie-robinson-2014~a95ba3b1/
  • Afbeelding bron 1: Fourthandfifteen, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Roel Wijnants, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Rascall (24 artikelen)
Laatste update: 16-06-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.