Brooklyn Nine-Nine: Amerikaanse comedyserie

Brooklyn Nine-Nine: Amerikaanse comedyserie Ben je op zoek naar een nieuwe serie die gemakkelijk wegkijkt? Neem dan Brooklyn Nine-Nine eens in overweging. Deze grappige serie over het leven van de rechercheurs van het 99e district van de New York City Police Department zal je zeker laten lachen! Hoofdpersoon Jake neemt zijn collega's graag in de maling. Ondanks alle grappen worden er ook serieuze thema's aangeboord en zul je ongetwijfeld gaan houden van alle personages, inclusief hun bijzonderheden.

Praktische informatie

 • Titel: Brooklyn Nine-Nine
 • Genre: comedyserie/misdaadserie
 • Acteurs: o.a. Andy Samberg, Melissa Fumero, Andre Braugher en Terry Crews
 • Land van herkomst: Verenigde Staten
 • Releasejaar: 2013
 • Aantal seizoenen: 6 (22 à 23 afleveringen per seizoen)
 • Zender: FOX, later NBC
 • Zender Nederland: Comedy Central

Verhaallijn Brooklyn Nine-Nine

De serie Brooklyn Nine-Nine vertelt het verhaal van het (fictieve) 99e district van de New York City Police Department in Brooklyn. Het team bestaat uit verschillende personen, met allen zo hun bijzondere karaktertrekken. De hoofdpersoon is Jacob Peralta, ofwel Jake. Als echte grappenmaker haalt hij constant streken uit en gedraagt zich zelden zoals het hoort. Ondanks zijn onvolwassen gedrag heeft hij wel een hoog aantal arrestaties. De collega’s willen nog weleens botsen onderling en hebben de nodige meningsverschillen, maar toch weten ze altijd samen te werken om een zaak tot een goed einde te brengen. Naast het feit dat er hard wordt gewerkt om criminelen op te pakken, valt er, al dan niet bedoeld, genoeg te lachen met het 99e district! Het motto van het team is “Nine Nine”, hier wordt vaak op getoast wanneer een zaak is afgerond of er speciale gelegenheden zijn.

Comedyserie met serieuze maatschappelijke thema’s

Ondanks dat Brooklyn Nine-Nine vooral als doel heeft om de kijker te laten lachen, komen er ook serieuze onderwerpen aan bod. Het team van het 99e district voelt als een vreemde familie, ondanks de conflicten onderling zullen ze altijd voor elkaar klaarstaan als dat nodig is. Gedurende de seizoenen wordt de band steeds sterker.

Er worden in de verschillende seizoenen gevoelige thema’s aangesneden. Zo blijkt commandant Ray een lastig verleden te hebben gehad, waarin zijn homoseksuele geaardheid niet bij iedereen in goede aarde viel. Hij was al opvallend in de Amerikaanse politiewereld vanwege zijn donkere huidskleur. Dat hij ook nog eens als homoseksueel uit de kast kwam, heeft het hem niet makkelijker gemaakt. Daarnaast komt een ander personage als biseksueel uit de kast, wat heftige confrontaties met de ouders oplevert. Tot slot speelt ook het thema #MeToo een rol in een van de afleveringen. Deze onderwerpen zorgen ervoor dat Brooklyn Nine-Nine net iets meer is dan een standaard comedyserie.

Personages Brooklyn Nine-Nine

Jacob Peralta, alias Jake (gespeeld door Andy Samberg)

Wellicht de meest onvolwassen persoon binnen het team. Jake gehoorzaamt zelden en neemt zijn collega’s graag in de maling. Ondanks dat hij vaak in de problemen komt, is hij goed in zijn werk. Graag gaat hij de strijd aan met zijn fanatieke collega Amy, met wie hij later een relatie krijgt.

Amy Santiago (gespeeld door Melissa Fumero)

Amy is opgegroeid met zeven broers en heeft hierdoor een sterke drang om zichzelf te bewijzen. Ze zal zeker niet onderdoen voor haar mannelijke collega’s. Als tegenpool van Jake houdt ze zich aan alle regels en wil graag in een goed daglicht komen bij commandant Holt.

Raymond Holt, alias Ray (gespeeld door Andre Braugher)

Ray komt als nieuwe commandant het team binnen. Ze moeten in het begin even aan hem wennen, omdat hij geen emoties toont. Hij wordt vaak vergeleken met een robot. Hij is uit de kast gekomen en richtte de AAGLNYCPA op, de African-American Gay and Lesbian New York City Policemen's Association. Hij is getrouwd met Kevin, een hoogleraar klassieke talen.

Rosa Diaz (gespeeld door Stephanie Beatriz)

Rosa is slim, hardwerkend en loyaal, maar heeft weinig empathie voor haar collega’s. Ze houdt haar leven graag privé, waardoor haar collega’s weinig van haar weten. Dankzij deze mysterie en de problemen met haar woedebeheersing, zijn collega’s onder de indruk van haar, en soms een beetje bang.

Charles Boyle (gespeeld door Joe Lo Truglio)

Charles is onhandig en nerveus, maar werkt hard. Hij heeft een oogje op Rosa en beschouwt Jake als zijn beste vriend, niks of niemand mag tussen deze vriendschap komen te staan. Jake is zijn held.

Terence Jeffords, alias Terry (gespeeld door Terry Crews)

Terry is districtleider van de rechercheurs. Als bodybuilder heeft hij een ruig uiterlijk, maar sinds de geboorte van zijn tweelingdochters doet hij het rustiger aan. Hij is dan ook overgestapt van veldwerk naar veiliger bureauwerk. Terry is gek op yoghurt en praat vaak over zichzelf in de derde persoon.

Gina Linetti (gespeeld door Chelsea Peretti)

Gina heeft last van narcisme en maakt graag sarcastische opmerkingen. Ze lijkt wat verstrooid, maar komt toch vaak verrassend scherp uit de hoek.

Norm Scully (gespeeld door Joel McKinnon Miller)

Norm is een simpele rechercheur die nogal lui is aangelegd. Samen met collega Hitchcock blijft hij het liefst de hele dag op kantoor om te eten. Hij heeft diverse medische kwaaltjes en frequente hartaanvallen.

Michael Hitchcock (gespeeld door Dirk Blocker)

Michael is net als Norm liever lui dan moe. Het liefst blijft hij rustig zitten om wat papierwerk te regelen. Hij komt nogal pervers over wanneer hij jonge meiden probeert te versieren.

Filmlocatie

Brooklyn Nine-Nine is opgenomen in het CBS Studio Centrum, wat in Los Angeles (Californië) ligt. In de scène overgangen komt wel een echt politiebureau in beeld. Dit is het bureau van het 78e district van de New York City Police Department, dat zich bevindt op de hoek van Bergen Street en 6th Avenue in Brooklyn. De politiewagens die dan in beeld komen zijn ook echte politieauto’s, hier is niks in scene gezet.

Award-winnende serie

Brooklyn Nine-Nine valt in de smaak, dat blijkt door het grote aantal nominaties voor diverse prijzen. In 2014 won de serie maar liefst twee Golden Globe Awards. Eén award was voor beste komedie- of musicalserie en één award was voor Andy Samberg. Hij won de Golden Globe Award voor beste acteur in een komedie- of musicalserie.

Einde Brooklyn Nine-Nine nog niet in zicht

In mei 2018 waren fans van de komische serie geschokt. De Amerikaanse zender Fox had toen bekend gemaakt dat er na vijf seizoenen gestopt zou worden met Brooklyn Nine-Nine. Gelukkig werd niet lang daarna bekend gemaakt dat de serie verder opgepakt zou worden door zender NBC. Zij zagen wel toekomst in de populaire serie en hebben de rechten overgenomen. Inmiddels is het zesde seizoen ook uitgebracht en hebben Amerikaanse kijkers de serie dus op een andere zender kunnen volgen. Het houdt voorlopig ook nog niet op. NBC heeft toegezegd dat er een zevende seizoen aankomt. Naar verwachting wordt deze in 2020 op NBC uitgezonden. Fans kunnen dus nog langer genieten van alle komische situaties van de rechercheurs van Brooklyn Nine-Nine!
© 2019 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
New York: wijken en boroughs van de stadNew York: wijken en boroughs van de stadNew York City is de grootste stad van de Verenigde Staten, met Manhattan als meest bekende stadsdeel. De overige vier wi…
De film Avatar van James CameronDe film Avatar was in 2009 een echte kaskraker. De prent met de blauwe wezens was op heel wat vlakken vernieuwd en na Ti…
Andy Murray vs Novak Djokovic: head to headNovak Djokovic en Andy Murray werden tussen 2005 en 2010 overal aangekondigd als de nieuwe kroonprinsen van het tennis.…
Boekverslag: Karakter (F. Bordewijk)Hier vindt u een verslag met een duidelijke samenvatting. Dit verslag kan als naslagwerk worden gebruikt. Ook als u dit…

Recensie - Narcos: Mexico (Netflix tv-serie)recensieRecensie - Narcos: Mexico (Netflix tv-serie)Narcos: Mexico is een tv-serie die door Netflix is gemaakt nadat de eerdere serie Narcos was afgelopen. De serie Narcos:…
Recensie: The Walking Dead (tv-serie)recensieRecensie: The Walking Dead (tv-serie)The Walking Dead is een een tv-serie over een zombie-apocalypse. De wereld wordt geteisterd door mensen die op zijn gest…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hotwire Communications, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Brooklyn_Nine-Nine
 • https://www.rtlboulevard.nl/entertainment/tv/artikel/4626326/brooklyn-nine-nine-krijgt-zevende-seizoen
 • https://www.netflix.com/nl/title/70281562
 • https://www.rtlboulevard.nl/entertainment/artikel/4185116/doorstart-brooklyn-nine-nine-op-nbc
 • https://www.want.nl/brooklyn-nine-nine-goed-nieuws/?utm_source=google&utm_medium=organic
 • https://www.mijnserie.nl/brooklyn_nine_nine/
 • https://www.superguide.nl/nieuws/netflix-tip-lach-je-blauw-met-brooklyn-nine-nine-tv
 • https://www.express.co.uk/showbiz/tv-radio/986106/brooklyn-nine-nine-season-6-E4-NBC-Fox-location-brooklyn-new-york-los-angeles
 • https://www.ans-online.nl/cultuur/ans-kijkt/11638-ans-kijkt-brooklyn-nine-nine-2013-heden
Kristelschrijft (87 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.