Bumba het clowntje

Bumba is van oorsprong een Vlaams peuterprogramma dat vele kinderen aan de buis kluistert. Het is gecreeërd door Jan Maillard en Studio 100 produceert het programma. Een aflevering duurt ongeveer 5 minuten en is dagelijks te zien op Ketnet en Z@ppelin.

Wie is Bumba?

Bumba is een vrolijk clowntje en ook wat ondeugend. Hij voert in een circus vele kunstjes op. Alles is voorzien van heel veel kleurtjes. Bumba heeft ook een staf en hiermee kan hij toveren. Hij krijgt hulp van zijn beste vriend Bumbalu. Daarnaast zijn er ook nog vogel Kiwi, olifant Tumbi, berin Nanadu en nog veel meer figuren die meedoen. De dingen die Bumba en zijn vriendjes meemaken zijn voor de allerkleinsten heel herkenbaar.

Wie doen er mee in Bumba?

Naast de hoofdfiguur Bumba zijn er nogal niet wat andere figuren die een rol hebben. Zo zijn er:
 • Bumbalu: vriend van Bumba
 • Kiwi: een dansende en zingende vogel
 • Tumbi: een acobatische olifant
 • Zazati : een Chinese tovenaar
 • Pantoef: een acrobatisch nijlpaard
 • Bumbum: een acrobatische neushoorn
 • Babaki: een hondje
 • Poppa: een aap
 • Guido: een pinguïn
 • Nanadu: een dansende beer
 • Sligo: een slak
 • Carla: een kip die gekleurde eieren legt

Hoe wordt Bumba gemaakt?

Op televisie zie je er niets van terug, maar Bumba wordt gemaakt voor een blauwe achtergrond. Dit heet een chroma key. Later worden de achtergronden eraan toegevoegd.

Exportprodukt

Studio 100 heeft met Bumba een belangrijk exportprodukt in handen. Het is onder andere verkocht aan Israël, India, Canada en natuurlijk Nederland.

Acteurs

Bumba wordt gespeeld door Patrick Maillard en Jan Maillard voorziet Bumba van een stem. Dirk Verbeeck speelt Bumbalu en Jan van Looveren voorziet Bumbalu van een stem. Marc Peeters is in Vlaanderen de vertelstem. In Nederland is er een andere vertelstem.

Pretparken

In de pretparken Plopsaland De Panne en Plopsa Indoor Hasselt is er dagelijks een show met Bumba. Hier worden delen uit het televisieprogramma gespeeld. Ook komt Bumba soms langs op het podium waar hij samen met Piëtro (circusbaron) spelletjes speelt. In Plopsaland De Panne is Bumbalu ook van de partij.

Weetjes

 • In eerste instantie zou Bumba eigenlijk Buba gaan heten. Omdat deze naam al gepatenteerd bleek te zijn door een ander bedrijf is er later gekozen voor de naam Bumba.
 • Voor het televisieprogramma worden poppen gebruikt die ongeveer 2 meter hoog zijn. Ook in de pretparken hebben de poppen ongeveer deze lengte.
© 2009 - 2024 Jidaja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bumba de clown (Studio 100)Bumba is een succesvolle creatie van Studio 100. In dit artikel lees je alles over Bumba de Clown. Kom alles te weten ov…
Het succes van Bumba, de kleine clownHet succes van Bumba, de kleine clownDe verhaaltjes rond Bumba zijn en blijven heel erg leuk. De meeste peuters en kleuters zijn helemaal gek van de gele cir…
Leuke websites voor baby's, peuters en kleutersJonge kinderen, zoals baby's, peuters en kleuters, vinden de computer (of laptop) vaak al erg interessant. Toch zijn de…
Tien redenen om de televisie de deur uit te doenTien redenen om de televisie de deur uit te doenWat is het toch dat mensen hebben met televisie kijken? Kijk jij naar alles op de televisie, als het maar beweegt? Is al…
Bronnen en referenties
 • http://www.bumba.be/
Jidaja (36 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.